CPB: ouderen best hard gepakt door automatisering, verder valt het wel mee

Deze week publiceerde het Centraal Planbureau een baanbrekend en ronduit alarmerend rapport over de gevolgen van automatisering voor individuele werknemers, en u heeft er werkelijk helemaal niks over gehoord in de MSM, ongelooflijk! Maar wij breken de ban want de robots komen, iedereen wordt werkloos en overbodig dus #basisinkomenNU!!! Toch? Mwah, blijkt dus allemaal wel reuze mee te vallen. Dat stelt het CPB tenminste zelf: Er zijn relatief weinig werknemers die worden geraakt door automatisering: na vijf jaar verlaat ongeveer 8 procent het bedrijf als gevolg daarvan. U mag dat veel vinden, maar wij vinden dat dus best meevallen. Automatisering in een bedrijf heeft, u verwacht het niet, met name negatieve gevolgen voor ouderen en werknemers die al lang in dienst zijn: de oudjes ‘gaan vaker met vroegpensioen’ en de oudgedienden die eruit vliegen, vinden minder snel een andere baan en gaan er dus in inkomen op achteruit. Tot zover het persbericht, maar het eigenlijke onderzoeksrapport is zoals altijd een stuk interessanter dus hier het leesvoer (pdf) voor als u dit weekend een uurtje over heeft. Zo lezen we dat het onderzoek is gebaseerd op data van 36.085 bedrijven met in totaal bijna 5 miljoen werknemers over de periode 2000-2016. Voorwaar geen klein bier. Meer precies hebben de onderzoekers gekeken naar de inkomensontwikkeling van werknemers na een ‘automation event’, evenals de gevolgen van een eventueel ontslag in termen van werkloosheid (dus snel ze weer een nieuwe baan hadden), en op alle fronten zijn de oudere werknemers het meest de sjaak. De onderzoekers hebben geen noemenswaardig verschil (goh!) gevonden tussen mannen en vrouwen, behalve als het gaat om ‘early retirement’ na overbodig gemaakt te zijn, want dat is vooral een mannendingetje. Tot slot benadrukken de onderzoekers dat hoewel automatisering zorgt voor gewipte oudjes ‘this of course need not imply that jobs are destroyed on net in the economy or even at the firm as a result of automation’, en dat lijkt ons een logische conclusie. 

Bijschrift foto:  

A Catalan scientist creates the first sex robot doll with artificial intelligence

Arbeidsmarkt: 900.000 werklozen, 3 miljoen flexwerkers en 5,4 miljoen hebben een vaste baan

De spanning op de arbeidsmarkt is deze eeuw nog nooit zo hoog geweest, schrijft het CBS vandaag dat verder met een totaaloverzicht komt van de ontwikkelingen op onze flexibele arbeidsmarkt in het afgelopen jaar. De officiële werkloosheid tikt het dieptepunt aan en het aantal vacatures is hoog. Hebben we onderstaand plaatje van gemaakt waar u met uw muis op kunt klikken. U ziet daar de absolute getallen. Relatief gezien was het aantal vacatures per honderd werklozen de laatste tien jaar ook niet zo hoog als in 2018.Lees verder

Amsterdam gaat discriminerende werkgevers schandpalen

U bent zich er mogelijk niet van bewust, maar u leeft in een discriminerend land. Niet per se uw schuld, u wordt ook maar 'aangemoedigd door de harde toon in het nationale debat.' Met als gevolg dat mensen elkaar bewust of onbewust uitsluiten, stereotypen gebruiken en in een bubbel gaan leven. Zeggen wij niet, maar de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink wel. Want zelfs in de Amsterdamse bubbel is arbeidsmarktdiscriminatie aan de orde van de dag. Echt waar. Komt een Surinaamse Mokummer vijf minuten te laat dan maken collega's grapjes over zijn overzeese wortels, arriveert een blanke/witte/transparante Amsterdammer een uur over tijd dan heet dat - heel modern - tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Is binnenkort verleden tijd, want Amsterdam gaat bedrijven die zich inzetten voor een inclusieve cultuur 'belonen'. Zo gaat Amsterdam onderzoeken of het mogelijk is om brave bedrijven een streepje voor te geven bij aanbestedingen. Om te bepalen wie inclusief genoeg is, zou er een vrijwillig keurmerk kunnen komen. Daar kun je er immers nooit genoeg van hebben. Spannender is dat de hoofdstad mystery guests wil inzetten om werkgevers op onvervalste stage- en arbeidsmarktdiscriminatie te betrappen en te schandpalen. Arbeidsmarktdiscriminatie gebeurt (met uitzondering van één domme en derhalve niet meer bestaande vacaturesite) heimelijk. Geen werkgever zal zeggen dat hij een sollicitant afwijst omdat hij oud/zwart/hoofddoekdragend/korfballer is. Men heeft gewoonweg iemand gevonden die 'beter bij het profiel past'. De gemeente wijst echter op positieve ervaringen met het inzetten van mystery guests in de horeca. Punt is dat toegangsbeleid in de horeca niet ingewikkeld hoeft te zijn. Voldoen aan leeftijdsgrens+niet straallam+geen Birkenstocks=toegang. HR-luitjes kunnen het altijd gooien op een 'klik' die ontbreekt. Achter deze dooddoener kunnen oneigenlijke motieven schuilen, maar vogel dat maar eens uit. Onze gok. In 2022 heeft Amsterdam nog geen enkel bedrijf gename-en-shamed, zijn er leuke keurmerken uitgedeeld en bestaat arbeidsmarktracisme nog steeds. 

Hoppa. Nederland stijgt met stip naar derde plek werkloosheid in eurozone

Kom op nou mensen laat die koppies niet zo hangen. Tuurlijk alles is duur en de economische trend in de eurozone is neergaand en we weten niet of en wanneer die trend eindigt. Maar de werkloosheid in diezelfde eurozone laat nog altijd herstel zien. In november is de werkloosheid in de 19 landen tellende eurozone voor het eerst in tien jaar onder de 8% gedoken (7,9%). Dat komt neer op 13 miljoen werkloze mensen. Voor de gehele Europese Unie kwam het percentage uit op 6,7%, ofwel bijna 16,5 miljoen werklozen. Dat meldt Eurostat vandaag. Of dit een historisch laag percentage gaat worden, moet dus later blijken. Feit is wel dat de landen wat betreft de arbeidsmarkt in de muntunie vooralsnog sterk voor de dag komen. Tegelijkertijd hangen er qua handelsoorlogen en brexit genoeg dreigende elementen boven Europa. Die onzekerheid heeft uiteraard weer invloed op de inhuurhonger van bedrijven, die tegelijkertijd met elkaar moeten concurreren om personeel. Daardoor kunnen werknemers weer hopen op meer loon. Overigens meldde de ECB eind vorig jaar al dat de loongroei in het derde kwartaal op 2,5% uitkwam. De Phillips-curve is niet dood, maar hoe lang hij blijft leven weten we niet. Bert Colijn van de ING wel. Die verwacht nog meer loonstijging, maar hij vraagt zich wel af of de bedrijven, die huiverig zijn om de hogere lonen door te bereken aan de klant, straks weer een stop op het aannemen van personeel gaan zetten. Met een stijging van de werkloosheid als voor de hand liggend gevolg. Nou goed, genoeg weersvoorspellingen en door naar het prachtige nieuws dat Nederland brons heeft behaald met een werkloosheidspercentage van 3,5%. Dat ziet u op het plaatje hierboven. En we moeten onze woorden opvreten dat de werkloosheid in Tsjechië niet lager kon. Van harte daarmee. Griekenland, dat traditioneel met vertraging de percentages doorgeeft, noteerde in september 18,6%, waarmee het ook traditioneel onderaan bungelt. Gelukkig helpt het Junckerfonds aan het herstel. 

Goh. Werkgevers geven helemaal niets om diversiteit

Terwijl alles en iedereen zich opwindt over de prehistorische denkbeelden van de oudste politieke partij van ons land, houden wij het even bij de diversiteit in enge zin: die op de werkvloer. Da's een ideaal van het ministerie van Sociale Zaken en om dat te bereiken ligt er een campagne op de tekentafel. In dat kader liet het departement ook door Kantar Public onderzoeken hoe de diversiteitsvlag er momenteel bij hangt op de arbeidsmarkt, en het antwoord daarop vinden we vandaag terug in dit rapport. De uitkomsten zijn weinig verrassend: diversiteit staat bitter laag op de agenda, veel belangrijker zijn zaken als de toekomst van bedrijven, het wegblazen van concurrentie en het überhaupt vinden van competent personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Hier kwam het onderzoeksbureau achter na groepsgesprekken met leidinggevenden/directeuren van zowel laag- als hoogopgeleid personeel en een stel HR-functionarissen - in totaal deed 21 man mee. Daar zat van alles tussen, van een teamleider in een ziekenhuis en een eigenaar van een vervoersbedrijf tot een IT-manager bij een bank en een leidinggevende uit de detailhandel. Het onderzoek was met een mooi woord 'open en exploratief' en ging erom wat de deelnemers zelf op tafel gooiden. Verwacht voorts dus geen overvloed aan cijfers die we kunnen generaliseren, maar wel een klein kijkje in de overwegingen op de arbeidsmarkt.

Lees verder

Zoekt u werk? Banen genoeg in Oost-Nederland

Buiten was het de afgelopen tijd koud, maar op de arbeidsmarkt is het bloedheet. Om die temperatuur te illustreren hebben we twee records voor u in de aanbieding. Vorige maand waren 8,9 miljoen mensen aan het werk, ofwel 68,4% van onze bevolking. In alle vijftig jaren dat het CBS dit meet hebben de rekenmeesters geen hoger percentage gezien. In 2008 lag dit overigens op 68,3%. Nog een indicator dat de crisis eindelijk achter ons ligt: de werkloosheid lag in november op 3,5%, en daarmee duiken we net iets onder de 3,6% eind 2008. Dan volgt nu het broodnodige stukje nuance met de constatering dat ons land nog altijd een onbenut arbeidspotentieel van 1,1 miljoen mensen kent (overzichtsplaatje). Daar zitten bijvoorbeeld deeltijders tussen die graag meer uren willen maken (364.000) en de mensen die wel beschikbaar zijn maar niet gezocht hebben (234k, daarvan geeft 65k als reden 'weinig resultaat' aan). En dan is er ook nog het hoofdstuk personeelstekort, waarvan een kwart van de bedrijven last heeft. Da's trouwens best snel gegaan, aangezien begin 2016 nog amper firma's met dit probleem kampten. Vooral in de Zaanstreek (36% van de bedrijven), de Achterhoek (32%), Twente (30%), de regio Arnhem-Nijmegen (31%) en natuurlijk Utrecht (32%) gaat het hard. Mocht u de Randstad wel zat zijn en de vaardigheid bezitten van het aanpakken: in de Achterhoek heeft 60% van de bouwbedrijven te weinig mankracht. Rond Arnhem kunnen ook horeca-liefhebbers en specialisten in zakelijke dienstverlening hun lol op. Maar nog beter is het als u technisch geschoold bent en graag bezig wilt gaan met landbouwmachines. De agritechsector luidt vandaag de noodklok want voor sommige functies is niet één sollicitant geweest. Daarom gaat de blik richting India én staan de expats alweer te trappelen om een helpende hand te bieden. Dat moet toch voldoende reden zijn om in actie te komen.

Voor het eerst topvrouw bij Air France

Als het in de cockpit van Air France-KLM-kisten net zo'n stoelendans is als in de top van de luchtvaartmaatschappij, zouden wij niet meer in de Bijlmer durven wonen. Het geschuif met poppetjes lijkt ons niet per se bevorderlijk voor een stabiele koers. Een korte samenvatting van het koningsdrama: Jean-Marc Janaillac werd omgeduwd door de Eeuwige Staking die Frankrijk is. Hij was CEO van zowel Air France als Air France-KLM omdat een voordeel voor de Fransen zat ingebakken in de luchtvaartcombinatie. Na Janaillac volgt Franck Terner hem als CEO van Air France op. Terner houdt het ook maar kort vol en wordt na zijn vertrek tijdelijk vervangen door Ben Smith, die ook eindbaas van de luchtvaartcombinatie is. Nu wordt Smith afgelost door Anne Rigail en daarmee heeft Air France per 17 december weer een eigen CEO en tevens de eerste vrouw op die positie. Mooi man (v). Enfin, de top van Air France-KLM bestaat nu uit mevrouw Rigail bij Air France, Pieter Elbers bij KLM en Ben Smith bij Air France-KLM. Dit driemanschap moet proberen te voorkomen dat de zaak weer gierend uit de klauw loopt bij het ongelukkigste verstandshuwelijk sinds dat ene verstandshuwelijk dat eindigde met de woorden van een verdwaasde buurvrouw: 'hij heeft zelfs nog meegeholpen met zoeken naar zijn vrouw'. Belangrijk struikelpunt zijn de loononderhandelingen met de piloten van Air France. Frankrijk is momenteel vergeven van de Gele Hesjes. We moeten niet hopen dat het revolutionaire elan van deze beweging overslaat op de overigens verre van pover betaalde piloten bij de luchtvaartcombinatie. Dan kan het hele circus namelijk weer opnieuw beginnen.

Britse rechter: mensenrechten Deliveroo-bezorgers niet geschonden

Nederlandje is niet de enige plek waar Deliveroo en vakbonden een verschillende kijk op het concept 'werknemer' hebben. Ook in Deliveroo's thuisbasis delen joenions niet de opvatting van het bezorgbedrijf dat ingezette pizzafietsers zelfstandige ondernemers met de vrijheidsdrang van een gekooide circusbeer zijn. Net als hier steunen vakbonden rechtszaken tegen Deliveroo om de zzp-bezorgers om te toveren in 'gewone' werknemers met basale mensenrechten als verzekeringen en vakantiegeld. De Britse vakbonden stellen dat Deliveroo zelf ook wel weet dat bezorgers eigenlijk werknemers zijn. Anders zouden ze zich geen verzwikte tong lullen over 'independent suppliers' (ipv staff), 'equipment' (uniform) en 'availability' (shift). Om bezorgers terug te krijgen in het arbeidersparadijs wil de Independent Workers Union of Great Britain (IWUG) namens een groepje Londense (schijn)zelfstandigen een rechtszaak voeren. Aanvankelijk had het Central Arbitration Committee (CAC), een onafhankelijk clubje dat bepaalt wie wanneer als vakbond mag optreden, IWUG geweigerd om de bezorgers te vertegenwoordigen. De bezorgers mogen hun werk door anderen laten uitvoeren en dan faalt in het VK - net als in Nederland - het zzp-schap op het puntje 'persoonlijke arbeid'. IWUG vond dat met deze redenering de mensenrechten van de bezorgers werden geschonden. Onder artikeltje 11 van het EVRM (pdf) staat namelijk dat een ieder het recht heeft om zich aan te sluiten bij een vakvereniging. Met die vakbondsuitleg was de Britse rechter het in zoverre eens dat de vakbond ruimte kreeg voor een 'judicial review' van het CAC-besluit. Vandaag boort dezelfde Britse rechter alle vakbondshoop in de grond. 

Lees verder

ING: Nog eens een miljoen mensen extra aan de slag via Uber, Helpling, Temper, etc.

Uitzendbureaus zijn dood, werknemers bijna uitgestorven, want lang leve de platforms. ING komt vandaag via het Financieele Dagblad met het nieuws dat nog eens 'een miljoen banen vatbaar zijn voor verzzp'ing'. Voorbeeldje: de productiemedewerker in de koekjesfabriek krijgt maandelijks netto het minimumloon op zijn bankrekening gestort. De baas is echter het dubbele aan loonkosten kwijt wegens de overbekende wig. Welnu, als de productiemedewerker zich inschrijft als zzp'er en handig genoeg is om de ondernemersaftrekken binnen te hengelen, dan verdubbelt zijn inkomen en is de baas ook nog eens goedkoper uit. Je zou derhalve wel gek zijn om met een vast contract achter de lopende band te gaan staan. En datzelfde zal steeds meer het geval zijn onder ict'ers, schoonmakers, horecamensen, chauffeurs en zie verder het rijtje in het plaatje boven. Ons land telt momenteel enkele tienduizenden echte platformwerkers. Volgens ING kan dat aantal via de in de titel genoemde platforms en platforms die nog niet bestaan (lopende-band-platform, iemand?) doorgroeien naar een miljoen. In 2017 verdienden 800.000 zzp'ers de kost met eigen arbeid, dus dat aantal kan meer dan verdubbelen. Een vijfde van de beroepsbevolking is dan geen werknemer meer, maar verworden tot superflexo/19e-eeuwse stukloner. De grote verliezers zijn in ieder geval de uitzendbureaus. Die zijn verplicht om pensioenpremies en werkgeverslasten af te dragen, waardoor veels te duur. De FNV geeft in het FD een voorbeeld: 

Lees verder

Raad van State: Flexwet Koolmees kan in de haard

De opper-affakkelaars van de Raad van State hebben weer eens een wet naar de schroothoop verwezen. Deze keer betreft het slachtoffer de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die vandaag door minister Wouter Koolmees (inclusief RvS-advies) naar de Tweede Kamer is gestuurd. De wet is een opvolger van Asschers gefaalde Wet Werk en Zekerheid, maar heeft met het verminderen van de verschillen tussen flex en vast hetzelfde doel. Greep uit de maatregelen onder de WAB: Werknemers hebben sneller recht hebben op een (hogere) ontslagvergoeding. Van werknemers die een vast contract krijgen wordt de proeftijd opgerekt van twee naar vijf maanden. Payrolling wordt duurder. Werkgevers zouden weer tot drie jaar (ipv twee) tijdelijke contracten mogen aanbieden. Koolmees denkt dat werknemers met dat extra jaartje flexervaring sneller in aanmerking komen voor een vast contract. RVS vraagt zich af waar de minister deze laatste wijsheid vandaan haalt, want vroeger was de termijn ook drie jaar en daalde het aantal vaste contracten evengoed. De verlening van de proeftijd vindt de Raad, net als FNV, onverstandig omdat dit wel eens een verkapt flexcontract zou kunnen worden. En door payrolling duurder te maken worden alternatieven als uitzendbureau's of het inhuren van zzp'ers aantrekkelijker. Bestaat de wet volgens de Raad dan alleen maar uit brandhout? Neen.

Lees verder
Linktip: Energie vergelijken