Rekenkamer: Beter stemmen de Britten morgen VOOR de Brexit-deal, anders kost het NL €1,6 miljard

Morgen stemmen de Britten over de Brexit-deal (update: misschien wordt de stemming uitgesteld. Misschien. einde update). Zeggen ze nee, dan 'komt er een cliffedge brexit zonder afspraken en zonder overgangsperiode. If yes, dan 'komt er een ordelijke brexit (...), en een overgangsperiode tot eind 2020'. In dat laatste geval gebeurt er voor de Nederlandse schatkist weinig want dan rekenen de Britten netjes af; in het eerste geval een minnetje van €1,6 miljard over 2019 en 2020. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer vandaag in een onderzoekje naar de kosten van en de Nederlandse voorbereiding op het vertrek van de Britten.  Die verlaten op 29 maart 2019 de EU, na 46 jaar onze beste EU/EG/EEG-partner te zijn geweest. Bij een no-deal dragen de Britten niks meer af aan Brussel, en zal NL naar rato op moeten draaien voor het wegvallen van die bijdrage. De korting die Nederland nu nog krijgt omdat de Engelsen dat ook krijgen, zien we in rook opgaan:

Lees verder

#Brexit: Britten negeren laatste strohalm en stevenen af op No Deal

Ach ach ach, het hoeft dus niet. De Britten kunnen er voor kiezen om nog iets meer tijd te nemen om een ordentelijk vertrek uit de EU te regelen, als ze het maar willen. Maar liever debatteert de Conservatieve Partij het ganse land op (dat dan weer wel) zeer eloquente wijze de afgrond in, die stijfkoppen. Al twee jaar is het hommeles rondom de Brexit, en dan met name omdat de Britten zelfs niet eens weten wat ze nou willen. Maar ja, die harde deadline: 29 maart 2019. Dan dondert het VK uit de EU, deal of geen deal. Maar er is een strohalm! Die deadline is er namelijk vanwege Artikel 50. Op 29 maart 2017 lieten de Britten formeel weten uit de EU te stappen, en volgens Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon is na twee jaar definitief toedeledokie. Maar het hoeft dus niet! Vandaag liet de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie namelijk weten dat de Britse regering het inroepen van Artikel 50 ook weer kan intrekken. Zomaar, gewoon zeggen: jongens, luister, we willen er echt wel uit, maar we hebben even iets meer tijdig om onze shit voor elkaar te krijgen, dus we gaan later wel officieel opzeggen. Ongelooflijk, zo’n strohalm, een gouden kans. Maar natuurlijk: het boeit de Britten geen reet en May gaat het inroepen van Artikel 50 niet herroepen. Daarmee wordt de kans op een No Deal Brexit alleen maar groter, zeker nu vanavond het Britse parlement heeft vastgesteld dat de regering minachting heeft gepleegd door een rapport over de juridische consequenties over May’s deal stug achter te houden. Het is de allereerste keer in de lange geschiedenis van het Britse parlement dat een regering hier formeel van beticht is. Gelukkig is er niks aan de hand, want blauwe paspoorten en WTO-regels. Zoals deze deskundoloog beweert: No Deal, No Problem, want Britse bedrijven zijn goed voorbereid en de costs largely sunk already en ach, 92% procent van de Britse economie voelt er niks van. Geloven wij niks van, en de Britse centrale bank ook niet. Dus wat gaat het worden? As we speak probeert May haar deal door het parlement te loodsen (lekker meekijken naar de breek), wat niet gaat lukken, en dan zijn er zeven scenario’s.

Lees verder

Is het brexitakkoord een moderne Vrede van Versailles?

De Vrede van Versailles, die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog, was een vernedering voor het verslagen Duitsland. 

Het moest bizar hoge herstelbetalingen aan de geallieerden doen, verloor grondgebied en werd gedwongen de schuld van het uitbreken van de oorlog op zich nemen. De frustratie en de bitterheid die volgden op het Diktat van Versailles was een voedingsbodem voor de opkomst van het Nazisme. 

Bijna precies honderd jaar later heeft het Verenigd Koninkrijk geen keus dan de voorwaarden van een voor hen rampzalig akkoord te accepteren. Hoewel de brexiteers met branie en optimisme een vertrek uit de EU bepleitten (‘Duitse automakers zullen Merkel smeken toegang tot de Britse markt te houden’) bleek al snel dat de EU de beste kaarten had. 

Lees verder

Britjes weer wat dichterbij schijnonafhankelijkheid! VK en EU akkoord!

Hopsa, fijne tweet van die andere Donald achternaam Tusk zonet! 'Ik heb zojuist een ontwerp van politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK naar de EU27 gestuurd. De Commissievoorzitter heeft me laten weten dat dit op onderhandelaarsniveau is overeengekomen en in beginsel op politiek niveau is overeengekomen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de leiders.' Deze politieke verklaring zet in grote lijnen uiteen hoe de toekomstige relatie tussen EU en het Verenigd Koninkrijk eruit gaat zien. Er was al een conceptakkoord, waarin de politieke verklaring zeven pagina's telde (pdf), maar nu zijn daar 26 gelekte pagina's volgetikt met afspraken over handel en veiligheid. Er is dus nog een voorbehoud voor wat betreft het akkoord van de EU-leiders, maar het ziet er allemaal gunstig uit. Is het einde dan in zicht? Nee natuurlijk niet. Voor aanstaande zondag staat er een EU-top op het programma, en als daar scheidingsovereenkomst en de politieke verklaring worden ondertekend, is het weer de beurt aan premier Theresa May. Die moet de deal door het Britse parlement krijgen, waar zeer mogelijk geen meerderheid voor dit akkoord te vinden zal zijn. Labour en de andere oppositiepartijen in het VK hebben gezegd dat ze tegen zullen stemmen, alsook de Democratic Unionist Party (DUP), die haar aan de macht gedoogd. Ook tientallen van Mays eigen conservatieve parlementsleden zijn tegen, omdat ze vinden dat het Verenigd Koninkrijk te nauw verbonden blijft met de EU. Verloopt alles volgens plan, dan zullen het VK en de EU de politieke verklaring gebruiken als basis voor een handelsovereenkomst, die moet worden vastgelegd tijdens een overgangsperiode van 21 maanden die na 29 maart begint. In deze tussenliggende periode blijft het VK lid van de interne EU-markt en de douane-unie. May komt om 14.30 uur (Nederlandse tijd) met een toelichting in het Britse Lagerhuis. Dat wordt vast gezellig. Routekaart Brexit. Chaos, verkiezingen of nog maar een referendum

Ergens voor de kerst hoopt May de Brexit-deal door het parlement te jassen. Of dat gaat lukken weet niemand, maar lastig wordt het sowieso. Iedereen is boos, gepikeerd, erg boos of ontevreden. Meer over de deal en opstappende kabinetsleden las u wellicht al gisteren daar. Vandaag gaat het spektakel voort. Labour kondigt aan verkiezingen te willen als het voorstel wordt afgeschoten. En als verkiezingen niet lukken, dan een nieuw referendum. May probeert ondertussen de gedoogsteuners van DUP over de streep te trekken en moet tegelijkertijd oppassen dat de muiterij in eigen kabinet niet leidt tot haar eigen einde. De Guardian heeft een handig parlementair overzichtje gemaakt van 'leavers, remainers, ultras, waverers, party loyalists and more'. Bloomberg doet het met dit tekeningetje.

Voor de volledigheid kan daar dan nog bij dat de EU-lidstaten ook hun akkoord moeten hebben gegeven. Gokje wagen kan hier. Live de treinramp volgen kan dan weer daar. ING duidt hier verder en hun referendum-opinie na de breek.

Lees verder

Brexit-deal is er eindelijk. En nu? Nog veel meer politiek vuurwerk

Het vergde een 'long, detailed and impassioned debate' van vijf uur, de tranen van twee ministers en alweer een ontslag (afscheidsbrief), maar de Britse premier Theresa May kreeg het gisteravond dan tóch maar mooi voor elkaar om haar kabinet achter de brexit-deal met de EU te scharen. Nog iets later op de avond ging ook de Brusselse PR-motor draaien en daardoor kunt u hier (na alle werkzaamheden) de bijna zeshonderd pagina's van de Withdrawal Agreement aanschouwen. 'If nothing extraordinary happens' komt er een speciale EU-top op 25 november om de boel te formaliseren, aldus EU-president Donald Tusk. Maar het moeilijkste moet nog komen, zo geeft May ook zelf toe, want er staat haar nog een hels politiek karwei te wachten met het loodsen van de deal door het Britse parlement. Ook al zouden nog eens twee ministers overwegen om op te stappen en deed de staatssecretaris voor pensioenen dat al bijna, het moeilijkst gaat May het toch echt krijgen met de parlementariërs. Het FD heeft dat mooi op een rijtje gezet en dan ziet u dat May in totaal 320 stemmen nodig heeft, waarvan ze 235 eigenlijk min of meer in haar zak heeft. Het gaat dus allemaal om die resterende 85 ja's die hopelijk voor een deel komen uit de kant van Labour, aangezien haar Conservatieve Partij geen meerderheid heeft. Kort en goed: uit een bak van omstreeks 107 man moet May 85 stemmen weten te regelen. Het is overigens precies haar eigen partij waaruit de komende tijd de meeste weerstand gaat komen, en er zijn zelfs geruchten van een geheim complot om May eruit te werken. Volgens een 'senior Tory' komt er zelfs binnen 24 uur een move tegen May namens 48 Tories, dat we verder nog maar moeten zien. Wat voorlopig duidelijk is, is dat als May de komende dagen overleeft het óf haar deal wordt, óf helemaal niets en een totale chaos. Een chaos waar alle eerdere brexit-chaos bij verbleekt.

Update: wat een puinhoop. Inmiddels zijn vier kabinetsleden pleite, waaronder brexit-minister Dominic Raab. Pond bijna 1,5% down.

Crisis komt eraan. Maar voorlopig liggen de banen voor het oprapen

Zonnige sinterklaasintocht op komst, leeuwinnen naar het WK, met een beetje mazzel zowel een Brexitdeal als pensioenakkoord in aantocht en dan stonden er eind september 262.000 vacatures open. Dat laatste is een record volgens het CBS, dat tevens aangeeft dat het aantal banen in het derde kwartaal met 60.000 groeide tot een kleine 10,5 miljoen. Hiervan zijn er zo'n 8,4 miljoen in loondienst en 2,1 miljoen zelfstandig. Het gevolg is dat zowel de gewone als langdurige werkloosheid daalt. Alles helemaal toppiejoppie dus? Nee, want zie eerste deel titel. Olieprijzen plumpuddingen vanwege het hoge aanbod, de Duitse economie is voor het eerst sinds 2015 gekrompen omdat niemand een nieuwe BMW koopt en aan de andere kant van de oceaan zijn ze in mineur omdat er minder iPhones verpatst gaan worden. Positief bezien: niemand weet precies wanneer de crisis komt. Behalve hedgefondsmiljardair Steve Cohen. Die weet dat er een 'bear market' op komst is binnen nu en twee jaar. Nou, bedankt Steve. Wij kruipen alvast in de schuilkelder. 

Verrassing. Brexit-deadline gaat weer niet gehaald worden

Zie daar onze nieuwste voorspelling in de brexit-kwestie. Het verhaal vanuit Brussel is dat als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het in de komende 36 uur eens worden over een deal, EU-president Donald Tusk nog een speciale brexit-top kan organiseren voor in november. Nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit, maar dat wordt een nogal lastig verhaal. Bijvoorbeeld omdat uit vrijwel elke hoek van de Britse politiek tegenstand komt, en de EU toch graag wil wachten tot het moment dat premier Theresa May voldoende binnenlandse stemmen heeft verzameld. De deal tussen het kabinet-May en de EU is immers één ding, vervolgens moet die nog een goedkeurende stempel krijgen van het Britse parlement (handig overzichtsplaatje) - en ook van de 27 EU-lidstaten, trouwens. Het liefst wil May de boel nog voor Kerstmis in stemming brengen bij het parlement, maar dan moet er dus wel voor woensdag een doorbraak plaatsvinden. Een bloemlezing van de Britse chaos: vrijdag stapte de stas van Transport c.q. de broer van Boris Johnson op uit onvrede over May's brexit-plan, en gisteren sloten een stel Conservatieven een pact met de voor May oh zo belangrijke Democratic Unionist Party (DUP) tegen de huidige deal. De premier hoopt uiteindelijk op steun van Labour, maar de brexit-man daarvan gaf gisteren niet thuis. Aldus ziet een Brusselse diplomaat het niet gebeuren dat May op korte termijn voldoende steun in haar eigen parlement gaat fiksen. En dan zijn er nog de onderhandelingen tussen de EU en het VK.

Lees verder

Britse economie draait even lekker. Maar juich aub niet te vroegBovenstaande tweet mogen we een stukje trollen van de bovenste plank noemen. Brusselse ambtenaren besloten om de economische voorspellingen van de Europese Commissie in een handig overzichtje te gooien met vlaggetjes en al, en heel toevallig zijn Italië en het Verenigd Koninkrijk dan lantaarndragers. De Britten slaan vandaag terug met de boodschap dat hun economie in Q3 met 0,6% groeide, en dat is dan weer de hardste groei sinds 2016. Da's toch even een lekker bericht gezien de eerdere zwakke economische cijfers en natuurlijk de voorspellingen dat de Britse economie instort na de brexit. Toch is het voor de Britten niet aan te raden om nu al de economische horlepiep te dansen. 

Lees verder

Brexitminister: ‘wat, zijn we een eiland? Oh dat maakt het wel lastig ja’

Die kop hierboven, die hebben we niet van De Speld gejat. Nee, het is een vrije paraphrasering van wat Brexitminister Dominic Raab zich liet ontvallen tijdens één of andere conferentie deze week. Hij verkondigde daar dat hij zich eigenlijk niet gerealiseerd had hoe belangrijk de verbinding tussen Calais (Franrijk, dus EU) en Dover is. Er komt namelijk nogal wat spul de UK in via die route. Dat ligt nogal voor de hand, maar de minister die verantwoordelijk is voor een ordentelijke Brexit, zei daar gisteren dit over: ‘I hadn’t quite understood the full extent of this but if you look at the UK and look at how we trade in goods, we are particularly reliant on the Dover-Calais crossing’. Dat klopt, zie hier namelijk wat cijfertjes over hoe ontiegelijk veel meuk over dat hele kleine stukje aarde heen en weer gaat, zoals voedsel en medicijnen. Nou, fijn dat de Brexitminister zich daar eindelijk van bewust is hè? En omdat Dover-Calais zo belangrijk is, wil hij graag een ‘specific and proximate relationship with the EU, to ensure frictionless trade at the border’. Beetje wat de Britten nu hebben, nu ze nog in de EU zitten, zeg maar. Die deal moet dan ook rekening houden met ‘the peculiar, frankly, geographic economic entity that is the United Kingdom’. Oftewel: we zijn een eiland. Nooit hebben we een treffender voorbeeld gezien van de Britse bluffocratie die Groot-Brittannië in deze (zelfverkozen) chaos heeft gestort. En voor iedereen die denkt dat er om vijf voor twaalf heus wel een één of ander halfslachtig dealtje wordt geritseld: gaat niet gebeuren. The Guardian meldt net dat net de fanatieke Brexiteer MP’s in de Conservatieve Partij gewoon tegen elke deal gaan stemmen, zelfs als het een deal is met de nu al befaamde ‘Irish Backstop’. En ondertussen tikt de klok onverbiddelijk verder. See you on the other side!

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken