Topplan. Vakbond moet gaan concurreren met recruiters

Mocht er een van dik hout gezaagde trofee bestaan voor columnisten dan zou Annemarie van Gaal er mee aan de haal gaan. Van Gaal is zo'n klassieke ondernemer die gelooft dat er voor elk complex politiek probleem een simpele oplossing is. Alleen moet je het land dan wel laten runnen door ondernemers in plaats van politici. Zeg maar het type dat begin deze eeuw een lidmaatschapskaart bij de LPF invulde. Gaan de ondernemers avonturieren in het publieke domein dan loopt dat nog wel eens mis. Bijvoorbeeld omdat het politieke speelveld met talloze partijen met tegengestelde belangen toch iets te complex blijkt voor de bierviltjesoplossingen van ondernemers. Of in het geval van Van Gaal, omdat je een toezichthoudende rol niet kan verenigen met betaalde klussen bij de onder toezicht gestelden. Gelukkig heeft Annemarie daardoor alle tijd om ouderwets proefballonnetjes los te laten. Want hoewel er soms zulke deerniswekkende onzin uit de pen van Van Gaal vloeit dat de overheid zich genoopt voelt tot een corrigerende tik, luisteren bepaalde groepen graag naar het eendimensionale kroeggelul van de ondernemer. Speciaal voor hen lost de columniste vandaag het probleem van de teruglopende ledenaantallen bij de vakbonden op. 

Lees verder

Nooit meer overwerken? Dan moet u deze beroepen hebbenWat hebben schoonmakers en horecamedewerkers met elkaar gemeen? Dat ze zeggen weinig over te werken, zo weet het CBS vanochtend te melden. Dat vroeg aan werknemers tussen de 15 en 75 jaar om de mate waarop ze werken buiten de baas z'n tijd in te schalen met een niet, soms of een regelmatig. Wat blijkt is dat managers het vaakst het hokje 'regelmatig' aanvinken, gevolgd door docenten en onderwijsassistenten. De rest van de resultaten aanschouwt u hierboven. Op de kop af geeft 66% aan in ieder geval soms over te werken. Daarmee loopt dat iets op, getuige de 64% in 2013, en dat komt met name vanwege de toename van regelmatig overwerken (van ongeveer 28% toen naar 29,3% in 2017). Goed, ook duidelijk is dat het veel vaker de mensen in vaste dienst (34%) zijn dan flexwerkers die the extra mile nemen. Maar goed, flexpersoneel wordt vaak per uur afgetikt en vaste medewerkers kunnen hun overuren lang niet altijd verzilveren, zo weet ook het FD dat grafiekjes heeft van de groter wordende verschillen. Om positief te eindigen wijzen we u er nog even op dat die mensen in vaste dienst dan weer wél een ander voordeel hebben: werkgevers willen veel meer in ze investeren dan in flexwerkers, zo bevestigt dit onderzoek nog maar eens fijntjes. Alleen is het dan wel weer zo dat die vaste medewerkers zelf veel minder gemotiveerd zijn dan flexibele werknemers om deel te nemen aan een leven lang leren. Wellicht heeft al het overwerken die motivatie uit hen geknepen.

Werkloosheid is nu zo laag dat werknemers babbels krijgen

Nouja, de werknemers met de juiste kwaliteiten uiteraard. Bent u na 25 jaar op de administratie bij een grote bank huiswaarts gestuurd dan mag u van geluk spreken als u ergens voor de helft van uw oude salaris aan de bak komt. Wie zijn eisenpakket niet aanpast mag zich melden bij het selecte en uitdunnende gezelschap der werklozen dat volgens de laatste tellingen 354.000 neuzen telt. Deze groep daalt maandelijks in omvang met 1.000 mensen. Dat de werkloosheid niet langer in een heel indrukwekkend tempo daalt heeft er volgens het CBS mee te maken dat werklozen minder snel ontmoedigd raken en dat niet-actieven zich weer richting de arbeidsmarkt begeven. Types die na 87 onpersoonlijke afwijsmailtjes inmiddels fluitend aan sollicitatiebrief nummer 88 schaven. Het is van een hartverwarmend optimisme. Alleen zijn het vaak niet de krachten die het tekort aan ict-personeel kunnen opvullen. Dus zit er voor bedrijven die op ict'ers jagen niets anders op dan de concurrent af te troeven en daarvoor is smijten met een zak geld niet voldoende. 

Lees verder

Owjee. Stagiairs worden vaak ingezet als loonslaaf

In de serie terugkerend leed presenteren wij vandaag: de stagiair als verkapte werknemer. U, de gemiddelde stagiair en werkgevers weten dat bij een stage de leerervaring+koffie halen centraal horen te staan, terwijl de kern van een arbeidsrelatie productiviteit+koffie drinken vormt. Desalniettemin horen we al jaren verhalen van stagelopers die hetzelfde werk doen als collega's met een echt salaris, maar dan voor een paar honderd euro of helemaal voor nop. De Inspectie SZW kan werkgevers die stagiairs als on(der)betaalde werknemers inzetten op de vingers tikken als zij vindt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Hiervoor kijkt zij uiteraard naar de uitgevoerde werkzaamheden en kan het inspiratie vinden in de weinig gedetailleerde aanvullende criteria uit deze Kamerbrief. Daarin leest u onder meer dat 'bij voorkeur, maar niet noodzakelijk' afspraken worden gemaakt tussen opleidingsinstituut en werkgever. Niet noodzakelijk, want er bestaat ook zoiets als 'stage na opleiding'. Soms ook werkervaringsplek genoemd. Om deze groep te beschermen kwam Asscher met een plan van aanpak Stagemisbruik op de proppen, gevuld met doorwrochte ideeën als 'bewustwording' en een knopje 'stagemisbruik' op de website van de Inspectie. En vanzelfsprekend hoort bij zo'n plan ook een verdiepend onderzoek. Dat leert ons (pdf) vandaag dat 1 op de 10 stages na de opleiding plaatsvindt en dat dit gelijkstaat aan zo'n 25.000 koffiehalers. Kleine slag om de arm: onbetaalde stages zijn niet meegenomen, want die komen niet voor in de polisadministratie van het UWV. 

Lees verder

Drama. Overmoedige oud-bankmedewerkers vinden geen nieuwe baan

Van een ieder die zijn congé krijgt zijn oud-bankmedewerkers het moeilijkst weer aan het werk te krijgen. Hoewel de economie op volle stoom draait en de werkloosheid 3,9% noteert, lukt het werklozen die uit de bank- en verzekeringssector rollen in slechts 27% van de gevallen om binnen een jaar een baan te bemachtigen. Het landelijk gemiddelde ligt op 63%. Nu zijn die laatste cijfers alweer van 2016 toen de werkloosheid iets hoger lag, maar iedereen en z'n reïntegrerende begeleider zegt in Het FD dat de boel alleen maar erger wordt. De digitalisering, de demoon achter de werkloosheid, duurt maar voort. Met als gevolg dat niet alleen mbo-functies binnen de bank worden uitgeroeid, maar dat je volgens vakbondsman Emanuel Geurts (De Unie) ook als beleggingsspecialist weggefintechd kan worden. Terwijl de banken aan de ene kant duizenden krachten lozen, zoeken ze aan de andere zijde naar it'ers en data-analisten (gratis zoektip: hogere bonus). Banken proberen het probleem op te lossen als een bank. Namelijk door er zak geld tegen aan te gooien in de richting van mobiliteitscentra waar medewerkers lekker aan de slag kunnen met arbeidsmarktwaardescans en migratiemanagers. Helpt voor geen enkele moer. Komt mede door de luiheid van onze aanstaande oud-medewerkers lieten ING en Rabo zich al eens ontvallen. 

Lees verder

Vacaturesite faciliteert discriminatie en is daar trots op

Hoofdschudberichtje bij de kleega’s van RTL gisteravond: een vacaturesite biedt de mogelijkheid om te filteren op ‘geloof en uiterlijk’. De baas van deze onfrisse site, Evelien te Boekhorst, zegt tegen RTL dat ze vindt ‘dat het hele sollicitatieproces open en transparant moet gebeuren’. Daarom kunnen werkzoekenden ook hun religieuze en politieke voorkeuren invullen, waar potentiële werkgevers dan weer op kunnen filteren. Dat is natuurlijk reden voor allerhande deugophef en Te Boekhorst (in het kader van transparantie hier haar Facebookprofiel) geeft zelf toe dat het op het randje is, maar ze denkt dat het wel legaal is. En tja, werkzoekenden kunnen blijkbaar zelf deze kenmerken invullen, kunnen ze natuurlijk ook niet doen. We kunnen ons verder best voorstellen dat hier een markt voor is want Nederland arbeidsmarktdiscrimineert er van harte op los, maar dat een vacaturesite deze onfrisse praktijken zo openlijk faciliteert is wel een nieuw dieptepunt. Naast het faciliteren van arbeidsmarktdiscriminatie runt Te Boekhorst ook nog een ‘online ontmoetingsplaats voor spermadonoren, eiceldonoren, draagmoeders en hun wensouders’, Danzza. Een soort marktplaats waar heren hun kwak kunnen aanbieden aan kwakzoekende individuen of stellen. Tegen betaling en uiteraard ook op basis van profielen, inclusief gegevens over de religieuze achtergrond van donoren danwel zaadzoekers, maar dan zonder medische check. Al met al houdt Te Boekhorst dus blijkbaar wel van lekker selecteren maar transparant zijn over je discriminatie is nog steeds discriminatie.

Gevonden! De oplossing tegen ouderenwerkloosheid

Volgt u dit blog enigszins, dan weet u dat de ouderen des lands het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt hebben. Want ondanks de economische voorspoed die ons land overspoelt zitten veel 55+'ers nog steeds langdurig werkloos thuis en zijn de vooruitzichten niet geweldig. Het helpt dan niet mee dat ouderen in vacatureteksten gediscrimineerd worden op leeftijd, meldt het College voor de Rechten van de Mens vandaag. Die liet de Vrije Universiteit bijna alle online vacatures van vorig jaar analyseren middels een algoritme, en daaruit bleek dat in 41.743 tot 63.303* van de 1,8 miljoen vacatures sprake was van leeftijdsdiscriminatie. De letter van de wet maakt onderscheid tussen directe en indirecte vormen daarvan, en de meest voorkomende versies daarvan zijn dan respectievelijk de 'gevraagd jonge kandidaat' en de 'gevraagd student'. Het College haalt vervolgens weer een ander onderzoek aan waaruit volgt dat de leeftijdsverwijzing in een vacature een belangrijke voorwaarde is voor ouderen om te solliciteren. Goed, en nu? Helaas kan het College hier weinig aan doen als leverancier van niet-bindende oordelen. Daarom blijft het bij gesprekken tussen de instantie en tussen het bedrijfsleven om vooral te stoppen met dit soort vacatureteksten. Het heeft zelfs een heuse vacaturecheck ontwikkeld met bewoordingen die wél en niét kunnen. Maar dan is het nu toch echt tijd voor de dooddoener dat bedrijven helemaal zelf bepalen wie ze aannemen na hun sollicitatierondes. Stukje symptoombestrijding dus, en zo gaat de zoektocht verder naar echte oplossingen voor de ouderenwerkloosheid. Inmiddels al doorgestreept op de kaart: banenplannen en omscholingstrajecten.

*Vanwaar die ruime marge? Omdat de VU bij die inhoudsanalyse gebruikmaakte van een 'streng' en 'flexibel' algoritme. Bij die strenge variant 'moeten woorden of woordcombinaties exacter voldoen om als leeftijdsonderscheid aangemerkt te worden dan met het flexibele algoritme' (hele onderzoek hier-pdf).

Tot zover uw excuus. Banen liggen voor het oprapen

Om maar meteen een crisisvergelijking uit de kast te toveren: nee, de krapte op de arbeidsmarkt is nog niet zo groot als tien jaar geleden (zie grafiek). Toch is het zo dat één op de vijf bedrijven te weinig mensen heeft en da's een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het UWV zet dit onderwerp daarom vandaag andermaal op de kaart middels het wereldkundig maken van een nieuwe en aangevulde lijst met moeilijk vervulbare beroepen. De vraag naar vakmensen - timmermannen, restaurantkoks, hoveniers - en de overvloed aan vacatures in de techniek-, ICT- en zorgsector zijn al lang en breed bekendVerrassender is wellicht de grote vraag naar financieel specialisten als registeraccountants en belastingadviseurs, of de zoektocht naar inkopers bij ministeries. Degenen met groene vingers kunnen in bijvoorbeeld de boomkwekerij aan de slag, en voor de echte aanpakkers lonkt de varkenshouderij. En dan zijn er ook nog de minder spectaculaire vacatures als 'inbound'-callcentermedewerkers en, hoe kan het ook anders, de open plekken voor recruiters (lijst-pdf). Enfin, het UWV haalt ook 24 oplossingen (pdf) uit de hoge hoed om personeelstekorten op te lossen. De instantie is het helemaal eens met minister Koolmees (Werkgelegenheid) dat de bal bij de werkgevers ligt. Dan komen naast de aloude omscholingssuggestie ook exotischere oplossingen als 'employer branding' - accountantskantoren die zichzelf het predikaat 'mensgericht' toedichten, bijvoorbeeld - en het zorgen voor een goede sfeer voorbij. De échte oplossing is al jaren op dit blog te lezen en te zien en blinkt uit in simpelheid: lonen omhoog. Bij de overheid doen ze het ook.

De werkloosheid daalt niet meer. Niveau van voor de crisis lijkt onhaalbaar

CBS over de werkloosheidcijfers van maart: 'Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in maart ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS. 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk'. CBS over april: 'Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in april ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk'. En vandaag, over mei: 'Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in maart ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS. 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk.' ZIET U EEN PATROON? Wij ook. Hoewel: in maart was er een groep van 357.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht (wat moet om volgens de ILO-definitie als werkloze te worden aangemerkt), in april waren dat er 355.000, en in mei ging het om 352.000 mensen. Of dat komt omdat het aantal ontmoedigden toeneemt, of omdat het aantal mensen dat passend werk vindt steeds blijft groeien, is de vraag. Feit is dat de groep niet-werkenden die niet recent hebben gezocht of niet direct voor werk beschikbaar waren, uit ruim 3,8 miljoen mensen bestaat. Net als in april. En daarbij is ook voor de derde maand op rij het werkloosheidspercentage gelijk gebleven met 3,9%. Lichtpuntjes dan: het aantal lopende ww-uitkeringen staat nu op 301.000. Het aantal ww-uitkeringen daalde ten opzichte van vorige maand met ruim 13.000 (-4,2%).

Lees verder

Overzichtje! Voor welke beroepen is de arbeidsmarkt het krapst

De minister van Sociale zaken vertelt vandaag in een 23 pagina's tellende brief hoe hij de problemen op de arbeidsmarkt denkt op te lossen. Als wij dan vertellen dat minister Wouter Koolmees met die problemen doelt op de arbeidsmarktkrapte des doods dan weet u dat de zaken weer goed gaan in Nederlandje. Volgens de minister krijgen we binnenkort allemaal salarisverhoging. Dat moet wel, want anders bent u vertrokken of weigert u meer uren te draaien (want wij zijn een lui volk). Daarom delen wij alvast het  overzicht met beroepen waar werkgevers het meest om zitten te springen. Weet u meteen waar u puike arbeidsvoorwaarden kunt bedingen.

Lees verder