PVV stelt domme Kamervragen over de rekenrente. Koolmees lacht zich suf

Nou mensen, dat was ons het weekje wel zeg, qua pensioendingetjes. Maar het was mooie mix van behoorlijk onzinnig tot minder onzinnig gezever over de tweede pijler, en stompzinnig gezever over de eerste pijler. Gisteren leerden we dat de stijging van de AOW-leeftijd onverminderd doorgaat. Wat ontbreekt in de rijtje is nog een stukkie over de rekenrente, dus waarvan akte. U weet: de rekenrente is een doorn in het oog voor iedereen die verlekkerd naar de dikke pensioenpotten staat kijken. En met ‘iedereen’ bedoelen we dan gepensioneerden, vakbonden en populistische pensioenpraatjesmakers à la 50plus. In die laatste categorie valt, u verwachtte het al, ook de PVV. The man himself Geert Wilders en vriend van de site Leon de Jong lazen gebroederlijk de Telegraaf, alwaarin een stukkie stond dat pensioenfondsen misschien moesten gaan korten. Toen werden ze boos en stelden ze Kamervragen aan minister Koolmees. De vragen van de PVV waren natuurlijk van een totale ongeïnformeerde domheid, dus Koolmees kon de vragen wel laten beantwoorden door een stagiair uit de postkamer van zijn ministerie. Want serieus, wie als woordvoerder Sociale Zaken vragen stelt als ‘Deelt u de mening dat het onbegrijpelijk en onacceptabel is dat, terwijl pensioenfondsen een buffer hebben van 1300 miljard euro, er kortingen dreigen voor miljoenen Nederlanders?’, die verdient het badinerende antwoord waarin nog maar ‘s de basis van de basis van het tweedepijlerpensioen wordt uitgelegd. Daarna winkelt de PVV nog even bij de buufjes van 50lus: ‘Wanneer gaat u nu eens inzien dat door het hanteren van onnodig lage rekenrentes pensioenfondsen zich onterecht arm moeten rekenen [...]? Bent u bereid ervoor te zorgen dat pensioenfondsen voortaan kunnen rekenen met een realistische rekenrente om onnodige kortingen te voorkomen?’ U begrijpt: Koolmees zegt heel hard NEIN, en dat is maar goed ook. Dus leuk geprobeerd PVV, volgende keer beter. Gratis tip: eerst even inlezen wat betreft de rekenrente en laat de rest gewoon aan de grote mensen over. 

Pensioenpot zit vol genoeg, dus laten we maar investeren in duurzaamheid

Gisteren maakten we er nog een grapje over, dat dit de Week van de Domme Pensioenplannen zou zijn. Omdat we al twee dagen op rij een dom pensioenplan voorbij zagen komen (deze en deze), maar dat was vast toeval. Vandaag is het woensdag en godbetert allemachtig, daar gaat WEER een pensioenproefballon, op het heilige roze papier van het Financieele Dagblad deze keer. Aan het woord zijn vier heren die de mand onder de proefballon zo volproppen met plannen en suggesties en vergezichten dat de ballon nooit helemaal van de grond komt. Maar spoiler alert: het is lang niet zo dom als Annemarie van Gaal of die mafklappers van gisteren. Here goes: met alle babbeltjes over waar het naartoe moet met het pensioenstelsel, vergeten we volgens de opinieleiders van de dag een fundamenteel vraagstuk: moeten we eigenlijk wel sparen voor ons pensioen? Nou ja, dat zeggen ze niet letterlijk, maar dit wel: Bij oplossingen voor het aanvullend pensioen wordt ten onrechte geen aandacht besteed aan de vraag of het stelsel dat gebaseerd is op het opbouwen van kapitaal wel intrinsiek gezond is. Uw eerste reactie is vast: joh, duh, hoe gaan we anders die pensioenen betalen als we er geen geld voor opzij zetten? Nou goed, het probleem is dat de pensioenspaarpot twee keer zo groot als het nationale inkomen en we hebben een enorm besparingsoverschot. Dan wijzen de heren erop dat de bulk van al dat geld (90%) wordt belegd in het buitenland. Dat is dan weer jammer, want we zouden dat geld ook kunnen investeren in de heimat en van daaruit komt er ineens een plan: de heren willen graag een ‘hybride stelsel’, waarbij pensioenfondsen feitelijk op basis van een omslagstelsel werken, Het vermogen wordt gebruikt om tekorten aan te vullen, die ontstaan als de premie-inkomsten lager zijn dan de uitkeringen. Uhm, juistem. Gelukkig is er ook deze keer een bierviltje ingevuld. 

Lees verder

Nog zo'n slecht idee: extra sparen voor je AOW. Houdt het dan nooit op?

We hadden het even gemist, maar blijkbaar is het bij de Telegraaf de Week van de Domme Pensioenplannen. Vandaag op de kalender een voorstel van drie goedbedoelende heren die denken dat ze een ‘makkelijke oplossing in de pensioendiscussie’ hebben: extra sparen voor de AOW. De managementsamenvatting van dit plan luidt ‘Werkenden moeten de mogelijkheid krijgen om te sparen voor een hogere AOW-uitkering. De maatregel kan een alternatief zijn voor mensen die voor hun oudedagsvoorziening niet meer afhankelijk willen zijn van een pensioenfonds.’ Hoe gaat dit in de praktijk? Nou, precies zo: u gaat vrijwillig meer AOW-premie betalen zodat u aan het einde meer AOW krijgt. Waarom is dit zo’n goed idee? In de woorden van de heren zelf: ‘Er zitten geen beleggingsrisico’s aan dit plan. Als je maandelijks een bepaald bedrag opzij zet, weet je precies wat de hoogte van je uitkering is over dertig jaar.’ En als u nu denkt: goh, dit klinkt eigenlijk als een gewone spaarrekening, dan heeft u natuurlijk gewoon gelijk. Initiatiefnemers Verhoef (zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw), Van Meerten (hoogleraar internationaal pensioenrecht) en Westerbrink (pensioenconsultant) hebben de oude sok opnieuw uitgevonden. Maar dan wel een oude sok die bij de overheid bewaard wordt. Vrijwillig. Want u vertrouwt pensioenfondsen niet, maar u zou wel bereid zijn om vrijwillig extra belasting te betalen in ruil voor een hogere AOW-uitkering in de verre toekomst? Sorry wat? Waar is dit ook alweer een oplossing voor? De heren reppen zelf over ‘meer zekerheid’, maar hoe dit dan moet werken, daar lezen we niks overtuigends over. Niet in de Telegraaf tenminste, maar gelukkig waren ze bij het FD wél #woke. Maar ook dan blijkt dat de heren nog maar even naar terug naar de tekentafel moeten. 

Lees verder

Annemarie van Gaal mag nooit meer iets schrijven over het pensioenstelsel

U weet dat wij alhier groot fan zijn van de proefballonnenkoningin van Nederland, Annemarie van Gaal. Gisteren liet ze zich haar champagne-ontbijt goed smaken en klom toen in de pen om even alle problemen in het pensioenstelsel op te lossen. EIN-DE-LIJK Annemarie, want dat had je vorig jaar al beloofd en sindsdien zaten wij smachtend uit te kijken naar het volgende feitenvrije stukkie, dat we vervolgens hoofdschuddend hebben doorgeworsteld. Zucht. Vooruit, ze begint met de constatering van de Rabo, dat we namelijk allemaal stinkendhemeltje rijk zijn, maar dat al ons vermogen in stenen en pensioen zit. Van Gaal is wel fan van het voorstel van de Rabobank om dat strikte onderscheid los te laten en vermogens in huizen en pensioenen te combineren. ‘Zo is een afgeloste woning op het moment dat je stopt met werken, een mooi vermogen en een prima alternatief voor je pensioen.Stenen vreten dus. Ook starters kunnen de pensioenpot wel vast aanspreken voor een huis. Want in plaats van spaargeld, waarom zouden de ‘vele tienduizenden euro’s die je aan pensioen hebt afgedragen, daar niet voor gebruikt kunnen worden? Of in ieder geval als een borg kunnen dienen?’ Wij kennen eigenlijk geen starters die al vele tienduizenden euro’s pensioenpremie hebben betaald maar soit. Tot zover allemaal fijne proefballonnetjes, a girl can dream immers, maar dan ontspoort ze harder dan een fractievergadering van 50Plus Overijssel.

Lees verder

Au! Invloedrijke pensioenbestuurder neemt afscheid en blijkt achteraf totaal incapabel

Bovenstaande Q&A hebben we geknipt en geplakt uit een nogal bizar interview in het Financieele Dagblad van vandaag. Aan het woord is bestuursvoorzitter René van de Kieft die pensioenuitvoerder MN verlaat. Van der Kieft zegt vreemde dingen. Of om met econoom Bas Jacobs te spreken: 'Pijnlijk: hoe iemand zonder 1 zinnig idee over pensioenen over 130 mrd pensioengeld kan gaan'. Onzinnige ideeën heeft Van de Kieft gelukkig (voor het interview) volop. Zo zou hij graag zien dat we nog een keer in debat gaan met zijn allen over hoe het toekomstige pensioenstelsel eruit zou moeten komen te zien. En dan het liefst met een debat tussen gewone mensen (zucht). Het aardige van de Van de Kiefts van deze wereld is dat het net lijkt alsof zij het volk het allerbeste pensioen gunnen en bovendien de natie behoeden voor hordes die de pensioenruif leeg komen eten. Je zou ook het idee kunnen krijgen dat het verspreiden van desinformatie (zo meer), het pleiten voor nog meer oeverloos debat (u las het) en het afwijzen van veranderingen vooral is ingegeven door de eigen portemonnee. Gevraagd aan Van de Kieft of hij bang is dat bij een verandering van het stelsel zijn verdiensten in gevaar komen, laat hij het FD weten van niet. 'Wij hoeven geen geld te verdienen' zegt Van de Kieft heel keurig.

Lees verder

Snoeihete zomer leidt nog niet tot betere pensioenen (nog niet)

Sinds 2012 koppelen we de aow-leeftijd aan de levensverwachting. Hoe ouder de bevolking wordt, hoe langer iedereen mag doorwerken. Dus zitten actuarissen als een bok op de sterftekist om te kijken hoe het met onze levensverwachting is gesteld. Afgelopen winter kende ons land als gevolg van een griepepidemie des doods een ongekend hoog sterftecijfer. De epidemie hield aan tot halverwege april en zorgde ervoor dat de natuurlijke aanwas in het eerste kwartaal op minus 6.000 uitkwam. Meer mensen dood dan geboren dus, zo lieten CBS-cijfers zien (toch 32k inwoners erbij in H1-18, huidige stand 17,2 mio). Dat bracht actuarissen in het voorjaar tot twee voorzichtige conclusies: a) de aow-leeftijd hoeft misschien minder vlotjes omhoog wegens een levensverwachting die minder snel stijgt en b) minder ouderen betekent minder pensioenuitkeringen betekent een betere dekkingsgraad voor pensioenfondsen (dekkingsgraad=beleggingen/uitkeringen). Maar wat doet nu deze snoeihete zomer voor de aow-leeftijd en de dekkingsgraad? Tot 18 juli helemaal niets zag u reeds in het plaatje boven dat is getekend door het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. Met op de y-as het aantal overledenen, de zwarte lijn de werkelijke aantallen en blauw de verwachting. Nederland weert zich vooralsnog kranig tegen de gruwelijke hitte. Nu afwachten wat de afgelopen twee barre weken hebben gedaan. Mogen we u tot slot melden dat DNB vandaag laat weten dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen weer enorm zijn gestegen (maar dat komt dan door aandelen en niet door de levensverwachting).

Brexit: pensionado’s zonder geld, voedsel op de bon en de EU blijft toch de baas

De Brexit is een zelfgegraven gat waar de Britten met z’n allen in zijn getuimeld en niet meer uit komen. Dat brengt ons met een vergezocht bruggetje naar Britse pensionado’s, die na de Brexit geen kuilen meer kunnen graven aan de Spaanse costa of de Riviera. Een harde no-deal Brexit (die onvermijdelijk is, zie hieronder) heeft allerlei gevolgen waar de Leavers geen rekening mee hebben gehouden. In een hoorzitting in het Britse parlement wees het Britse equivalent van het Verbond van Verzekeraars er vandaag op dat Britse pensionado’s in zonnige Europese oorden kunnen fluiten naar hun pensioenen als ze daar willen blijven wonen. Zonder fatsoenlijke exitdeal is het voor Britse pensioenverzekeraars namelijk illegaal de pensioenuitkeringen over te maken naar hun buitenlandse bankrekeningen. Of nou ja, in sommige landen dan, misschien niet alle landen, maar niemand die het zeker weet. Groot leedvermaak is op z’n plaats, want juist de gepensioneerden hebben enthousiast Leave gestemd, eigen schuld dikke bult. Het steeds onvermijdelijker wordende no-dealscenario leidt er zelfs toe dat de Britse regering overweegt noodvoorraden medicijnen en voedsel aan te leggen. Maar alles voor de eigen soevereiniteit, vrij van het Brusselse Juk van Juncker. Toch? Nou, niet als het aan May ligt. 

Lees verder

Akzo stelt wereld voor boekhoudkundig raadsel

Wie het weet mag het zeggen. Akzo ontvangt binnenkort netto €7,5 miljard voor de verkoop van zijn chemietak aan het Amerikaanse Carlyle. De opbrengst is door Akzo toegezegd aan de aandeelhouders, maar de bonden vinden dat Akzo ook wel iets voor de werknemers mag doen. FNV en CNV hebben de afgelopen weken stakingen georganiseerd om baangaranties en en nog wat andere zaken af te dwingen. Daaronder begrepen de eis om van de verkoopopbrengst €400 miljoen in het pensioenfonds van Akzo te storten. Dat fonds heeft nu een dekkingsgraad van 112%, maar de bonden vrezen dat door het vertrek van een deel van de werknemers de financiële positie verder wordt uitgehold. Akzo voelt niks voor die versteviging en geeft daar een buitengewoon interessant argument voor: wij mogen geen geld storten in het pensioenfonds. Doen we dat wel, dan hangt de accountant ons op aan de hoogste boom. En daarmee komen we uit bij een boekhoudkundig raadsel waarvan niemand weet hoe je dat op moet lossen.

Lees verder

Jongeren weigeren FNV te redden. 250 man exit

Aangezien een staking van eigen personeel de grootste anti-reclame voor vakbond is, bezweert FNV vandaag dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Een ferme belofte, want de problemen bij 's lands grote vakbond zijn niet mals. Voormalig visvod AD heeft de hand weten te leggen op een intern document waaruit blijkt dat - indien men op huidige voet verder gaat - FNV in 2021 op een tekort van €24 mln afstevent. De verklaring voor dit alles is doodeenvoudig. FNV heeft een vergrijsde achterban, inmiddels is 40% boven de 60 jaar en over tien jaar 60%. 'Overlijden en pensionering zijn de belangrijkste redenen voor het teruglopend ledenaantal', vat een woordvoerder de boel handig samen. En er zijn te weinig jongeren/zzp'ers die maandelijks €16 willen overmaken voor het FNV-lidmaatschap. Nu moet een nieuwe aanpak ervoor zorgen dat de vakbeweging ook interessant wordt voor jongeren en zzp'ers, maar dat riep men twintig jaar geleden ook. Dus moet er meer gebeuren en vliegen er naar verluidt zo'n 250 man (200 fte) uit. Blijkbaar is het personeelsbestand (1.700 fte) net zo grijs als de achterban, want de afslankoperatie kan louter via pensioneringen en functieherschikkingen verlopen. Over de plannen om meer leden te werven wil FNV weinig kwijt anders dan: meer staken (te beginnen bij AkzoNobel) en adverteren op Das Kapital. Uitgebuite arbeiders aller landen verenigt u!

In cijfers. De vakbond gaat binnenkort dood

De (marketingafdelingen van de) vakbonden moeten echt even beter hun best gaan doen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS van afgelopen zaterdag. In 2017 telde Nederland 1,7 miljoen vakbondsleden. In 1999 waren dat er nog twee miljoen. De organisatiegraad is daarmee in twintig jaar tijd afgenomen van 28% naar 19%. Het opvallende daarbij is dat iets meer dan 80% van de werknemers (ook de niet-vakbondsleden) tevreden is over de manier waarop de vakbonden hun belangen vertegenwoordigen. En hoewel bijna 60% van de werknemers de bonden belangrijk vindt, voelt nauwelijks iemand aandrang om lid te blijven of te worden. De groepen waar de vakbonden ledenwinst wisten te boeken waren bij 65-plussers en vrouwen. Het aantal vrouwelijke leden maakte een reuzensprong van 647 duizend in 2012 naar 654 duizend in 2017. Het aantal leden van 65 jaar en ouder steeg in diezelfde periode met 31.000 naar 318.000. De groep die massaal bij de vakbond vertrok waren/zijn de mensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar: 'In 2012 waren nog 548 duizend mensen van deze leeftijd vakbondslid, in 2017 436 duizend'.

Lees verder