Starters komen niet meer aan de bak op de woningmarkt. En wel hierom

De Hypotheekshop gooit vandaag een schitterende brandbrief op de mail die draait om de hypotheekcijfers van de afgelopen periode: 'het aantal aanvragers in de leeftijd tot 30 jaar is in een jaar tijd met 7% afgenomen, terwijl het totaal aantal aanvragen met 10% is toegenomen'. Kortom, de starter komt nauwelijks meer aan de bak op de woningmarkt. Aan de hypotheekadviseurs van de keten is gevraagd om de oorzaken te benoemen middels een puntenschaal van 0-100 (meer over de onderzoeksmethodiek weten we niet, de Hypotheekshop noemt de uitkomsten 'onverwacht'). U ziet in het bovenstaande plaatje als public enemy number one het beperkte aanbod van betaalbare woningen. Althans, voor zover het de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht plus de stad Almere betreft. In de gebieden daarbuiten vindt men enkel boerderijen waardoor het beperkte aanbod voor de alleenstaande starter ex aequo op één staat. De overige oorzaken binnen en buiten de Randstad ziet u zelf. Gelukkig komt de Hypotheekshop met 'eenvoudigere oplossingen' om starters een zetje in de rug te geven (moeilijkere oplossingen: meer bouwen en een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers). De eenvoudige oplossingen luiden samengevat geef geld en uitgeschreven: meer hypotheek voor flexo's, als mensen over langere tijd een hoge huur hebben betaald dan mogen ze ook aan een hypotheek met gelijke maandlasten, tel de studielast minder zwaar mee, schrap de verplichting voor starters om de hypotheek in 30 jaar af te lossen. En daarmee lossen aardig wat problemen van het onverwachte lijstje op. Gaan wij betwijfelen of we deze oplossingen ook wenselijk vinden, kunt u de hele brandbrief lezen in 1, 2, 3.

Kijk die woningprijzen in Amsterdam dalen. Den Haag schiet omhoog

Zie aldaar de boodschap van Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsclub NVM. Bij de presentatie van diens cijfers over Q1 van dit jaar is het weer de gebruikelijke cocktail: het aanbod aan koopwoningen droogt op, de nieuwbouw komt maar niet van de grond en dus blijven de prijsstijgingen alom present. Ohja, en de starters zijn vanzelfsprekend nog steeds de lul. Om te beginnen maar even wat cijfers over dat algemene plaatje. In Q1 verkochten de NVM-manschappen 13% minder woningen dan een jaar eerder (dat zijn er 33.800, 5.000 minder - voor de totale markt geldt 48.000), hun aanbod kletterde met een derde naar benee naar 51.000 (totale markt = 73.000) en NVM's gemiddelde transactieprijs ging met 9,7% omhoog naar €273.000. Goed, die boodschap is duidelijk, dan nu even speciale aandacht voor de Randstad. In Amsterdam is de boel zo dichtgetikt dat particuliere beleggers, expats en ook Amsterdammers zelf de blik verplaatsen naar Rotterdam en Den Haag. En voilà, waar de prijzen in de hoofdstad op jaarbasis nog met 12% stegen, schieten de Hofstad (dikke 24%) en de havenstad (+15%) daar nu met speels gemak voorbij. Er is ook nog het opvallende gegeven dat op kwartaalbasis de prijzen in Amsterdam met 3% daalden. Dat heeft dan alleen weer niets te maken met een stukje afkoeling, maar met de verkoop van gemiddeld kleinere appartementen, lezen we hier. Zie zeker ook de 2,1% stijging van de vierkantemeterprijs, die was er dit kwartaal €4.728. En zo blijft er toch nog genoeg bij het vertrouwde.

Lees verder

De volgende huizenmarktcrisis komt uit Toronto of Madrid

Zul je net zien. Tip je als ABN AMRO beleggers dat het opkopen van vastgoed voor verhuur historisch gezien het lucratiefst is, komt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de boel verpesten met de mededeling dat je met zulke investeringen mogelijk bijdraagt aan de volgende Grote Financiële Crisis. In het halfjaarlijkse Financial Stability Report gaat het IMF in op het risico van 'synchronity of global house prices'. Kortweg het fenomeen dat wanneer de huizenprijzen in pak'm beet New York of London stijgen/dalen, de vastgoedmarkten in Amsterdam en Auckland dezelfde kant op bewegen. Nu neemt de onderlinge verwevenheid van vastgoedmarkten al decennia toe, want zo werkt het nu eenmaal met globalisering. Toch denken ze bij het IMF dat dit proces versterkt wordt door het recente monetaire beleid. Lage rentes verleiden (institutionele) beleggers om hun geld in residentieel vastgoed te stoppen. En dan vooral in populaire steden als Amsterdam, Sydney, Londen of Toronto. Niet alleen vervelend voor die arme starter die uit de woningmarkt geduwd wordt, maar ook knettergevaarlijk volgens de onderzoekers. 

Lees verder

Hypotheekklant wil geen brieven meer, maar e-mails. Lukt dat?

Mocht u zich afvragen wat de Nederlandse postbode nog allemaal in z'n fietstas heeft zitten aan fysieke post: hypotheekafschriften, bijvoorbeeld. Daar is een klant van hypotheekverstrekker Obvion echter niet zo over te spreken. Die onvrede zit 'm erin dat Obvion in 2015 een 'onjuist geadresseerde brief heeft verzonden' met zijn maandelijkse aflossingsbedragen erop. Ook belanden de brieven met de hypotheekgegevens van de consument weleens in de verkeerde brievenbus door toedoen van de postbode. Vanwege dit alles vroeg de consument aan Obvion om al die hypotheekoverzichten gewoon te e-mailen in plaats van te versturen via de post. Maar helaas, zo reageerde Obvion - per e-mail, overigens - dat doen we niet omdat we verplicht zijn om u schriftelijk te informeren zodra een wijziging in de incasso plaatsvindt. Een jaar later krijgt Obvion een brief retour met daarop de hypothecaire lasten van de man - er is iets misgegaan met de bezorging dus. Daarop houdt de klant nog maar eens een volgende pleidooi voor de digitale snelweg, tevergeefs overigens. Obvion liet het betrokken postbedrijf een corrigerende tik uitdelen aan de bewuste postbezorger, maar bleef verder brieven sturen. Vandaar grijpt de consument naar zijn laatste strohalm in de vorm van het financieel klachteninstituut Kifid. Daar staat de vraag centraal of Obvion moet kappen met de fysieke post en digitaal moet doorgaan. Preciezer gezegd gaat het erom wat het Kifid precies redelijk en bilijk vindt in de zaak. De Geschillencommissie vindt het ten eerste top dat de geldverstrekker door het versturen van de brieven - fysiek of niet - invulling geeft aan zijn zorgplicht. Daarbij 'is Obvion bezig met het digitaliseren van dit administratiesysteem', en heeft deze 'adequaat' gehandeld middels de tik op de vingers van de postbode. Wegens dat laatste heeft de postbode ook geen nieuwe fouten gemaakt. En dus zegt het Kifid: JA (uitspraak-pdf), dat brieven versturen mag gewoon. Nu maar hopen dat de digitalisering van Obvion rap gaat.

Huizenprijzen gaan dit jaar NOG harder stijgen dan eerder gedacht

Oei oei oei! De spanning op de huizenmarkt neemt toe, melden onze vrienden van de ABN Amro vandaag in de onvolprezen Woningmarktmonitor: 'de huizenprijzen stijgen in 2018 nog harder dan aanvankelijk gedacht en het aantal woningen dat te koop staat, daalt gestaag.' Presto: spanning. In de laatste monitor van de bank van januari was de verwachting dat de prijsstijging vergeleken met 2017 op 6% uit zou komen, maar nu stelt de bank die omhoog bij naar 8%. De reden voor de bijstelling zijn de stijgingen van januari en februari van dit jaar. In februari ging het bijvoorbeeld om 9,5%. Een vergelijkbaar sterke prijsstijging dateert van het jaar 2001, aldus de onderzoekers. Hierdoor is het prijspeil van woningen weer dichter bij het niveau van vóór de crisis in 2008 komen te liggen. De grootste aanjagers van dit alles: kopers en verkopers in het hogere segment. Daar profiteert men van de stijgende huizenprijzen omdat een potentiële restschuld als sneeuw voor de zon verdwenen is en uiteraard vaak ook een niet misselijke overwaarde geïncasseerd kan worden. Daarnaast gaan de prijzen uiteraard omhoog doordat het aanbod afneemt, waardoor er hoger wordt geboden. Dit gaat ten koste van de betaalbaarheid, maar dat hoeven we u vast niet te vertellen. 

Lees verder

Geen huis te vinden zonder hulp ouders! Starters op de woningmarkt zijn verloren!

Weet u nog, een tijdje terug? Toen kon u in de Telegraaf lezen dat slechts 15% van de huurders tevreden is met zijn woonsituatie. En dat dus 85% van de huurders volkomen ontevreden wakker wordt in een veel te dure huurhut tussen een waterzuiveringsinstallatie, een tippelzone, een shishalounge en een Nutellawinkel in. Dat klopte niet helemaal. Nu heeft diezelfde krant een onderzoekje ingezien dat door een consultancybureautje is opgesteld in opdracht van Independer. Conclusie wat betreft voornoemde gazet: 'Ouders onmisbaar bij aankoop eerste huis'. Nu is de kop ietwat overdreven, maar daar mogen wij als Das Kapitaltje niets over zeggen. De krant heeft dit keer wel het onderzoek goed geïnterpreteerd. Hieruit blijkt dat twee derde van alle respondenten uit het onderzoek voor Independer 'merkt' dat extra vermogen nodig is om een huis te kunnen kopen. Dan gaat het om deze vraag:

Lees verder

Miljoenenhuizen knallen door het dak

Ja, die huizenprijzen hè. Niemand houdt ze tegen en dat geldt zeker voor het aantal woningen in ons land dat een miljoen euro of meer waard is. Het zijn er momenteel 42.300, melden de rekenaars van Calcasa vanochtend. Da's een recordaantal en tevens een plusje van 35% in 2017 en eentje van 165% over de afgelopen vier jaar. Verder stegen die miljoenenhuizen wat harder (+9,2%) over het afgelopen jaar dan het gehele koopaanbod (+8%). Goed, die algemene cijfers zijn leuk, maar u wil natuurlijk weten waar al die honken precies staan. Daarvoor moet u niet geheel verrassend in de regio Amsterdam, Utrecht of het Gooi zijn (zie eerste kaartje na de breek). Die laatste heeft dan wel weer het hoogste percentage miljoenenwoningen (7,4%). Vervolgens draagt de duurste straat van Nederland de naam Groot Haesebroekseweg in Wassenaar, die een gemiddelde woningwaarde heeft van €2.480.000. Het goedkoopste is de Tholensstraat in Terneuzen (€80.000). Inkijkjes in die straten, en meer recordlijstjes, vindt u allemaal netjes na de klik.

Lees verder

Kijk! Hogere overdrachtsbelasting voor beleggers komt in een wetsvoorstelEén van de ontwikkelingen die de problemen op onze woningmarkt met een tekort aan circa 200.000 woningen verergert zijn particuliere beleggers die bestaande woonhuizen kopen om te verhuren. De belegger drukt de starter uit de koopwoningmarkt en de kansloze starter kan vervolgens peperduur huren van de belegger. Vandaag zien we Tweede Kamerlid Henk Nijboer aankondigen met een wetsvoorstel te komen: 'Voor iedereen die een huis koopt om erin te wonen is 2% (overdrachtsbelasting, red.) redelijk en hoeft er niets te veranderen. Maar vraag voor tweede, derde en verdere huizen gewoon weer 6%. Zo wordt het voor kopers die in hun huis willen gaan wonen aantrekkelijker en voor beleggers en huisjesmelkers onaantrekkelijker om onze steden op te kopen en te vermarkten'. Met +1 voor de laatste zin, maar +4 voor de hogere overdrachtsbelasting (want stellen we al een tijdje voor). De PvdA'er geeft getallen: In Amsterdam, Groningen, Enschede, Den Haag en Amstelveen wordt momenteel meer dan 1 op de 10 huizen door beleggers opgekocht. In Maastricht is dit bijna  1 op de 5. Is dat nou erg? Ja, best wel. In het VK is de woningmarkt hierdoor lekker vertieft en daar zijn ze blij dat dankzij fiscale maatregelen het aantal buy-to-letters terugloopt. Nijboer is wel ietsie on steroids. Nu zitten beleggingspanden (normaal gesproken) in box 3. Het wetsvoorstel moet eveneens regelen dat je automatisch ondernemer bent bij 10 of meer panden, dus tot 52% belasting aftikken over de huurinkomsten. Dat lijkt ons voor nu een brug te ver, maar hup Henk go! met de rest van de Tweede Kamer voor een hogere overdrachtsbelasting. Uiteraard is de echte oplossing voor al onze woningmarktproblemen bouwen, bouwen, bouwen. En mocht u dat niet geloven, dan kunt u deze uitzending in de Tweede Kamer live (her)bekijken die ook gaat over het hippe idee van de middenhuur, ofwel huurwoningen tussen de €715 en ongeveer €1.200 per maand. Maar dat duurt allemaal nog jaren. Overdrachtsbelasting verhogen is met een paar wetsartikeltjes aanpassen zo gepiept en handhaven een makkie.

Haha! Land in paniek. Telegraaf tikt Woonbericht ING verkeerd over

De Telegraaf dikt de zorgen over de woningmarkt vandaag een ietsiepietsie meer aan dan nodig. Volgens de krant is slechts 15% van de huurders tevreden over de woonsituatie. Dat tikt de krant over uit het Woonbericht van ING, de consumentvriendelijke analyse van de staat van de woningmarkt. Het enige probleem is dat ING in het Woonbericht iets anders schrijft: 'Ruim twee derde van de woningbezitters zegt in hun ideale woning te wonen tegenover slechts 15% van de starters'. En dan zijn starters mensen die nog thuiswonen of in een teringdure huurwoning zitten en graag de sprong naar een eigen woning willen maken maar dat niet kunnen wegens banken die niet soepeltjes hypotheken verstrekken of zoiets. De ING noemt starters soms ook weer potentiële starters en dat is verwarrend op de maandagochtend. Maar nergens blijkt dat 85% van alle Nederlandse huurders ontevreden zit te wezen (je zou wel gek zijn met je sociale huurwoning in hartje Amsterdam voor max €700/mnd). Voor het overige wist u al dat de woningmarkt droogkookt en dat staat allemaal consumentvriendelijk in het Woonbericht van ING (met infographics!). Nu kijken of De Telegraaf (hallo?) en zij die de Telegraaf  geloofden subtiel rectificeren. Gaan wij wachten op Kamerleden die pleiten voor minder strakke hypotheekregels.

Sowhee! Woningmarkt nu echt helemaal over de kopBestaande koopwoningen waren in februari 9,5% duurder dan in februari 2017. Dit is de grootste toename na september 2001. Met deze zin opent het CBS vandaag het maandoverzicht van de koopwoningmarkt. Een maand geleden las u op deze plek een bericht met bijna dezelfde percentages en dezelfde strekking. Alleen toen spraken we over januari, was de stijging slechts 8,8% en werd het record uit 2002 gebroken. Wat ongewijzigd blijft is dat de top van de woningmarkt nog steeds bereikt werd in augustus 2008 (index: 120,9), dat we nu nog een procent onder dat piekniveau zitten wegens index op 119,7 en ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 ongeveer 26% hoger staan. De index stond damals op 95. Voegen wij nu we toch in de afdeling statistiek zitten toe dat het consumentenvertrouwen voorzichtig op weg is naar een record (hoogste ooit werd gemeten in januari 2000) en dan kunnen de niet-huizenbezitters met de bovenstaande prijsindextool bekijken wanneer ze hadden moeten instappen, de lichting juni 2013 moet harder bidden en de rest kan zijn hypotheek verhogen om een nieuwe auto te kopen.