Kijk! Deze cryptomunt gaat wel werken

De reden waarom mensen in bitcoins en andere cryptorommel stappen vloeit vaak voort uit een diepgeworteld wantrouwen jegens het reguliere geldstelsel opvallend vaak voortvloeiend uit gebrek aan monetaire kennis en daarvan maken zwendelaars dan weer handig gebruik. Dat neemt niet weg dat de onderliggende techniek interessant is. Het leidt er in ieder geval toe dat JP Morgan, de bank waar ze precies zo tegen bitcoins+blockchain aankijken, komt met coin+blockchain: de JPM Coin. Die is exact een dollar waard en over tien jaar (het is een pilot, maar stel dat de pilot succesvol is) nog steeds. Reden van dit alles is dat JPM dagelijks $6 biljoen de wereld over telegrafeert in opdracht van haar klanten (ongeveer elk groot bedrijf ter wereld / 80% van de Fortune 500). Met de huidige systemen is het een lastige klus om geld van continent A naar B te krijgen, want verschillende systemen. Met de coin wordt dat realtime afgehandeld. Naast betalingsverkeer kan de munt ook gebruikt worden door bedrijven die een lening uitgeven en bij het afhandelen van geldstromen tussen moeder- en dochtermaatschappijen. JP Morgan heeft een balansomvang van €2,2 biljoen (ING €850 miljard) en dat betekent nogal wat als men gevoelig is voor een autoriteitsargument (iedereen). Het hele verhaal kunt u nalezen bij CNBC. Had die gap met zijn gezin op een vakantiepark toch gelijk: cryptomunten hebben inderdaad de toekomst. Behalve dan de bitcoin, maar dat wist u al.

Bitcoinhandelaar neemt €167 miljoen mee in graf. Maar is hij wel echt dood?

Als er iemand dood gaat is dat nooit leuk. Dat vooropgesteld. En dat bitcoin-ondernemer Gerald (Gerry voor intimi) Cotten, oprichter van handelsplatform QuadrigaCX, op 30-jarige leeftijd reeds het leven liet is des te schrijnender. Maar dat is nog niet alles. Want Cotten, die leed aan de darmziekte Crohn, stierf na een bezoek aan India, waar hij was om een weeshuis te openen. Dat klinkt qua Delhi belly in combinatie met een chronische inflammatoire darmziekte heel geloofwaardig, maar door de combinatie van factoren juist als geschreven door een junior scriptschrijver van GTST. En dan ontbreekt de clou nog, want Cotten heeft door zijn overlijden ook de toegang tot de wallets van de cryptobeleggers op QuadrigaCX met zich meegenomen, ter waarde van 250 miljoen Canadese dollar of €167 miljoen. Dat is het verhaal van QuadrigaCX zelf en de vrouw van Cotten die eind januari bij de rechter 'liquiditeitsproblemen' hebben gemeld. Vandaag is een eerste hoorzitting, waarin de rechtbank wordt gevraagd om Ernst & Young als onafhankelijke derde partij te benoemen. De vrouw van Cotten zou aan de rechtbank het bedrag van ruim €167 hebben genoemd dat verschuldigd is aan crediteuren, en dat een substantieel deel van de cryptomunten zich in een zogenoemde cold wallet (=fysieke offline hardware-portemonnee met cryptomunten, uitlegfilmpje) bevinden waar niemand in kan. Kenners hebben gemeld dat een aantal wallets activiteit hebben laten zien (eufemisme voor worden leeggetrokken) nadat de problemen  rond de toegang tot de cold wallet bekendgemaakt waren. Ook heeft QuadrigaCX al eens gemeld dat het juist gebruikmaakte van een systeem waarmee meerdere individuen een deel van de toegang tot een wallet beheren. Een combinatie van die toegangsgegevens zorgt voor gehele toegang. Is wel zo handig natuurlijk, voor het geval er iemand onverhoopt komt te overlijden. Het allermooiste Twitterdraadje komt van een professor aan de Ivy-league universiteit Cornell in Amerika. 'Looks like the CEO, who "died of Crohn's in India," even thought of what to do about his Chihuahuas, but didn't have a plan for the exchange's cold wallet.' Goed, dat zijn de feiten en geruchten, waardoor we uitkomen op een drietal opties. 1. Cotten is echt dood en hij had echt alleen toegang tot de cold wallet. 2. Cotten is echt dood maar zijn vrouw doet alsof ze er niet bij kan en houdt alles lekker zelf. 3. Cotten doet alsof hij dood is en zijn vrouw en directe medewerkers spelen het spelletje mee. De disruptende cryptomarkt heeft er in ieder geval weer een lastig pr-momentje bij. En als het optie 2 of 3 blijkt te zijn zijn we benieuwd naar de film. 

De dood van de bitcoin! Kosten BTC-mining zijn inmiddels hoger dan opbrengst

Het delven van bitcoins is zoals u weet een kostbare aangelegenheid. Computers moeten zich het schompes berekenen om de extreem ingewikkelde blockpuzzels op te lossen waarmee de bitcoins worden geoogst. De apparatuur- en vooral elektriciteitskosten stijgen dan ook de pan uit. Voor de hipsters: dat is allemaal ook slecht voor het milieu, dus heul baardje-hip is het ook allemaal niet. Inmiddels zijn de kosten van het delven hoger dan de waarde van de opbrengst. Een rapport van zakenbank JPMorgan concludeert volgens Bloomberg het volgende: 'The production-weighted cash cost to create one Bitcoin averaged around $4,060 globally in the fourth quarter, according to analysts with JPMorgan Chase & Co.' Ok, als dit rapport enigszins de feiten reflecteert dan vertelt een blik op de huidige BTC-koers, $3.592, genoeg. Bitcoin was al stervende, maar zou nu domweg doodverklaard kunnen worden. Edoch, koersen zijn volatiel, kunnen zo weer omhoog schieten en bovendien is er via legale dan wel illegale elektro-aftappraktijken nog best wel wat te winnen. Die vermaledijde Chinezen maken nog wel winst namelijk, 'the estimate is around $2,400 per Bitcoin -- by leveraging direct power purchasing agreements with electricity generators such as aluminum smelters looking to sell excess power generation.' Nu is het wezen van het bitcoin-delven sowieso gebonden aan de regels van de zogenoemde 'controlled supply'. Dat houdt o.a. in dat het aantal bitcoins dat gedolven kan worden eindig is; de kritische grens ligt bij 21 miljoen. Bovendien halveert het aantal bitcoins dat wordt toegekend nadat de wiskundige puzzels zijn opgelost op gezette momenten (bij elke 210.000 blocks). Hiero een heldere uitleg van wat BTC-delven precies is. In 2021 waarschijnlijk halveert de BTC-beloning weer. Het dus maar de vraag of de mining-capaciteit dan ook twee keer zo snel is geworden. De prijs van de bitcoin bepaald door een ingewikkeld samenspel van vraag, rekenkundige mine-capaciteit/-snelheid en apparatuur- en energiekosten. Nu zijn de kosten van het delven dus hoger dan wat men ervoor wil betalen. Dat kan de komst van snellere (quantum?)computers, mits deze zelf betaalbaar zijn, nog kunnen veranderen, of misschien met de komst van weer een tulpenkoorts die de prijs omhoog blaast zoals in het najaar van 2017. Ligt voor de korte termijn niet voor de hand. Bitcoin beweegt nog, maar lijkt een zombie te zijn geworden.

Lol. Bitcoinscammers imiteren NOS-site

Alleen kerken genieten nog minder vertrouwen dan de pers in Nederland, maar toch zijn er onverlaten die Nederlanders proberen leeg te trekken door te varen op de (bijna)naam van Nederlandse nieuwsorganisaties. Wat is er aan de hand? Op Facebook kwamen wij een link tegen naar het bovenstaande artikel over een moeder die een huis heeft gekregen van haar vermogende puberzoon. Wie doorklikt komt een website met de domeinnaam asesc.idu (spiegel, geregistreerd in Panama). De lay-out is dan weer gejat van de NOS-website, al hebben ze de naam veranderd in MOS en qua weerbericht de klimaatverandering stevig doorgetrokken. In het artikel wordt uitgelegd dat ene Jens te gast was bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL om te vertellen over Bitcoin Loophole. Presentatrices Viviënne van den Assem en Nikki Herr zouden zich lyrisch hebben uitgelaten over de rendementen die geboekt konden worden met Bitcoin Loophole. Uiteraard heeft WNL deze quatsch al tijden geleden ontkend, maar de scam blijkt moeilijk uit te roeien. Kijken we op de website van Bitcoin Loophole vinden we alle elementen van een klassieke scam. 1) Er is een betrekkelijk geringe 'investering' ($250) nodig om 2) belachelijk veel rendement te halen ($13.000) per dag  3) er wordt gestrooid met spannende, maar nietszeggende termen ('consistente handelssoftware, 'professionele transacties', 'vervroegde oppensioenstelling') en dat allemaal in 4) krom Nederlands. Bidden wij dat geen enkele Nederlander zo stom is om hier geld in te stoppen. U kunt nog beter de NOS bezoeken of de Nieuwe Revu kopen (haha!). 

Wat leuk. ABN Amro stapt in bitcoin!

Schitterend initiatief van ABN Amro! De staatsbank wil graag uw bitcoins voor u beheren. Althans, op Twitter lezen we dat de bank een 'experiment' onder 500 klanten is begonnen onder de naam Wallie. U weet wel, als in wallet, ofwel een portefeuille voor bitcoins of andere crypto en in de stijl van Tikkie, de betaalverzoek-app van dezelfde bank. Dit kleinschalige onderzoekje komt om verschillende redenen op een bijzonder moment. Zo kwamen DNB en AFM onlangs met een rapport met adviezen aan minFin Wopke Hoekstra voor meer regulering omtrent crypto waarin ook gepleit wordt voor vergunningen voor aanbieders van cryptobewaarportemonnees. Nog belangrijker is dit stukje tekst uit het rapport: 'Specifiek blijven we alert op gereguleerde aanbieders van financiële producten en financiële diensten gebaseerd op crypto’s zolang de risico’s op het gebied van consumentenbescherming en financieeleconomische criminaliteit significant zijn. We blijven bijvoorbeeld kritisch richting activiteiten van gereguleerde instellingen die cryptowallets (willen) aanbieden of de verhandeling van niet gereguleerde crypto’s zoals Bitcoin mogelijk (willen) maken. Ook zetten we onze onderzoeken en experimenten voort ten aanzien van crypto’s en de achterliggende technologie.' Wel bijzonder dat de overheid aan de ene kant het wilde westen in de cryptowereld tot een halt wil roepen en bovendien hoopt dat gevestigde banken zich terughoudend opstellen in het faciliteren van cryptogerelateerde diensten. En tegelijkertijd komt een bank die voor een kleine meerderheid in staatshanden is doodleuk met een wallet aanzetten. Overigens onderzocht Kantar TNS onlangs de sfeer in de markt in ons land, die nou niet bepaald verheffend bleek. Tweemaal slecht getimed zou je kunnen concluderen, maar het webcareteam van de bank ziet dat toch anders: 'ABN AMRO merkt dat steeds meer klanten hierin investeren. Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van deze klanten zorgen hebben over de veiligheid van opslag, ze horen veel over hacks en exchanges en het kwijtraken van codes. Wij willen hierin een vertrouwde partner zijn.' Een woordvoerder van de bank zegt tegen het AD juist dat er geen serieuze plannen zijn om de app door te ontwikkelen. Een niet serieus experiment dus, waarvoor wel een naam en app voor zijn ontwikkeld. Maar mocht het storm lopen en een vergunning nodig zijn, dan krijgt ABN die vast wel. Er zou al overleg plaatsvinden met de toezichthouders. 

Lees verder

Mag ook al niet meer: beetje stiekem doen met uw cryptootjes

Zeker, de hele bitcoin/cryptomania is zo hard tanende dat deze eigenlijk al getaand is. Landgenoten interesseert het ook geen fluit meer, met uitzondering van die rare VVD’er die op de achterste bankjes van het parlement domme dingen zit te verzinnen. Maar goed, dat is gewoon het gegok met bitcointjes of één van de 800 andere prutsmuntjes. Intussen beginnen de die hard blockchainadepten alweer met ‘ja maar lange termijn en bitcoin en decentraal en ledger en blockchain’. Want dankzij de bitcoin en de blockchain en whatever denkt u niet langer afhankelijk van grote boze centrale banken en overheden en zo. En een beetje anoniem, zodat u op darkwebplekjes drugs kunt kopen. Hebben wij ook maar van horen zeggen hoor. Nou goed, allemaal gedonderjaag waar vooral oplichters en andere duistere figuren beter van worden, dus tijd voor diezelfde vermaledijde overheid om in te grijpen. Vandaag stuurde minister Wopke Hoekstra van Financiën een brief naar de Tweede Kamer met antwoorden op allerlei Kamervragen, maar ook met een rapportje van AFM en DNB en nog wat toezeggingen op moties. Kort en goed: playtime is over, er gaat flink gereguleerd worden. Want crypto’s lenen zich voor allerlei onoorbare zaken, zoals witwassen en terrorismefinanciering, en dus moet de anonimiteit die u nu nog mogelijk geniet bij cryptotranstacties kapot. Zo komt er een ‘een vergunningsplicht voor aanbieders van omwisseldiensten tussen crypto’s en fiat geld, en bewaarportemonnees voor crypto’s.’ Die vergunning moet komen van DNB, en dan weet u het wel: dat wordt een speeltje voor de banken, want kleine starters met innovatieve plannen kunnen doorgaans onmogelijk voldoen aan alle eisen die de toezichthouder zal stellen. Verder wil de minister initial coin offerings gaan reguleren door ze onder MiFID II te fietsen (wat?). Best ok want hiermee wordt wel echt flink aangerommeld. Tot slot: wie denkt dat ‘ie belasting kunt ontwijken door wat vermogen weg te zetten met crypto’s komt van koude kermis thuis. De Belastingdienst blijkt namelijk hartstikke #woke te zijn. Dat bleek natuurlijk al uit deze kekke webpagina maar we leren vandaag ook dat er belastingambtenaren achter uw cryptootjes aanzitten: ‘Om het inzicht in crypto’s te verbeteren heeft de Belastingdienst (controle)medewerkers opgeleid en worden technische middelen verder ontwikkeld. De Belastingdienst blijft de controle- en opsporingsvaardigheden rondom crypto’s waar nodig verbeteren.’ Nou goed, Belastingdienst en IT-achtige toestanden zijn nog geen gelukkig huwelijk, dus misschien hoeft u zich nog geen zorgen te maken. 

Helaas. Centrale banken gaan nog lang geen digitale munten uitgeven

Er zijn maar weinigen die wild worden van de term central bank digital currencies(CBDC), jargon voor door centrale banken uitgegeven digitale munten. En toch kreeg de VVD het voor elkaar om dat concept te transformeren in een juicy maar obscuur standpunt voor de Europese verkiezingen. De partij wil namelijk misschien wellicht ooit een crypto-euro, om zo de hardwerkende Nederlander op een veilige manier te laten ruiken aan de technologie achter cryptomunten. Dat enthousiasme van de gewone burger zal echter enigszins zijn getemperd door de instorting van de cryptomarkt. Wat we sowieso wisten is dat de Europese Centrale Bank er niet aan moest denken, en sinds vandaag is ook duidelijk dat de meeste wereldwijde centrale banken hetzelfde in de wedstrijd staan. Pakken we er maar even een enquête bij van de BIS, de centrale bank der centrale banken, onder 63 wereldwijde centrale banken. Meer dan 85% van de ondervraagde instanties betitelt het op de korte termijn lanceren van zo'n CBDC als 'onwaarschijnlijk' of 'zeer onwaarschijnlijk' (zie grafiek). De banken schatten de kans om dat binnen zes jaar te doen ietsjes hoger in. Dat komt bijvoorbeeld omdat monetaire beleidsmakers nog geen goed antwoord hebben op het financiële stabiliteitsrisico van wegvloeiende normale spaargelden bij commerciële banken als gevolg van CBDC's. Wat duiding nog bij die grafiek: dan hebben we het over een 'general purpose CBDC', een digitale munt voor het grote publiek dus. De wholesale-vorm is dat niet, zo'n munt zou bijvoorbeeld gebruikt worden voor interbancaire betalingen of effectentransacties. Afijn, het belooft allemaal weinig goeds voor de crypto-euro. Dus: Kamervragen!

Cryptofantasten verzinnen alweer overname voetbalclub. Media trappen er massaal in

Wilt u ooit nog een canard de wereld in helpen wacht dan niet tot 1 april, maar bestook redacties in de nieuwsluwe week tussen Kerst en Oud en Nieuw. Die pleuren dan namelijk alles ongecheckt online. In ieder geval melden onder meer NOS, RTL Nieuws, Hart van Nederland, De Telegraaf en de stagiair van BNR op gezag van 1Limburg dat cryptobedrijf Libereum de Spaanse voetbalclub Elche CF overneemt. Wel jammer dat ze het niet even hebben nagevraagd bij de Spaanse tweededivisionist. Die moet nu  in een 'comunicado oficial' (zie statement boven) gaan ontkennen dat het helegaar niet in gesprek is met welk cryptobedrijf dan ook. Hadden de redacties best kunnen weten. Niet alleen omdat oud-Elche-spits en allround baas Berry Powell onraad rook. Maar bijvoorbeeld ook omdat Libereum eerder meldde dat het dichtbij een overname was van de Limburgse profclub Roda JC. Was niet alleen een slecht plan, maar ook onwaar. BNR heeft inmiddels nogmaals met Libereum-eigenaar Cem Kumlar gebeld. Die stelt dat het officiële statement afkomstig is van de huidige voorzitter die woedend is dat zijn huidige baantje verdwijnt, maar dat Elche-aandeelhouders akkoord zijn. Wie u gelooft mag u zelf weten, maar wij zetten voorlopig  onze ouderwetse euro's op het officiële bericht van de Spanjolen. 

Kerstcrash Wall Street: beurzen kapotstuk richting 2019

Terwijl u de eerste familieverplichtingen afwerkte of op de buis keek naar mensen die nog wel verliefd zijn, pleurden de Amerikaanse beurzen verder in. Waar de Dow Jones normaal richting de kerstkalkoen kabbelt ging er dit jaar op de verkorte handelsdag 2,9% vanaf. Daarmee was het de slechtste kerstavondhandelsdag sinds de uitvinding van kindeke Jezus. Ook technologiebeurs Nasdaq (-2,2%) en de S&P 500 (-2,9%) deelden in de malaise. De S&P 500 viel sinds het hoogtepunt in september meer dan 20% en daarmee heeft deze officieel de status van berenmarkt bereikt. Krijg je ervan als de Amerikaanse minfin olie op het vuur gooit door paniekerig met bankbazen te bellen met de vraag of er nog wel afdoende liquiditeit is. Uiteraard vindt Trump dat zijn regering er niets aan kan doen dat de bitcoin bijna een stabiele investering lijkt naast de Amerikaanse beurs. Komt allemaal door die vermaledijde centrale bank die geen bal snapt van noodzakelijke handelsoorlogen of 'sterke dollars'. Of zoals de pres het samenvat in de onderstaande tweet: de Fed is als een krachtige golfer die niet de finesse heeft om te putten. Gooien wij er ook even een kromme sportanalogie tegenaan. De regering Trump is die iets te dikke keeper die na een knoepert van een blunder zijn verdedigers staat uit te schelden. Afijn, vandaag houdt Wall Street de deuren dicht. Op Tweede Kerstdag kunt al uw Amerikaanse aandelen/trackers/etc. omwisselen voor bitcoins. Geven we nog wel even mee dat de Amerikaanse grootbanken hun bitcoinplannen in de ijskast hebben gezet. Mag u zelf bepalen of dat goed nieuws is. 



Rampspoed! Shutdown in aantocht, beurzen pleuren in elkaar

Heet van de naald: gansch de Amerikaanse senaat had de begroting al goedgekeurd, maar Trump gaat geen handtekening zetten, waardoor er een (gedeeltelijke) government shutdown (een wat?) dreigt. Reden? Te weinig geld voor border security en dan met name geld voor de Muur die hij in 2016 aan zijn kiezers had beloofd. Tja, hij had ook beloofd dat Mexico die muur zou betalen maar nu moeten de senatoren rap op zoek naar $ 5 miljard eigen dollartjes om alsnog stuk te slaan op die muur (die Mexico dus eigenlijk zou betalen). Spannond! En het was al zo spannend, want als u nog stevig in de aandelen zit, wordt het schrale kerst. De jaarwinst was al pleite, maar de beurzen blijven rood kleuren, zoals u hierboven al kunt zien. De geijkte redenen kent u (handelsoorlogen, etc), maar deze week speelt mee dat de Fed gisteren de rente verhoogde, tegen het zere been van de Orange-in-Chief, met een forse daling van de Dow Jones tot gevolg. Ook werd er vandaag weer een plaagstootje uitgedeeld aan de Chinezen. Verder daalde de olieprijs tot onder de (psychologische?) grens van $50, en daarmee gaat de Amerikaanse schalie-olie-industrie kaduuk. Dat schaadt de Amerikaanse economie, want de V.S. exporteren veel schalie-olie. Al met al is het dus een schrale bedoening zo, behalve als u Willem Middelkoop heet. Tot slot, na de breek, nog een plaatje. Gewoon voor de lol, u mag zelf weten wat u ermee doet. 

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken