Verkoopprijzen huizen bereiken nieuw record! Prijsstijging Flevoland door het dak

€302.845. Dat is de de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen van afgelopen maart. Dat is het hoogste gemiddelde van dit jaar én het hoogste niveau ooit. In januari steeg de verkoopprijs al naar €302.157 om vervolgens in februari weer onder de €300k-grens te duiken met €298.717. Hiermee zijn de genoemde huizenprijzen in maart 7,7% duurder dan in maart 2018. In februari was die jaar-op-jaar stijging iets lager met 7,5%. U kent het verhaal wellicht: in augustus 2008 was er een piek, waarna de prijzen van koopwoningen een duikvlucht maakten tot aan juni 2013. Dat dieptepunt ligt inmiddels al ver achter ons, want in mei 2018 werd het recordniveau van augustus 2008 uit de boeken geschreven en afgelopen maart bereikte de prijsindex bestaande koopwoningen als gezegd het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in maart 36,1% hoger. Dit weten we allemaal dankzij een nieuwe update omtrent de dekselse huizenprijzen dankzij een co-productie van het CBS en het Kadaster. Opklikplaatje voor de bewaar hieronder.

Lees verder

De huizenmarkt stort binnen nu en twee jaar in

Komt die omineuze voorspelling hierboven u bekend voor? Kan kloppen, want dit is een kleine aanpassing op een kop van vorig jaar. Toen stond de roemruchte Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis op 102, vandaag leren we dat hij onder de 'neutrale waarde' van 100 is gedoken (99 punten in maart). Dat wil zeggen dat we voor het eerst in 4,5 jaar het vertrouwen over de woningmarkt negatief is. Vorig jaar was de 'helft van de Nederlanders' ervan overtuigd dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt met dalende huizenprijzen tot gevolg. Dit jaar niets over naderende crises overigens, maar de hakjes gaan wel nog meer in het zand. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is de sfeer om te snijden, aldus VEH. Bij die laatste twee regio's zullen ook andere marktomstandigheden meespelen in het sentiment. 'Ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen. Ruim de helft van de starters (...) noemt daarvoor als belangrijkste reden de slechte betaalbaarheid van een koopwoning. Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de huizenmarkt zullen de koop van een woning uitstellen of er geheel vanaf zien.' Ja, dat lijkt ons een juiste conclusie, VEH'tje. Bij de doorstromers is men iets minder somber (snappen we), maar voor hen speelt een gebrek aan geschikt aanbod een negatieve rol. Overigens meldt Hypotheekshop vandaag dat het aantal hypotheekaanvragen (aankopen, verhogingen en oversluitingen) juist aantrekt. In maart en april waren er meer aanvragen dan in de afgelopen jaren. 'Sinds afgelopen week heeft 2019 zelfs 2018 ingehaald als jaar met gemiddeld het hoogste aantal aanvragen per week (gerekend tot en met week 15)', lezen we (plaatje). Hoe dat aantal aanvragen is onderverdeeld in de genoemde drie categorieën vertelt het verhaal weer niet. Als het een groot aantal babyboomers betreft die de hypotheek verhoogd voor trapliften dan krijg je toch een ander beeld. Genoeg daarover, sluiten we af met een polletje, waarop u ja of nee kunt antwoorden. Mag u over twee jaar kijken of u gelijk had.

Bijschrift foto:

Koning Willem Alexander en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) brengen een bezoek aan de wijk Veemarkt. Dit werkbezoek is het tweede in een serie die de koning aflegt met een bewindspersoon. De nadruk van dit bezoek ligt op vernieuwingen in de woningmarkt en de energietransitie.

Lees verder

Snel, koop een huis! De krapte op de woningmarkt wordt iets minder krap

'De NVM krapte-indicator komt uit op 3,9. Dat houdt in dat de woningzoekende kan kiezen uit 3,9 woningen: iets meer dan vorig kwartaal toen de krapte-indicator op 3,6 stond.' Mooi zinnetje uit een nieuwe analyse van makelaarsvereniging NVM over de woningmarkt in ons land. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal verkopen van bestaande woningen in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2% gedaald. Voor uw beeld: het laatste kwartaal van 2018 daalde het aantal verkopen nog met 8,1%. Het gevolg hiervan is dat de verkooptijden voor het eerst weer iets toenemen: vorig kwartaal was dat nog 39 dagen, nu 45. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de gemiddelde verkooptijd nog steeds 9 dagen korter is dan een jaar geleden. 

Lees verder

Huizendrama in de polder. Niemand kan z'n vervelende ex uitkopen

Zucht. Het is ook nooit goed. Een paar jaar geleden werden we overstelpt met zielige verhalen van vinexmensjes die vastzaten in een slecht huwelijk, omdat hun vinexwoning onder water stond en ze deze uit angst voor een restschuld niet verkochten. Gelukkig bevinden we ons nu in een opgaande woningmarkt waardoor, en dan citeren we onszelf even, 'alleen in provincies waar de mensen moeilijk zijn te verstaan huizen nog financieel onder water staan.' Toch zijn we niet af van het gejeremieer van echtparen die in standaardnederlands ruziën. De vuurpijlende huizenprijzen zouden er toe leiden dat het te duur wordt om de ex-partner uit te kopen. 'Het valt ons de laatste maanden op dat deze situatie vaker voorkomt', aldus een meneer van De Hypotheekshop in De Telegraaf. Vaker wordt niet gekwantificeerd door de verder kwistig met grafiekjes strooiende hypotheekboeren, maar daar gaat het de Hypotheekshop niet om. Zij willen dat geldverstrekkers en het Waarborgfonds Eigen Woningen (in geval van NHG-hypotheken) ruimere leennormen gaan hanteren bij overwaarde. Nu is het zo dat bij een stukgelopen relatie met NHG-hypotheek er een beheerstoets wordt uitgevoerd. Dan wordt gekeken of het inkomen van de achterblijvende partner afdoende is om de hypotheeklasten te blijven dragen. Volgens de Hypotheekshop wordt dit middel alleen van stal gehaald als er een restschuld dreigt. Wanneer de hypotheek moet worden verhoogd om de ex-partner uit te kopen worden reguliere leennormen gehanteerd. Vinden ze bij De Hypotheekshop oneerlijk, want zielig voor kinderen en ouders die in de dolgedraaide woningmarkt alleen nog postzegel-appartementjes kunnen kopen. Dus moeten alle geldverstrekkers ruimere normen toestaan om gedwongen verhuizingen te voorkomen. Gek genoeg wordt dit nieuwe pleidooi van de ruime-leennormenlobby niet ondersteund door de banken. Zij herkennen de problematiek en doen al aan maatwerk. Maar dat betekent niet dat ze rücksichtlos ruimere normen willen hanteren. 'Het uitgangspunt blijft dat het financieel haalbaar is', aldus Rabo. Best logisch.

HELP! Starter met modaal inkomen zonder veel spaargeld is hypotheekmelaatse

Schakelen we nu door naar brekend nieuws uit de woningmarkt. Als u niet veel geld verdient en op een dure plek wilt wonen dan wordt het lastig een huis te kopen. Zeker als u geen zakje spaargeld heeft. Totaal niet verrassend inderdaad, maar wat dit in de praktijk betekent hebben ze bij Independer voor u schitterend in beeld gebracht in een aantal local focus-kaartjes. Een alleenwonende starter met een modaal inkomen (€36.000) moet voor de aankoop van een huisje van 60m2, gemiddeld €22.590 spaargeld meenemen, bovenop de maximale hypotheeklening die de bank verstrekt. Omdat de maximale hypotheeklening  is teruggeschroefd naar 100% van de waarde van het koophuis, is er vaak meer geld nodig om bijkomende notaris- en taxatiekosten te kunnen betalen alsook de overdrachtsbelasting. De arme stakkers starters hebben het nakijken, vooral in de provincie Utrecht. 'Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkante meterprijzen snel in grote delen van Nederland. De regionale verschillen zijn hierdoor ook enorm. In de provincie Utrecht heeft een starter de minst gunstige vooruitzichten op de woningmarkt. Van alle 26 gemeenten zijn er ‘slechts’ 6 gemeenten waar een starter – met €20.000 eigen geld – goede kans maakt op een woning van 60m2.' Die zes gemeenten zijn Montfoort, Lopik, Wijk bij Duurstede, Nieuwegein, Vianen en Veenendaal. Met je volle verstand in een appartementje in het centrum van Nieuwegein gaan zitten met een maximale lening en €20k spaargeld. Mooi dat mensen bereid zijn dat te doen, hulde daarvoor. Verder blijft het verhaal duidelijk en hetzelfde. Als de huizenprijzen, ltv-ratio's en gebrek aan eigen vermogen of een weinig realistische gewenste huizenlocatie of combinaties hiervan de kans op een huis verkleinen, dan kun je als starter een paar dingen doen. Meer sparen, hopen op drastisch dalende huizenprijzen of stijgende ltv-ratio's (succes) of op funda zoeken naar huizen in de door Independer geelgekleurde regio's. Of aanpappen met een rijke buitenlander natuurlijk. 

Zo duur is huren dus ten opzichte van kopen

Huurders waren vorig jaar liefst 38,1% van hun besteedbare inkomen kwijt aan woonlasten. Woningeigenaren hebben het daarentegen een stuk beter voor elkaar met een zogeheten woonquote van 29%. Dat nogal forse verschil doet het CBS vanochtend uit de doeken op basis van een enquête onder 60.000 burgers. Daarmee is het verschil in gemiddelde woonquotes lekker opgelopen: in 2012 gold voor huurders nog 36,2% en voor kopers 32,5% (grafiek na de breek). Dat heeft allemaal weinig te maken met inkomensontwikkelingen en heel veel met wat de woonlasten deden. De totale woonlasten van huurders gingen sinds 2012 met 14% omhoog en dat is helemaal op het conto te schrijven van hogere huren. Die van huiseigenaren gingen daarentegen met 5% omlaag omdat ze prima konden profiteren van de historisch lage hypotheekrentes. Hierdoor stromen mensen ook lastiger door naar een koopwoning want daar is tegenwoordig meer spaargeld voor nodig. Dit alles kunnen we natuurlijk ook niet los zien van het verschil in belastingvoordeeltjes tussen beide groepen. Voor degenen die zich in de vrije sector begeven zit huursubsidie er niet in en kopers kunnen rekenen op subsidies als de hypotheekrenteaftrek. Hup slopen van die aftrek dus, waar Rutte III een beginnetje mee maakt. En die vrije sector dan? Daar blijft het nog wel even wild west. Woonminister Kajsa Ollongren zegt hard te werken aan de situatie in de middenhuur en werkt aan een soort van tijdelijke noodknop. Ze is alleen nog wel eventjes bezig met onderzoeken hoe ze dat kan combineren met het idee van een vrije markt. En zo concluderen we voorlopig dat de boel woonquote-gewijs nog wel even bij het oude blijft.

Lees verder

Particuliere verhuurder is meestal bescheiden huisjesmelker

Nederland telt een kleine 8 miljoen woningen en daarvan zijn er anno 2018 475.000 (6%) in handen van 280.000 particuliere verhuurders. Dat is overigens maar een klein deel van de verhuurde woningen. 42% van de woningvoorraad is huur, daarvan is 69% een corporatiewoning en die overige 31% wordt verdeeld tussen bedrijven, institutionele beleggers, Prins Benno jr. en particulieren. Dat laatste percentage is stijgende, want in 2012 was nog 27% van de huurwoningen in handen van overige verhuurders. Zo'n 80% van de particuliere verhuurders verhuurt of verairbnb't één woning. 1 op de 25 heeft vijf of meer woningen in bezit. Een select gezelschap van 250 particulieren heeft meer dan vijftig woningen in bezit en lijkt slechts een bv verwijderd van het stempel professioneel belegger. Het bezit van particuliere verhuurders vindt u uiteraard voornamelijk in de Randstad. In Den Haag wordt 13% van de woningen door een particulier verhuurd aan de kinderen/studenten/expats. Amsterdam en Utrecht volgen met 12% en 11%. Toch gaat de hoofdprijs naar Groningen waar 15% van de woningen is in handen van het kleine grootkapitaal. Ook in Vaals wordt 15% van de woningen door particulieren verhuurd aan toeristen die naar de grotten en het drielandenpunt komen gluren. Hoe uw eigen gemeente scoort kunt u inzien bij het CBS. Concluderen wij dat er nog steeds kansen liggen in Schiedam (=8%) zolang die overdrachtsbelasting laag blijft. 

Lees verder

Hysterische jaren van economische groei zijn voorbij: een huis kopen moet NOG lastiger

Het feest is voorbij, tijd om ons voor te bereiden op de mogelijk gure toekomst. Dat is zo'n beetje van de boodschap van DNB, die vandaag het jaarverslag presenteert. Voorziet DNB ook echt een recessie? Welnee. We hebben natuurlijk te maken brexitperikelen en handelsoorlogen, maar Knot wijst op het ronkende overschot waar de overheid mee kan pronken van 1,5% van het bbp, ofwel €11.348.000.000. 'De ervaring van de afgelopen veertig jaar leert dat in conjunctureel gunstige tijden een overschot nodig is, omdat het overheidstekort tussen piek en dal gemiddeld circa 3,5% van het bbp verslechtert.' DNB pleit bij monde van Knot daarom voor het aanhouden van een beperkt overschot zolang de goede tijden aanhouden. Zo moet -is ie weer- ons pensioenstelsel worden gemoderniseerd: 'Nederland hamert in Europa doorgaans op het doorvoeren van structurele hervormingen, maar hier ontbreekt eenzelfde voortvarendheid', klinkt het kritisch. Daarom zegt DNB: weg met de doorsneepremie, meer maatwerk in het beleggingsbeleid van de fondsen. En dan naar de woningmarkt. Daar moeten we teugels ook strakker aantrekken, onder meer door de hypotheekrenteaftrek verder terug te dringen. 'De huidige hypotheekrenteaftrek bevordert nog altijd schuldfinanciering boven de inbreng van eigen middelen. Ook bevordert de regeling eigen woningbezit minder sterk dan vaak gedacht, omdat de fiscale subsidie door de aanbodrestricties tot hogere huizenprijzen leidt en de bruto hypotheekrentes in ons land duidelijk hoger liggen dan gemiddeld in het eurogebied. Een deel van de fiscale subsidie komt dus terecht bij financiers, niet bij de huishoudens met hypothecaire leningen.' Daarnaast moeten de leennormen strenger, naar 90% van de waarde van het huis. Dat wordt sparen mensen, als u zich nog op die dekselse woningmarkt wenst te gaan begeven. Maar er staat natuurlijk nog veel meer moois in dat verslag. Als u bijvoorbeeld nog wilt weten wat men zegt over de aanpak van de aanpak van banken tegen witwassen (spoiler: die moet harder/strenger) of het monetaire beleid van de ECB (spoiler: dat moet worden genormaliseerd) rept u zich hier naar de hele jaarverslag-pdf. 

Record. Hypotheek oversluiten is retepopulair

Het is weer eens tijd om de huizenmarkt in verband te brengen met de term record. In 2018 lag de totale hypotheekomzet in ons land op een mooie €106 miljard, melden de consultants van IG&H. Dat komt niet door het aantal verstrekte hypotheken, dat met 2,1% daalde - en dat is voor het eerst sinds de kredietcrisis - naar 346.000. Natuurlijk waren starters het bokje (-12% naar 90.000) en ook de doorstromer zit nu in de hoek waar de klappen vallen (-8% naar 158.000). Het zijn de oversluiters die de dag redden. Die groep groeide van 78.000 naar 96.000 (+23%) en dat is een cijfer dat we nog niet eerder zagen. Dat komt, zo zegt Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep* tegen het FD, omdat er veel hypotheken met tienjaarsrentes daterende uit 2006 en 2008 afliepen. En daarbij is de hypotheekrente al een tijdje histeurisch laag, dus lagere maandlasten in het verschiet. Het zijn overigens de grootbanken die nog immer dominant zijn op de oversluitmarkt (65% vorig kwartaal). Afijn, hartstikke mooi dat meer mensen profiteren van die lage rente, maar dat zouden er nog veel meer kunnen zijn als er niet zoiets als de boeterente bestond. Oftewel, het bedrag waar banken naar kunnen fluiten als ze u een lagere rente voorschotelen. Helaas moesten we u vorig jaar al melden dat de jacht op de boeterente (lees die hele serie) is gestaakt. Wél nam de Tweede Kamer in december een CDA-motie aan om banken jaarlijks 10-20% van een totale hypotheek om te laten zetten naar een eventuele lagere hypotheekrente (uitleg). Concreet gaat minFin Wopke Hoekstra dit 'agenderen' bij de maatwerktafel hypotheekverlening en dus is het nog maar even zien wat de bankensector hiervan vindt. Sluiten we desalniettemin af met een troost: die hypotheekrente blijft nog wel even laag.

*Inderdaad, dat zijn de mensen die vandaag al een 1 april-grap aankondigen over een Chinese bank die via hen 1%-punt lagere hypotheekrentes gaat aanbieden.

CPB: Laat gemeenten belasting harken om woningnood op te lossen

Bouwen, bouwen, bouwen klinkt als een logisch en simpel mantra om de huizencrisis te bezweren. Alleen is dat niet zo gemakkelijk, want er is nauwelijks bouwgrond op plekken waar de mensen willen wonen (=Randstad plus stedelijk Brabant). Gemeenten hebben nauwelijks belang bij woningbouw. Met de verkoop van grond in gemeentelijk bezit kan nog een aardig zakcentje worden verdiend. Landbouwgrond die door speculanten wordt opgekocht, opgedeeld en doorverkocht aan particuliere investeerders is daarentegen minder interessant om te herbestemmen. Opkopen en bouwrijp maken van die grond vinden gemeenten te duur. 'Blijkbaar vinden gemeenten dat niet meer van deze tijd: iets doen aan de woningnood zonder daar zelf fiks aan te verdienen', sombermansden we eerder. Bovendien worden nieuwe huizen doorgaans gebouwd voor mensen van buiten en die hebben geen invloed. Voor gemeenteraadsleden is het aantrekkelijker om hun oren te laten hangen naar huidige inwoners die klagen over heipalen, verpeste zichtlijnen en het verstorende effect van bouwen op de unieke flora bij dat ene slootje. Met als gevolg dat er alleen wat landschaphistorisch verantwoordelijke villa's in het groen worden geplakt. Normaal zou de provincie moeten ingrijpen, maar zoals u bij de recente provinciale verkiezingen heeft gezien houden die zich vooral bezig met immigratie en de strijd in Syrië. Het Centraal Planbureau komt daarom in een boekje onder de vuige titel 'Het bouwproces van nieuwe woningen' met keiharde woningmarktoplossingen. De meest in het oog springende: laat gemeenten in groeigebieden geld verdienen aan grond die ze niet bezitten via een planbatenheffing. Die belast het prijsverschil tussen bouwgrond en de grond na bestemmingswijziging. Om te voorkomen dat projectontwikkelaars hun verloren winst moeten doorberekenen, zouden gemeenten volgens het CPB minder eisen kunnen stellen. Bijvoorbeeld minder sociale huurwoningen (krijg je wel dit gelazer) of geen ondergrondse parkeergarages als er in de buurt van een treinstation wordt gebouwd. Andere kekke adviezen, zoals het vermijden van procyclisch beleid (doei verruimde schenkingsvrijstelling), vindt u in deze CPB-pdf. Wij zijn even weilanden opkopen

Linktip: Energie vergelijken