Franse minister: echt die Britten moeten nou wegwezen hoor

Tja, die Brexit, daar horen we even niet zoveel meer over hè? Dat komt natuurlijk omdat vorige week de dreigende no deal Brexit van 12 april werd voorkomen omdat de EU het VK nog wat langer de tijd gaf om nou verdorie eindelijk ‘s een keer met fatsoenlijk en vooral werkbaar alternatief voor de Withdrawal Agreement op de proppen te komen. Nieuwe deadline: 31 oktober. Daar verwachten wij en de rest van de wereld verder helemaal niks van, want de onderhandelingen met Labour dreigen nergens op uit te draaien. Wie er sowieso niet zat te wachten op dit uitstel was de Franse president Macron, die vorige week compleet balle dure speelde door te stellen dat de Britten gewoon op moesten zouten, aangezien hun interne gedonder de rest van de EU gegijzeld houdt. Na lang praten streek hij over zijn hart en stemde in met de Halloweendeadline, maar dat blijkt nu opzetje voor een good cop bad cop-spelletje te zijn geweest van de Fransen. Vandaag stelde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dat wat hem betreft het VK zo rapide mogelijk de EU moet verlaten. Hoe eerder, hoe beter zelfs. Want de Britten hebben in het referendum nou eenmaal voor een exit uit de EU gestemd, dan moet de Britse regering daar ook maar eens gehoor aan geven. Bovendien kan de EU dan ook door met de hervormingsplannen. Verder stelt Le Maire terecht dat de Franse overheid nog steeds last heeft van het negeren van een referendum over het Verdrag van Lissabon (2005). Dus, het VK moet niet dezelfde fout maken en gewoon wegwezen, conform de Wil van het Volk, zonder tweede referendum. Beetje jammer dat Het Volk zich niet echt heeft uitgesproken over de #hoedan van de Brexit of er een beetje serieus over nagedacht heeft maar soit. Ondertussen weet Nigel Farage (die zelf natuurlijk ook geen idee heeft, zie hieronder) door mede door hemzelf aangewakkerde chaos te benutten om zijn geliefde en chique betaalde pluche in het Europees Parlement nog wat langer (was al MEP toen Matthijs de Ligt nog geboren moest worden) bezet te houden.  

Social

Spannende EU-top vanavond! Gunt de EU de Britten nóg meer uitstel?

Update: het Verenigd Koninkrijk mag nog een half jaar langer aanklooien. Nieuwe deadline: 31 oktober, maar eerder ophoepelen mag ook als De Deal alsnog wordt aangenomen door het Britse parlement.

Vanavond vergaderen de regeringsleiders van de EU-lidstaten over hoe het nou verder moet met de Brexit. De absurditeit van de vorige zin kan u toch niet ontgaan: bijna drie jaar geleden stemden de Britten voor een vertrek uit de EU, iets meer dan twee jaar geleden stuurde Theresa May het Artikel 50-briefje en sindsdien is het een teringbende. In het VK welteverstaan. May wil nog een klein beetje uitstel (want anders moeten de Britten meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen), maar de EU wil minstens een jaar en nou vooruit, dat vindt May misschien dan toch ok. Ze heeft ook gezegd dat ongeacht de datum die er vanavond uit komt rollen, er ook een early exit-clause moet komen. Intussen zijn de Fransen het allerstrengst en wil Macron het liefst dat de Britten nou gewoon eens keer ophoepelen want het gezeik heeft nu al lang genoeg geduurd. En lieve kijkbuislezertjes, het kan! De Britten mogen er gewoon uit, de EU zal ze gewoon laten gaan. Als de Britten ervoor kiezen, kunnen ze morgenvroeg wakker worden op een soeverein eiland dat niet langer zucht onder dat vermaledijde juk van Brussel. Sterker nog: de EU wil heus geen no deal Brexit want het zal pijn doen, maar de EU is intussen een stuk beter voorbereid op dit scenario dan de Britten zelf. En zo blijven de Britten vrijwillig in de door henzelf uitgeroepen gevangenis zitten terwijl de celdeur gewoon wagenwijd openstaat. Eerder vanavond heeft de gevangene zelf de bewaarders toegesproken, en het zal ons benieuwen of ze een potje heeft kunnen breken. Intussen zijn de zogenaamde gevangenisbewaarders aan het overleggen of en wanneer ze die rare ‘gevangene’ er nou definitief uit gaan gooien. Gokken op de uitslag van de EU-top mag hieronder.

Vandaag gaat Theresa May nog maar eens smeken om dingen in EuropaLunchen met Angela Merkel in Berlijn, en dineren met Emmanuel Macron in Parijs. Dat staat vandaag op het programma voor Theresa May, die de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk nog eens uit gaat leggen waarom de brexit moet worden uitgesteld. Daarbij hoopt ze Merkel en Macron te overtuigen van haar plannen en daarmee morgen op de ingelaste Europese top geen modderfiguur te slaan. Daar wordt Mays voorstel om de brexit uit te stellen tot 30 juni besproken. Macron was vorige week al duidelijk over zijn aversie tegen een lang uitstel, met als direct gevolg dat de Britten meedoen aan de verkiezingen voor het Europees parlement op 23 mei. Hij zei daarover dat de EU zal weigeren zich te laten gijzelen door een Britse politieke crisis. De angst bestaat dat de Britten EU-besluiten zullen tegenwerken door misbruik te maken van hun positie in dat nieuw te vormen parlement. Volgens The Times zal alleen ingestemd worden met uitstel tot juni of langer, als de Britten zich niet gaan mengen in beslissingen over het EU-budget en handelsverdragen. De Britse krant merkt daarbij op dat felle 'brexiteer' en euroscepticus Jacob Rees-Mogg al heeft opgeroepen zo vervelend mogelijk te zijn, mocht het tot een lang uitstel uitlopen. Wat eigenlijk grappig is, want hiermee erkent Rees-Mogg feitelijk de macht die de Britten in de EU hebben gehad als EU-lid, maar dit geheel terzijde. 

Lees verder

Britten willen uitstel brexit tot 30 juni, Donald Tusk pleit voor 'flextension'

Nog zeven nachtjes slapen en dan zouden de Britten echt met een oplossing komen voor de scheiding met de EU. Maar met een goed voorstel komen over de manier waarop het VK het EU-lidmaatschap gaat inleveren, is keer op keer niet gelukt, zo u weet. Daarom heeft de Britse premier May in een brief (link) aan de EU-voorzitter Donald Tusk opnieuw om uitstel gevraagd, tot 30 juni dit jaar. Theresa May heeft altijd aangegeven een nieuw uitstel zo kort mogelijk te houden. De verschillende Europese leiders zijn weer verdeeld of ze meer uitstel willen toestaan en zo ja, hoe lang dit uitstel dan zou moeten zijn. Maar de BBC heeft van ingewijden vernomen dat EU-president Tusk er wel zo'n beetje uit is: 'Though it doesn't exactly roll off the tongue. He's proposing what he calls a "flextension" which could see the UK signing up to a one-year-long Brexit delay with the option to cut it short as soon as Parliament ratified the Brexit deal.' Nu lijkt het ons moeilijk voor Donald Tusk om 'flextention' te zeggen zonder te slissen, maar het idee is helder: de Britten krijgen 12 maanden uitstel (tot 12 april 2020 dus), maar mochten ze eerder met een oplossing komen, dan mag dat ook. Dit plan stelt het VK in staat sneller te vertrekken als het parlement een akkoord ratificeert. Het voorstel van Tusk is bedoeld om EU-leiders die geen korte verlengingen willen en brexit-voorstanders die de EU zo snel mogelijk willen verlaten een compromis te bieden. Aanstaande woensdag zullen de EU-leiders unaniem moeten instemmen met Tusks of Mays voorstel.

Lees verder

De EU legt uit wat de overgebleven brexit-opties zijn

Terwijl Theresa May vandaag met Labour-leider Jeremy Corbyn op zoek gaat naar de mogelijkheden voor een zachte brexit (Noorwegen-model of Turkije-model: iets van we blijven in de douane-unie, maar we mogen zelf geen handelsverdragen met andere landen sluiten en dan vindt de helft van het VK ons landverraders), schetst EU-onderhandelaar Michel Barnier de drie overgebleven opties: vertrek zonder deal en dan per 12 april eruit (chaos). Alsnog de reeds drie keer afgeschoten brexit-deal aannemen en dan iets later eruit, maar wel in een orderly manner (of zoals het Engelse gezegde luidt: four times is shipright). En anders het gehate model voor een zachte brexit met een uitstel dat vele maanden/jaren gaat duren plus burgeroorlog. Het VK moet dan nog mee gaan doen aan de Europese verkiezingen en al dat soort zaken. De financiële markten gokken op de laatste optie.

Lees verder

Nog tien dagen tot brexit. Dit zijn de 7 opties

Nou, weer niks. In een latertje gisteren kwamen uiteindelijk ook vier alternatieven voor de brexitdeal van Theresa May (reeds drie keer weggestemd) niet door het Britse Lagerhuis. Het plan om de uiteindelijke brexitdeal in een referendum aan het Britse volk voor te leggen, behaalde 292 tegenstemmers en 280 voorstemmers, waarmee overigens het hoogste aantal voorstemmers werd behaald. De optie om het VK na de brexit in een douane-unie met de EU te houden, haalde het net niet, met 276 tegen en 273 voor. Dan was er nog het voorstel om de hele brexit terug te trekken als er geen deal bereikt wordt, om zo het no-deal scenario te voorkomen: 292 tegen 191 stemmen. En ‘Noorwegen Plus' (douane-unie én blijvend lidmaatschap van de interne markt) werd met 282 tegen 261 stemmen afgewezen. Opvallend was het stemgedrag van de conservatieve partijgenoten van May: voor geen enkel alternatief was veel enthousiasme te vinden (plaatje hierboven). Door deze starre houding besloot parlementslid Nick Boles, die zich sterk had gemaakt voor het Noorwegen-plan, om op te stappen. Hoe het nu verder moet of gaat, ligt aan wie u het vraagt. Vooral de nipte nederlaag van de douane-unie-optie zorgt voor hoop, waardoor de hoop is gevestigd op nog een stemmingsronde op woensdag (morgen), om dit scenario alsnog over de streep te trekken. Tegelijkertijd heeft Michel Barnier, die namens de EU de scheidingsonderhandelingen leidt met de Britten, nog eens uitgesproken dat volgens hem een no-deal weer een stapje dichterbij is gekomen. Want als de Britten om langer uitstel vragen, moeten ze daar wel goede redenen voor opgeven. Daarbij maakte Barnier nog eens duidelijk dat gedurende een mogelijk uitstel er niet opnieuw onderhandeld gaat worden. Dat betekent dus óf binnen nu en tien dagen tot een oplossing komen óf er volgt een no-deal. Goede redenen voor een kort uitstel is denkbaar als als May de parlementaire steun voor haar exit-deal weet weet binnen te halen, maar meer tijd nodig heeft om de ratificatie te voltooien. Langer uitstel is alleen gerechtvaardigd als er iets tegenover staat, zoals een nieuw referendum of verkiezingen. Gaan we even naar de opties die nu nog op tafel liggen.

Lees verder

#Brexit-day. Omdat het kan: voor de derde keer kansloos stemmen over May's deal

Ondertussen is het hele brexit-circus verworden tot een spektakel waar vooral de politieke junkies nog van genieten. Die zullen daarom watertandend uitkijken naar de derde stemmingsronde in het Britse parlement over de brexit-deal van Theresa May later vandaag (15:30 uur). Het betreft een uitgeklede versie van haar deal, want het Lagerhuis stemt ditmaal niét over de politieke verklaring over de toekomstige relatie met de Europese Unie. Dit is eigenlijk de laatste kans voor de premier om haar deal te redden, aldus handelsminister Liam Fox. Op de dag dat het Verenigd Koninkrijk eigenlijk de EU officieel de vinger zou geven poogt May met een aangenomen deal uitstel tot 22 mei te krijgen van diezelfde Unie, in plaats van de 12 april die nu op de agenda staat. Eerder was haar aanbod om haar biezen te pakken al niet voldoende, en ook nu is zo'n stemronde natuurlijk kansloos. Geheel volgens traditie blijft de Noord-Ierse Democratic Unionist Party gewoon tegen. Laten we het politieke gebeuren nu even verder zoals het is, en stomen we door naar een vertrouwder onderdeel: de Britse economische cijfers. Het plaatselijke CBS meldt vanochtend dat de economie van het VK in Q3 van 2018 niet met 0,6% maar met 0,7% groeide - want 'warm weather and the World Cup'. Maar voordat brexiteers alweer gaan roepen dat de economische effecten alleszins meevallen: de statistici bevestigden ook de heel povere 0,2% groei in Q4. En daarbij daalden de bedrijfsinvesteringen in dezelfde periode voor het vierde kwartaal op rij (-0,9% op kwartaalbasis), wat betekent dat we kunnen spreken van de langste daling sinds de crisis. Dan is er nog een laatste 'unprecedented run': voor het negende opeenvolgende kwartaal leenden consumenten meer dan ze verdienden om de economie toch nog een beetje op peil te houden. Kortom, maakt u zich absoluut geen zorgen over de Britse economische vooruitzichten.

Update: het Lagerhuis zegt andermaal NO. Van de Ayes waren er 286, van de No's 344.

Theresa May: mijn hoofd in ruil voor mijn deal

U leest het goed: Theresa May heeft net gemeld dat als de House of Commons de derde keer wél instemt met de Withdrawal Agreement die ze met de EU heeft bekokstooft, ze dan opstapt. Ze vindt de deal zo belangrijk dat ze haar positie als PM eraan wil geven. Ze deed de toezegging tijdens een vergadering met Conservatieve parlementariërs, u weet wel, diezelfde parlementariërs die allerlei onmogelijke onzin willen rondom de Brexit maar zelf met geen fatsoenlijk danwel werkbaar plan op de proppen komen. "I ask everyone in this room to back the deal so we can complete our historic duty - to deliver on the decision of the British people and leave the European Union with a smooth and orderly exit." Want als het parlement dan instemt, komt er een nieuwe fase in het hele Brexitgebeuren, en daarin wil May ruim baan geven aan iemand anders om die kar te trekken: “I know there is a desire for a new approach – and new leadership – in the second phase of the Brexit negotiations, and I won’t stand in the way of that.” Maar het zou niets uit moeten maken, toch? Al die stijve MP’s met hun onverwoestbare ruggengraat stemden al twee keer eerder tegen May’s deal hadden gestemd omdat het zogenaamd de slechtst mogelijke deal was, want het VK zou een vazalstaat van de EU worden, blablabla. Denk bijvoorbeeld aan Rees-Mogg en Brexit-clown Boris Johnson: die riepen zo hard mogelijk dat de Withdrawal Agreement hel en verdoemenis zou betekenen. Maar nu er een stoelendans opgang komt, schijnt die flapdrol van een Boris Johnson als een blad aan de boom te draaien en toch maar voor de deal te stemmen. Brengen wij nog even in herinnering dat deze grote Brexitvoorstander nog niet al te lang geleden aftrad als minister van Buitenlandse Zaken om deze deal. Hetzelfde geldt ook voor de rest van de Brexitfractie van de Conservatieven (de European Research Group, ERG). Want jemig die deal is zo slecht maar misschien hebben we niks beters. Nou goed, u kunt onmogelijk verbaasd zijn: zo’n volstrekt ruggengraatloze draai van Boris Johnson als hij ineens zicht krijgt op het pluche, dat past natuurlijk wel bij het opportunistische karakter van iemand die een campagne vol bullshit heeft gevoerd. Heeft u ook al zin in een Nexit?

Top. Ook derde stemming over brexit-deal is kansloos

Brengen wij u hier het laatste nieuws over alle brexit-perikelen, want het is weer allemaal wat vandaag. Ook al is de brexit-deal van premier Theresa May inmiddels tweemaal met grote cijfers gesneuveld in het parlement, toch wordt de regering volgens de BBC 'more positive' om het ergens deze week toch maar voor een derde keer te proberen. Inmiddels zijn er allerlei onbevestigde geruchten over een nieuwe stemronde die morgen zou moeten plaatsvinden, maar aan de andere kant stelt May dat ze de boel pas weer in stemming brengt zodra ze genoeg steun heeft. Duidelijk is voorlopig dat er geen enkele reden is om positief te zijn over een nieuw rondje. May heeft een 'ay' van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party nodig, en die gelooft nog steeds niet in de huidige brexit-deal. Komt er nu dan eindelijk een ministeriële coup om May uit de regering te werken, zoals de Sunday Times gisteren berichtte? Nee, dit soort geruchten zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering en ook ditmaal behoudt May haar troon. Wat er verder in het brexit-vat zit weet niemand, en wij dus ook niet. Het is temidden van al deze onzekerheid dat Brussel vandaag de Britten port met de verwachting dat het 'increasingly likely' is dat het VK op 12 april zonder deal de EU uit valt. Wij zijn er klaar voor, zegt de EU, dondersgoed wetende dat het voor de lidstaten zelf ook geen feestje wordt maar dat het VK er sowieso niet klaar voor is. Ook de Amerikaanse bank JP Morgan bereidt zich voor op een harde brexit en zet nu driehonderd Londense medewerkers onder druk om contractueel vast te leggen dat ze meeverhuizen uit het VK in het geval van een no deal-scenario. Meer van zulke schrijnende verhalen volgen ongetwijfeld snel.

Fotobijschrift: Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kon afgelopen vrijdag nog wel lachen tijdens een persco over de brexit.

Lees verder

Britse regering bereidt zich voor op no deal maar het wordt een zooitje

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, zeker als ze Theresa May heet en de nabije toekomst er nogal ongewis uitziet. U weet: May wil een minimale uitstel van de Brexit tot 30 juni om vervolgens alsnog op basis van de deal die ze sloot met de achterblijvers in de EU ordentelijk te vertrekken. Sterk stukje wensdenken en er kan ook zomaar nog van alles misgaan en boem: no deal brexit over week (omdat de EU geen uitstel wil geven) of later (want ja, wat willen die Britten nou helemaal?). En ondanks dat er lieden zijn die denken ‘joh, dan gaan ze eruit en om te handelen onder WTO-regels’ en dat het dus allemaal losloopt, heeft de Britse overheid allerhande draaiboeken klaar liggen om de onvermijdelijk teringbende van een no deal Brexit zo goed en kwaad als het kan te managen. Dit alles onder de ronkende naam Operation Yellowhammer. The Guardian wist de hand te leggen op een document waarin vastligt hoe kritische besluiten genomen moeten worden in de chaotische fase na een no deal Brexit. En dat worden lange dagen voor de heren en dames ambtenaren: The document includes a flow-chart of a routine no-deal day in Whitehall – which starts at 7am with “situation reports” from across the UK being sent to ministers and senior officials, and continues with non-stop assessments and meetings until 5.30am the following day. This high tempo is likely to be necessary for months, the document says. Uit het document blijkt ook dat de verschillende ministeries worden geacht om maar zelf hun boontjes te doppen en beslissingen te nemen, want als iedereen via hogerhand de boel wil gaan coordineren, loopt alles vast. Echt belangrijke besluiten worden genomen in de European Union exit and trade (preparedness) subcommittee alwaar de prime minister zelf de leiding heeft. Die commissie heeft sweeping powers to intervene and order emergency measures, including mobilising the military, and getting rid of regulations if necessary, the document suggests. Klinkt als de perfecte voorbereiding. Oh nee, wacht: One source with knowledge of Operation Yellowhammer made clear that while planning had stepped up, the overall picture remained chaotic and “rudderless”. Nou goed, zo’n documentje lekken kan natuurlijk ook strategisch bedoeld zijn, om zo de EU verder aan te moedigen toch maar in te stemmen met die verlenging. We hopen (beetje tegen beter weten in) voor de Britjes dat het lukt, en anders hebben ze Uri Geller nog.

Linktip: Energie vergelijken