Dit zou weleens de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn

Britse politiek is de laatste tijd een trainwreck in slow motion waarbij de trein steeds weer een rijtuig langer lijkt te zijn. Momenteel is de premier ene Theresa May, die een goede meerderheid verspeelde door verkiezingen uit te schrijven om haar mandaat te vergroten. Het tegendeel gebeurde. Ondertussen is Labour maar niet in staat om echt door te breken wegens Corbyn, de radicale opa van Hans Spekman. De Conservatieven hebben een leider nodig en dat zou zomaar Jacob Rees-Mogg kunnen zijn. Rees-Mogg is het Eenmansorkest van de Achttiende Eeuw. Ziet er zo uit, spreekt zo en lijkt net zo vertrouwd-elitair als het kabinet van Harold Macmillan. Dat is misschien best een aardig recept voor onze verwarde tijden. In ieder geval nemen vooral Britse media de optie van een land onder leiding van Rees-Mogg steeds serieuzer. Vooral The Guardian is gebiologeerd door zijn persoon. Kerncitaat over waarom een High Tory in een cultuuroorlog toch een aantrekkelijke kandidaat lijkt: "Rees-Mogg is the perfect politician to fill a vacuum: a mixture of genuine antiquity, in manner and values, and confected confidence. Even his coy demurring when asked about becoming prime minister increases his stature against the backdrop of a party in which the daggers seem to be permanently drawn. Those who think that his hardcore views – on abortion for example (not even in the case of rape) or gay marriage (“I take my whip from the hierarchy of the Roman Catholic church rather than the whips’ office") – endear him to Tory extremists but alienate the wider public may be mistaken. Where some people hear misogyny or homophobia, others hear patrician certainty." Wat wellicht vervelender is: voor Rees-Mogg kan een Brexit niet hard genoeg zijn. Wat de gevolgen ook zijn, hij lijkt te denken dat er niet zoiets bestaat als een soft Brexit. Dat kan nog lachen worden, want vooralsnog is volkomen onduidelijk of de Britten ons uiteindelijk met of zonder deal zullen verlaten. Houd Rees-Mogg in ieder geval in de gaten.

Wat Nederland allemaal wel niet kan leren van Emmanuel Macron

Emmanuel Macron is een bijzondere president. Hij is een geleerde technocraat vermomd als semi-populist. Ook lijkt hij te blaken van energie en zelfvertrouwen. Niet alleen in zichzelf, maar ook in Frankrijk. Naast alle economische hervormingen die hij wil doorvoeren, heeft hij uitgesproken culturele ideeën. Zo is hij van zins om Frans de belangrijkste taal van Afrika te maken. La Francophonie moet in oude luister worden hersteld. Nu is dat enigszins bijzonder, doet dat misschien zelfs koloniaal aan en is de voorspelbare tegenstand al gemobiliseerd. Toch is dat uitgesproken culturele zelfvertrouwen helemaal niet zo'n gek idee. Het zou Nederlandse politici maar zo kunnen inspireren iets minder krampachtig met Nederlandse cultuur om te gaan. In ons land heet een zekere trots op onze cultuur of dat politiek gebruiken, al snel populistisch te zijn. Dat leidt tot een situatie waarin het lijkt dat bijvoorbeeld D66'ers, als ze spreken over Nederland als culturele entiteit, zich uitdrukken alsof ze toegeven vroeger zwaar crimineel te zijn geweest maar nu hun leven hebben gebeterd. Als je een links verhaal wilt en niet per se globalistisch bent ingesteld of een zekere vorm van vaderlandsliefde voelt - wat veel mensen kennelijk voelen, gelet op de opmars van voornoemde populisten - kan je nergens echt terecht, behalve misschien bij de SP. Dat leidt ertoe dat de #ophef over dit bericht vrij summier was. 'Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil' lijkt ons nogal een bombshell, maar er gebeurde weinig, behalve een zoals altijd uitstekende nuancering van Mathijs Bouwman. Economisch en politiek zouden links(ig)e partijen iets met dit bericht kunnen en er zijn vast veel kiezers mee te paaien. Maar ja, de partijen die hier normaliter tegen ageren hebben een heel zwak cultureel verhaal. Die vinden diep in hun hart verzet tegen grootschalige immigratie  verschrikkelijk, want er huist in hen een postmodern idee van gelijke culturen en ze voelen een dédain voor mensen die de Nederlandse cultuur (of hun straat for that matter) niet willen zien veranderen. Dat is waarom Macron interessant is: hij is zeker geen conservatief, maar hij gelooft overtuigd in de meerwaarde van het Franse cultuur en verdedigt die ook, tegelijkertijd kan hij een progressief economisch beleid voeren. Kom daar in Nederland maar eens om.

Helaas. Sint Maartense politici mogen blijven cashen

U weet dat inkomensdifferentiatie in het SP-lexicon onder het kopje misdaad staat. De politici dwangdoneren daarom een groot deel van hun salaris aan de campagnekas. En vandaro ook dat socialistisch Kamerlid Ronald van Raak al jaren de pest heeft in de riante bezoldiging van de politici op Sint Maarten, dat zoals u weet een land binnen ons Koninkrijk is. In 2013 klaagde hij al dat de 15 parlementariërs op het Bovenwindse 'boevennest' met €9.000 p/m te veel verdienen.  Kan toch niet zo zijn dat politici die een gebied besturen met een bevolkingsomvang van, pak'm beet, de gemeente Huizen dat bedrag verdienen? Nou, toch wel factcheckte de/het NRC. Het bedrag zou eerder aan de conservatieve kant zijn. Hele Tweede Kamer jaloers boos. Of die Caribische hangmatpolitici even snel hun salaris wilden terugschroeven. Die zeiden: neuh, geen zin in. Dus trekt 5 jaar later  een ziedende Van Raak van leer tegen de $11.500 (€9.200) die de Sint-Maartense parlementariërs maandelijks pakken. Daarmee vangen de kokosnootslurpers meer dan Tweede Kamerleden (€7.813,14) en een stuk meer dan die arme Huizerse raadsleden (€1.248).  Dat bedrag heeft Van Raak overigens van de St. Maarten Hospitality and Trade Association die de oproep van lokaal politicus Sarah Wescott-Williams, om 30% van de politicisalarissen in te leveren, steunt. We mogen mevrouw Wescott-Williams dankbaar zijn voor haar openheid want het jaarrapport van de Sint Maartense gemeenteraad-pdf gooit alle inkomens van politici en medewerkers op een hoop. Afijn, de SP'er wilde  van Staatssecretaris Knops weten of die vergoedingen a) niet onverklaarbaar hoog zijn b) Nederland daar actie tegen onderneemt en c) Zijn de Sint-Maartense politici vaker in het parlement dan Thierry Baudet. Knops zegt: a) Ja, maar b) we kunnen niks ondernemen want ander land, geen gemeente en c) kijk maar in het jaarverslag. Zul je zien dat de politicus die salaris wil inleveren vrijwel altijd aanwezig is, terwijl sommige slampampers voor die 9k ruim de helft van de vergaderingen overslaan.

Thuisbezorgd mag gewoon restaurants blijven afknijpen van Mona Keijzer

Leuk en handig allemaal, dat eten bestellen en af laten leveren bij u thuis. Maar de wereld gaat er ondertussen aan ten onder. Als u in een grote stad woont, loopt u iedere dag kans om van de sokken te worden gereden door een onvrijwillig zelfstandige rider op zo'n fluisterstille elektrische bezorgfiets die per order wordt betaald. Maar ook restauranthouders gaan gebukt onder deze vruchten van de deeleconomie. Want voor niets gaat de zon op en als u wilt dat Thuisbezorgd uw restaurant opneemt op diens website en uw prachtige pizza's bezorgt, dan moet u commissie betalen. En die commissie gaat steeds verder omhoog. Maffiapraktijken, zeiden restauranthouders vorig jaar en ze verenigden zich onder de naam Horeca in Actie, inclusief petitie, maar dat leverde niets op. Per 1 januari is die commissie verhoogd naar 13%, in 2017 was dat nog 12% en het begon met 6%. Thuisbezorgd maakt misbruik van zijn dominantie in de eetbestelbusiness, zeiden de restauranthouders. Kom in opstand! U begrijpt, een paar overlegjes tussen de twee partijen en 900 handtekeningen (sad) later werd die commissieverhoging gewoon doorgevoerd. Dat vond Maarten Hijink van de SP niet OK en dus schreef hij stas Mona Keijzer een brief, die nu door diezelfde Maria Cornelia Gezina Keijzer is beantwoord (pdf). 

Lees verder

RAAR. Zuid-Limburg blijkt toch geen alternatief voor de Randstad

Iets dat nooit weggaat in ons land: de behoefte om de druk op de Randstad te verlichten. En en passant voor werkgelegenheid te zorgen in de provincie. We moeten Nederland altijd maar met New York of een andere wereldstad vergelijken. In dergelijke steden wonen ongeveer evenveel mensen als in Nederland en als we het volk nou een beetje spreiden middels hoogwaardig openbaar vervoer en alles dan komt het helemaal goed. Nou is die gedachte dus niet nieuw, en is er vanuit de overheid ook al eens wat aan gedaan. Door de kantoren van de Belastingdienst en DUO in Groningen te zetten, en het CBS in Heerlen te laten vestigen. Dat heeft overigens niet voor enorme volksverhuizingen gezorgd, maar Tanja Traag hoefde haar provincie niet uit, en dat is ook wat waard. En nu we het toch over Limburg hebben: daar gaan de Kamervragen van de Dag over. Kamerleden Ploumen (née: Maastricht) en Kuiken (jawel: Groningen), hebben de zinderende oproep van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-Te Strake gelezen in de Volkskrant om allemaal naar Zuid-Limburg te komen. 

Lees verder

JEUJ. Bitcoins en blockchain in de Tweede Kamer

Update: Het zit erop. Wat zijn we wijzer geworden? Nou, dat Farid Azarkan (DENK) crypto's heeft en eerder het schip inging met aandelen Worldonline. Verder vindt iedereen de blockchain gaaf en crypto's eng. De PVV moet sowieso niets van cryptomunten hebben tenzij ze daarmee de gulden tot leven kunnen wekken. Rutger van Zuidam van DutchChain kunnen we vastpinnen op de uitspraak dat binnen 2 à 3 jaar bitcoin miljoenen transacties per seconde kan verwerken. Toezichthouders experimenteren zich suf met de blockchain, maar niemand heeft de ICO's in de smiezen. Meer details hier en hier.

De Tweede Kamer is zojuist begonnen aan een hoorzitting/rondetafelgesprek Cryptocurrencies/ICO's. Kamerleden gaan 2,5 uur keuvelen met belanghebbenden en experts over de mogelijke vruchten en gevaren van cryptomunten. In aanloop naar de hoorzitting mochten genodigden een position paper indienen. Wij zetten de aanwezigen, hun visies en zorgen even kort op een rijtje voor u. 

Lees verder

Minister Hoekstra: Kifid heeft inderdaad problemen

Onlangs las u op dit blog dat ons favoriete klachteninstituut Kifid kampt met diverse problemen. Door een hoog ziekteverzuim en verloop onder secretarissen die zaken behandelen liepen de wachttijden op. De streefnorm dat 95% van de behandelbare klachten binnen 180 worden afgerond wordt niet gehaald. Derhalve faalt Kifid in zijn streven om een laagdrempelig alternatief voor de rechter te worden. D66-Kamerlid Jan Paternotte had naar aanleiding van het stuk wel een paar Kamervragen voor MinFin Wopke Hoekstra, waarop vandaag de antwoorden kwamen. 

Lees verder

50.000 euro aan belastinggeld besparen doe je zo

Zo om en nabij de €3.750. Zoveel kosten Kamervragen tegenwoordig gemiddeld per stuk. Daarom zou men denken dat de volksvertegenwoordigers des lands flink wikken en wegen voor ze zo'n officiële vraag bij het ambtenarenapparaat van Den Haag neerleggen, maar nog steeds blijkt niets minder waar. Een dikke maand geleden dienden Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vragen in over TARGET2, het betalingssysteem binnen de eurozone. Het gaat hen dan om de disbalansen binnen dat systeem en de gevaren daarvan. Da's echter een al lang en breed opgelost vraagstuk, samen te vatten met de frase dat de soep niet zo heet wordt gegeten als-ie wordt opgediend. Daarom lieten we onszelf nog maar eens van onze beste en maatschappelijk geëngageerde kant zien en klommen we in de pen om ze alvast maar te beantwoorden. Afgelopen vrijdag verschenen de officiële antwoorden van het Ministerie van Financiën, die op precies hetzelfde neerkomen als wij u eerder al voorschotelden. Met andere woorden: bent u als Kamerlid van plan om weer eens een bundel overbodige Kamervragen in te dienen over met name het altijd beladen onderwerp TARGET2, stuur ze dan even naar ons. Dan besparen we immers toch op de kop af €45.000 met z'n allen. 

Door deze kamerbrief van PvdDieren offeren wij voor straf een zeehondje

Kamerlid van de Partij voor de Dieren Lammert van Raan (bio) heeft een abonnement op De Correspondent. Dat hoort ook bij zijn partij, want zoals we wel eens vaker aangeven, hebben ook andere politieke partijen een selectieve smaak op nieuwsmedia-gebied. Dat dat een wat gekleurd wereldbeeld geeft toont zijn laatste kamerbrief aan. Lammert wil de wereld een stukje beter maken en las laatst een bijzonder boeiend verhaal van Rutger Bregman over het basisinkomen. Of eigenlijk het basisinkomen 2.0: die van de 'gegarandeerde' variant. Ook wel de negatieve inkomstenbelasting genoemd. Kort gezegd betalen mensen die onder het bestaansminimum verdienen geen belasting maar krijgen ze een extra financieel steuntje in de rug. De rest van Nederland betaalt gewoon belasting. Goed idee, dacht Lammert. En dus schreef hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees een brief. Een brief als een vroegtijdige zaadlozing. 

Lees verder

Hehe! Eindelijk goede Kamervragen want over het Kifid

De trouwe DK-lezer weet dat het Kifid niet op alle fronten even soepeltjes opereert. Het laagdrempelige klachteninstituut voor de financiële dienstverlening grossiert in onbegrijpelijke uitspraken, is allesbehalve laagdrempelig en bovenal duurt het langer dan een mensenleven (echt waar) voor een klacht überhaupt in behandeling wordt genomen. We schreven onlangs dit topic over de behandeltijd die oploopt en personeel dat wegloopt. Het hooggewaardeerde Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte heeft naar aanleiding daarvan vragen gesteld aan minister Wopke Hoekstra, de bewindsman die uiteindelijk over het Kifid gaat. De beantwoording zal vermoedelijk even duren, want kerstreces, maar dat mag de pret niet drukken. Lijstje buitengewoon goede vragen na de breek.

Lees verder