U zond in: 'De eerlijke middelingsregeling wordt steeds onrechtvaardiger'

Henk en Henk (ja zo heten ze echt) zijn in de middelingsregeling gedoken en ontdekken vreemde zaken. Middeling kunt u gebruiken bij zeer wisselende inkomsten. U betaalt dan niet het ene jaar meer dan 50% aan inkomstenbelasting en het volgende jaar niks, maar door te middelen vlakken de progressieve tarieven voor de inkomstenbelasting wat af, zoals dat heet. In theorie, en om maar een voorbeeld te noemen, betaalt de boer met één superoogst en twee mislukte oogsten door de middelingsregeling evenveel belasting als de boer met drie gewone oogsten. Afijn, de dorsvloer vol met gekke uitkomsten is aan ...

Lees verder

U zond in: 'De bijdrage voor de zorg is een verschrikkelijke puinhoop'

Gisteren konden we melden dat ondernemers veels te veel blijken te betalen voor de zorg. De Hoge Raad oordeelde over de kromme berekening van de eigen bijdrage voor de zorgverzekeringswet en nu mag men aan de bak bij het ministerie van Financiën en de Belastingdienst om dat weer recht te breien. Ingezondenbrievenschrijvers Henk en Henk (ja, zo heten zij echt) maken zich al langer druk over deze materie. Zoals u in Nederlandje kunt verwachten, is de huidige systematiek uitgelopen op een verschrikkelijke puinhoop. U leest het zelf, want de vloer is aan onze ...

Lees verder

Henk en Henk rekenen voor: €48.000 subsidie op een Tesla van €75.000

Henk en Henk (ja, zo heten zij echt) zijn ook deze week weer in hun excel geklommen. Met deze keer de riante subsidie op elektrische auto's als onderwerp van hun rekenwerk. Ondernemers die twijfelen over een nieuwe auto hoeven dat niet erg lang te doen. Elektrisch, elektrisch of elektrisch. Volgens de voltallige redactie van Autobahn moet u een kleine 10k meer meenemen dan de bovengenoemde €75.000, maar dan heeft u wel een schitterende Jag, een Tesla S of ergens in 2019 een dikke 3. Maar dat terzijde, de vloer is voor onze Henks.

Lees verder

Henk en Henk rekenen voor: eenverdieners betalen zich blauw aan belasting

Onze ingezondenbrievenschrijvers Henk en Henk (ja zo heten zij echt) maken zich deze week druk over het onrecht dat de eenverdienende gezinnen wordt aangedaan. Vaders gaat naar kantoor, moeders doet het huishouden. Dat is handig voor vader, maar funest voor de fiscaliteiten. Gezinnen met twee werkende partners hebben twee keer recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Eenverdieners niet. En zo komt het, rekenen Henk en Henk uit na de breek, dat het lucratiever is om met zijn tweeën gezamenlijk €54.000 te verdienen dan in je eentje €68.000. Kom er maar in, Henks!

Lees verder

'Marginaal belastingtarief voor ondernemers loopt op tot 100,39%'

U leest dat van de titel goed en het betekent voor sommige bakkers in concrete euro's dat de netto-inkomsten dalen bij meer verkochte krentenbollen. Dat hebben ingezondenbrievenschrijvers Henk en Henk voor u berekend. Ze hebben er ook een verhaal over geschreven en dat vindt u hierna. Merken wij nog even op dat u vandaag deel twee krijgt voorgeschoteld uit de serie over marginale belastingtarieven: wat houdt u in 2019 over van elke extra verdiende euro? Deel één van het tweeluik van Henk en Henk vindt u hier. Vandaag gaat over het effect van huurtoeslag, zorgtoeslag en de premies voor de zorgverzekering op het netto-inkomen. Dat is dan berekend voor de werknemer en de dga. Dat is de ondernemer met een bv, de directeur-grootaandeelhouder. Ondernemers in de inkomstenbelasting -zzp'ers en de meeste bakkers- blijven hier buiten beschouwing. Voor die groep moeten ook de ondernemersaftrekken worden meegeteld en dan zou dit toch al lange verhaal helemaal een boek worden. Derhalve is nu de vloer aan onze Henks.

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken