Een pensioenfonds (waar men verplicht spaart) maakt reclame. Maar voor wie en waarom?

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort tot het beste stelsel van de wereld (not). Dat komt onder meer door de befaamde verplichtstelling waardoor werkgevers in veel gevallen verplicht aangesloten zijn bij een pensioenfonds voor de bedrijfstak en werknemers daar vervolgens automatisch verplicht sparen. Kan een mens iets van vinden, maar het doet goede dingen voor de kostenbeheersing. 'Kostenbeheersing halen we ook uit het feit dat pensioenfondsen door de verplichtstelling geen reclame hoeven te maken,' schrijft directeur Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn in zijn blog van augustus 2017. Mag u raden wat het pensioenfonds voor de dokters en zusters onlangs besloot te gaan doen. Juist! Reclame maken. Op de nationale televisie nog wel, om mensen te laten weten dat PFZW pensioengeld belegt om de wereld beter van te maken en zo voorts (spotje). Nu weet u dat mensen in de zorg er verplicht sparen; mensen niet in de zorg mogen er niet sparen. Dus hoe groot wil je de pensioengekte hebben, vragen wij ons af. Voor de verandering worden er wel goeie Kamervragen gesteld.

Lees verder

Minister gaat milieu niet redden. Goedkoop vliegen naar New York blijft

Jan en alleman vliegt tegenwoordig voor een weekendje de oceaan over om zich suf te Instagrammen op Times Square. Dankzij de moordende concurrentie in de luchtvaartindustrie bent u - met een beetje goed zoeken - voor €350 retour naar New York. Deze democratisering van vliegvakanties schoot in het verkeerde keelgat bij Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. Voor je het weet ligt door al dat gevlieg Lelystad in zee. Daarom richtte hij zijn pijlen op de 'absurde bodemprijzen' die Norwegian Airlines aanbiedt voor een enkeltje New York. Kon de minister daar niet wat aan doen? Ja, dat is misschien een hypocriete vraag als je uit de stal komt van een partij waarvan de fractievoorzitter stevig airmiles spaart om het klimaatevangelie te verspreiden, maar soit. Vragen staat vrij en Lammert is Marianne Kerosine niet. Helaas voor Lammert gaat de minister, zoals wij voorspelden, helemaal niets doen aan de lage prijzen. We leven immers in een vrije markteconomie waar bedrijven zelf hun prijzen mogen bepalen en waar milieubewuste consumenten op fietsvakantie mogen. Daarnaast is het aantal vliegbewegingen op Schiphol tot 2020 sowieso al beperkt tot 500.000 per jaar. Wel blijft minister Van Nieuwenhuizen (vliegreisjes) 'in gesprek' met Europa om te kijken of mogelijkmisschienooiteventueel rekening gehouden kan worden met duurzame criteria bij de toewijzing van slots. Met dit kluitje mag Van Raan het riet in. En dat nog wel op de dag dat omwonenden van vliegveld Lelystad met een decibelmeter in hun tuin staan om te beleven hoe gaaf het is als een Boeing 737 strak overvliegt. 

Helaas. Werkloze kan niet goedkoper bellen met UWV

Wanneer u met het UWV belt dokt u naast de gebruikelijke belkosten ook een starttarief (4,5 cent) en een opslag (4 cent per minuut). Vonden ze bij de SP in navolging van de Centrale Cliëntenraad van het UWV een beetje gek: want UWV-klanten moeten best vaak op de kleintjes letten en van Europa mogen bedrijven geen extra kosten in rekening brengen voor hun servicelijn. UWV ziet zichzelf ook als een bedrijf en spreekt daarom niet van uitkeringstrekkers, maar van klanten. Zelfs bij de SP is één en één soms twee: dus kan de minister de uitkeringsinstantie niet opdragen om de extra belkosten te jorissen. Minister Koolmees (Sociale Zaken) laat weten dat hij geenszins van plan is om de SP en haar achterban tegemoet te komen. Want, zo had Henk Kamp de Kamer al eens uitgelegd, de Europese regels hebben alleen betrekking op handelaren. Alleen als u een overeenkomst hebt gesloten met zo'n commerciële partij mogen de belkosten niet hoger zijn dan bij een normaal gesprek. UWV'tje mag zelf dan van klanten spreken, maar het blijft uiteindelijk een overheidsinstantie die eenzijdig bestuursrechtelijke besluiten mag nemen. Dus mag het UWV, dat een voorkeur heeft voor online communicatie, voor de kleine 5 miljoen belletjes die het jaarlijks krijgt gewoon extra kosten in rekening brengen. Wel is er een sprankje hoop dat uitkeringstrekkers in de toekomst niet een half blik Schültenbrau kwijt zijn alvorens iemand de telefoon opneemt. De uitkeringsinstantie is volgens Koolmees druk doende met een onderzoek naar 'de mogelijkheid om over te stappen naar een ander type telefoonnummer, waarbij alleen het gebruikstarief wordt gehanteerd.' Al meldt Koolmees hierbij niet hoelang we in de wacht staan tot de uitkomsten van het onderzoek. 

Dat was reclame, jongens! VVD begrijpt 'onderzoek' naar hypotheekadvies niet

De domste Kamervragen van de week hebben we vandaag al te pakken. Niet eerder kon deze eretitel op een maandag worden uitgereikt. Maar goed, wat is er nu weer aan de hand? Enige tijd geleden kwam Van Bruggen Adviesgroep in het 'nieuws' met een onderzoek naar de kosten van hypotheekadvies. Mensen zijn bij de bank DUIZENDEN EURO's duurder uit dan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur zoals Van Bruggen Adviesgroep. We zagen het reclamebericht ook in onze dk-mailbox, maar lieten de reclame de reclame. Toch ging er bij de VVD geen alarmbelletje rinkelen en togen maar liefst twee fractieleden aan het werk om over dit onderzoek tien vragen aan minfin Hoekstra te stellen. Hoekstra, of althans zijn ambtenaren, leggen in antwoord op de eerste negen vragen geduldig uit dat het voor de VVD'ers verstandig is om onderzoek van een commerciële afzender waarbij de diensten of producten van de commerciële afzender als zeer voordelig uit de bus komen en waarbij enige onderbouwing ontbreekt voortaan maar beter te negeren. Zo namen aan het onderzoek 382 consumenten deel 'die in 2016 of 2017 een hypotheek hebben afgesloten of gewijzigd'. Deelname verliep via een interwebsvragenlijst en alleen de resultaten van het onderzoek zijn gedeeld. Niet de opzet van het onderzoek zelf. Dat wil niet per se zeggen dat het onderzoek niet klopt, maar voor een beoordeling van het reilen en zeilen van de hypotheekadviesmarkt is het allemaal iets te magertjes. Afijn, je zal als ambtenaar maar serieus antwoord moeten geven op vraag 10: Deelt u de mening dat bij het kiezen van de juiste hypotheek het belang van een transparante markt voorop staat, zodat de afnemers van de hypotheken de beste en goedkoopste keuze kunnen maken? Joh!

Economen ontdekken politieke voorkeur en emoties

Eureka! Economen zijn erachter gekomen dat mensen gevoelens, emoties, hopen en dromen hebben en die hun weerklank vinden in hoe ze tegen de economie aankijken. Wisten we bij Das Kapital natuurlijk al. Amerikaanse onderzoekers van Greenberg Research en Democracy Corps gingen naar Michigan om inwoners te vragen naar hun mening over de economie. (Hier het volledige onderzoek.) De Amerikaanse economie draait als een tierelier: een werkloosheid onder de vijf procent, er komen banen bij, de tien jaar durende bull market tuft nog steeds omhoog en Apple Inc kan het zich veroorloven voor honderd miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, meer dan het BBP van landen als Ecuador of Sudan.  

Lees verder

Eigen Huis en Tuin knapt huis Jesse Klaver gratis op

Beginnen wij over het Geschenkenregister van de Tweede Kamer, dan vraagt u zich waarschijnlijk meteen af of het aan D66-leider Alexander Pechtold geschonken appartement er al op staat. Maar helaas, dat is nog steeds niet het geval, zo is de conclusie die volgt uit de meest recente versie van dat lijstje. Even over dat register: daarin vermelden Kamerleden welke presentjes ze hebben gekregen ter waarde van minstens €50. U weet inmiddels ook naar aanleiding van de kwestie-Pechtold dat er geen sancties volgen voor volksvertegenwoordigers die kado's niet melden, en daarom blijft het Geschenkenregister vooral een vermakelijk lijstje dat 43 pagina's beslaat. Met als meest opmerkelijke vermelding: het 'opknappen van het halletje' van het huis van GroenLinks-leider Jesse Klaver door het RTL-programma Eigen Huis en Tuin, waarvan de kosten onbekend zijn. De Telegraaf zat er direct bovenop en aan die krant meldt Klaver dat RTL zorgde voor nieuwe lambriseringslatjes en een vers likje verf (hier krijgt u een nader inkijkje in z'n huis). Bovendien hangen de jassen van zijn kinderen nu aan een kapstok van op maat gemaakte boomstammetjes (zie foto). Klaver meldt dat hij het wel netjes vond om de boel te vermelden. Wat rest is vooral klein bier. Zo zijn er de 66 doosjes drop (ter waarde van in totaal €181,50) die CDA'er Harry van der Molen incasseerde van de gemeente Leeuwarden. En moeten we de rugzak 'met diverse artikelen' die Anne Mulder (VVD) kreeg van ons eigen Dumpert ook zeker niet vergeten. Wat overigens ook blijkt is dat De Toppers rijkelijk strooiden met gratis kaarten onder de Kamerleden, getuige de vermeldingen van VVD'ers Azmani, Tellegen en Yeşilgöz-Zegerius en GroenLinkser Liesbeth van Tongeren. Kortom, niet alleen de aangiftebereidheid onder de Kamerleden verschilt nogal, maar dat geldt ook zeker voor de goede smaak.

De Tweede Kamer gaat uitzoeken waarom uw loon te laag is

Als u thuis wel eens een gesprek over de arbeidsinkomensquote (AIQ) heeft aangeknoopt dan weet u wat voor onding het is. Ogenschijnlijk een simpele maatstaf die uitdrukt welk deel van het nationale inkomen richting lonen stroomt. Blijken er talloze manieren te zijn om deze graadmeter te berekenen, wat het ding internationaal onvergelijkbaar maakt. Wat doe je met nieuwe sectoren? Hoe ga je om met arbeidsproductiviteit? En is de zzp'er nou een werknemer of ondernemer (steengoede topics daarover hier en hier)? Voor nu volstaan we met de constatering dat de AIQ in Nederland sinds de jaren tachtig daalt, zoals u in de eerste grafiek hieronder ziet. De Tweede Kamer gaat alras in gesprek met experts en belanghebbenden over de oorzaken van deze ontwikkeling en de vraag of Deliveroo nu dood moet. Want ja, een van de boosdoeners achter de daling van de AIQ is de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zzp'ers en flexwerkers hebben nu eenmaal wat minder onderhandelingskracht, waardoor hun lonen lager uitvallen. In dat kader helpt het ook niet dat vrijwel niemand meer het fluoriscerende vakbondshesje wil dragen. Verder werkt het niet in uw arbeidersvoordeel dat kapitaal een stuk mobieler is, uw baan gaat naar China en u blijft hier. Banen die achterblijven worden dankzij technologische en politieke innovaties ingenomen door robots of Polen Bulgaren. Voor het overige mag u naar Den Haag wijzen dat al sinds de jaren 80 een politiek van loonmatiging hanteert. De politiek krijgt ook de schuld van de FNV (want marktwerking zorg, flexibilisering en steeds meer belastingen voor werknemers) en van VNO-NCW-pdf (want van elke euro extra loon gaat minstens de helft naar de overheid en daarom wil niemand (extra) werken). Sprekerslijst + position papers vindt u hier, een boek over de recente vakbondsgeschiedenis daar, livestream daardaar en een lesje creatief AIQ-ontwikkeling interpreteren na de breek.

Lees verder

PvdA: het is raar en zielig dat aflossingsvrije hypotheken afgelost moeten worden

De aflossingsvrije hypotheek is een tikkende tijdbom. Nou zijn wij van DK al een tijdje #woke wat betreft deze onvermijdelijke clusterfuck, maar u weet: zodra Antoinette Hertsenberg zich er druk om maakt, dan is het pas echt. Enfin, het enige filmpje over dit onderwerp dat er toe doet, maakten wij, dus kijk dat nog even terug. Gaan wij over naar onze man in Den Haag, MinFin Hoekstra. Die moest antwoord geven op domme Kamervragen van (wie anders) Henkie Nijboer van de PvdA. Die maakt zich (n.a.v. hiervan) nu megaveel zorgen over ouderen van wie de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. Want natuurlijk geen reet afgelost en oeps wat nu. De toon van de Kamervragen ligt voor de hand: of de minister (en dus de staat en dus u) niet even wat kan bedenken om er voor te zorgen dat deze oudjes niet al te hard worden geconfronteerd met de consequenties van hun eigen keuze (Vraag 3: Wat gaat u doen om te voorkomen dat ouderen met aflossingsvrije hypotheken in de problemen komen?). De minister hapt natuurlijk niet, en wijst erop dat AFM en DNB huishoudens oproepen om tijdig maatregelen te nemen (daar is nog wat ruimte voor verbetering hoor). Verder is Nijboer klassiek voorspelbaar, want de Banken Hebben Het Gedaan (Vraag 4: Klopt het dat banken die eerst aflossingsvrije hypotheken adviseerden nu vaak niet bereid zijn aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek aan te bieden, met als gevolg dat mensen noodgedwongen moeten verhuizen? en Vraag 5: Klopt het dat juist ouderen met een laag inkomen, alleen AOW, of AOW en een beetje pensioen hiervan bovengemiddeld de dupe zijn? Worden zij door het beleid van banken op kosten gejaagd, omdat huren vaak veel duurder is dan in hun eigen koopwoning met een beperkte hypotheek en de huidige lage rente te blijven?). 

Lees verder

SP: laat uitkeringstrekker goedkoop bellen met UWV

Zie je niet vaak: zinnige Kamervragen van de SP. Kameraad Bart van Kent vindt het vreemd dat zijn achterban extra tarief in rekening wordt gebracht als ze met het UWV bellen. Wie met de uitkeringsinstantie aan de telefoon hangt betaalt een starttarief van 4,5 cent en 4 cent per minuut plus uw gebruikelijke belkosten. Da's in uw optiek misschien klein bier maar bedenk dan dat 1) principes ook wat waard zijn 2) elke cent telt als de SP de door haar gewenste belastingdruk kan implementeren. Aangezien dat laatste niet aan de orde is, houden we het even bij de principes. Het Europese Hof van Justitie besloot vorig jaar dat bedrijven die een servicelijn openen voor klanten geen hoger tarief mogen rekenen dan het basistarief. Voor Nederland betekende dat concreet dat 090x-nummers niet langer een informatietarief, voorheen maximaal €1, in rekening mogen brengen. Nouja, alle 090x-nummers behalve die van de overheid dus. Want het UWV'tje en de politie brengen vrolijk extra kosten in rekening. 'Ja, hallo', denkt Van Kent. UWV doet stoer over een of andere klantcontact-certificering die ze mede dankt aan 'lage kosten'. Bovendien spreekt de uitkeringsinstantie zelf over 'bedrijfsonderdelen' en 'klanten' (echt waar), dus wordt het dan niet een keer tijd om het UWV als alle andere bedrijven te behandelen? Zijn we helemaal voor, gaan wij ondertussen via een omweg het UWV gratis lastigvallen. 

Kabinet overweegt om KvK iets minder kut te maken

De Kamer van Koophandel is net een mug in een slaapkamer. Irritant, overbodig en agressie-opwekkend. Maar een mug kun je tenminste doodslaan en bij leven verkoopt de vliegende acupuncturist niet je gegevens aan derderangs sjacheraars. We hebben op dit bruine blog daarom weleens de wens uitgesproken dat het hele KvK-zooitje kapotgebloksjeent wordt. Gaat voorlopig niet gebeuren, maar de polletiek gaat mogelijk wel een kleine KvK-ergernis kapotmaken. Ondernemers die zich inschrijven bij de KvK krijgen voor hun €50 een btw-identificatienummer. Dit nummer moeten zij verplicht op hun website vermelden (=Europese wetgeving) en in veel gevallen ook op hun factuur (=Nederlandse wetgeving). So far, so good, zeggen Engelspratenden dan. Alleen is dat btw-nummer opgebouwd uit het burgerservicenummer (BSN) plus een toevoeging van drie tekens (B01 t/m B99). En dat zet volgens sommigen de deur open voor identiteitsfraude. In 2013 opperden de PvdA en de VVD daarom om het btw-nummer los te koppelen van het BSN-nummer. Vonden staatssecretarissen Frans Weekers en opvolger Eric Wiebes niet nodig, want het viel allemaal wel mee met die identiteitsfraude. Nieuwe stas, nieuwe kansen, dachten Kamerleden van VVD en CDA. Zij wierpen Menno Snel (D66) voor de voeten dat het een beetje gek is dat we het BSN-nummer naar de achterkant van het paspoort verhuizen om identiteitsfraude te voorkomen, maar dat de KvK vervolgens doodleuk BSN-nummers cadeau blijft doen aan de hele wereld. Kan Snel daar niet eens rap verandering in brengen? Zijn antwoord geparafraseerd: die verandering is lastig, lastig. Dat het btw-nummer onderdeel is van het BSN-nummer is gewoon historische toevalligheid, maar inmiddels cruciaal in de communicatie tussen de Belastingdienst en burger. 'Tegelijkertijd compliceert juist de brede toepassing van het BSN en de afhankelijkheid tussen processen waarin BSN en btw-identificatienummer worden gebruikt, een omschakeling naar een andere nummersystematiek', aldus Snel. Met andere woorden: willen we omnummeren dan is er een grootschalig IT-project bij de Belastingdienst nodig en dan weet u hoe laat het is. Desalniettemin staat Snel 'open voor een btw-identificatienummer dat niet meer het BSN bevat'. Komende zomer hoort u meer van de stas, kunt u zich ondertussen vermaken met journo Roel Maalderink die de KvK een koekje van eigen deeg geeft. 

Lees verder