Met de bitcoin gaat het niet zo lekker, maar gelukkig is de blockchain sharia-proof

De toekomst. Daar draait het allemaal om bij cryptovaluta. Neemt niet weg dat bitcoin & co in het heden een hoop vermaak opleveren. Zo kijken wij altijd reikhalzend uit naar de wekelijkse crypto-update van onze holdingvrindjes van De Financiële Telegraaf. Daar mogen dolenthousiaste gelovigen leeglopen tegenover presentator Wilson Boldewijn. Zoals Robert-Reinder Nederhoed van cryptobedrijf Bitmymoney. Een onderneming die u waarschijnlijk niet kent van het marketingstuntje om bitcoins in kerstpakketten te stoppen. Nederhoed liet zich namelijk tegenover de licht smalende Wilson ontvallen dat het bepaald niet storm liep voor deze actie. Demense hebben liever tastbare zaken als ragoutpasteitjes en lelijke wijnglazen dan bitcoins. Treurig, ja. Desalniettemin houdt Nederhoed vol dat de 'saaie' bitcoin een uitstekende manier is 'om als belegger een veilige stap te doen' want de cryptomunt is immers 'het digitale goud'. Instappen dus, want anders loopt u de volgende Amazon of Apple mis. Hartverwarmend optimisme waar bitcoinminers precies niets aan hebben. Die gooien er en masse het bijltje bij neer, omdat alle investeringen in mining-apparatuur plus stroomkosten bij de huidige bitcoinkoers niet opwegen tegen de beloning die zij ontvangen. Bloomberg haalt een rapportje van Fundstrat Global aan waaruit blijkt het delven van een bitcoin met een Bitmain Antminer S9 zo'n $7.000 kost. En dan schiet je er met een koers van $3.800 toch lelijk bij in, al zouden de miningskosten iets lager kunnen liggen in gebieden met goedkope energie. Minder delvers van bitcoins (en andere crypto's) is vervelend nieuws voor hardwareleveranciers als Nvidia die geen spulletjes meer aan de mijnende man weten te slijten.  Voor de achterblijvende miners is het vertrek van de zwakke handjes ('ik verkoop de boel anders krijgen mijn kinderen geen kerstcadeautjes') lachen geblazen, omdat de 'moeilijkheidsgraad' van het minen terugloopt. En biedt dat geen soelaas wegens een snoeihard inpleurende markt, kan men zich troosten glorieuze toekomstgedachten over de blockchain. Want de blockchain kan werkelijk alles. Zo laat de moderne technologie zie prima combineren met iets traditioneels als de sharia. De Al Hilal bank is er namelijk in geslaagd om sukuk (=halal obligatie) te verhandelen via de blockchain. Mooi toch?

Bitcoin zakt door zijn hoeven: <$4000

Sterk in een mythe geloven is een mooi ding. Het kan bevrijdende revoluties veroorzaken, mensen uit de dood doen herrijzen, water transmuteren tot wijn en de waarde van de bitcoin tot $20.000 stuwen. Er zijn ook schaduwkantjes: geloof kan de aarde plat maken en oorzaak zijn van bloedige oorlogen en veel kansloze initiatieven middels een ICO van investeringsgelden voorzien. Het beste wat een geloof kan overkomen is, wat men noemt Verlichting. Het doorbreken van een rationele, onderzoekende zelfkritische manier van denken, waardoor mens en de weerbarstige realiteit oog in oog komen te staan, waarna er kan worden gewerkt aan kennis die niet afhankelijk is van ficties en geloof. Dat moment lijkt nu aangebroken voor de mythe van de cryptomunt. Was het een jaar geleden tijdens het Dankgeef-feest nog halleluja voor de bitcoin en altcoins, nu brandt er kaars noch wierook voor de crypto-altaren. De waarde van de bitcoin is de afgelopen dagen nog verder gezakt, onder de $4.000 nu, en schommelt ergens rond de $3.830. Traditiegetrouw sleepte de BTC dit weekend weer alle andere cryptomythes mee in haar val. Hier de dramatische grafiekjes op een rij. Nu is het gemakkelijk om te stellen dat het cryptosprookje misschien wel over is, maar nee, het is en blijft geloof en dus is het altijd mogelijk dat fanatieke discipelen met grote fantasievolle visioenen de wereld in trekken, om de cryptomunt na deze dood te doen herrijzen. Zonder Paulus geen Jezus enzo. De wegen van de Cryptogod zijn immers niet voor niets ondoorgrondelijk. Misschien kan Sinterklaas Satoshi Nakamoto, de illustere oprichter van de bitcoin, nog van zich laten horen. Hoewel, de kans is groot dat hij inmiddels de zwartepiet krijgt toegespeeld als bedenker van de oer-cryptofictie. Een piet die na deze week, voor een aantal ongelukkige crypto-beleggers zonder twijfel en discussie, wel degelijk zwarter dan zwart is.

Bitcoins met dik verlies verkocht? Schuld van klimaat en uw Mediterrane voorvaderen

Ondanks dat ene boek van die nobelprijswinnaar blijft de mens onverbeterlijk verlies-avers. Dom. Want daardoor verlaat men pas het onderwaterappartement als er voor de volgende stek een hypotheek van het formaat molensteen nodig is. Hetzelfde fenomeen verklaart eveneens waarom kleine beleggers altijd op het verkeerde moment aandelen (ver)kopen en blondjes ook na twaalf descending triangles hardnekkig in de bitcoin blijven geloven. Alleen hoe kan het dat sommige beleggers/huizenbezitters wel verlies kunnen nemen? Zou volgens twee onderzoekers ermee te maken kunnen hebben dat onze verliestolerantie gedeeltelijk klimaathistorisch-evolutionair is bepaald. 'Individuals and ethnic groups that are originated in regions marked by greater climatic volatility have higher predisposition towards loss-neutrality.' Nee, dit verzinnen we niet. Sommige volkeren leefden vroeger in gebieden waar het klimaat heftiger/vaker omsloeg dan elders. Je zou - zo hypothethiseren de onderzoekers - denken dat deze volkeren wortelen en knollen gaan verbouwen. Die kunnen namelijk in vergelijking met granen veel beter tegen volatiele weersomstandigheden. Gek genoeg waren wortelen en knollen meestal niet de dominante gewassen wat volgens hen duidt op 'the selection of the trait of loss-neutrality in a volatile environment and thus choices that are based on higher rates of return rather than loss-avoidance.' Anders gezegd: voorvaderen in klimaatvolatiele gebieden gingen all-in op een gewas in de hoop op een hoog rendement. In gebieden waar de lokale Piet Paulusma elk dag hetzelfde weerbericht opdreunt is men risico-averser En waar is dat dan? Nou bijvoorbeeld in 'Southern Europe and the decedents of these regions in Latin America, as well as in Africa and South Asia'. Alleen begrijpen we hiermee nog niet helemaal waarom Italiaantjes tot voor kort aan hun eigen obligatierommel vasthielden. 

Lees verder

Bitcoin zakt dooorrr. Cryptoknuffelaars alleen te redden met regulering

Schakelen we nu over naar het slagveld in cryptoland. Want daar sneuvelen de steunlijnen onderhand rapper dan Inca's na het inhaleren van Spaanse ziektekiemen. Gisteren dook de Bitcoin onder de magische grens van $5.000, vandaag knalde de munt kortstondig door de retebelangrijke psychologische grens van $4.388. De grote vraag luidt dan immer: HOE DAN? En het antwoord is - zoals altijd - pluraal. Deze keer beginnen we met de Amerikaanse justitie die een onderzoek gestart zou zijn naar marktmanipulatie rondom de Bitcoin-hype vorig jaar. Cryptomunt Tether zou gebruikt zijn om de prijs van de bitcoin te stuwen als deze dreigde in te pleuren. Dit gebeurde dan weer via cryptobeurs Bitfinex dat hetzelfde managementteam heeft als het bedrijf achter Tether. Bitfinex en Tether liggen al langer onder vuur en het onderzoek zal - indien het gerucht klopt - niet het eerste zijn. Kortom, weinig (goed) nieuws onder de zon. Reden twee die wordt opgevoerd is het vermoeden van marktmanipulatie dan wel morrelen aan contractvoorwaarden door bitcoinbeurs OKEx rondom de bitcoinsplitsing van afgelopen week (technische details beschuldiging hier, 'verweer' van OKEx daar). Als u denkt van: hè, reden één en twee lijken best wel op elkaar dan heeft u een punt. Volgens de vrienden van FT neemt de druk op toezichthouders om cryptobeurzen te gaan reguleren toe. Nee, dat is niet helemaal in de geest van het anarchistische karakter en de derdepartijhaat van crypto's. Maar consumenten schijnen nu eenmaal behoefte te hebben aan bescherming tegen van alles en nog wat, inclusief blockchains. 

Lees verder

Bitcoin zakt onder de $5k: cryptomarkt zakt door zijn hoefjes

De teloorgang van de cryptomarkt werd al eerder mooi geïllustreerd door deze twee headlines uit de New York Times: eentje uit januari van dit jaar en eentje uit augustus. Het kan snel gaan in de wereld van de crypto, dat weet u. Maar hoe volatiel ook, een heel rappe koersstijging laat al lang op zich wachten. Sterker nog: er zijn veel klappen gevallen en die vallen nog steeds. Een blik op coinmarketcap leert dat bitcoin en afsplitsing bitcoin cash zo'n 8% koersdaling te betreuren hebben, en ethereum zelfs 11%. Nu is het start-en eindpunt van een koersverloop altijd arbitrair. Was u rond de tijd van dat eerste NYT-artikel als een bitcoinlemming ingestapt, dan is het in ieder geval het huilen geblazen. Feit is dat we steeds verder terug moeten om op het huidige niveau van op moment van schrijven net boven de $5k (de cryptomunt daalde overigens even onder de $5k) uit te komen, dertien maanden om precies te zijn (plaatje).

Lees verder

De Xbox-achtige cryptominer voor thuis is echt iets voor Apple-fans

Er zijn mensen die houden van hipster-tech, gebruiksvriendelijkheid het belangrijkst vinden en rijk genoeg zijn om niet te hoeven letten op de juiste prijs-kwaliteitsverhouding. Het merk levert voor deze mensen voldoende imagowaarde op om het hoge aanschafbedrag en de beperkte productwaarde te compenseren. Men noemt deze mensen ook wel Apple-fans. Als Apple-fans dan ook nog eens willen meedoen aan de crypto-hype, misschien juist om met de kop in de huidige tegenwind te laten zien dat zij blijven geloven in de emancipatoire krachten van de blockchain, dan kunnen zij de Coinmine One aanschaffen, het thuis-cryptomunt-mine-apparaat in de vorm van - inderdaad - een Xbox One. U kunt de miner tijdens een dinertje heerlijk in het zicht van uw bezoekende vrinden op de keukentafel zetten en vervolgens nonchalant uw verbaasde kompanen uitleggen dat het apparaat 'nee-nee' geen spelconsole is dat daar subtiel staat te pronken, maar eenvoudigweg uw connectie met de moderne economie zelve. De start-up Coinmine is de ontwikkelaar van de crypto-thuisminer en is vanaf december te bestellen voor $799. En ja, het apparaat maakt het opzetten van de miningsprocedé en wallet eenvoudiger dan ooit. De stekker in het apparaat en de installatie van de app op de phone en het feest kan beginnen. Het nadeel, behalve dat het apparaat niet krachtig genoeg is om Bitcoins te minen en alleen altcoins aan bod komen, is dat er financieel gezien weinig te halen valt. Gezien de huidige koersen dan. De jongens van Futurism hebben er een berekening op losgelaten:

Lees verder

Cryptomarkt dondert weer volledig in elkaar en krijgt trap na van ECB

En wij maar denken dat de steungrens van $6.000 voor één bitcoin heilig was na al die maanden van relatieve rust op de cryptomarkt. Dat blijkt niet zo te zijn, want het 'bullish scenario' is toch wel degelijk 'geïnvalideerd', en het lijkt er niet op dat we hier te maken hebben met een 'nep-uitbraak'. Met andere woorden, de bitcoin en in haar kielzog vrijwel de hele cryptomarkt zakt momenteel in elkaar. Bitcoin staat op -10%, Ripple op -4% en Ethereum duikt een dikke 8%. Zelfs het doorgaans zo stabiele Tether laat het afweten (-0,6%). Enige duiding is zoals altijd een lastig verhaal, maar veel analisten hebben het over een afsplitsing van de afsplitsing van bitcoin (Bitcoin Cash) - dat gaat overigens niet van een leien dakje. Anderen, zoals econoom Nouriel Roubini, hebben een radicaal andere mening en zien dit als de weg naar de enige juiste prijs voor bijvoorbeeld een bitcoin: $0. ECB-bestuurder Benoît Coeuré maakt het echter wel heel bont op een dag dat de cryptomarkt sowieso al op de grond ligt. In de toren van de centrale bank der centrale banken, de BIS, speechte hij vandaag dat de bitcoin een 'extremely clever idea' is. Maar 'sadly, not every clever idea is a good idea', en daarom zal het u niet verbazen dat Coeuré de cryptomunt elders 'the evil spawn of the financial crisis' noemt. Later haalt hij nog de diagnose van BIS-man Agustín Carstens aan, die bitcoin typeerde als 'a combination of a bubble, a Ponzi scheme and an environmental disaster'. Maar! Het is deze week niet helemaal Sodom en Gomorra voor de aanhangers van cryptomunten, daar IMF-baas Christine Lagarde een lans brak voor een door een centrale bank uitgegeven digitale munt. En zo zou het zomaar kunnen dat we het in de toekomst in dit soort berichten niet meer over de bitcoins van deze wereld hebben, maar over de crypto-euro's van de VVD.

Blockchain maakt uw zorgverzekering niet goedkoper

U weet: de blockchain gaat alles veranderen. Het monetaire stelsel, de logistieke sector, de webcambusiness, Brexit en uw partner blijft er altijd uitzien als 25. Zodoende maakt de blockchain beroepsgroepen als bankiers, accountants, advocaten en prostituees brodeloos. Een kleine maar: voorlopig is de blockchain vooral een oplossing op zoek naar een geschikt probleem. Toch pompen overheden miljoenen subsidies in de bloksjeen, omdat consultants ze wijs hebben gemaakt dat men niet achter kan blijven. Dit verhaal is al eens uitstekend opgetekend door die ene goeie van de Correspondent. Bij de Volkskrant hebben ze dit stuk uit de gedeelde database gehaald en gekneed tot een voorpagina-artikel. De krant hield 66 blockchainprojecten langs de meetlat en concludeert dat van slechts 15 procent kon 'worden vastgesteld dat ze al in de praktijk gebruikt worden'. Zo leren we dat kraamzorguren bijhouden via de blockchain op allerlei privacy-issues stuit, daarom voorlopig in de pilotfase blijft steken en de zorg(verzekeringspremie) niet omlaag duwt. Of u die 15 procent beloftevol vindt mag u zelf bepalen. Geven we nog even de visie van IT-ondernemer Rene Jan Veldwijk mee. Die is sinds jaar en dag bezig met het valideren van projecten die blockchainsucces claimen. Volgens Veldwijk is die 15 procent schromelijk overdreven en moet u eerder denken aan een procentje of nul. Elk 'succesvol' project betreft volgens hem een kleinschalige private blockchain en geen publieke blockchain waar iedereen naar believen informatie in kan stoppen/valideren. Simpel gezegd: Albert Heijn kan stoer doen met z'n blockchainsinaasappelsap, maar hoe weet je zeker dat de ingevoerde informatie - en daarmee de geclaimde herkomst - juist is. Al met al heeft Veldwijk buiten de bitcoin 'nog geen enkele toepassing' gezien die het blockchainsucces mag claimen. Dus ook niet dat verhaal over de effectenhandel in De Telegraaf van heden ochtend. 

AFM is te laat. Kan fluiten naar dwangsom van dubieus cryptobedrijf

Weet u nog eind vorig jaar, toen de koers van bitcoin skyhigh ging? Toen was het nog best lucratief om in Nederland een zogenoemde cryptofarm of cryptomuntendelvingsbedrijf te runnen. Iemand die een nieuwe cryptomunt delft of minet of mijnt krijgt daarvoor (een gedeelte) van de waarde van die munt terug (handig uitlegstukje hiero). Voor dat mijnen is zware apparatuur en veel stroom nodig, maar door de cryptopiek van bijna een jaar geleden was de opbrengst hoog genoeg. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is Dutch Crypto Mining (DCM) uit Duiven (dode link website hier, Facebook daar) uit Duiven, Gelderland. Dat bedrijf is er gloeiend bij, want waakhond AFM heeft het een last onder dwangsom opgelegd, omdat het niet met opgevraagde informatie op de proppen is gekomen. De AFM vroeg ruim een half jaar (pdf) om opheldering, maar zonder resultaat. Vermoed wordt dat DCM effecten in een beleggingsinstelling aanbiedt of heeft aangeboden. En dat mag alleen als de AFM een prospectus hiervoor heeft goedgekeurd of een vergunning heeft verleend. Omdat DCM niets liet horen, is inmiddels de maximale dwangsom bereikt: €50.000. Maar dan komt het: 'Inmiddels blijkt dat DCM op 23 oktober failliet is verklaard'. Weer een cryptobedrijfje dat de neergang van de cryptomarkt niet overleefd heeft, en dus een kale kip is die niet valt te plukken. Ook in het uittreksel van de Kamer van Koophandel zien we dat er een faillissement is aangevraagd. Daarin wordt ook de enig aandeelhouder en bestuurder vermeld:

Lees verder

Eindelijk. Dit wil de VVD met de crypto-euro

Wat bedoelt de VVD nou eigenlijk precies met die crypto-euro? In haar concept-verkiezingsprogramma pleit de partij voor een onderzoek naar zo'n cryptomunt die moet worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank, maar het betreffende stukje tekst is allesbehalve duidelijk. Ook VVD-lijsttrekker Malik Azmani kwam er niet uit ('Het staat in het verkiezingsprogramma dat men dit wil'), en op de waarom-vraag antwoordde hij in de podcast Betrouwbare Bronnen: 'Dat moet u de verkiezingscommissie vragen'. Dat deden we dan ook en zo begon een week lang bellen, sms'en en mailen met het VVD-woordvoerdersbastion. Ten eerste zijn het allemaal slechts plannen en moeten de leden er nog over stemmen. Verder vindt de VVD de technologie achter de cryptomunten veelbelovend en wil de partij mensen een veilige mogelijkheid geven om daaraan te ruiken. De crypto-euro wordt dan een aanvulling op de euro, waar de VVD nog steeds alle vertrouwen in heeft. Omdat private cryptomunten als bitcoin nog veel te volatiel zijn is het de bedoeling dat de ECB zo'n crypto-euro gaat uitgeven c.q. delven. Op die manier kan de ECB dan de totale hoeveelheid crypto-euro's bepalen, net zoals die doet met de totale hoeveelheid euro's. Is dat dan een 100% veilige spaarrekening bij een centrale bank? Nee, zegt de VVD, de ECB geeft ze uit en die crypto-euro's kunnen dan op rekeningen komen te staan bij private banken*. Da's wat wij optekenden, helderder kunnen we het niet maken. 

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken