Krijg nou wat. Deliveroo bezorgt straks ook zonder zzp'er

Restaurants die burgertjes of poké bowls via Deliveroo aan de hongerige mensen thuis wilden leveren moesten daarvoor bezorgers riders van Deliveroo inzetten. U weet: dat zijn doorgaans tieners, studenten of niet-Nederlanders met een matig carrièreperspectief die zich allemaal ondernemer mogen noemen, omdat dit kei-unieke bedrijf nu eenmaal graag met zzp'ers werkt. Blijkbaar hebben veel restauranthouders bezwaar tegen deze schijnconstructies of vinden ze simpelweg de commissies van zo'n 30% te gortig. Want Deliveroo kondigt vandaag aan dat restaurant tegenwoordig ook met eigen bezorgers gebruik mogen maken van haar platform via de dienst Marketplace+. Restaurants betalen dan vermoedelijk een lagere commissie, maar draaien wel op voor het loon+sociale premies van de bezorger. Zo hoopt de bezorgtoko het aantal aangesloten restaurants, nu 1.500, met 50% te verhogen. Dat Deliveroo water bij de wijn doet is niet geheel verwonderlijk. Consumenten hebben geen zin om tig bezorgapps te downloaden, dus je kunt er in deze winner-takes-bijna-alles-markt beter voor zorgen dat zoveel mogelijk restaurants in jouw app zitten. De nieuwe dienst wordt geïntroduceerd in zeven landen en is in Nederland vanaf juli in Amsterdam beschikbaar. Daarna moet de rest volgen. Aangesloten restaurants zouden bij drukte naast hun eigen bezorgvloot met een druk op de knop ook het zzp-fietsleger van Deliveroo kunnen inschakelen. Vragen wij ons wel af wat Deliveroo gaat doen met restaurants die goedbetaalde retetrage bezorgers in dienst hebben en zo de goede naam van Deliveroo bezoedelen.

Ai. Het aantal NHG-hypotheken voor 1-jaars zzp'ers is idioot laag

Laten we maar meteen beginnen met de eerste belangrijke conclusie uit het jaarverslag (pdf) van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) over de Nationale Hypotheek Garantie. Er is veel minder vaak aanspraak gemaakt op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omdat een geldlener zijn huis met verlies heeft moeten verkopen. In totaal ontving de instantie vorig jaar 2.169 zogenoemde verliesdeclaraties. Dat is 39,2% minder dan in 2016. Prachtigmooi, maar hierdoor kunnen we niet concluderen dat het aantal gedwongen verkopen is gedaald. Het geeft vooral aan dat er minder mensen met een restschuld zijn na gedwongen verkoop en dat is logisch vanwege stijgende huizenprijzen. Overigens is onder het kopje oorzaken voor gedwongen verkoop met verlies sinds 2013 een sterk dalende trend te zien in de categorie relatiebeëindiging, om maar even terug te komen op die kop hierboven. 

Lees verder

Zo willen bonden en werkgevers de zzp'er in een pensioenfonds stoppen

Volgens de FNV is er heel geen pensioenakkoord, want dat volgt 'pas als het ledenparlement van de FNV na raadpleging van de leden ergens ja tegen zegt'. Werkgeversorganisatie VNO ontkent eveneens want 'dit proces is nog niet afgerond en we kunnen er dan ook nog niet verder op vooruitlopen op dit moment'. Pensioenminister Wouter Koolmees zegt nog niks formeel te hebben ontvangen en wacht alles rustig af. Toch is Martin Visser de held van de dag, want die pleurde het concept-akkoord integraal op de website van de Financiële Telegraaf in antwoord op de ontkenningen van zijn scoop. En daaruit doemt vooral het beeld op van een akkoord dat op een haar na gereed is. Voor ons de reden om te kijken naar wat de sociale partners willen met de zzp'er (voor de traditionele gewone werkmans: uw werkgever kan voor een nieuw pensioencontract kiezen waarbij u geen enkele zekerheid krijgt, behalve de zekerheid dat uw pensioenpremie wordt afgeroomd door de indexerende vergrijsde achterban van de FNV).

Lees verder

Zzp-dilemma: doorwerken met dwarslaesie of uitleveren aan sjoemelpolistuig

Zzp’er ga je schamen! Weer minder zelfstandigen blijken zich te hebben verzekerd tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, meldde statistiekenboer CBS vrijdag. In 2016 was 19% van de 895.000 zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.  In 2011 was dat nog 23%.  En minister Koolmees vindt dat een probleem. Naar de reden van die groeiende onverzekerdheid is het gissen, zegt de opperstatisticus bij de NOS. Beetje gek, want vorig jaar wist het CBS nog precies waar het aan lag. De statistiekenfabriek schreef er  op basis van een enquête onder zzp’ers zelfs een vuistdik rapport (pdf) over. Belangrijkste reden: zzp'ers vinden zo'n AOV te duur. Ondernemers betalen doorgaans 4 tot 9% van hun bruto inkomen aan AOV-premie. Gemiddeld is het volgens het CBS 7%. Beetje onwaar zijn de CBS-cijfers ook. Een steeds grotere groep heeft zich wel degelijk verzekerd, alleen niet op een manier waar het CBS wat mee kan. Veel goedkoper en veel hipper is het om je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een broodfonds. Het aantal broodfondsen groeit dan ook als een tierelier. En er zijn legio andere mogelijkheden. Een ongevallenverzekering afsluiten bijvoorbeeld, of ouderwets je geld in een sok stoppen voor bittere tijden. Of natuurlijk de spaarpot van je partner plunderen.  En zeg nou zelf. Als je de keuze hebt, waarom zou je je uitleveren aan de verzekeringsbranche, die we kennen van weinig verkwikkelijke akkefietjes als de woekerpolisaffaire en aandelenleaseproducten

Lees verder

Belastingdienst weet zelf ook niet meer wanneer iemand ondernemer is

Knappe jongen (m/v) die nog helder kan uitleggen wanneer iemand ondernemer is en wanneer niet. Of in meer concrete euro's: wanneer iemand recht heeft op de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling en wanneer niet. We hadden recentelijk de zaak van de hoerentent, de zaak van de zuster en vandaag volgt de zaak van de zzp'er die zich bezighoudt met het draaien en toppen in de paprikateelt. De Belastingdienst en de kantonrechter oordeelden eerder dat de paprikatopper hooguit 'resultaat uit overige werkzaamheden' heeft genoten, dus geen recht op ondernemersaftrek heeft, want geen ondernemer is: 'de door belanghebbende met zijn werkzaamheden verworven inkomsten kunnen niet als winst uit onderneming worden aangemerkt aangezien (i) belanghebbende in onderhavig jaar slechts één opdrachtgever heeft gehad, (ii) niet is gebleken dat hij heeft geïnvesteerd (hij had alleen een telefoon, een pc, een paprikames en schoenen, red.), (iii) hij nauwelijks risico heeft gelopen (wegens nauwelijks investeringen, red.) en (iv) hij ook geen noemenswaardige reclame heeft gemaakt (geen website, geen Gouden Gids, geen LinkedIn-profiel, red.)'. De gegevens uit deze zaak hebben we ingevuld in de handige OndernemersCheck die de Belastingdienst op de website aanbiedt en daaruit volgt inderdaad: geen ondernemer. Het gerechtshof in Den Haag zegt vandaag dat je die OndernemersCheck met de twee oerlelijke Kapitalen maar beter kunt negeren. Het hele verhaal dat een zzp'er (wedden dat u dat ooit op een feestje hebt gehoord) minimaal drie opdrachtgevers per jaar moet hebben is flauwekul. En zo fakkelt het Hof nog veel meer opvattingen van de Belastingdienst over ondernemerschap af. Onze paprikateler gaat zelf op zoek naar opdrachtgevers, loopt genoeg risico omdat zijn opdrachtgever misschien een keer niet betaalt en dopt naar eigen inzicht de paprika's. En dat is allemaal voldoende om als echte ondernemer te kunnen genieten van een stukje aftrekken. Enfin. De studie Nederlands belastingrecht wordt er weer niet eenvoudiger op en freelancers kunnen hun aangifte over 2017 nog aanpassen.

Fietsers Deliveroo kunnen straks verzekerd van fiets vallen. Blijven wel zzp'er

Deliveroo vormt al enige tijd de favoriete haatpaal van politici die zich verzetten tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De Britse maaltijdbezorger wil haar pizzafietsers in het zzp-schap duwen. Volgens Deliveroo geeft het daarmee toe aan diepe wens van vrijheidszoekende jongeren, volgens het merendeel van de Tweede Kamer is het een ordinaire kostenbesparing over de rug van het personeel de bezorgpartners. Bijvoorbeeld omdat het scheelt in verzekeringskosten. Deliveroo had wel een collectieve aansprakelijkheidsregeling afgesloten, maar moest in de Tweede Kamer erkennen dat 'riders' die van hun fiets kukelden hiermee niet automatisch tegen een paar gebroken tanden zijn verzekerd. Gaat het bezorgbedrijf toch wat aan doen. Binnen nu en een paar maanden worden 35.000 freelance bezorgers wereldwijd,  da's in alle markten behalve in stakingswalhalla Frankrijk en Duitsland, verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Kost Deliveroo het eerste jaar zo'n €10 miljoen. 

Lees verder

Tsjonge! Het vergt een hoerentent om duidelijkheid te krijgen over de fiscale behandeling van zzp'ers

Dat de fiscale grenzen tussen a) de werknemer, b) de zzp'er met recht op zelfstandigenaftrek en c) de zzp'er zonder zelfstandigenaftrek flinterdun zijn weten we al een hele tijd. Afhankelijk van hoe de wind waait bent u a, b of c. Vandaag zien we dat in een zaak tussen een bordeelhouder en de belastingdienst. Het gaat als volgt. Bezoekers van het bordeel kunnen voor een bedrag van €35 een muntje kopen. 'Voor dit bedrag mogen de bezoekers een [dame waarschijnlijk, red.] uitkiezen en daarmee 20 minuten op een kamer doorbrengen. Aan het eind van elke dag leveren de sekswerkers de muntjes in die zij hebben ontvangen. Het aantal muntjes maal €20 wordt aan de sekswerkers uitbetaald. Het resterende bedrag van €15 is voor de bordeelhouder'. Vraag aan u: zijn de vermoedelijke dames a, b of c? Antwoord belastingdienst en rechter: a, want de dames mogen geen vervanger sturen, moeten bepaalde dingen doen en op bepaalde tijden aanwezig zijn. Dan gaan wij u nu verklappen dat bij de gemiddelde Nederlandse kwaliteitscourant de helft van de redactie bestaat uit redacteuren die geen vervanger mogen sturen, artikeltjes tikken volgens de krantenlijn en er moeten zijn als de redactievergadering begint. De laatste groep wordt door de belastingdienst probleemloos aangemerkt als c of indien redacteur handig b. Maar goed, daar koopt onze bordeelhouder niks voor. Nog gekker wordt het als we vertellen dat heel veel andere bordeelhouders in vergelijkbare tenten de dames moeiteloos kunnen scharen onder c. In tegenstelling tot onze bordeelhouder van de a-klasse-dames. Kortom, de fiscale grensafbakening tussen werknemer/zzp'er/freelancer is een teringzooi. Zeggen wij niet, zegt de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad met daarin de aanbeveling om de willekeur eens onder de loep te nemen.

HAHA Stas Snel gaat Belastingdienst-puinhoop 'beheerst opruimen'

Ja we hebben maar meteen de conclusie van de 'Kamerbrief beheerst vernieuwen Belastingdienst' hierboven voor u neergeplempt. Met onze favoriete zin: 'Sterker nog, op korte termijn kan mijn aanpak tot verdere vertraging in individuele projecten leiden, om op langere termijn – mogelijk zelfs sneller – de beoogde doelen daadwerkelijk te kunnen bereiken.' Mogelijk iets sneller dan de lange termijn maar niet korter dan de korte termijn worden de doelen van het hoofdpijndossier Belastingdienst opgepakt. Als u zin heeft om u nog eens in te lezen over de knelpunten bij de fiscus, hier alvast een opsomming: Er is/was een datalek, er is fraude gepleegd bij de aanbesteding van de broedkamer, er is €700 miljoen weggegooid in een zaak waar de Belastingdienst een boete moest betalen aan de Belastingdienst, er is geen belastingcontrole, er is niets ingestort als de Belastingdienst nog eens €500 mio krijgt en Bulgaren die ons land nog  toeslagen verschuldigd zijn betalen niks en de Belastingdienst kan er niks aan doen. Aan Menno Snel om de fiscus 'beheerst te gaan vernieuwen.' Want haastige spoed is zelden goed en het gaat om dat einddoel hè. Als u echt wilt lezen hoe Menno in 12 pagina's uit de doeken doet hoe hij -uiterst beheerst- te werk gaat, kijkt u dan vooral hier-pdf. En dan te bedenken dat hij een half jaar geleden nog als frisse politieke newbie aan kwam zetten. Dat lees je er niet aan af. 

MinFin: Staatsbedrijf mag gewoon met Deliveroo in zee

Een weelderige barst in ons traditionele schoeisel was het resultaat toen we hoorden dat Schiphol maaltijdbezorger Deliveroo inschakelt om maaltijden te bezorgen aan de gate. Het bezorgbedrijf ligt al enige tijd onder vuur in de Tweede Kamer vanwege de vermeende uitknijperij van ZZP-pubers en wordt misschien zelfs aangepakt als onderdeel van de Coalitie der Kwaadwillenden. Is het dan niet een beetje mal dat een staatsbedrijf (92%=van NL overheden) deze bezorgtoko gaat inhuren voor een bezorgexperimentje? Dat wilde Gijs van Dijk (zelf van de PvdAfhaalchinees) ook wel eens weten van de minister. Vandaag zegt Wopke Hoekstra zegt kort en wel: we zijn dan wel aandeelhouder, maar voor de dagelijkse gang van zaken hebben we een Raad van Bestuur aangesteld. Die heeft samen met HMS Host, dat horeca uitbaat op Schiphol en onderdeel is van het Italiaanse beursgenoteerde Autogrill, besloten dat Deliveroo de beste keuze is. Buitenlandse reizigers kunnen Thuisbezorgd.nl niet uitspreken, dus koos men voor een internationaal bekende naam. Hoekstra stelt de PvdA verder gerust door erop te wijzen dat gedurende de pilot Deliveroo alleen de technische kant (app, website) voor haar rekening neemt en dat het rennen/segwayen met dampende maaltijden door loondienstigen van HMS Host gebeurt. Voorlopig kunt u dus ook als rechtgeaarde socialist op de gate spareribs blijven knagen. 

ZZP'er steeds jonger en in 2011 onsterfelijk

Eigenlijk vinden ze u bij het Centraal Bureau voor de Statistiek pas een zzp'er als u uw hoofdinkomen uit het zelfstandigenschap sleept. En dat is, zoals u weet, slechts een kleine loot aan de brede ZZP-stam. Het grootste deel van de zzp'ers bestaat uit pizzafietsende jongeren, huismoeders (m/v) met een webshop en gepensioneerde bijklussers. Om zicht te krijgen op het aantal startende/stoppende zzp'ers dook CBS in de meest recente belastingaangiften. Die komen uit 2015, want zelfstandigen mogen uitstel van de belastingaangifte aanvragen. Voor de Belastingdienst (en daarom voor deze ene keer ook voor het CBS) telt u als bijklussende zzp'er ook voor vol. Van de 208.000 zzp'ers die in 2015 zijn gestart trekt eenderde zijn hoofdinkomen uit het ondernemerschap. De Helden uit Heerlen hebben ook de boel vanaf crisisjaar 2008 in kaart gebracht. Het aandeel van startende zzp'er dat nog in de schoolbanken zit is gegroeid van 9% naar 14%, als ook dat van voormalige uitkeringstrekkers ( 7%>>11%). Startende zzp'ers waren in 2015 voorheen minder vaak werknemer (56%) dan in het eerste crisisjaar 2008 (62%). Samengevat: nieuwbakken zzp'ers zijn steeds natter achter de oren. In de crisisjaren daalde het aantal startende zzp'ers, maar sinds 2012 durft men weer vaker een eigen kraampje te openen. Omdat, met uitzondering van 2010, minder zzp'ers het bijltje er bij neergooien dan dat er zzp-starters zijn hebben we meer zzp'ers dan voor de crisis. Stoppende zzp'ers gaan meestal in loondienst, maar ook wel eens met pensioen of dood. Behalve in 2011. Toen ging er volgens de statistieken geen enkele zzp'er dood. We zijn nog even bij CBS navragen waarom.

Lees verder