Socialistische staatscryptomunt levert al $735 miljoen op. Zeggen ze

Zoals u misschien wel weet, kampt ons meest exotische buurland met financiële en economische probleempjes. De economie ligt jaren op z’n gat dankzij socialistisch wanbestuur, maar de olie-inkomsten konden dit nog lang verbloemen. Intussen gaat het halve land dood van de honger omdat de olieprijs al een tijdje nogal laag is en de V.S. flinke economische sancties hebben opgelegd. Als een kat in het nauw kondigde El Gran Timonel aan van de weeromstuit maar een eigen cryptomunt uit te geven, de petro. Deze zou dan gedekt zijn door de natuurlijke grondstoffen van Venezuela, zoals olie. Dit onzalige plan werd door het parlement afgekeurd, maar zoals het een goed Zuid-Amerikaans despoot betaamt, heeft hij zich hierdoor niet tegen laten houden. Gisteren ging de petro in de voorverkoop, en vandaag meldde Venezuela al $735 miljoen te hebben binnengeharkt. Allemaal leuk en aardig, maar niemand kan eigenlijk controleren of de praatjes van president Maduro kloppen. Een petro kost 60 dollar, evenveel als een vaatje socialistisch getapte olie nu. Dat betekent dat als u een petrootje heeft, de olieprijs bepaalt wat u er mee kan kopen. Als u er al iets mee kan kopen. De Gewone Venezolaan kan wat betreft Maduro het rambam krijgen, want de petro is gek genoeg dan weer niet te koop met de nationale munt, de bolivar. Iets met gierend uit de hand gelopen hyperinflatie. En juist om die reden doet iedere zelfbenoemde crypto-expert een beetje gniffelend laatdunkend (vraag in de kop is altijd nee) over de Venezolaanse wanhoopspoging. Want ja, interessant zeg, een overheid die een cryptomunt uitgeeft, dat is voor het eerst. Wel een beetje jammer dat het experiment door zo’n bananenrepubliek wordt opgezet. Dat is samengevat de gemiddelde reactie. Wilt u toch graag een gokje wagen of gewoon uw geld vrijwillig overmaken naar de Venezolaanse overheid, hou dan deze site in de gaten want de petro wordt over een maand publiek verhandelbaar. 

Klaar met bitcoin? Investeer dan hier eens in (Apple doet het ook)

Als iets het 'nieuwe goud' wordt genoemd, dan mag u er vanuit gaan dat het vrijwel nergens op slaat. Zeker als het om bitcoin gaat trouwens, maar dat terzijde. Maar als iets echt waarde heeft, niet alleen omdat het een tastbare grondstof is maar ook omdat je er wat mee kunt, wordt het alvast interessanter. En dat brengt ons bij kobalt. Het metaal of mineraal is al sinds vorig jaar aan een enorme prijsvlucht bezig. Waarom? Kwestie van vraag en aanbod. Kobalt wordt gebruikt voor de oplaadbare batterijen in smartphones, tablets en laptops, maar ook voor elektrische auto. Denk daarbij aan Tesla en diens gigafabrieken voor oplaadbare batterijen.De verwachting is dat de Tesla-fabriek in Nevada volgend jaar het aantal geproduceerde lithium-ionaccu's ter wereld gaat verdubbelen. En daar is dus keiveel kobalt voor nodig. Daar tegenover staat dat het aanbod stokt, zoals ook blijkt uit deze samenvatting-pdf van het Asmerikaanse onderzoeksbureau USGS. En dus valt er veel geld aan te verdienen en daarom steekt een Zwitserse mijnbouwer genaamd Glencore $960 miljoen in mijnen in Congo, het land waar de helft van alle kobalt ter wereld vandaan komt. Iets wat het aandeel Glencore geen windeieren heeft gelegd, uiteraard. Overigens doet het Belgische (lang leve Leopold!) Umicore het ook niet verkeerd. 

Lees verder

Minfin/DNB/AFM: Crypto's geen bedreiging voor de financiële stabiliteit. Dirk Scheringa wel

En dan is het nu tijd voor een rondje langs de bedreigingen voor onze economie. Vorige week kwam het Financieel Stabiliteitscomité weer bijeen om te kijken naar de huizenmarkt (oververhit in de grote steden), Brexit (altijd lastig), cyberdreigingen (heel groot) en  de teruggekeerde volatiliteit op de beurs (pas op voor omslag sentiment). Ook over de cryptovaluta spraken het ministerie van Financiën, DNB en de  AFM (en het CPB zit er als deskundige bij): 'Het comité stelt vast dat de markt voor crypto’s op dit moment geen risico vormt voor de financiële stabiliteit. De omvang van deze markt is beperkt vergeleken met de officiële valutamarkten zoals die voor de dollar en de euro. Ook vervullen crypto’s in de praktijk geen functie als valuta omdat zij geen stabiel ruilmiddel, geschikte rekeneenheid of betrouwbaar oppotmiddel zijn'. Een punt van aandacht is dan wel de mogelijke witwasserij die schuilgaat achter de handel in crypto's en het risico dat banken (hoi ING) zich tot in hun nek in de frauduleuze transacties begeven en dan kapot gaan onder torenhoge boetes van toezichthouders. Waar het Financieel Stabiliteitscomité verder een hekel aan heeft zijn de ico's: 'Tegelijkertijd waarschuwt het comité consumenten en financiële ondernemingen nadrukkelijk voor de risico’s van crypto’s en van zogenoemde Initial Coin Offerings (ICOs), waarbij via de uitgifte van digitale tokens financiële middelen worden aangetrokken'. Het comité gaat daarom onderzoeken of er -wellicht in internationaal verband- maatregelen genomen kunnen worden tegen Dirk Scheringa en zijn bloksjeenvrienden. Bent u weer helemaal bij, hele verslag hier. De volgende vergadering is op 18 mei en dan gaat het vooral over de oververhitte huizenmarkt en wat daar aan te doen (tip! Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog van 2% naar 12%).

Zet al uw geld op Ripple, de rest van de crypto's gaat naar NUL

Zomaar gratis crypto-beleggingsadvies, wie wil dat niet. En dat van iemand die er zelf dagelijks druk mee is. Van wie dan? Komen we zo op. Allereerst even dit. Wat vaak gezegd wordt over de overlevingskans van een cryptomunt, is de aanwezigheid van een soort toegevoegde waarde. Een bepaald 'nut', waardoor groei en bestaansrecht niet alleen afhankelijk zijn van hoeveel mensen er geld in steken. Nu heeft elke nieuwe coin natuurlijk een goed verhaal nodig, maar vaak is er twijfel of je er in toekomst echt stabiele transacties mee kunt doen. Iets wat voor (vaak kakelverse) beleggers an sich geen probleem is, aangezien ze vaak alleen kijken of de koers een beetje stijgt. Maar op de langere termijn wordt het kaf van het koren gescheiden en zullen alleen de nuttige crypto's blijven bestaan en van waarde blijven. Nogmaals: het is een theorie, want vaak is de boodschap dat alleen de blockchaintechnologie zal overleven en misschien nog vaker hoort u #trapernietin. Maar dat zijn de Europese Toezichthouders bijvoorbeeld maar, en die zijn bevooroordeeld en preken voor eigen parochie. Daarmee creëren we een prachtig bruggetje naar dat beleggingsadvies waar we mee begonnen. Want Brad Garlinghouse, de baas van Ripple of XRP zo u wilt, sprak onlangs op uitnodiging van nota bene Goldman Sachs op een technologie en internet-conferentie. Zijn conclusie: de meeste crypto's gaan naar 0, behalve ripple natuurlijk. Waarom?

Lees verder

Kent u het verhaal van de tulpenmanie? Klopt niet (en lessen voor de Bitcoin)

Zo rond de jaren 1630 zat iedereen in Nederland vuistdiep in de tulpenbollen. Eén bol wisselde dagelijks tien keer van eigenaar, door die ponzi bereikte een tulpenbol eind 1636 de waarde van ƒ5.000 (vergelijkbaar met de koopsom van een prestigieus pandje) en nadat in februari 1637 de bubbel knapte waren rijke families plotsklaps straatarm, straatarmen nog armer, verzopen berooide mensen zich in de gracht en lag de economie van de Republiek in puin. Past mooi in de reeks Bitcoin, South Sea Bubble, 1929 en dotcom-bubbel, toch? Nou nee. En dat zegt Halbe niet, maar wel professor Anne Goldgar reeds in 2008. Uit haar onderzoek blijkt dat aan het instorten van de tulpenbollenprijs niemand ooit failliet is gegaan, dat er van een ponzi geen sprake was, dat er slechts 37 (schatrijke) mensen waren die ooit meer dan ƒ300 betaalden per bol, dat de staatsfinanciën geen centje pijn hadden, dat niemand zich verzoop na het klappen van de bubbel. Enzovoorts. Maar waarom komt het verhaal van de tulpenmanie dan toch telkens weer om de hoek kijken? Welnu, reeds in 1637 had ons land al een soort van cabarettraditie en de komedianten dreven graag de spot met de geklapte tulpenbollenprijs door de gevolgen ietwat te overdrijven. Later namen invloedrijke buitenlandse historici deze pamfletten kritiekloos over en onder het mom dat men een schitterend verhaal nooit kapot moet checken leeft de tulpenmanie tot op heden voort. Leggen wij u daarom als bindende leestip dit artikel van gisteren voor waarin Goldgar de tulpenmanie en bitcoin-gekte losjes vergelijkt.

Europese toezichthouders waarschuwen consument en zijn moeder voor Bitcoin

De Europese toezichthouders zijn klaar met 'Bitcoin, Ripple, Ether and many others'. Valt te lezen in een officiële virtual currencies warning met handige uitleg over wat nog niet helemaal tiptop is aan deze business die geld afhandig maakt van mensen die centrale banken niet vertrouwen maar wel volstrekt argeloos instappen in iets wat van list&bedrog aan mekaar hangt met bij god geen idee waar je geld helemaal heen verdwijnt. Komt die opsomming van de toezichthouders die over uw centen bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen waken; #trapernietin, want:

#1: extreem beweeglijke barstende bubbel
#2: geen bescherming als uw wallet wordt gekraakt
#3: liquiditeitsrisico bij verkoop bitcoins
#4: transparante prijsvorming is non-existent
#5: brakke handelsplatformen
#6: bitcoin/bloksjeen-goeroes misleiden u altijd
#7: hodl-strategie is absurd

Hele document lezen kan hier, past allemaal uitstekend bij het voornemen van het Europees Parlement om de boel te reguleren en wij overwegen iota.

Amerikaanse creditcard-banken doen Bitcoin in de ban

Het kan verkeren. Zeker als het gaat om de waarde van cryptomunten. Nu is het volatiele verkeren van de Bitcoin en andere crypto's definitief verkeerd gevallen bij een aantal creditcardbedrijven. Drie grote banken van de VS, te weten JPMorgan, Bank of America en Citigroup, hebben gezegd een stop te zetten op de aankoop van Bitcoins en andere cryptomunten via hun creditcards. Dat meldde de WSJ gisteren. Dat is slecht nieuws voor de BTC na toch al een dramatische week. De formidabele knieval van BTC, wier waarde de afgelopen week onder de $8.000 schoot, gaf aanleiding tot nogal wat leedvermaak van sommigen. Temeer omdat de cryptomanie een aantal gokgekkies ertoe bracht met geleend geld te gaan speculeren. Fun hoor! Maar wat wil je, in december werd de $20.000 aangetikt. Nu lijken de banken ervan overtuigd dat de cryptobubbel ook niets meer is dan een cryptobubbel en willen het risico van vele onplukbare (=kaalgegokte) cryptokippen niet dragen. Logisch, ja, maar in geval van JPMorgan meer dan een beetje boel hypocriet natuurlijk. Want overwoog de bank nog geen twee maanden geleden niet om in bitcoinfutures te gaan handelen? Banken blijven banken. De BTC koerst op het moment van schrijven rondom de $8.700 na gisteren bijna de $9.500 bereikt te hebben. Actuele koers hiero.

Bitcoin-leedvermaak bereikt nieuw hoogtepunt (want bitcoin zakt onder $8k)

HAHAHAHAHAHA. Zeggen wij niet, zegt Peter Verhaar. Maar doet wel pijn natuurlijk, voor al die mensen die dit jaar zijn ingestapt onder het mom van 'ach het is maar een paar honderd euro, kan ik missen'. Want nu bent u dat dus echt kwijt. En dat is nog het beste geval, want er zijn natuurlijk ook idioten geweest die met geleend geld gingen cryptoën. Daar moeten mensen om lachen ja. Hoe lang blijft het optimisme nog aanhouden? Dat het een korte inzinking betreft? Dat het vergeleken met vorig jaar om deze tijd nog steeds een winst van pak hem beet 800% betreft? Dat toen vorig jaar de $8k werd bereikt, er een jubelstemming heerste en nu we ditzelfde bedrag weer bereiken nu een misplaatst 'alles is verloren-gevoel' van ons meester maakt? EN VERGEET HET CHINESE NIEUWJAAR NIET! LANGE TERMIJNINVESTERING! HODL! Nou, dat optimisme duurt dus nog wel voort. Zoals u hieronder kunt zien.  Ook al zitten we al een stukje onder de $8k. Maar even een verzoek aan reaguurder dooschboener (plaatje in doorlees): moeten we ons nu wel zorgen gaan maken? Moeten we allemaal over op DigixDao? Of zijn we de LT-steunlijn genaderd en worden we eind dit jaar allemaal gruwelijk rijk?

UPDATE: Bitcointje herstelt zich  tot $8.500

Lees verder

Bitcoin zakt opnieuw onder de $10k (en nog meer grappige cijfertjes)

Hallo HODL'ers en Buy the Dippers. Maken jullie je al een beetje zorgen over de cryptomarkt in het geheel of bitcoin in het bijzonder? Het ging namelijk niet zo lekker de afgelopen maand januari, met de cryptomunt der cryptomunten. De munt zakte al eerder even onder de $10k, herstelde zich weer, zakte opnieuw, herstelde zich weer maar echt afstand nemen van die 'magische grens' zat er niet in. Sterker: op moment van schrijven noteert de koers van Coindesk zo'n $9.350. Redenen voor deze stagnatie zijn er genoeg. Zo wordt er op verschillende plekken ter wereld gekeken naar de mogelijkheid om de handel in de ban te doen, met Nederland als laatste voorbeeld. MinFin Hoekstra meldde gisteren dat hij in navolging van de AFM wil onderzoeken of er meer regulering moet komen van cryptomunten en andere financiële producten. Ook een algeheel verbod ligt binnen de mogelijkheden, zei Hoekstra. Nu gaan de woorden van Wopke de cryptokoersen niet al te sterk beïnvloeden. Dan zijn de woorden van Hoekstra's ambtsgenoot in India waarschijnlijk invloedrijker. Die zei het volgende: 'The government does not recognise cryptocurrency as legal tender or coin and will take all measures to eliminate the use of these cryptoassets in financing illegitimate activities or as part of the payments system.' Dat doet best pijn natuurlijk, in een land waar één op de tien van alle bitcointransacties wereldwijd plaatsvindt. En oh ja, er was weer een klein hackje in Japan onlangs ter waarde van $530 miljoen. Ook niet bevorderlijk voor het algeheel vertrouwen misschien. De verklaring van Facebook onlangs om geen enkele crypto-advertentie meer toe te laten op het sociale netwerk zorgde mogelijk ook voor een dipje, al zijn er ook bitcoinbelievers die juist blij zijn met de Facebookban. Hiermee wordt veel cryptorommel juist geweerd en dat is uiteindelijk weer goed en zo. Maar genoeg spekkelaasie, terug naar de cijfers.

Lees verder

Dag van de Crypto: blockchainboys, pubers met goudkoorts en mooie meisjes

Cryptomunten zijn zo populair dat Nederland een heuse Dag van de Crypto rijker is. Een enigszins misleidende naam voor het evenement dat in één van de oksels van Amsterdam RAI plaatsvond want: 1) Het duurde twee dagen en 2) Het ging veel, maar niet louter over cryptomunten. Wie en wat kon u wel aantreffen op de Dag van de Crypto? Wij van DK zijn natuurlijk nooit te beroerd voor een kleine antropologische schets. De afwezigheid van genderneutrale wc's in de RAI maakte weinig verschil, want vrijwel alle aanwezigen waren man. Op een paar toezichthouders  en mooie marketingmeisjes na. De laatste groep deed journalist en bitcoinfan Mark Koster aan de dotcom-tijd denken. Verder troffen wij een hoop mensen op zoek naar snelle rijkdom, soms vergezeld van acne en een persoonlijke (toezichth)ouder. Vaker waren het mannen in de leeftijdscategorie 50-70 jaar op zoek naar aanvullend pensioen. De weinig ideologische insteek van deze groep werd het duidelijkst zichtbaar bij de presentatie van investeerder Joel Happé die zijn best deed om verschillende beleggingsstrategieën (HODL en daytraden) en technische analyse (instappen als de druipkaars 3% onder het 20-daags gemiddelde ligt en de wassende maan aan de hemel staat) uit te leggen. De iPhones en tablets gingen echter massaal in de lucht toen Happé de 10 cryptomunten waarin hij vertrouwen heeft (klik hier voor rijkdom) op het scherm toverde. Happé komt overigens uit de stal van organisator Vincent Everts. Dat is een drukke meneer zonder spellingscontrole en met pakken+brilmonturen in hysterische kleuren. Kocht ooit een Tesla van zijn bitcoins en heeft een onwrikbaar vertrouwen in crypto's. Hoort bij zijn beroep als trendwatcher, maar wegens zijn voorzienige blik kregen sprekers minder tijd en ruimte dan muzikanten bij DWDD. Zonde, want mensen als betalingsspecialist Simon Lelieveldt hebben heus wel iets interessants te vertellen.

Lees verder