Nederland gaat kapot door brexit, €22,7 miljard op het spel!

Het is vandaag weer tijd voor een klein alarmbelletje vanuit het CBS over het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU. Het CBS heeft gekeken naar de zogenoemde toegevoegde waarde van de handel van ons land met het VK. Dat wil zeggen: het bedrag dat overblijft wanneer de importkosten voor  grondstoffen, tussenproducten, eindproducten, halffabricaten alsook de import ten behoeve van wederuitvoer in mindering worden gebracht op de exportwaarde. Dat bedrag kwam in 2017 op €22,7 miljard, ofwel 3,1% van het bbp. Overigens is daarmee sprake van een daling ten opzichte van 2015 en 2016 van 0,1 procentpunt, maar in euro's steeg het bedrag met €1,0 miljard. Vergeleken met 2016 is er sprake van een daling van 0,4%. 'Met deze export waren 218 duizend Nederlandse banen gemoeid', aldus het statistiekenbureau. Dit onderzoek werd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgevoerd, uiteraard met het oog op brexit. Nu denkt u misschien waarom er wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van de handel met de Britten, terwijl we al lang weten dat Nederland sterk afhankelijk is van deze handelsrelatie. Na Duitsland is het VK handelspartner nummer twee. Maar in dit onderzoek wordt ook nog extra goed gekeken naar verschillen tussen perioden voor en na het brexitreferendum. En ja hoor, die zijn er! 

Lees verder

Britse minister: brexit kan meltdown worden, maar geen paniek

Hij was in de veronderstelling dat hij woensdagavond tijdens een besloten diner met twintig Britse Conservatieven lekker vrijuit kon praten, want die Chatham House Rules bestaan niet voor niets. Maar helaas, in diezelfde ruimte bleek iemand met een recordertje te zitten, zodat de Britse MinBuZa Boris Johnson (foto) de volgende dag ineens zijn sappige brexit-quotes letterlijk terug kon horen op het internet. Zo kan de wereld nu meegenieten van zijn grap dat hij weleens zou willen zien hoe de Amerikaanse president Donald Trump het zou doen als Britse brexit-onderhandelaar. 'He’d go in bloody hard… There’d be all sorts of breakdowns, all sorts of chaos. Everyone would think he’d gone mad. But actually you might get somewhere. It’s a very, very good thought'. Daarnaast sprak hij zijn angst uit dat de brexit niet hard genoeg zou worden, dus dat het Verenigd Koninkrijk voor een groot deel in de interne markt en de douane-unie van de EU blijft, en dat het Britse MinFin ('basically the heart of Remain') juist naar zo'n oplossing toewerkt. Ook uit zijn koker: de Remainers in de Britse regering zouden zo bang zijn voor de negatieve gevolgen van een brexit op korte termijn - gedoe aan de grens, een haperende economie - dat ze de positieve effecten ervan op de lange termijn volledig uit het oog verliezen. Over de onderhandelingen: 'You’ve got to face the fact there may now be a meltdown. OK?' Geen paniek en 'It’s going to be all right in the end.' Een mooie uitsmijter is dat hij denkt dat premier Theresa May de komende tijd 'much more combative with Brussels' gaat zijn. En dus, gaat May 'm ontslaan? Nee. Wel geeft MinFin Philip Hammond hem nog een klein tikkie door Johnsons' 'confrontational approach' weg te wuiven. Lang verhaal kort: het is nog steeds een chaos in de Britse regering. En verder? Verder is er weer allerlei onderhandelingsgedoe. May heeft een noodplan, dat neerkomt op het in de douane-unie blijven en het vermijden van een spijkerharde grens met Noord-Ierland na de tweejarige transitieperiode. Daar vindt Brussel echter weer allerlei dingen van. Maar om met Johnsons woorden te eindigen: geen paniek.

Brexit-update. Britse economie zakt door haar hoevenGewoon slecht. Zo ging het met de Britse economie in het eerste kwartaal, stelt het CBS aan de overkant van het Kanaal onomwonden vast. Komen die cijfers: het bruto binnenlands product van de Britten groeide met 0,1% ten opzichte van Q4 2017 - de zwakste groei in vijf jaar. Toch wel een 'nasty schok', want economen hadden een groei van 0,4% voorspeld. Dat komt met name doordat de groei van de consumentenuitgaven op het laagste punt in drie jaar zit (0,2%) en doordat de bedrijfsinvesteringen zelfs met eenzelfde percentage afnamen. En omdat de Britse bevolking harder groeide dan haar economie kromp het bbp per hoofd van de bevolking zelfs met 0,1% op kwartaalbasis. Al deze deprimerende economische cijfers zijn voor een groot deel het gevolg van de strenge winter, vond MinFin Philip Hammond en in die richting wees ook de Engelse centrale bank. De Britse CBS'ers stellen daarentegen expliciet dat het effect van de 'Beast from the East' nogal beperkt was en dat er een patroon van een verzwakkende economie onder de motorkap zichtbaar is - door onzekerheid over de brexit, voegen veel analisten daaraan toe. Zijn er dan positieve signalen vanuit de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie om voor een stukje economisch vertrouwen te zorgen? Wat denkt u zelf. Een 'senior EU official' betichtte de Britten gisteren alweer van te veel fantasie in het vraagstuk over een harde grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland, maar ook is er gedoe over Galileo, een satellietnavigatiesysteem van de EU. Daar wil het VK volledige toegang tot blijven houden, maar dat weigert de Europese Commissie dan weer. Voor een stukje vertrouwen komen we dan ook terecht bij Bank of England-voorzitter Mark Carney, die gisteren maar weer eens zijn versie van Mario Draghi's befaamde 'whatever it takes' van stal haalde met de notie dat wat voor brexit er ook komt, zijn bank er klaar voor is. Dat werkte per slot van rekening ook in de eurocrisis. Tijdelijk, dan.

EU gaat helemaal niets merken van de Brexit

Elke titel van Telegraaf Media Groep(TMG) heeft op de muren van zijn redactieruimten 'nuance na de kop' gekalkt. Wij dus ook, maar nergens wordt dit adagium zo goed nageleefd als bij vlaggeschip De Telegraaf alwaar u vanochtend 'WE MOETEN BLOEDEN VOOR DE EU' (digitaal) of kortweg 'BLOEDEN VOOR DE EU' (papier) kon lezen. In Brussel zijn ze bezig met het opstellen van een nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Met de Brexit laten de Britten een gat in de begroting achter van €13 miljard. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie de huidige begroting van €1.087 miljard (2014-2020) ophogen naar ruim €1.300 miljard (2021-2027). Een kleine €300 miljard moet erbij. En wie mag dat weer gaan lappen? WIJ NATUURLIJK Dat is nog niet helemaal duidelijk. De Europese begroting moet van 1% van het gezamenlijke EU-inkomen naar 1,14% van het inkomen. Alleen is nog niet helemaal duidelijk hoe dat verdeeld gaat worden, omdat de 27 overgebleven landen nog in conclaaf moeten. De Nederlandse regering wil dat een kleinere EU ook met een kleinere begroting gaat werken. Alleen heeft ons land - zoals vaker - geen belangwekkende medestanders in Europa. Dus die hogere begroting gaat er wel komen en wij gaan als rijk land echtheuswel meer afdragen. 

Lees verder

Brexit trekt ook streep door 'meedraagbare' toegang tot locale internetdiensten

Die arme Britten gaan nu langzaamaan inzien welke vervelende consequenties er allemaal kleven aan hun Brexit. Ook wat betreft de gezamenlijke Europese technologie-projecten en de reguleringen van Europese internet-markt. Een voorbeeld is dat Britten straks niet (en wij wel) binnen de EU ons eigen lokale internet-aanbod in een ander EU-land kunnen gebruiken. De Europese verordening 'betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten' gaat per 01-04-2018, morgen dus, van kracht. Deze regeling verplicht aanbieders van internetdiensten zoals Netflix of Spotify hun gelokaliseerde aanbod met de consument-forens 'meedraagbaar' te maken binnen de EU. Dan kunt u in Frankrijk dus gewoon van uw eigen Nederlandse Netflix gebruikmaken en niet gedwongen geconfronteerd worden met een overload aan gruwelijk saaie Franse 'het-bestaan-is-een-gat-in-het-zijn'-films in uw keuzemenu. Best fijn, maar dus niet voor de stijvebovenlipjes die straks Het Kanaal oversteken. Het was deze week al meer huilie-huilie voor de Angelsaksen. De EU gaf aan dat Brexit werkelijk Brexit is ook als het gaat om EU's GPS-satellietprogramma. Het Britse leger mag straks van de EU geen gebruikmaken van het systeem. En dan was er ook nog de kwestie de kwestie rondom de '.eu'-domeinen. Afgelopen donderdag meldde de Europese Commissie nog even terloops dat alle ongeveer 300.000 .eu-domeinnamen van Britse bedrijven en personen vanaf de uittreding niet meer vernieuwd kunnen worden en er geen nieuwe mogen worden aangevraagd.

Wat denkt u? Kiezen bankiers voor Frankfurt, Parijs of Amsterdam

Hard of zacht, wat de Brexit ons in ieder geval al heeft opgeleverd zijn talloze berichten en schattingen over uitwaaierende bankiers. Doordat het VK waarschijnlijk zijn toegang tot de interne EU-markt verliest moet een deel van de financiële elite het vertrouwde Londen achter zich laten. Op een paar kleine kruimelaars kwam geen financiële partij naar Amsterdam. Wel mogen we ons verheugen op de aanzuigende werking die de Europese Medicijnenautoriteit moet hebben op de farmaceutische industrie. Bankiers zouden - met frisse tegenzin - massaal naar Boring Frankfurt gaan, waardoor die Duitsers het toch weer geflikt hadden. Dachten we. Nu blijkt dat het grootste gedeelte van de Brexitbuit niet naar de Oosterburen, maar naar Parijs gaat. Weet Reuters dankzij een bel- en mailrondje langs 164 firma's, waarvan 119 de telefoon opnamen. Hiervan gaat de helft een deel van zijn operaties verplaatsen, een kwart blijft in zijn geheel zitten en het volgende kwart zit met de handen in het haar over de mogelijke gevolgen van de Brexit. Het grootste nieuws is echter wel dat de te verdelen Brexitbrokstukken een stuk kleiner zijn. Niet 10.000, maar 5.000 financials zouden de komende jaren uit de Britse hoofdstad vertrekken. 2.200 daarvan gaan naar Parijs. Zo'n 1.500 in plaats van de eerder geraamde 5.000 naar Frankfurt. Amsterdam mag niet 150, maar 250 finance jobs verwelkomen. Maar overall is het Europese vasteland vandaag de grote verliezer in de Brexitkermis, ook omdat ze in Brussel niet eensgezind zijn over hoe gat van €15 mrd per jaar dat de Brexit in de begroting achterlaat gedicht kan worden

Engelsen woest. Gemalto (NL/FR) wint aanbesteding nieuw Brits paspoort

Eén van de dingen waar de Brexitbeliebers blij van worden is het nieuwe Britse paspoort. The Sun voert al tijden campagne (zie boven de voorpagina uit augustus 2016) voor terugkeer van het gehate EU-rood naar het prachtige Britse blauw 'in a move to symbolise our national identity' - tot 1988 was de kleur blauw. Je zou verwachten dat alleen kinderen en mensen met een IQ<80 enige waarde hechten aan de kleur van hun paspoort, maar de niet heel domme Theresa May sprak eerder: 'We return to deciding the colour of passports that we want, not that the EU wants'. Nou prima dan Maytje, dus volgde zoals dat volgens de EU-regels hoort een aanbestedingsprocedure door de Britse overheid met een totale orderomvang van £490 miljoen (€550 miljoen). De paspoorten worden nu gemaakt door het Engelse De La Rue. Dat kwam afgelopen week met een winstwaarschuwing, de CFO vertrekt en de CEO verkeert in shock. Het contract gaat namelijk niet naar De La Rue, maar (99% zeker) naar het meer Frans dan Nederlandse Gemalto dat reeds voor dertig landen de paspoorten maakt. En nu is iedereen in het VK piswoest en dat leidt tot goeie teksten, bijvoorbeeld van de woordvoerder van de libdems: 'The blue passport saga is turning into a farce. First it was established that we did not have to leave the EU to have blue passports. Now we learn that the passports will be printed by a foreign company. And to add insult to injury, we will pay over the odds for them because the value of the pound has fallen since Brexit and they will have to be imported'. Maar goed, ze krijgen in ieder geval wel hun soevereiniteit terug. Oh wacht

Brexit-deal zo goed als rond, Britten wonen de komende jaren in een vazalstaatDe EU en het VK hebben vandaag een soort van overeenstemming bereikt over de Brexit-overgangsperiode. De Britten blijven tot 29 maart 2019 volwaardig lid van de EU. Daarna volgt tot en met 31 december 2020 een periode waarin alles blijft  zoals het was, behalve dat de (nog steeds betalende) Britten niet meer mogen stemmen over EU-zaken (vassal state, huilen de treinrampveroorzakers daar nu). Wel wordt nog naar Engelsen geluisterd als het over de visvangst gaat en het VK mag handelsovereenkomsten sluiten met andere landen. Per 2021 verlaat Engeland dan definitief de EU. En zo hebben we iets meer beeld bij wat er de komende bijna drie jaar staat te gebeuren. Het vrije verkeer van goederen, diensten en personen blijft tijdens de overgangsperiode van kracht; de grenzen tussen Ierland, Noord-Ierland en het hoofdeiland waarschijnlijk ook daarna nog even open

Lees verder

Hey! Men fluistert dat Unilever kiest voor Nederland

Of het nou komt door de afschaffing van de dividendbelasting of good ol' Brexit weten we niet, maar mensen vlakbij de bron menen dat het Engels-Nederlandse Unilever weleens definitief voor Nederland zou kunnen gaan kiezen: 'It wouldn’t be a great surprise if it happened', zegt een Britse 'official' vandaag tegen de Financial Times. Unilever, dat op 1 januari 1930 geboren ontsproot uit een samengaan van het Engelse Lever Brothers en de Nederlandse Margarine Unie, houdt er een nogal wappie structuur op na. Het heeft zijn hoofdkantoren in het VK en in Nederland, er is een notering aan de Londense en Amsterdamse beurs en de jaarlijks aandeelhoudersvergaderingen vinden in beide landen plaats. Unilever heeft eerder aangegeven te willen kiezen voor een stukje centralisatie op één plek, wegens complex en te duur. Ook het doen van overnames lukt beter met één hoofdkantoor en één notering, denkt men. Dus doet PM Theresa May er alles aan om Unilever voor het VK te laten kiezen door de gevolgen van Brexit te donwplayen en schaft Rutte de dividendbelasting ten behoeve van zijn oude werkgever helemaal af. Afijn, de FT zegt het te weten en daarom geloven wij in een positief eindresultaat voor Nederland (ook omdat Unilever de Nederlandse bestaande en voorgestelde beschermingsconstructies aantrekkelijk vindt; Unilever wil niet graag nogmaals de overnameprooi uithangen). Ondertussen gaat de FT dan ook in op de consequenties van de zetelverplaatsing. In Nederland werken 3.000 mensen bij Unilever, in het VK 7.500, wereldwijd 169.000. Het land dat het HQ niet krijgt, hoeft niet meteen bij de pakken neer te zitten. Uit politieke overwegingen zou Unilever kunnen besluiten om research-afdelingen over te hevelen naar de verliezer. Unilever wil belasting gaan betalen waar de operaties worden uitgevoerd (voor 90% buiten VK en NL), dus echt een schatkistknaller wordt het ook al niet. En, zo schat de FT in, het hoofdkantoor wordt uiteindelijk niet meer dan een wespennest waar de Engelse en Nederlandse tak elkaar de tent uit zullen vechten wegens diep gewortelde cultuurverschillen. Beslissing HQ: tweede week maart.

Foto: Op 19 december reikten Unilever en Shell Downstream een cheque uit ter waarde van 14.000 kerstpakketten aan Voedselbanken Nederland. René Froger pakt het tienduizendste pakket in. ARIE KIEVIT HH

Boris Johnson verzekert: vrijgezellenfeesten in Amsterdam gaan na brexit gewoon door'Onlangs verscheen er een vrouw in een staat van verontwaardiging in mijn operatiekamer. De ogenschijnlijke oorzaak was breedbandproblemen, maar al snel bleek - zoals zo vaak met kiesdistrictschirurgie - dat het echte probleem iets anders was.' Ziedaar het begin van Boris Johnsons hup-brexit-speech vandaag. Hoe lang de Britse minister van buitenlandse zaken aan die opening geschaafd heeft, weten we niet. Maar even later volgt al de kern van zijn boodschap. Johnson zegt, terugkomend op de fictieve verontwaardigde vrouw, dat hij veel verharding in de brexitdiscussie heeft waargenomen. 'Ik vrees dat sommige mensen steeds vastberadener worden om de brexit te stoppen, de referendumstem van 23 juni 2016 terug te draaien en de wil van de mensen te frustreren. Ik geloof dat dat een rampzalige vergissing zou zijn die zou leiden tot permanente en onuitroeibare gevoelens van verraad. We kunnen en zullen het niet laten gebeuren.' Daar is geen woord kostschool-Engels bij natuurlijk. Johnson werd op voorspraak van de Britse regering May uitgenodigd in de eerste van een serie brexitspeeches. In zijn verhaal werden de verschillende zorgen thematisch even aangestipt, te weten strategische, spirituele, economische en veiligheids-technische. Uiteraard probeerde Johnson die zorgen die spelen bij de Brit te ontnemen, met soms een rake vergelijking. Zoals een stukje tekst van Hugo Young, een inmiddels overleden journalist van uitgerekend The Guardian die zei zich te ergeren aan de houding van de pro-EU elite na het Britse referendum in 1975, toen een meerderheid koos om lid te blijven van de EEG.

Lees verder