Balen. De blockchain verlost ons niet van accountants

Wanneer u zich aan de toog kritisch uitlaat over de cryptohype dan zijn er drie mogelijke reacties. 1) U treft een medestander. 2) U krijgt een warrig relaas over centrale banken, chemtrails, de bankencrisis, de afschaffing van het depositogarantiestelsel (neen, klopt niet), Sjorsoros en de polletiek. 3) Uw scepcis over cryptomunten wordt gedeeld, maar hij (nooit een zij) gelooft heilig in de verlossende werking van de onderliggende blockchaintechnologie. Groep 2 is - op een verstokte Libertariër na - vaak prima stil te krijgen. U vraagt gewoon wanneer ze hun cryptomunten hebben gekocht. De derde groep neemt op het oog een lovenswaardige en intelligente positie in. Eentje die ook in het nationale parlement breed wordt aangehangen. Tussen het brandend puin van de dotcom-bubbel lag immers ook Amazon en met die blockchain worden al concrete dingen gedaan. Van handelsfinanciering tot het opslaan van arbeidscontracten in derdewereldlanden. Ja, maar maakt dat de blockchain gelijk de volgende wereldrevolutie na het internet en de fidget spinner? Het revolutionaire karakter van de blockchain ligt in het gegeven dat er geen 'trusted third party' nodig is. De blockchain is een gedistribueerd netwerk/grootboek. Alle transacties moeten worden goedgekeurd door alle partijen in het netwerk. Informatie die niet klopt, wordt niet door iedereen gevalideerd en daardoor is de blockchain keibetrouwbaar. Zodoende krijgen we een toekomst waarin advocaten, sjoemelaccountants en notarissen overbodig zijn en de Zuidas gebruikt kan worden voor urban farming. Maar zover is het nog niet. 

Lees verder

Cryptohater George Soros zet vol in op bitcoin

Gek hè? Investeerder George Soros riep -zoals zovelen- op het World Economic Forum in Davos dit jaar nog dat bitcoin een typische bubbel was, gebaseerd op een misverstand. Zoals bij alle bubbels. MAAR WAT BLIJKT? Volgens Bloomberg dat Adam Fisher, die toeziet op de wereldwijde macro-economische beleggingen voor het Soros Fund Management, goedkeuring gekregen heeft om te investeren en handel te drijven in cryptovaluta. Overigens zou de officiële goedkeuring nog niet ergens toe geleid hebben, maar toch. Kunnen we u nog twee belangrijke zaken melden. 1. Soros is zelf niet meer dagelijks betrokken bij het management van het Soros Fund Management, dus mogelijk is dit besluit buiten hem omgegaan. 2. Ditzelfde fonds is vooral bekend geworden door tegen het Britse pond te speculeren vlak voor Black Wednesday in 1992 - toen het VK het Europese wisselkoersmechanisme ERM verliet. Door die weddenschap, verdiende Soros de bijnaam de 'Billionaire who broke the Bank of England'. Door short te gaan op de sterling zou hij uiteindelijk £1 miljard winst hebben gemaakt. Nu wil dit niet zeggen dat Soros' fonds ook hetzelfde gaat doen voor bitcoin of cryptovaluta en dat het einde voor crypto nabij is. Dat soort complottheorietjes laten we aan die andere George over. Feit is wel dat sinds de woorden van de Hongaar in Davos de bitcoinkoers met 41% is gedaald.

Weer een hoop minder bitcoin-miljonairs vandaag

Het is even wennen sinds zaterdag 16 december 2017 toen de bitcoin nog een vrolijke $19.343 aantikte en iedereen aan een niveautje 100.000+ zat te denken (ook hij). Momenteel stevent de munt die nergens voor deugt hard af op het nieuwste dieptepunt van 2018 (vorige low van $6.915 op 5 februari, kijkend naar de gegevens van Coindesk). Maar hoe komt het nou dat het zo slecht gaat? Enter Jeffrey Gundlach, de CEO van  DoubleLine Capital met $119 miljard belegd vermogen in de boeken en zelf geen bitcoins. Die zei maandag tegen Reuters dat 'bitcoin has become the lead horse of risk assets and that its previous plunges have had a cascading effect on other risk assets including equities and high-yield junk bonds'. Bitcoin is het boegbeeld van de speculative mood van het afgelopen jaar, aldus Gundlach. Gundlach gelooft niet dat bitcoin het ooit nog gaat doen, en leuker, bitcoin wijst de rest van de financiële markten de weg (exclusief obligaties, daar belegt Gundlach zelf in). Die weg is dus naar beneden. Hebben we een filmpje van, zojuist gepost door CNBC. Dat duurt korter dan u denkt, want de laatste 30 seconden is een tergend langzaam afgespeelde disclaimer (lol!).

Jeff Gundlach: Bitcoin is the poster child of the social mood from CNBC.Witwassen van boevengeld met bitcoin: 3 jaar cel

Als u er over denkt om drugshandelaren en ander geboefte te assisteren in het witwassen van illegaal verkregen geld met bitcoin, dan gaat u drie jaar de cel in. Ook als u voorheen geen enkele keer met justitie in aanraking bent gekomen. Dat leren we van een uitspraak van de Utrechtse rechtbank vandaag. Uit de uitspraak: 'De verdachten in het NOCIS-onderzoek zijn onder te verdelen in twee groepen: de bitcoinhandelaren, tevens de hoofdverdachten, en hun klanten. De hoofdverdachten, mannen van 21, 25 en 27 jaar, namen bitcoins aan van hun klanten en zetten deze via een netwerk van rechtspersonen om in grote contante geldbedragen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogenaamde mixerdienst, bedoeld om de herleidbaarheid van de bitcointransacties te bemoeilijken. De hoofdverdachten garandeerden hun klanten anonimiteit.' Als hieruit al niet blijkt dat de bitcoinhandelaren wisten waar ze mee bezig waren, dan misschien nog meer uit het volgende sms-gesprekje:

Lees verder

U bent nog steeds helemaal wild van cryptomunten

Een nieuwe dag, een nieuw nieuwsbericht over financiële waakhonden die de cryptomarkt een stukje regulering op willen leggen of erger. Vandaag is het de Japanse toezichthouder die naar verluidt haar pijlen gericht heeft op één van 's werelds grootste cryptobeurzen, Binance. Zoals gewoonlijk hoort daar een prijsdaling van de bitcoin bij (-4,1% intraday, op het moment van schrijven kost één coin zo'n $8.500 bij Coindesk) die volgens de kenners toe te schrijven is aan dat nieuwtje. Weer andere kenners menen dat de terugslag 'm erin zit dat 'beleggers wat winst namen nadat eerder deze week de bitcoin de wind stevig in de rug kreeg'. Hoe het ook zij, de Nederlandse belegger geeft precies zero fucks om de berichten over met hun stoel schuivende toezichthouders, zegt marktonderzoeker GfK vandaag. Inderdaad, het is weer eens tijd voor een onderzoekje naar het Nederlandse geld dat in allerhande cryptomunten zit. Het bureau bevroeg 50.000+ Neerlanders van 18 jaar en ouder, waarmee het met speels gemak over de 35.379 onderzochte huishoudens door Kantar TNS klapt. Volgens GfK zit ondertussen zo'n 4% van de volwassen burgers des lands (ofwel ongeveer 540.000 man) in de crypto's. Verder lezen we in het persbericht - het onderzoek houden ze helaas voor zichzelf, blijkt na navraag van onze zijde - dat 1,2 miljoen Nederlanders de wil uitspreken om te beleggen in cryptokurrensies. Wat betreft het rendement van de Hollandse cryptoliefhebber, dat zit wel snor: gemiddeld is dat 165%, luidt de ronkende kop boven het bericht. Daartegenover staat dat slechts een derde van die beleggers kampt met een negatief rendement. Voor het overige zit 40% van de crypto-adepten voor minder dan €250 in de 1.001 coins, 6% gaat voor meer dan €5.000. Kortom, u gaat heerlijk op de crypto's. En nu u toch zo lekker aan het beleggen bent: wat dacht u van deze token die gedekt wordt door de productie van één van de heetste pepers van deze aardbol?

Tuurlijk. Durfinvesteerders pompen miljoenen in cryptokatten

We horen het vaak op de beurrel. Met de voortdurende lage rentestanden is er een hoop geld dat rendement zoekt, maar waar stop je als investeerder je geld in als de bedrijven met een te-koop-bord bijna op zijn. Als venture capitalist, met een leuker Nederlands woord durfkapitalist geheten, ram je gewoon $12 miljoen in cryptokatten. Huh? Yep, het bedrijf CryptoKitties geeft de mensheid de kans om een digitale kat in de blockchainwereld op te voeden. Een soort Tamagotchi op Ethereum, volgens het bedrijf achter de cryptokatten met de bedoeling om de massa bekend te maken met de oneindige mogelijkheden van de blockchaintechnologie. Bovendien heeft iedere generatie recht op zijn eigen speculatieve speelgoedmanie. In de nineties betaalden mensen zich scheel voor de pluchen Beanie Babies, in de jaren nul/tien kon u cashen met zeldzame Pokemon-kaarten en daar komen nu snoezige blockchainkittens bij. Vooralsnog is er al voor $23 miljoen (in Ether) verhandeld voor 260.000 digitale diertjes, met als record $110.000 voor dit naar Rihanna luisterende gedrocht. Door de populariteit van de katten raakte het Ethereum-netwerk zelfs verstopt en er zijn klachten over het overaanbod aan katten, waardoor de prijs voor een kei-unieke digitale kitten. Maakt investeerders Andreessen Horowitz (niet de minsten) precies niets uit. Mag u nu verzuchten, wat een tijd om in leven te zijn. 

Na Facebook verbiedt ook Google reclame voor ICO's en cryptomunten

Cryptomunten lijken 'nepnieuws' te hebben opgevolgd als het nieuwe kwaad in techland. Facebook - als braafste jongetje van de klas - had in januari al aangekondigd dat er op haar platformen geen plaats meer is voor advertenties ter promotie van Bitcoin & Co en ICO's. Deze week kwam Google, 's wereld grootste digitale advertentieboer, met een soortgelijk pakket van zuiveringsmaatregelen (zie blog). Naast crypto-ads doet de techmoloch (net als Facebook) ook advertenties voor risicovolle en laagdrempelige beleggingsproducten in de ban. Googles aankondiging werd onmiddellijk gevolgd door - hoe kan het ook anders - een kortstondige knieval van vrijwel alle crypto's op de beurs. Google heeft niet toegelicht waarom deze maatregelen nodig zijn, maar de redenen zullen vermoedelijk niet veel afwijken van Facebooks motieven. Facebook gaf eerder iets meer sjoege door te stellen dat 'there are many companies who are advertising binary options, ICOs and cryptocurrencies that are not currently operating in good faith.' Lekker alles over één kam scheren. En ja, natuurlijk kunt u deze ban in het licht zien van de mondiale trend waarbij overheden de verantwoordelijkheid voor de content (reclame en posts) meer en meer leggen bij de platforms i.p.v. de adverteerders en gebruikers. De techmonsters worden daardoor steeds meer de hemelse Cerberussen van onze morele orde. Al weet u best dat achter deze morele pose godgelijke chroniqueurs schuilgaan die alle data van uw persoonlijke leven in een of andere vorm rücksichtslos verpatsen aan de duivels van het bedrijfsleven. Kwaad bestrijdt kwaad. Evengoed kunnen de maatregelen volgens Forbes een onbedoeld, maar gunstig effect hebben op de cryptohandel: 'The ban will help solidify the market and weed out scam coins and illegitimate actors looking to get rich quick, providing stabiliter zijn zeker doen ook een hoop fakecrypto's of 'scame coins'.' Kan best wel eens waar zijn. Bovendien is het sterk de vraag of crypto's wel advertenties nodig hebben: immers 'They are already known among investors.' En daarbij wordt er natuurlijk genoeg over geschreven in allerhande nieuws en blogs.

Verkoop alles! Horoscoopafdeling Goldman Sachs voorspelt dalende bitcoinkoers

Waar moet je als bitcoinbelegger nou heen in deze tijden van dalende koersen? Na de 'traditionele' dip van BTC in januari, is de weg naar boven met de cryptomunt nog steeds niet ingezet. Op dit moment blijft de munt nu hangen onder de €10k, de handel wordt overal aan banden gelegd (en Wopke wil daarin voortrekker zijn) en als er op Google Trends wordt gekeken, blijkt dat de zoekterm bitcoin ook steeds minder wordt ingevoerd. Is de hype voorbij? Wat staat al die late instappers te wachten? Om steekhoudend antwoord op die vragen te krijgen, kan men zich laten leiden door het leger sceptici, maar waarom niet gewoon luisteren naar een technische analyse? Sinds het bestaan de technische analyse hebben precies 0 beleggers enig profijt hebben gehad van de horoscoopafdeling voor de financiële markten. Sterker nog: als u te veel luistert naar verhalen over candlestickpatronen, bollinger bands, pivot points etcetera, dan gaat u dat vaak voelen in uw portefeuille. Maar dan hebben we het nog over 'normaal' beleggen. Hoe voorspel je dan een cryptokoers waar helemaal geen pijl op te trekken valt? Bij Goldman Sachs, dat zich van de Amerikaanse zakenbanken misschien wel het meest opwerpt  als cryptovriendelijk, is dat geen enkel probleem. Zie hier het kaartje dat we van business insider gejat hebben. 

Lees verder

Bitcoin-miningbedrijf Hut 8 heeft tragische beursgang

Best een mooi idee, toch? Beleggen in een bedrijf dat bictoins minet (of delft zo u wilt), zonder zelf in de cryptovaluta  te beleggen. Een extra optie om mee te liften op de hausse, naast dat u al kon handelen in bitcoinopties en futures, inclusief toezicht van beurswaakhonden. Dat dacht Hut 8 dus ook, dat dinsdag naar de Canadese beurs ging.  Of nou ja 'beurs', het gaat hier om de Canadese TSX Venture Exchange, een elektronisch platform waar duizenden kleinere beursfondsen genoteerd staan. Hut 8 kreeg zijn notering dankzij een reverse listing, of eigenlijk een reverse takeover door Oriana Resources over te nemen inclusief diens notering aan de Canadese beurs. Nou goed: hoe verging het Hut 8? Bijzonder matig. Het aandeel Hut 8 daalde tot C$3,51 na te zijn geopend op C$4,70. De slotkoers kwam uit op C$4,00 (achtbaanritje hiero). Maar wat is dat Hut 8 nou precies en wie zitten er achter? Gisteren schreef NRC hier uitgebreid over en daar kwam Marc van der Chijs naar voren als mede-oprichter. Van der Chijs werd bekend doordat hij Tudou, een Chinese variant op YouTube, in 2005 voor $4,3 miljard verkocht aan Alibaba. Eerder dit jaar verkocht hij zijn ICO-investeringsbank First Coin Capital voor een onbekend bedrag aan hedgefondsbaas Mike Novogratz, waardoor Van der Chijs nu de eerste Nederlandse bitcoinmiljardair wordt genoemd. Hieronder een filmpje daarover voor de liefhebbers van Vincent Everts en van mensen die houden van twee Nederlanders die Engels met elkaar praten (tekst gaat verder na filmpje). 

Lees verder

Dit is bepalend voor de toekomst van bitcoin

Een belangrijke reden waarom cryptomunten als de bitcoin vooralsnog behalve ter speculatie nutteloos zijn (leestippie) is dat de gewone man er amper mee kan betalen bij winkeliers. Precies, we schrijven die vooralsnog omdat wij geen glazen bol hebben en niet kunnen uitsluiten dat cryptomunten ooit een meer wijdverbreid betaalmiddel worden. Maar wat beïnvloedt die mogelijke acceptatie van verkopers nu precies? Da's een vraag waar De Nederlandsche Bank onlangs een paper (pdf) over publiceerde. De onderzoekster van dienst, Nicole Jonker, ging eerst na hoe het met de huidige acceptatie van virtuele munten staat door 768 Nederlandse webwinkels te ondervragen. Overigens ende tevens: die data komt uit eind 2016, dus het is verreweg van onmogelijk dat het aantal acceptanten inmiddels hoger ligt. Dat gezegd hebbende bleek dat slechts 43 winkels (6%) uit de steekproef ja zeggen tegen crypto's (zie bovenstaande grafiek, via). Dat doen ze natuurlijk om meer klanten te lokken (43%) of omdat die daar om vragen (23%). Maar van groter belang zijn de weigeraars. Ja, gaan we binnenkort doen, zegt 7%, en 19% houdt het op een misschien. Potentie genoeg, derhalve. Enfin, het antwoord op de vraag wat nu doorslaggevend is voor winkeliers om ja te gaan zeggen zal geen schokreacties opleveren: dat is de wil van u als klant.

Lees verder