Ook de Rabobank wil huisjesmelker prins Bernhard jr. aanpakken

Het probleem: beleggers die huizen opkopen om ze daarna te verhuren, vormen een extra obstakel voor huizenzoekers in een droogkokende markt. De oplossing: de bestaande overdrachtsbelasting van 2% opschroeven voor huisjesmelkers. Als een belegger in plaats van die 2% nu 12% moet betalen, krijgt met name de starter op de woningmarkt een steuntje in de rug in het biedingsproces. Dat rekenden we u hier al eens netjes voor. Nou goed, wij roepen het dus al een tijdje, alsook Mathijs Bouman, de SP en Henk Nijboer, die met een wetsvoorstel kwam. Daarbij bleek onlangs uit onderzoek van DNB dat het verhogen van de overdrachtsbelasting voor huisjesmelkers ook zorgt voor meer betaalbare woningen en minder risico's op de woningmarkt. En vandaag sluit de Rabobank zich aan bij deze gedachte in een commentaar met een vijftal beleidsopties om de woningmarkt vlot te trekken. Overigens deed hoofdeconoom Peter Middeldorp van de Rabobank dat vorig jaar ook al, maar dit terzijde. Snel door naar die opties. Uiteraard moet er meer gebouwd worden (optie 1) en moet er tegelijkertijd goed in de gaten gehouden worden dat die nieuwbouw ook betaalbaar blijft voor lage en middeninkomens (optie 2). Dan hebben we nog het bevorderen van de doorstroom door middel van inkomensafhankelijk huren of de huurtoeslag persoonsgebonden maken (optie 3). Of infrastructuur en woonbeleid beter aan elkaar te laten koppelen. Zoals het goedkoper maken van openbaar vervoer zodat mensen nu wel 3 uur in de trein naar hun werk willen zitten (optie 4). Maar de uitsmijter is natuurlijk optie 5: 'Opportunistische beleggers afschrikken', zoals de Rabo het noemt. Allereerst slopen de onderzoekers de ruimere leennormen-lobby. 'Dat is niet alleen symptoombestrijding, maar kan de problemen waar jongeren tegenaan lopen bovendien verergeren.' Want dat drijft de prijs juist op hè, maar dat wist u al. Ook de Rabobank wijst naar de 'relatief simpele en effectieve manier' om prins Benno c.s. aan te pakken, wijzend naar de situatie in Londen die wij ook al aanhaalden. Daar dalen de prijzen ten opzichte van de rest van het VK sinds het invoeren van zo'n hogere overdrachtsbelasting, die buy to let-investeerders afschrikt. Daarnaast pleit de bank voor een uitzondering voor investeerders die huizen kopen om ze vervolgens te huur aan te bieden in het betaalbare segment. Maar dan kom je weer in een web van subsidies en garanties terecht. Eerst maar die overdrachtsbelasting omhoog. Er is werkelijk niets op tegen.

Update woningmarkt! Koop nooit in Heerlen, wel in het oostenKrijgt u van ons weer een update van de woningmarkt. Waar kunt u maar beter niet of wel gaan wonen als u weinig zin hebt in overlast. Dat is allemaal uitgezocht door het CBS dat 150.000 mensen van 15 jaar en ouder ondervroeg naar hondenpoep, dronken mensen en drugs. Het resultaat is de Veiligheidsmonitor 2017. Wij beginnen met een korte uitstap naar de vraag welk probleem in de wijk als eerste opgelost moet worden volgens de burger. Dat blijkt opvallenderwijs hard rijden te zijn. Mocht u nu denken van ja maar dat ervaar ik helemaal niet als een probleem, dan komt u vermoedelijk uit hekkensluiter Amstelveen. Daar ervaart 11,6% van de mensen dit als overlast. Dit in tegenstelling tot topper Heerlen waar liefst 39% van de mensen grote overlast ervaart door te snel rijdende auto's en overig verkeer. Overigens doemt uit de cijfers op dat Heerlen sowieso geen aanrader is: 10,8% van de mensen ervaart veel overlast van zijn buurtgenoten. Dat percentage ligt nergens anders in het land zo hoog (opvallend: Amstelveen met 2,6% het laagst). Dat brengt ons bij nummer twee op de aanpaklijst: hondenpoep. Het aardige is dat in de leeftijdsgroep 25-45 jaar 20% van de mensen vindt dat hondenpoep veel overlast geeft tegen 15,7% van de 65-plussers. Toch, gevraagd naar wat voorrang heeft voor wat betreft prioriteiten, vinden 65-plussers dat hondenpoep als eerste opgelost moet worden. Drugs vinden ze ook niet leuk, maar kennelijk zien oudere mensen in dat je beter kunt beginnen bij het laaghangende fruit: als iedereen die handige opruimzakjes nou ook eens echt gebruikt, dan is in ieder geval één probleem van tafel (bewijs: oude mensen zijn verstandige mensen en het CBS legt uit dat hondenpoep tot plattelandsoverlast behoort). 

Lees verder

Tokkiestarters op de woningmarkt sterven uit

Sacrebleu! De Nederlandsche Bank complimenteert de huizenkoper vandaag omstandig in het periodiek verschijnende Overzicht Financiële Stabiliteit. Dat is een fijn document dat handelt over alle financiële risico's die ons land bedreigen (dit jaar: geopolitiek, stijgende rente, Italië). Uiteraard krijgen de woningmarkt en bijbehorende hypotheekverstrekking flink de aandacht. De woningprijzen rijzen de pan uit maar dat is geenszins de schuld van de huizenkopers. Die lopen tegenwoordig niet meer bij hun bank te drammen om een zo hoog mogelijke hypotheek. In de periode 1996-2000 stegen de huizenprijzen jaarlijks met 10% en de Nederlandse hypotheekschuldenberg steeg jaarlijks met 16%. Sinds 2013 groeit de berg nog maar met 1% per jaar (huidige stand: ca. €670 miljard). Eerlijkheidshalve is dat beeld enigszins vertekend door huizenbezitters die sinds 2013 €70 miljard vrijwillig aflosten en natuurlijk de starter die sinds 2013 verplicht moet aflossen om de hypotheekrenteaftrek te behouden. Maar toch, mocht de wereld financieel ontploffen, dan ligt het deze keer niet aan te uitbundige hypotheekverstrekking. Hebben we een mooi histeurisch plaatje van:

Lees verder

Niemand houdt de olievlek van de huizenmarkt tegen

U wilt de almaar doorrammende Nederlandse huizenmarkt in een paar cijfers? Goed, de huizenprijzen stegen de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 28,7%. Voor de grote steden is dat 40%. Zónder de top-15 van Hollandse steden is dat 24,6%. En zoals altijd moet Amsterdam er weer bovenuit steken met 64,9%. Uit dit alles komt dan weer de bovenstaande en tevens alleszeggende grafiek. De taxateurs van Calcasa komen vandaag met nog veel meer cijfers en grafieken om al dit marktgeweld nader te illustreren. Met ditmaal in de hoofdrol: de olievlek van prijsstijgingen die zich verspreidt vanaf de steden naar de randgemeenten. Gaan we toch weer even met de hoofdstad beginnen, want die drukt de woningmarkten in de randgemeentes naar een gemiddeld plusje van 45% over de afgelopen vijf jaar. U voelt Utrecht alweer aankomen, en inderdaad: in de stad zelf steeg de boel met 42%, eromheen met 30%. Ook in Den Haag gaat het allemaal crescendo met +43% in de stad en +33% eromheen. Wordt u onderhand ontzettend moe van al deze Randstadcijfers, dan wijzen we u nogmaals op de andere zijde van de welbekende tweedeling op de markt.

Lees verder

Dat was reclame, jongens! VVD begrijpt 'onderzoek' naar hypotheekadvies niet

De domste Kamervragen van de week hebben we vandaag al te pakken. Niet eerder kon deze eretitel op een maandag worden uitgereikt. Maar goed, wat is er nu weer aan de hand? Enige tijd geleden kwam Van Bruggen Adviesgroep in het 'nieuws' met een onderzoek naar de kosten van hypotheekadvies. Mensen zijn bij de bank DUIZENDEN EURO's duurder uit dan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur zoals Van Bruggen Adviesgroep. We zagen het reclamebericht ook in onze dk-mailbox, maar lieten de reclame de reclame. Toch ging er bij de VVD geen alarmbelletje rinkelen en togen maar liefst twee fractieleden aan het werk om over dit onderzoek tien vragen aan minfin Hoekstra te stellen. Hoekstra, of althans zijn ambtenaren, leggen in antwoord op de eerste negen vragen geduldig uit dat het voor de VVD'ers verstandig is om onderzoek van een commerciële afzender waarbij de diensten of producten van de commerciële afzender als zeer voordelig uit de bus komen en waarbij enige onderbouwing ontbreekt voortaan maar beter te negeren. Zo namen aan het onderzoek 382 consumenten deel 'die in 2016 of 2017 een hypotheek hebben afgesloten of gewijzigd'. Deelname verliep via een interwebsvragenlijst en alleen de resultaten van het onderzoek zijn gedeeld. Niet de opzet van het onderzoek zelf. Dat wil niet per se zeggen dat het onderzoek niet klopt, maar voor een beoordeling van het reilen en zeilen van de hypotheekadviesmarkt is het allemaal iets te magertjes. Afijn, je zal als ambtenaar maar serieus antwoord moeten geven op vraag 10: Deelt u de mening dat bij het kiezen van de juiste hypotheek het belang van een transparante markt voorop staat, zodat de afnemers van de hypotheken de beste en goedkoopste keuze kunnen maken? Joh!

IMF: De gemiddelde Nederlandse woning is ietsiepietsie te duur

Het IMF komt vandaag met wat achtergrondinformatie bij de eerdere aanbevelingen die het deed voor onze economie (hypotheekschuld omlaag, pensioenstelsel anders, dood aan zzp'ers, etc.). Wij pakken de analyse van de woningmarkt op: zijn onze huizen nou te duur of niet? Met 5% ietsjes, schrijft het IMF waarbij eventueel ook 10% het geval zou kunnen wezen. Als veroorzaker van die overwaardering en vertroebelaar van het model wijst het IMF dan naar de lage rente. Die zorgt voor extra goedkope hypotheken en beleggers stoppen in hun search for yield ook woningen in hun portefeuille. Dus pas maar op als de rente weer stijgt, willen ze maar zeggen. Hoe het IMF precies over de grote steden denkt, weten we dan weer niet. Wel dat de huizenprijzen daar erg hard stijgen, maar dat kan verholpen worden door bijvoorbeeld meer bussen te laten rijden tussen Purmerend en Amsterdam. Dat vermindert de druk op de grote steden (haha tuurlijk niet). Het valt dus wel mee met de oververhitting (in vergelijking tot de rest, in vergelijking tot 2007 en check anders die Belgen boven!), maar voor het overige is de woningmarkt in Nederland een ratjetoe met 14% van de eigenaren nog steeds onder water (waarde huis lager dan hypotheekschuld, per Q2-2017), huishoudens die gemiddeld 270% van hun beschikbaar inkomen aan schulden hebben (alleen de Denen doen dat beter), de afwezigheid van een normale huurmarkt en een overheid die zo ongeveer al het geld verbrandt door subsidies te verstrekken aan de sociale sector en belastingvoordelen aan woningeigenaren. Voeg daarbij dat het vermogen van Nederlandse huishoudens zit opgesloten in geblokkeerde pensioenbesparingen en een manisch-depressieve economie is het resultaat. Dus zegt het IMF voor de duizendste keer: doe daar nu eens een keer iets aan. Een paar suggesties:

Lees verder

Zo denkt Amsterdam de woningmarkt aan te pakken

De nieuwe coalitie van Amsterdam heeft diep nagedacht over waar het met de bestaande 428.000 en de jaarlijks 7.500 nieuw te bouwen woningen in de stad heen moet. GroenLinks, D66, PvdA en de SP willen voor alles voorkomen dat a) Londense praktijken ontstaan waardoor de grachtengordel in handen komt van Russen die de boel omtoveren in een laundromat en/of b) dat toeristen er een tweede Venetië van maken en/of 3) dat de stad uitsluitend dient als woonoord voor rijke mensen en hun zeikerige linkse jankkinderen (en voorts nog wat achterblijvend uitschot in West buiten de Ring/Bijlmer). Zijn wij het allemaal mee eens, met als enige reserve dat we niet precies begrijpen wat er in het vandaag gepresenteerde coalitie-akkoord staat opgetekend over de woningmarkt. Zo krijgt prins Bernhard jr. (ja die van de koning en zijn meer dan 300 schimmige panden in de hoofdstad) desgewenst subsidie van de nieuwe linkse bestuurders. Komen we zo op, maar we beginnen met de makkelijke dingen. Woonbooteigenaren moeten meer liggeld betalen, huiseigenaren krijgen een hogere aanslag voor de onroerendezaakbelasting en Airbnb gaat aan banden. Maximaal 30 dagen verhuren met een totaalverbod in de toeristische delen van de stad. Short stay en bed & breakfast gaan eveneens op de helling. En daarop wordt streng gehandhaafd. Maar dan komt het lastige gedeelte.

Lees verder

Gekte huizenmarkt spreidt zich uit! Vluchtende Amsterdammers drijven prijs op in rest van NL

Misschien heeft u het verhaal gelezen van Esma Linneman in de Volkskrant (Blendle), die vanuit haar persoonlijk perspectief (alleenstaand, geen vast contract (want Volkskrant), geen rijke ouders, geen spaargeld) weer veroordeeld was tot een schrikbeeld van velen: 'En nu ben ik weer alleen, in een sociale huurwoning zonder afzuigkap, ingebouwde afwasmachine of ligbad.' Kopen lukt niet, en daarom maar schraal huren. Nu kunt u zeggen, ga dan eens buiten de Amsterdamse ring kijken, maar dat was volgens Esma toen ze nog wel een partner had al 'out of our league', laat staan zonder. Om het nog navranter te maken is het vandaag ook weer tijd voor het roemruchte Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank. Gaan we maar meteen door met de volgende punten: 1. Gezien de grote prijsverschillen tussen gemeenten valt te verwachten dat de opmars van doorstromers dit jaar doorzet. 2. Zo worden veel van de huizen in de omgeving van Amsterdam gekocht door Amsterdammers. 3. Veel van hen hebben flinke overwaarde, waardoor zij veel financiële armslag hebben en meer kunnen bieden dan andere potentiële kopers. 4. Dit heeft waarschijnlijk een prijsopdrijvend effect op lokale woningmarkten. 

Lees verder

Men leent zich het schompes voor hypotheek, behalve kansloze starter

Her en der lezen we dat het aantal verstrekte hypotheken voor het eerst in vijf jaar is afgenomen. Die wijsheid komt uit een rapport-pdf van adviesbureau IG&H ('transformatie is onze passie'). In het eerste kwartaal werden 80.000  hypotheekcontracten ondertekend, wat 3% minder was dan een jaar eerder. Heeft natuurlijk van alles te maken met de risottoïsering van de huizenmarkt. Terwijl het aanbod aan huizen afneemt, stijgt de prijs voor de beschikbare stulpjes vrolijk door. En zo kan het de totaal uitgeschreven hypotheeksom met 3% steeg naar €24 mrd en de gemiddelde hypotheeksom voor het eerst boven de €300.000 kwam. Als gevolg daarvan zijn starters natuurlijk het bokje. Het aantal hypotheken voor beginnende woningbezitters daalde met 11%. Zo'n beetje de helft van de starters moet eerst de (groot)ouders lief aankijken alvorens een huis gekocht kan worden (keigave de starter-is-de-sjaak-infographic hier). Kortom, eigenlijk niets nieuws onder de zon (zelfs geen plek) voor deze groep. En voor u als woningmarktvolger ook niet, maar u bent toch maar mooi bewapend met de nieuwste cijfers. 

Businessmodel. Londense huizenverhuurder beboet millennials voor gore vaat

Aan de andere kant van de Noordzee zijn ze nooit te beroerd om een kleine fee te vragen voor een beetje service. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk RyanAir. De Ierse luchtbusmaatschappij laat vandaag weten dat passagiers nog maar 48 uur van tevoren in kunnen checken, tenzij ze €4 voor een aangewezen plek hebben betaald. Eerder probeerde de prijsvechter de inkomsten op te krikken met lotenverkoop, bijbetalingen voor handbagage en het uit elkaar houden van gelukkige gezinnetjes. Maar goed, je hoeft niet voor drie tientjes naar Praag te vliegen en er zijn alternatieven. Dat laatste geldt iets minder voor de Londense huizenmarkt. Die gooit, ondanks het ontstaan van luxe spookwijken, nog altijd hoge ogen in lijstjes met onbetaalbare steden. Extra lastig voor alleenstaande millennials aan het begin van hun carrière. Hebben ze bij Lifestyle Club iets op gevonden. Niet ouderwets een pand opkopen en vervolgens tegen woekerprijzen verhuren aan vaste bewoners. Nee, je begint heel hip een 'housing community' voor 20- tot 30-jarigen. Die tikken eerst £200 lidmaatschapsgeld af. Daarvoor beloof je wel dat ze gemakkelijk mogen hoppen tussen de 800+ kamers die je in bezit hebt. Keihandig als ze na het zoveelste tijdelijke contract aan de andere kant van de stad moet werken. En dat allemaal voor een huurprijs van zo'n £600, waar £800-£900 naar eigen zeggen gebruikelijk is. Want de voorwaarden leest toch nooit iemand. Dus daar moffel je weg dat wie betrapt wordt op roken £100 lichter is en voor een extra stoel of gordijnen mag je als huurder de helft betalen, maar je bent voor 0% de eigenaar. Op onbehoorlijk gedrag (lekker vaag!) zet je een minimumboete van £25. En dan kun je vervolgens millennials boetes opleggen voor niet-afwassen (£90) of het verwijderen van een blaadje met de huisregels (£225). Slim