Lol. Bitcoinspecialist Madelon lacht om teloorgang bitcoin

We vroegen ons gisteren nog af waar bitcoinmevrouw Madelon bleef met haar duiding van de ineenstorting van de cryptomarkt in het algemeen en bitcoin in het bijzonder. In haar vorige schrijfsel op iex.nl was er nog 'geen reden tot paniek' want de bitcoinkoers 'vormde kortstondig positieve divergentie' dus dan weet je het wel. Maar dat was vorige week, nu snel door naar vandaag, waar we dan eindelijk weer getrakteerd worden op de visie van onze favoriete cryptokenner. Tijd om haar teksten eens goed te duiden. Een analyse van een technische bitcoin-analyse, iemand moet het doen. We worden meteen in het verhaal gezogen door de beeldspraak van mevrouw Vos. 'Het bloed vloeit door de straten en niet zo’n beetje ook. Enkele weken geleden vroeg ik mijzelf nog af, waar toch die paniek op de markt bleef. De paniek waarbij men moord en brand schreeuwt, de paniek dat men wanhopig vraagt of het nog goedkomt, de échte paniek. Nee, deze paniek had ik nog niet gezien.' Nou zeg, het lijkt wel of ze er enig genoegen uit schept! Goed, snel door.  'Langzaamaan lijkt deze paniek cryptoland te treffen, als een virus dat zich als een sluipmoordenaar verspreid. Ondanks dat u nu wellicht met tranen in uw ogen, vol minachting en afschuw, naar de grafiek aan het staren bent, is dit het moment waar ik, en vele anderen, stiekem op gewacht hebben.' Dus toch! Wat Vos hiermee lijkt te zeggen is iets als 'Haha grapje!' Ik schreef vorige week nog dat er niks aan de hand was, maar eigenlijk hoopte ik op met bloed doordrenkte straten. Volgens Vos is het nu tijd voor een fascistoïde schoonmaakbeurt van de cryptomarkt.

Lees verder

ING en ABN Amro weigeren bitcointransactie, maar koers spuit omhoog. Moeten ze lappen?Het zijn verhalen die u toch vooral hoorde op verjaardagen begin dit jaar: had ik maar eerder bitcoins gekocht, dan was ik nu rijk. Anderen hebben niet zozeer de boot gemist door een gebrek aan fingerspitzengefühl, maar doordat hun bank hen dwarszat. En wat doe je dan als cryptoliefhebber, zeker in het licht van de wetenschap dat banken het sowieso niet zo op bitcoins hebben? Dan probeer je ze voor je verloren koerswinst te laten lappen, zo leren we uit een zeer opmerkelijke Kifid-zaak en tevens tragisch verhaal. Het zit zo: alweer in november 2014 (hierboven het koersverloop sindsdien) probeerde een cryptobelegger eerst via ING, en later via ABN Amro tien bitcoins te kopen via een bitcoinhandelaar. Beide banken werkten echter niet mee aan alle benodigde transacties (details) vanwege fraudevermoedens. Omdat hij daardoor geen bitcoins kon kopen vordert hij een niet mis te verstane schadevergoeding van €43.220. Daar komt hij bij omdat hij wilde kopen toen de bitcoinprijs €339 was, en hij wilde verkopen op *steekt duim even in z'n mond* €2.500. Het zal u verbazen, maar helaas is de argumentatie van de bitcoinfanaat niet geheel waterdicht.

Lees verder

Bitcoin zakt naar $6.500, ganse cryptomarkt dondert in elkaar door uitstel ETF

Het wordt helemaal niks meer met bitcoin, zei Goldman Sachs eerder. Moeilijk om iets positiefs te zeggen over bitcoin, zeggen analisten vandaag. Hoewel er afgelopen maand nog een klein opmarsje van de koers te vieren was met een piek van net onder de $8.500, zijn we nu op moment van schrijven op een tussenstand van rond de $6.500. Terug bij af dus. De keldering werd nog eens versneld doordat de SEC, de belangrijkste toezichter van Wall Street, een langverwachte beslissing op een bitcoin-ETF heeft vooruitgeschoven. Eerder werd de ETF van de Winklevossjes afgewezen, nadat de SEC poging 1 al in 2017 door de versnipperaar gooide. Een beslissing over de ETF van SolidX en fondshuis VanEck (prospectus-pdf hier) is nu dus uitgesteld naar 30 september (pdf2), is dat een nieuw klapje voor de cryptomarkt. De markt wil zo graag voor vol worden aangezien en een officieel ETF-fonds kan daar aan bijdragen, is de gedachte. Overigens zei de SEC bij de afwijzing van het fonds (jawel, pdf 3!) van de Winklevoss-tweeling wel dat dit niet op voorhand betekent dat andere ETF's ook geen kans maken. 'Although the Commission is disapproving this proposed rule change, the Commission emphasizes that its disapproval does not rest on an evaluation of whether bitcoin, or blockchain technology more generally, has utility or value as an innovation or an investment. Rather, the Commission is disapproving this proposed rule change because, as discussed in detail below, BZX has not met its burden under the Exchange Act and the Commission’s Rules of Practice to demonstrate that its proposal is consistent with the requirements of the Exchange Act Section 6(b)(5), in particular the requirement that its rules be designed to prevent fraudulent and manipulative acts and practices.' Eigenlijk precies het bezwaar van die eerste afwijzing, er is dus nog hoop voor SolidX en VanEck. En daarbij hebben de bitcoin-speculanten bitcoin de meerderheid overgenomen van de drugscriminelen (lol) dus gaat helemaal goed komen. Geen reden tot paniek hoor, vraag maar aan deze mevrouw, die heeft er verstand van.

Iedereen naait elkaar op om cryptomunten te kopen

De cryptokoorts was de afgelopen paar maanden weer even gezakt. Belangrijkste indicator daarvan: bitcoin die door de weerstandsmuur van $6.000 heen zakte. De laatste twee weken vindt het vlaggenschip der cryptomunten de weg andermaal omhoog - richting de $8.000 - maar de echte hype vond natuurlijk plaats vanaf het laatste kwartaal van 2017 tot begin dit jaar. De Autoriteit Financiële Markten blikt daar nog maar eens op terug middels een enquête onder Hollandse cryptoinvesteerders, en zo krijgen we weer een aantal weinig verrassende, maar wel leuke inzichten in hoe de zeepbel precies tot stand kwam. Want ja, dat is nog steeds de conclusie van de waakhond: de markt heeft alle 'kenmerken van een klassieke bubbel' en het lijkt allemaal meer op 'een loterij' dan op sparen of beleggen. 'Men hoopt met een klein bedrag een klap te maken', duidt de AFM.

Lees verder

Zo herken je een succesvolle cryptobeursgang

Succes is een keuze een definitiekwestie. Zo kunt u een ICO (uitleg) als geslaagd beschouwen wanneer de uitgevers van tokens (uitleg ) genoeg geld hebben binnengeharkt om zonder tegenprestatie tot in de eeuwigheid lurkend aan een cocktail op een Caribisch strand te hangen. Dat gebeurt nogal eens, maar dat noemen we dan een scam. Drie wetenschappers hanteerden daarom een andere definitie: de mate van liquiditeit (=verhandelbaarheid) van tokens. Da's volgens het trio handig want: 1) liquiditeit is prettig voor investeerders van het eerste uur, want die kunnen hun tokens dan gemakkelijk verpatsen. 2) Liquiditeit zegt, bij gebrek aan keiharde cijfers over de afname van het (te ontwikkelen) product, iets over de marktinteresse. Vervolgens keken de onderzoekers naar tal van zaken die de liquiditeit beïnvloeden. Hiervoor bestudeerden ze de handel van 453 tokens die minstens 90 dagen na de ICO nog werden verhandeld. De onderzochte 'cryptobeursgangen' betreffen vooral utility tokens. Dat zijn kortweg digitale munten die investeerders ontvangen en waarmee zij als het meezit de (toekomstige) diensten van de start-up kunnen kopen, denk bijvoorbeeld aan anoniem naar webcammodellen gluren. Potentieel is iedere investeerder ook een klant, maar die kan ook besluiten zijn tokens door te verkopen aan een andere klant/investeerder. Maar daarvoor is dus wel liquiditeit nodig. 

Lees verder

Total scam! De lijst van dode cryptomunten groeit naar meer dan 800

Ja, we weten het. De bitcoin heeft zich weer een beetje opgericht sinds die donkere dag eind vorige maand, toen de koers even door de $6k-grens zakte. Nu hangen we weer onder de $7k, waarmee je twee kanten op kunt. Of je zegt dat de waarde vergeleken met de piek van $20k van december vorig jaar ver weg is, of je ziet het positiever in en je vergelijkt het met de koers van vorig jaar rond deze tijd. Moet u verder zelf weten. Maar wat wel geinig is, is het aantal cryptomunten dat inmiddels is overleden. Dat houdt men netjes bij op het toepasselijk genaamde deadcoins.com. De volledige lijst van deze site telt ruim 800 ter zielen gegane coins. Het mooie is dat er ook nog gecategoriseerd kan worden met de lijstjes Deceased, Hack, Scam of Parody. En misschien nog interessanter is de beschrijving van de kwaal waaraan de betreffende coin is overleden. Over een munt die Pocaga heet: 'Online casino promised big returns after ICO...now the site doesn't exist, Telegram channel filled with angry investors.' Vaak gaat het dus om ordinaire oplichting nadat de oprichters van een Initial Coin Offering (ICO) het geld dat is opgehaald voor die ICO simpelweg innen en dan verdwijnen. Daarnaast heb je nog fake munten die als grap waren bedoeld of de crypto's die niet genoeg investeerders aan zich wisten te binden of anderszins mislukten. Dat er nogal eens met ICO's wordt gesjoemeld, is bekend. De AFM noemde ze al eens een 'gevaarlijke cocktail' en het Financieel Stabiliteitscomité (Financiën, DNB en de  AFM + CPB)  pleit ervoor om internationaal maatregelen te nemen tegen ICO's, al ziet onze minFin niets in een totaalverbod, omdat handhaving waarschijnlijk niet te doen is. Maar de bitcoin blijft zich kranig weren hoor, en er wordt al weer over een weergaloze wederopstanding uitgekeken. Volgens sommigen gaan we naar $50k tegen het eind van het jaar, maar de voorspelling van de onderzoekers van Quinlan van afgelopen januari kan ook nog steeds bewaarheid worden. Met als gevolg dat de bitcoin straks als laatste het licht uitdoet en op deadcoins.com verschijnt. Maar als gezegd: wat u wilt geloven, moet u zelf weten.

Bitcoinschepper Satoshi Nakamoto schrijft misschien een boek

Zou het toeval zijn? Afgelopen vrijdag verscheen er op een aan dé Satoshi Nakamoto gerelateerde (zegt men) website deze aankondiging van de man (of vrouw). Tromgeroffel, want joh, wat zou dé onbekende Schepper van de Bitcoin juist op het moment dat de koers van zijn schepping onder de $6000 zakt, Zijn uitverkoren crypto-volk te melden hebben? Nou, Satoshi gaat een boek schrijven of een kort verhaal over het ontstaan van de Bitcoin en geeft alvast een voorproefje (excerpt) van de aanstaande literaire revelatie die er misschien ('It's currently just a possibility for now.') gaat komen. De grote crypto-messias is dus bezig met zijn Genesisverhaal. Over zijn intentie is de illustere Bitcoin-God duidelijk: 'I wanted the people and the facts to be known. Or as much of it.' En och ja er is ook een eenvoudige cryptopuzzel toegevoegd op de website, waarvan de oplossing namen zou noemen die gerelateerd zijn aan de titel van het boek. De oplossing volgens Bloomberg 'appears to be "honne and tatamae," or "tatemae," which according to Wikipedia is a Japanese expression that describes "the contrast between a person’s true feelings and desires" and "the behavior and opinions one displays in public."'. Een anagram ook waarschijnlijk. Diepe wijsheden hoor, je ruikt de wietgeur er bijna doorheen. In het excerpt worden sleutelfiguren uit de crypto-community genoemd, wordt er gerefereerd aan cypherpunk-beweging waar de toen 14-jarige Satoshi mee in aanraking is gekomen en wordt ook het schaalprobleem van Bitcoin aangeroerd. Het is leuk weekendvermaak dat lijkt te zijn opgesteld door een stel blowende SJWers die wellicht het vertrouwen in de cryptomunt weer wat willen herstellen. Maar meer dan dat ook echt niet.

Daar gaan we. Bitcoin breekt door weerstandsmuur van $6.000!!

Oi oi oi, we zijn door een steunlijn gedonderd! Nadat bitcoin eerder al kort onder de $6.000 dook in februari en de afgelopen week bleef kwakkelen, is er eerder vandaag een nieuw dieptepunt van het jaar 2018 bereikt met een koers van zo'n $5.775 (koers hier). In zo'n geval, als er volgens mensen die er verstand van hebben onder een belangrijke grens wordt gedoken, is het tijd om die koersval te duiden. En dan wordt er bijvoorbeeld gewezen naar crypto-hacks die de markt in zijn geheel geen goed doen, en waar bitcoin als vlaggenschip dus ook last van heeft. En vergeet de verschillende toezichthouders niet, die terughoudendheid prediken en in bepaalde gevallen de handel in de ban doen. Een recent voorbeeld van negatieve berichtgeving over bitcoin cs. kwam van de Bank for International Settlements (BIS), die geen spaan heel hield van de volatiele, milieubelastende en internet lamleggende cryptohandel. Het zou ook kunnen dat het nieuwe er een beetje vanaf is, met bitcoin. En dat men meer op zoek gaat naar nieuwe cryptovaluta, die vaak nog volatieler zijn dan de moeder aller coins. Maar goed, als de grootste cryptomunt bloedt, dan merk je dat ook bij de altcoins, waar sommige obscure munten tot meer dan 60% gekelderd zijn. Zoek hieronder uw favoriete coin uit de lijst hardste dalers van Coinmarketcap. Bent u nou cryptofanaat en weet u de koers van bitcoin op een andere manier te duiden, laat dat dan vooral hieronder. En als er een nieuwe steunlijn/weerstandsmuur moet worden opgetrokken, willen we ook wel weten waar die dan ligt. $5.500 of $5.000? Misschien ook met inbegrip van een voorspelling voor de slotkoers van eind dit jaar bijvoorbeeld. Heel graag!

Lees verder

Gevonden! Zeer nuttige meningen over de toekomst van bitcoin

Waar u ons bij wijze van spreken midden in de nacht voor kunt wakker maken is nieuw onderzoek naar hoe demense over cryptovaluta denken. Kantar TNS doet regelmatig onderzoek naar de Nederlandse cryptobelegger, met als gevolg dat we weten dat deze groep relatief jong en middelbaar opgeleid is. Ook weten we dat het om een kleine groep mensen gaat, maar wel eentje die groeit. Volgens het laatste onderzoek van Kantar TNS heeft 1,2 miljoen Nederlanders 'de wil uitgesproken' om te gaan beleggen in crypto. Maar hoe zit het met de kennis en mening over crypto van de man met de pet? In Nederland, maar ook in het buitenland? Daar heeft de ING antwoord op. De onderzoekers van de bank ondervroegen mensen uit verschillende Europese landen én Amerika en Australië, ongeveer 15.000 in totaal. Hieruit kunnen we opmaken dat Belgen het minst vaak van cryptomunten gehoord hebben. Nu kan dat weer ten grondslag liggen aan de valse bescheidenheid van de Belg. Of omdat onze zuiderburen een eigen VlaamsNederlandse naam voor cryptocurrency hebben (tikdoosmunten?). Maar wij houden het toch op slecht voorgelicht. En weet u waar ze helemaal cryptofan zijn? In Turkije. 

Lees verder

Cryptogekte krijgt weer een nieuwe tik

Wat was het mooi, de cryptohype van begin dit jaar, met als hoogtepunt natuurlijk de bitcoin die wel heel dicht tegen de $20.000 aankroop. Inmiddels is de hype wel weer over, regent het negatieve verhalen over cryptomunten - gehackte beurzen, verhalen over koersmanipulatie - en zien we te weinig 'bullish sentiment come in to support' de bitcoinkoers, verwoordt een Londense analist het. Dan zetten we ons maar weer schrap voor het volgende slechte nieuws. De Bank for International Settlements (BIS), ook wel de centrale bank der centrale banken, nam een kijkje 'beyond the hype' van de cryptomunten en concludeerde dat er dan toch wel heel veel negatieve kanten van zulke gedecentraliseerde munten overblijven. Om te beginnen met klassiekers als het hoge energieverbruik van bijvoorbeeld de bitcoin, dat te vergelijken is met dat van een land als Zwitserland en een 'environmental disaster' is. Ook passeert de nogal volatiele waarde van de grootste cryptomunten natuurlijk de revue, evenals de hoge transactiekosten

Lees verder