Hey het gaat helemaal fout met brexit: pond keldert vrolijk mee

Die afspraak die al een tijdje in de agenda staat voor aanstaande woensdag tussen de Britse brexitonderhandelaars en de afgevaardigden van de EU he? Dat wordt niet heel gezellig. Terwijl u gisteren gezellig in het zonnetje zat te koekeloeren, probeerden Dominic Raab (team VK) en Michel Barnier (team EU) nog op één of andere manier tot een vergelijk te komen. Raab was naar Brussel gestuurd door premier May om aan zijn collega over te brengen dat de Britten zich niet kunnen vinden in de huidige voorwaarden voor de exit van Groot-Brittannië. Daardoor is er nu besloten om de onderhandelingen tot woensdag te staken, en komt een volgende EU-top in november (17 en 18 november) alvast onder druk te staan. Daaropvolgend is de kans op een no-deal in maart weer toegenomen.

Lees verder

Vertrekt premier May dan eindelijk, aflevering 82620

Oh, Brexit, wat ben je toch tragisch voorspelbaar. Gisteren meldden we dat een deal tussen de Europese Unie en het semi-verenigde Koninkrijk binnen handbereik lag. Nou ja, eigenlijk zei de hoofdonderhandelaar van de EU dat. Het enige wat het Verenigd Koninkrijk hoefde te doen was een paar pietepeuterige kleine voorwaarden accepteren waar het land mordicus tegen is en dan zou alles koek en ei zijn. In feite zei onderhandelaar Barnier: natuurlijk laten we je gaan, maar we willen graag even je hoofd van je romp scheiden. Een van de problemen is dat de EU in ieder geval tijdens de overgangsperiode tot aan 2021 een speciale behandeling eist van Noord-Ierland. 'Under plans currently being negotiated, the UK will effectively remain in a customs union with the EU during the backstop period, while Northern Ireland alone will remain fully aligned with the European single market.' Dat is een groot probleem voor May omdat de DUP een Noord-Ierse partij is die gedoogsteun verleent aan de Conservatieve Partij én wil dat Noord-Ierland niet van de zijde van het VK wijkt. Omdat het EU-voorstel onacceptabel is voor de DUP, zou het ook onacceptabel moeten zijn voor premier May die afhankelijk is van die partij voor een meerderheid in het Lagerhuis. De DUP is echter niet zeker van zijn zaak en legt alvast een bom onder de regering: als May doorzet, valt de steun van de DUP weg. Geen wonder dat media zich afvragen wanneer May opstapt en wie haar opvolgt. Het is weer een klassiek zootje in de Britse regering - zoals eigenlijk elke dag sinds de Brexit-stem - maar gelukkig zou het ook kunnen dat May alleen maar kritiek krijgt omdat ze een vrouw is.

EU: 'Brexit kan binnen een week geregeld worden, MAAR!'

Het kan gewoon, aldus brexit-hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie Michel Barnier zojuist in een speech aan de Europese Kamers van Koophandel in Brussel. Op 17 oktober kan er een akkoord bereikt zijn tussen de EU en het VK over een vertrek van de Britten uit de EU. Klinkt goed, ligt iets anders. Op 17 oktober komen de 27 EU-leiders bij elkaar om tot een besluit te komen over de brexitonderhandelingen. De Britse premier Theresa May is daarbij niet aanwezig. Als die EU-leiders positief gestemd zijn, dan kan onze favoriete EU-president met spraakgebrek Donald Tusk alle 28 regeringsleiders bij elkaar roepen om het akkoord af te ronden. Maar ondanks de positieve houding van Barnier, lijkt de kans tot een snel vergelijk uiterst klein. Barnier zei bijvoorbeeld ook dat de EU nog altijd grote bezwaren heeft tegen het Chequersplan van de regering May: dat zou Groot-Brittannië een enorme voordelige concurrentiepositie geven ten opzichte van de EU. Daarbij doelde hij op de Britse wens om wel toegang te behouden tot de interne markt voor goederen, maar zich niet aan de regels voor productie te houden. Een dergelijke interne markt 'à la carte' gaat hem niet worden, aldus Barnier. Ook wees hij op de gevolgen van de Ierse 'backstop', de noodoplossing voor de Ierse grens als de Britten en de Europeanen niet tot een vergelijk weten te komen, iets waar de DUP niet blij mee zal zijn. En dan is er nog het proces na de scheiding, zeg maar de omgangsregeling tussen de twee partijen. Hoe de EU en de Britten hier uit gaan komen, is stap 2. Daar zullen verschillende onderwerpen nog uitonderhandeld moeten worden, volgens Barnier 10 om precies te zijn. Al met al weinig stof om enorm enthousiast van te worden, als u Brits parlementslid of Theresa May bent. Ook Barnier wordt er niet vrolijk van, verzekerde hij tot slot. 'Brexit heeft geen toegevoegde waarde. Het is een negatieve onderhandeling. Het is een spel met alleen maar verliezers.' Tenslotte verzekerde Barnier dat er alles aan zal doen om de belangen van de EU te verdedigen, maar 'zonder wraakgevoelens en met respect voor een land dat een belangrijke bondgenoot blijft.' Applaus. Filmpje (met irritante simultaanvertaling) hieronder.

Lees verder

EU doet flink water bij de wijn maar #Brexit wordt hoe dan ook een zooitje

Ondanks dat malle dansje heeft Theresa May het congres van haar partij overleefd, hoewel Boris Johnson en de andere Brexiteers de rugdolken nog altijd niet hebben opgeborgen. Al dat partijpolitieke gekonkel is toch wel één van de belangrijkste redenen waarom al de onderhandelngen over de Brexit zo moeilijk verlopen. Tuurlijk, de EU doet best wel principieel, maar de Britten (en dan met name de Brexiteers zelf) hebben vooralsnog keer op keer aangetoond dat ze geen flauw benul hebben van wat er nou moet gebeuren. Geen voorbereidingen, geen strategie, geen scenario’s. En dankzij dit Britse amateurisme liep de recente top in Salzburg op niets uit toen het Chequers-plan gewogen en te licht bevonden werd.. Theresa May was het zat en vond dat EU dan maar eens met een tegenvoorstel moest komen. Nou geloof of het niet, maar ter elfder ure schijnt de EU een fikse handreiking te doen. Want zo kopt Bloomberg ‘EU Ready to Offer U.K. ‘Super-Charged’ Free-Trade Deal’. Dat ‘Super-Charged’, dat zou dan een handelsverdrag zijn verder gaat dan elke deal die de EU ooit heeft gesloten (beetje à la de Canada-deal, maar dan nog beter). The Guardian schrijft dat zelf ‘frictionless trade’ niet uitgesloten is, als de UK zich ook na de deadline nog een beetje flexibel blijft opstellen, want er zou dan ook na de Brexit nog verder onderhandeld moeten worden (belangrijk detailtje: de Ierse grens). Klinkt allemaal leuk, en het zou May wat steun moeten geven om thuis genoeg neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar we durven alvast te beloven dat het op niks uitdraait. Die gepoetste dolken uit de eerste zin van dit stukje? Die gaan de rug van May echt nog wel bereiken: alles wijst erop dat de brexitclan in de Conservatieve Partij gewoon inzet op een no-deal brexit, alles beter dan nieuwe verkiezingen of een tweede referendum. Gelukkig hebben we de blockchain nog.

LIVE! Theresa May slaat terug naar Boris Johnson en tegenstanders eigen partij

Tussenstand brexit: Nog 177 dagen, maar het einde lijkt nog lang niet in zicht. Theresa May zit flink in de nesten. Het plan is om een soort grens in de Ierse Zee te trekken, al of niet met behulp van blockchaintechnologie, Boris Johnson ging gisteren in een speech los op het zogenoemde Chequers plan, het hoofd van May lag al op het hakblok binnen haar eigen partij, maar nu heeft een nieuw parlementslid ook nog eens uitgesproken geen vertrouwen in haar leiderschap te hebben. Nu is May zelf aan zet, om met een speech het jaarcongres van de Conservative Party af te sluiten en al haar criticasters van repliek te dienen. Overigens weten we al wat de toon gaat zijn: positief en vol vertrouwen in de toekomst. Nu is de inhoud van een speech zoals altijd minder belangrijk dan de vorm, en nog minder belangrijk dan hoe die gebracht wordt. Kan de geplaagde premier de boodschap met een beetje vertrouwen overbrengen en gaat ze niet zodra het woord 'chequers' in haar mond neemt worden weggejouwd. We gaan het zien, over een stief kwartiertje. Speech live meekijken hieronder. 

Update: Ondanks (of dankzij) het gekke dansje waarmee ze opkwam (zie onder) werd May goed gepruimd door haar toehoorders. May vermeed inderdaad het C-woord (Chequers dus), bekritiseerde de 'giftige' sfeer in de Britse politiek, verwierp een tweede referendum over brexit en herhaalde dat Groot-Brittannië het huidig aanbod van de EU niet gaat accepteren en dat ze niet bang is voor een no-deal. Ook had ze het over stimuleringsmogelijkheden voor de NHS, het zorgstelsel waar veel Britten zo trots op zijn én wil ze het mogelijk maken voor lokale overheden om meer te kunnen lenen om meer te kunnen investeren in woningbouw. Mooie dingen allemaal. Korte eerste indruk: May is er inderdaad zonder kleerscheuren uitgekomen, en ook de financiële markten lijken gematigd positief: het Britse pond bleef gedurende en na de speech nagenoeg stabiel. Er is weer wat tijd gewonnen, en een hoestbui of in elkaar stortend decor bleef uit. Pure winst ten opzichte van vorig jaar. Op naar het volgende binnenbrandje dan maar. 

Lees verder

Dus toch! Britten hebben oplossing voor brexit: DE BLOCKCHAIN

Lachen. Gisteren schreven we in een volgend hoofdstuk over de brexitonderhandelingen over goederencontroles tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland die noodzakelijk zijn, als de Britten en de EU een soort grens in de Ierse Zee gaan trekken: 'het VK gaat proberen deze extra controles 'te minimaliseren' met behulp van technologie. Wat en hoe is niet helemaal duidelijk (#blockchain?) maar niemand heeft zin in tijdrovende goedereninspecties natuurlijk.' Dat over blockchain was meer gekscherend dan au sérieux, maar inmiddels weten we beter. De Britse minFin Phillip Hammond zei namelijk tegen Reuters het volgende: 'There is technology becoming available (...) I don’t claim to be an expert on it but the most obvious technology is blockchain.' Ja. Echt. Waar. Als u ons of Rutger Bregman niet gelooft, dan verwijzen we graag naar de bloggers van Alphaville van de Financial Times. Prachtige eerste zin: 'Knowing only a little about the intricacies of Brexit, but rather more about overhyped financial technology, we'd have to guess the former isn't going too well.' Alphaville vraagt zich hardop af wat de reden is geweest waarom Hammond op de blockwagon is gestapt, maar het draagt tegelijkertijd redenen genoeg aan om te zeggen dat dit geen goed idee is. Blockchain kan een soort register bijhouden van crypto-transacties, maar het kan niet goederen digitaal volgen. Dat wordt hem dus niet, maar dat wil niet zeggen dat het (brakke) plan van May echt doorgang gaat krijgen, er geen oplossing is. Want, zo zegt de FT ook, de vaak genoemde voordelen van blockchain zoals het versleutelen van datagegevens, geautomatiseerde afstemming en vrijwel directe gegevensoverdracht en -tracering kunnen allemaal worden bereikt met bestaande databasesystemen. Toch wordt de toekomst van het VK na brexit en de controles op goederen tussen het VK en Europa in de handen gelegd van een technologie die net zo vaak als de oplossing voor alles wordt aangemerkt als dat het de grootste hype sinds de QR-code wordt genoemd. Sowieso mooi, dat het vertrek van het VK uit de EU in zekere zin ook een oplossing is voor een niet bestaand probleem. Of als dat u te ver gaat: de voor het referendum voorgespiegelde oplossing van een brexit (eindelijk volledige autonomie! Wederopstanding van het Trotse Britse Rijk!) blijkt alleszins niet hetzelfde als de uitkomst waar het VK nu op afstevent. Wat dat betreft is het feit dat blockchain en brexit elkaar moesten vinden eigenlijk zo vreemd nog niet. 

Britten komen met 'oplossing' Ierse kwestie, pond doet een sprongetje

De echtscheiding van de Britten met de EU verloopt moeizaam, met als één van de belangrijkste breekpunten de grens met Ierland en Noord-Ierland. Want als het VK en de EU de banden verbreken, hoe zit het dan met de douanecontroles op de grens tussen het VK en Ierland? Daar zou volgens Bloomberg nu een doorbraak in bereikt zijn. Volgens een Britse regeringsambtenaarregenjas op Bloomberg stelt de regering May nu een wettelijke garantie voor die de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open houdt, met vrij verkeer voor goederen en mensen na de brexit. Daartegenover zullen de Britten zich minder star opstellen tegen nieuwe controles op goederen die zich verplaatsen tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland. Met deze twee toezeggingen wil May de EU ertoe bewegen om het hele Verenigd Koninkrijk, inclusief Noord-Ierland, na de transitieperiode in toegang tot de douane-unie te laten houden. Vraag 1: May heeft toch altijd geroepen het VK niet in tweeën te willen scheuren met een grens in de Ierse zee? Klopt, maar in plaats van dat er geen douanecontroles in de Ierse zee gaan komen, maar 'wettelijke controles'. Als het aan May ligt, blijft het hele Verenigd Koninkrijk - inclusief Noord-Ierland - voor het douanegebied behouden en niet alleen Noord-Ierland. De goederenwetgeving in Noord-Ierland blijft in overeenstemming met de EU-regels die van toepassing zijn in de Ierse Republiek. Daarvoor zijn na brexit wel die controles tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland noodzakelijk, maar het VK gaat proberen deze extra controles 'te minimaliseren' met behulp van technologie. Wat en hoe is niet helemaal duidelijk (#blockchain?) maar niemand heeft zin in tijdrovende goedereninspecties natuurlijk.

Lees verder

Duitsers trekken toch aan langste eind in gevecht om Brexitbuit

Natuurlijk. Onze hoofdstad heeft de Europese pillenautoriteit binnengehengeld en wat onbenullige banken hevelden margeactiviteiten over naar Mokum. De grote Brexitwinnaar zijn we daarmee niet. Over wie dat wel is verschillen de meningen. Aanvankelijk werd 'boring' Frankfurt uitgeroepen als favoriete toevluchtsoord van brexitbankiers. Totdat Reuters een rondje in de Londense City belde en tot de conclusie kwam dat Parijs populairder was. Nu lezen we in de FT weer dat de Duitsers aan het langste eind trekken. Kan te maken hebben met het verschil in meetmethoden. FT baseert zich op een onderzoek van de Frankfurtse Sparkasse Helaba dat heeft becijferd dat in de laatste twaalf maanden 10 buitenlandse banken hun Londense operaties naar de Mainstad verhuisden. Parijs trok slechts acht banken aan, terwijl Luxemburg, Dublin en Amsterdam onderling 15 banken verdelen. Reuters keek bijvoorbeeld naar het aantal bankiers dat versleept werd. Iets waar Helaba voor het geval Frankfurt wel wat over te zeggen heeft. De werkgelegenheid in de financiële sector in de ECB-stad zal met 4% toenemen tot 65.000 arbeidsplaatsen. En dat ondanks 'a consolidation process in the German banking industry that is set to continue'. Wie mogelijk bij gaat dragen aan de toename is ING. Die zou op last van de ECB een recente verhuizing van zo'n 100 handelaren van Amsterdam naar Londen moeten terugdraaien, omdat de Nederlandse bank na de Brexit anders geen toegang heeft tot de financiële markten. FD speculeert dat de handelaren naar Amsterdam of Frankfurt zullen verhuizen. Aangezien de verhuizing naar Londen moest bijdragen aan een bezuinigingsoperatie is Frankfurt misschien een zinnige optie, want de populariteit van de Duitse stad zou - naast de aanwezigheid van de ECB - volgens Helaba te verklaren zijn uit 'the city's relatively low property prices'. Wegens het betrekkelijk goedkope vastgoed scoorde Frankfurt ook een top 10-plek in een Europees vastgoedinvesteringslijstje van bonenteller PWC. Aangezien de stad 40.000 woningen tekort heeft is men zelfs buitenwijken aan het oppimpen om bankiers te huisvesten. Snel investeren in de Frankfurtse woningmarkt dus? Moet u uiteraard zelf weten, maar volgens sommigen bent u al afgetroefd door lokale pandjesprinsen

Mogelijk komt er toch een tweede Brexit-referendum

Veel mensen denken dat Brexit het gevolg is van een stelletje rechtse hardliners binnen de gelederen van de Conservative Party. Dat is niet helemaal bezijden de waarheid (het referendum kwam er onder druk van deze factie), maar het zijn niet alleen de Tories die weinig heil zien in een Verenigd Koninkrijk binnen een ever-closer Union. Ook Labour-leider Jeremy Corbyn is en was geen tegenstander van Brexit. Maar het gaat verdomde slecht met de Brexit-onderhandelingen, premier May overweegt nieuwe verkiezingen uit te schrijven in november en de partijtop van Labour heeft Corbyn eindelijk op andere gedachten kunnen brengen: Corbyn staat nu open voor een tweede Brexit-referendum als de Labour-leden dat willen. Dat is bijzonder spannend nieuws, want als er snap elections worden uitgeschreven, vergroot dat de kansen van het vooralsnog tamelijk kansloze Labour en daarmee de kans op een tweede referendum. Nu is het de vraag waarover dat tweede referendum zal gaan. Formeel zegt de partij dat het zal gaan over de uiteindelijke Brexit-deal waarmee May thuiskomt uit Brussel. Maar iets zegt ons dat dat niet is wat Labour bedoelt aangezien 93% van de partijleden liever in de EU wil blijven. Anyway, er komt mogelijk een tweede referendum, maar het is niet gezegd dat Brexit daarmee kan worden afgewend.

Theresa May slaat terug: 'Kom dan op zijn minst met een tegenvoorstel'

Brexit wordt bloedje en bloedje spannend. Dat zei Martin Visser onlangs tegen die meneer die zo'n beetje alle interviews doet voor het videohoekje van de Telegraaf en daar heeft Martin uiteraard helemaal gelijk in. De EU houdt nog altijd de hakken in het zand. Sterker nog: Theresa May kreeg gisteren andermaal nul op het rekest van onder anderen Donald Tusk en Emmanuel Macron op de EU-top in Salzburg. Het zogenoemde Chequers-plan van May kan volgens de EU eenvoudigweg niet worden goedgekeurd. Wel  vrij verkeer van goederen, maar niet van diensten en personen, is simpelweg geen optie, aldus de Europese onderhandelaars. Bedankt en tot ziens, denk er nog maar eens over na. En dus was het zojuist tijd voor May om terug te slaan. In een korte speech van ongeveer 7 minuten zei de Britse premier dat ze het referendum tot de laatste snik zal verdedigen en dat ze de EU-leiders met respect behandeld heeft, en dat zij hetzelfde van hen verwacht. De opties waar nu uit gekozen kan worden, zouden volgens May ofwel de spot drijven met de wensen van het referendum óf ze zorgen voor een blijvende verdeling tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Daarover zei May: 'Creating any form of customs border between Northern-Ireland and the rest of the UK would not respect that Northern-Ireland is an integral part of the United Kingdom (..). It is something i will never agree to. Indeed in my judgement it is something no English prime minister would ever agree to. If the EU believe I will, they are making a fundamental mistake.' Mocht de EU de plannen van May zonder enige bereidheid tot onderhandelen afwijzen, dan blijft May bij haar adagium: no deal is dan nog altijd beter dan een -voor de Britten- slechte deal. 

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken