Bewijs! Aanhangers van de vrije markt zijn intelligenter

Haaa, weinig dingen zo mooi als achterover leunen, cola en chips pakken en met een onderzoekje te wapperen waaruit blijkt dat denken wat jij denkt, sterk correleert met hogere intelligentie. Dat is dus precies wat we deze dag des he(e)ren gaan doen. Onderzoek van een Britse wetenschapper (Oxon) wijst erop dat voorstanders van de vrije markt slimmer zijn dan anderen. Een Britse columnist wijdde er een column aan in The Sunday Times, maar vanwege een paywall, maakte hij ook een draadje op Twitter. 'Wrote in @thesundaytimes today about fascinating new research showing that free-marketeers really are brighter than Lefties.' Nu is dat 'Lefties' een beetje pesterig, omdat er ook rechtsmensen zijn die geen vriend van de vrije markt zijn. Protectionisme is terug van weggeweest, zeg maar. Maar het onderzoek zou meer concluderen: 'He found that there was a mild correlation between IQ and voting Remain, and IQ and social liberalism. But a much, much stronger one between IQ and economic conservatism (and ‘trust in experts’).' Allereerst moeten wij aantekenen dat IQ niet de allerbetrouwbaarste meetmethode van intelligentie is - of dat we exact weten hoe we überhaupt intelligentie definiëren. Maar goed, laten we for the sake of the argument eens bedenken hoe het zo kan zijn dat een hoger IQ sterk samenhangt met economische rechtsigheid. Voornoemde zelfvoldane Britse columnist trok nog een onderzoek uit de kast en concludeerde stellig: meer hersens betekent minder gevoel rechtsere opvattingen. Zou komen doordat slimme mensen meer als economen denken. En dan nu...totaler Krieg in de commentpanelen.

#Brexit-update. May probeert EU-leiders te paaien

Nog 238 dagen en 11 uur tot de brexit dan eindelijk gaat plaatsvinden, en de onderhandelingen met de Europese Unie daarover zitten nog steeds muurvast. Bijkomend nadeel is dat de boel even muurvast zit in de Britse politiek zelf. Wat doe je dan, als Brits premier? De grote Europese leiders paaien in de hoop op rugdekking. En zo zet Theresa May vandaag voet aan de grond op het vakantieadres van de Franse president Emmanuel Macron aan de Côte d'Azur. Maar hoeveel entertainment en duidingen van het brexit-schaakspel er ook zijn, helaas is het enige wat May voorlopig in haar binnenzak heeft zitten een sprankje hoop op een goede uitkomst. Toch wat duidings: de Financial Times ontwaart een verzachtende EU-positie vanwege de meeting tussen May en Macron, maar ook wegens een opiniestuk waarin EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zegt dat hij 'ready to improve the text of our proposal with the UK' is. Daarbij zouden Britse diplomaten het idee hebben dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel hen beter gezind is. Afijn, aan de andere kant verwacht alles en iedereen een harde aanpak van Macron omdat die financiële bedrijven van Londen naar Parijs wil lokken. Voorts zeggen Duitse diplomaten dat hun standpunt helemaal niet is veranderd en vindt Barnier de Britse voorstellen met betrekking tot de Europese interne markt nog steeds niets. En de enige reden waarom Barnier het spel zo hard speelt, is omdat Frankrijk en Duitsland hem daartoe opdracht geven, aldus de voorman van een Londense denktank. Wat is er dan wél zeker? Dat de kans op een brexit met geen deal nog steeds, in de woorden van Bank of England-voorzitter Mark Carney, 'uncomfortably high' is. Oh, en dat het Britse pond weer een stukkie wegglijdt, natuurlijk.

Werk! Brexitbuit komt onze kant op en zoekt mensen

Maart volgend jaar is niet alleen de maand dat het Verenigd Koninkrijk dan eindelijk uit de Europese Unie stapt. Het is ook de maand dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar Amsterdam verkast. Die move heeft alleen wel nogal wat voeten in de aarde. Uiteindelijk strijkt de EMA neer op de Zuidas, maar omdat het stulpje niet op tijd af is moet de autoriteit eerst tijdelijk haar heil zoeken nabij station Sloterdijk (zie foto). Die dubbele verhuizing vormde voor de Italianen overigens aanleiding om te proberen deze brexitbuit alsnog van ons te jatten, maar tevergeefs. Nu blijkt het ook nog eens zo te zijn dat 30% van de huidige negenhonderd werknemers van de EMA de volksverhuizing niet zal meemaken, en da's veel meer dan verwacht. Het slechte nieuws is dat de instantie daardoor activiteiten moet gaan terugschalen, zodat deze 'a reactive role' neemt op gebieden als internationale samenwerking. Het goede nieuws is dat van die werknemers 135 een tijdelijk contract hadden en niet meekunnen 'due to the employment rules in the Netherlands'. Zo kunnen we zeggen dat Asscher's flexwet geheel onverwacht toch nog een positieve kant heeft. Inmiddels is het 'staff recruitment programme' veilig onderweg, weet de EMA verder te melden. Dus ziet u zichzelf vanaf maart 2019 medicijnen testen in de hoofdstad, neem dan géén reactieve houding aan en slijp uw sollicitatiebrief en cv alvast scherp.

Brexit: pensionado’s zonder geld, voedsel op de bon en de EU blijft toch de baas

De Brexit is een zelfgegraven gat waar de Britten met z’n allen in zijn getuimeld en niet meer uit komen. Dat brengt ons met een vergezocht bruggetje naar Britse pensionado’s, die na de Brexit geen kuilen meer kunnen graven aan de Spaanse costa of de Riviera. Een harde no-deal Brexit (die onvermijdelijk is, zie hieronder) heeft allerlei gevolgen waar de Leavers geen rekening mee hebben gehouden. In een hoorzitting in het Britse parlement wees het Britse equivalent van het Verbond van Verzekeraars er vandaag op dat Britse pensionado’s in zonnige Europese oorden kunnen fluiten naar hun pensioenen als ze daar willen blijven wonen. Zonder fatsoenlijke exitdeal is het voor Britse pensioenverzekeraars namelijk illegaal de pensioenuitkeringen over te maken naar hun buitenlandse bankrekeningen. Of nou ja, in sommige landen dan, misschien niet alle landen, maar niemand die het zeker weet. Groot leedvermaak is op z’n plaats, want juist de gepensioneerden hebben enthousiast Leave gestemd, eigen schuld dikke bult. Het steeds onvermijdelijker wordende no-dealscenario leidt er zelfs toe dat de Britse regering overweegt noodvoorraden medicijnen en voedsel aan te leggen. Maar alles voor de eigen soevereiniteit, vrij van het Brusselse Juk van Juncker. Toch? Nou, niet als het aan May ligt. 

Lees verder

EU: brexit gaat helemaal mis maar GEEN PANIEK!!11

Update vanaf het brexit-front: het is nog steeds een puinzooi die zijn weerga niet kent. Wel is er activiteit vanuit één kant van de loopgraven, en dat zijn voor de verandering die van de Europese Unie. De aandacht lag de laatste weken immers vooral bij de Britse premier Theresa May, die maar eens een brexitplan publiceerde om vervolgens twee ministers en tien parlementsleden te zien opstappen. Ondertussen houdt May ternauwernood haar politieke hoofd boven water door allerlei concessies aan haar eigen Conservatieve Partij te doen. Te midden van al deze reuring gooit de Europese Commissie een nieuwe knuppel in het hoenderhok door te proclameren dat alles en iedereen 'op alle uitkomsten voorbereid' dient te zijn. En met iedereen bedoelen we de lidstaten, regionale overheden en bedrijven. Voor die laatste heeft de Commissie zelfs een speciaal lijstje (pdf) met zeven punten gemaakt. Denk aan licenties die na 29 maart 2019 niet meer geldig zijn, de nieuwe douane- en btw-regels, dat soort werk. Het lijkt ons dat ieder zichzelf respecterend bedrijf daar geen aanmaning van de Commissie nodig voor heeft, maar oké. De boodschap is in elk geval helder. Iets functioneler zijn doorgaans de vertalingen door de Europese afdeling Communicatie, waardoor we ieder mogelijk persbericht in 22 verschillende talen kunnen lezen. Da's nu precies een gevalletje van 'je weet pas wat je mist zodra je het kwijt bent'. Dat zeggen we omdat de Britse regering onlangs een Nederlandse vertaling van haar brexitplan (hierrr-pdf) naar buiten gooide, en die recht uit Google Translate lijkt te zijn gerold. Spelfouten, dubbele spatie's, formuleringen die nog nooit zijn voorgekomen in de Nederlandse taal - het hele spectrum aan mogelijke taalfouten komt voorbij. Hierboven vangt u een glimp op, de rode pen is aan u. Dus mocht u ons land zat zijn én vertaalambities hebben: u weet waar u moet zijn.

Filmpje. Woedend Brits parlementslid legt stand van zaken brexit kort en bondig uitTe vroeg juichen, daar zijn ze op het VK best goed in. Dat deed het Engelse contingent onlangs op het WK voordat Kroatië ze uiteindelijk best simpel wegtikte. En dat deden ze na het brexitreferendum ook. De Britten zijn straks eindelijk weer soeverein, riep men. Sindsdien is de feeststemming behoorlijk weggeëbd en wordt een lichtpuntje (we hebben een plan!) weer de kop ingedrukt door meer tegenslag en is er geen weg meer terug. Voor premier May zat er niets anders op dan nog maar eens een concessie te doen in de brexitplannen. Om douaneposten te voorkomen op het Ierse eiland, gaan de Britten accijnzen innen voor goederen die via het VK naar de EU worden doorgestuurd. Maar nu heeft May daar de voorwaarde aan toegevoegd dat dit alleen gebeurt als de EU hetzelfde doet voor goederen die de omgekeerde weg volgen. Hiermee heeft May een deel van de leden van haar partij weer even gunstig gestemd, maar de vraag is hoe dit valt binnen de EU. En ook binnen het Lagerhuis wordt de steun voor May steeds geringer. Ondertussen zijn naast Boris Johnson en David Davis tien parlementsleden opgestapt. Ondertussen heeft May nog nauwelijks steun binnen haar eigen partij. De wijziging van het plan kwam met 305 stemmen voor en 302 tegen net door het Lagerhuis. Binnen Mays Conservatieve partij werd 14 keer tegengestemd. Anne Soubry, die u hierboven tekeer ziet gaan tegen de plannen, behoort ook tot de Conservatieve Partij. Gek genoeg stemde zij niet tegen, en zei ze bereid te zijn dit plan 'een kans te geven.' Kunt u een beetje nagaan hoe het enthousiasme over de brexit getemperd is. Toch iets te vroeg gejuicht met z'n allen. 

Helaas. Er komt geen tweede brexit-referendum

In een ideale wereld zou de Britse regering een helder plan voor de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie hebben en op het moment inhoudelijk bezig zijn met de laatste belangrijke punten daarvan. In de echte wereld heeft premier Theresa May net een brexit-plan geformuleerd, zijn we negen opgestapte partijleden waaronder twee ministers verder en wordt het draadje waar de positie van May aan hangt alsmaar dunner. Of zij haar plan voor elkaar kan boksen hangt er vooral van af hoeveel leden van haar eigen Conservatieve Partij nog meer gaan dwarsliggen. Daar begon oud-minister van Onderwijs en mede-Torie Justine Greening gisteren mee door May's brexit-strategie 'the worst of both worlds' te noemen en te pleiten voor een nieuw referendum. Vandaag bevestigt een woordvoerder van May dat de premier volledig in de vechtmodus is en een tweede volksraadpleging categorisch uitsluit. Die strijdlust bleek gisteren ook al uit haar ingezonden brief in de Daily Mail, met als hoofdgedachte dat het dit strijdplan óf helemaal niets is. Nog een slecht teken voor May: de ook onlangs opgestapte brexit-onderminister Steve Baker coördineert inmiddels een verzet van meer dan honderd conservatieve parlementariërs via WhatsApp. Als die deze week in het parlement - waarin de Tories voorstellen gaan doen voor een hardere brexit - constant naar hun telefoon loeren weet May hoe laat het is. Inmiddels is daar ook een vers ultimatum van die pro-brexit-Tories: of een beetje water bij de zachte brexitwijn doen, of we komen in opstand (). Dus daarover gaan we de komende dagen parlementair worstelen terwijl er nog 256 dagen op de onderhandelingsklok staan. Ondertussen blijkt dat de regering-May wel degelijk iets van het bezoek van Donald Trump aan hun land heeft geleerd. 'Crisis, what crisis?', reageert een 'ally' van MinFin Philip Hammond tegenover de Financial Times, 'It’s just the papers….it’s fake news…

Brexit-puinhoop wordt nog grotere puinhoopHet is best handig om duidelijk voor ogen te hebben wat je wil zodra je als land in één van de belangrijkste onderhandelingsrondes ooit stapt. Daarom kwam het Britse kabinet afgelopen vrijdag, 266 dagen voor de brexit, een gezamenlijke positie (pdf) overeen voor de onderhandelingen met de Europese Unie. In het kort komt die erop neer dat de Britten hun regels voor de handel in goederen gelijk aan die van de EU willen blijven houden - een softe brexit, dus. Op die manier komt er geen keiharde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het was een take it, of leave it-voorstel van premier Theresa May aan haar ministers, waar toch een aantal voorstanders van een harde brexit tussenzitten met David Davis (brexit) en Boris Johnson (Buitenlandse Zaken). May had haar bloedeigen brexitminister, die dit jaar een magere vier uur met de EU onderhandelde en sowieso weinig voor elkaar kreeg, de afgelopen maanden al naar de zijlijn gedirigeerd. Omdat zij hem pas op het allerlaatste moment over haar plan inlichtte was het duidelijk wat er ging gebeuren. Op de foto hierboven ziet u Davis schaven aan zijn ontslagbrief, die vanzelfsprekend online staat, evenals de respons van May daarop. De ex-minister vindt dat het nieuwe voorstel 'will leave us in at best a weak negotiating position' en is natuurlijk niet hard genoeg voor de Britse harde brexiteers. Nu is het wachten op drie dingen: zijn opvolger, die als het goed is vanmiddag naar voren treedt, meer ontslagbrieven en het antwoord van de EU. Die vindt dit allemaal prachtig, en een seniore EU-diplomaat doet er alvast maar een schepje bovenop door te zeggen dat hij het lastig vindt te zien hoe deze nieuwe Britse ideeën precies 'workable' zijn. Achja, nog 263 dagen te gaan. In ieder geval doen de Britten het goed op het WK. Voorlopig.

Update: de nieuwe brexitminister heet Dominic Raab.

Update 2: en daar gaat ook Boris Johnson.

VK is 266 dagen voor brexit eindelijk klaar om te onderhandelen

Hoera. Het Britse kabinet is tot overeenstemming gekomen over de positie waarmee het de cruciale laatste ronde onderhandelingen voor de brexit in wil gaan. Heeft Theresa May het dan eindelijk geschafft de rijen in haar kabinet te sluiten? May zit sinds het begin van haar premierschap in een politiek onmogelijk parket. Een zachte brexit gaat regelrecht in tegen de beloften van het Leave-kamp (geen lid van de douane-unie en de gemeenschappelijke markt zonder jurisdictie van de ECJ en vrijheid van beweging) terwijl een harde brexit die de beloften van Leave inlost de Britse economie in een ravijn zou storten. 

Lees verder

Lang leve brexit! Beursreus kiest voor Amsterdam!

De brexitbuit voor ons land in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder groeit nog steeds. We hadden al een aardige verzameling fintechbedrijfjes, flitshandelaren en platforms voor obligatie-en derivatenhandel als MarketAxess en Tradeweb. Grootbanken blijven nog weg, al trekt de Europese afdeling van RBS wel naar Amsterdam, alsook de Europese activiteiten van het Japanse MUFG. Tenslotte hebben we dan de verhuizing van de EMA naar Amsterdam en stiekem ook het nieuwe hoofdkwartier van Unilever naar Rotterdam. Maar daar blijft het niet bij, want vandaag kondigde ook de beursexploitant Cboe in een persbericht-pdf diens verhuizing van het Europese hoofdkwartier van Londen naar Mokum aan. Cboe is qua marktaandeel de grootste Europese effectenbeurs, en om toegang tot de Europese markt te behouden kiest het voor onze hoofdstad. Mark Hemsley, de baas van de Europese afdeling, motiveert die keus door te zeggen dat ons land 'ondersteunend en concurrerend' is. Daaraan wordt toegevoegd dat het beursbedrijf een goede verstandhouding heeft met de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB), die allebei een goede kennis hebben van de aandelen- en derivatenmarkten. Tenslotte speelt mee dat het Europese clearinghuis EuroCCP, waarin Cboe een belang heeft al in Amsterdam is gevestigd. Is dit een grote vis? Volgens Reuters alvast wel, dat spreekt van een 'major win' voor Amsterdam dat hiermee een belangrijke slag slaat in de trend van banken en fondsen om voor Frankfurt (saai), Dublin (links rijden, overal katholieken) of Luxemburg (nog saaier dan Frankfurt) te kiezen. Nou mooi. En hoe zit het met de extra banen? Een woordvoerster meldde aan Reuters dat de beurs in Amsterdam bemand gaat worden door een mix van lokale medewerkers en personeel dat wordt verplaatst van andere locaties, zonder daar verder over in detail te treden. Cboe heeft ongeveer 80 personeelsleden in Londen, die vanaf april 2019 klaar zijn om Europese klanten te bedienen. Maar vergeet die vlekwerking niet hè, want die Cboe'ers moeten ook eten en een auto en een huis hebben. Benieuwd of Renske Leijten al Kamervragen aan het tikken is over hoe we deze nieuwe expat-storm moeten gaan bedwingen.