Dat was hem dan. Das Kapital stopt

  

Precies 2.225 dagen geleden. Toen verscheen het eerste artikel op Daskapital.nl, geschreven door geestelijk moeder Anna Dijkman. Nu, op 30 april 2019 stopt de site die destijds werd aangekondigd op GeenStijl als een ‘allround economisch blog met een hoog rendement’. Helaas is het juist dat rendement wat ons nu nekt. Niet op gebied van verkeer naar de site (waarmee afgelopen jaar weer records werden gebroken) en de waardering van die bezoeker (liefde terug), maar wel als het gaat om advertentie-inkomsten. De kosten overstegen de baten en u begrijpt ook zonder ruim zes jaar trouw deze site te hebben bezocht dat dit op een goed moment gaat wringen. Dat is erg zuur, maar onomkeerbaar. Wat rest, is vanaf nu geschiedenis. Natuurlijk zijn we dank verschuldigd aan u, de bezoeker. U was, zeker voor internetbegrippen, behoorlijk genuanceerd en soms zelfs deskundig in uw commentaar. En dan te bedenken dat we het hier hebben over een absolute minderheid die de moeite nam om onder onze stukjes te reageren. Nu hoeft u zich geen zorgen te maken over de toekomst van de redactieleden, want ex-Daskapitalisten komen doorgaans best aardig terecht. En gelukkig blijft het DK-archief nog bereikbaar. Nou goed. Dat was het. Het condoleanceregister is bij dezen geopend. 

Slimme bijstandsfraudeur kost Rotterdam miljoenen!1!!1

Tenminste, als we alle doemverhalen van vandaag mogen geloven, zoals dit alarmerende bericht: Gemeenten lopen [...] vermoedelijk miljoenen nog terug te vorderen bijstandsgelden mis. Alleen al in Rotterdam gaat het om een bedrag dat kan oplopen tot 40 miljoen euro. MILJOENEN! En dat allemaal met dank aan een hardwerkende Rotterdammert die sinds 1996 in de bijstand zat. In de periode 2000-2003 ook nog, maar toen had ‘ie ook nog allerlei baantjes. De gemeente wilde daarom geld terug. Logisch, zou u denken. Dus op 26 maart 2004 besloot de gemeente een dikke €38k terug te vorderen. In het begeleidende kattenbelletje stond ‘Wij zullen de schuld verrekenen met uw uitkering zodra u de overige schulden [nog zo’n €45k] bij ons hebt afgelost.’ Dan, op 7 augustus 2015 vindt meneer het welletjes geweest. Van die €38k staat er nog €35k open dus wat doe je dan? Een verzoek om kwijtschelding indienen, want waarom ook niet. Gemeente zei natuurlijk ‘nein’, waarop de schuldenaar doodleuk stelde dat de vordering van €35k verjaard was. Bezwaartje hier, beroepje daar en toen naar het eindstation, de CRvB. Die gaf de steuntrekker gelijk. Waarom? Dit soort vorderingen verjaren binnen vijf jaar, en volgens de CRvB was die termijn gaan lopen op 26 maart 2004. In de tussentijd had de gemeente wel van alles gedaan om geld te innen, maar was daarin nogal slordig geweest. In het kattenbelletje was namelijk sprake van ‘zodra u de overige schulden bij ons hebt afgelost’. Dat is nou niet echt een concrete termijn, maar de verjaringstermijn ging toch lopen. Want destijds werd er al €40 per maand ingehouden om voor die ‘overige schulden’, maar dat was ook al niet concreet genoeg om de verjaring tegen te gaan (voor de liefhebber: ‘stuiten’). Sterker nog, de gemeente had even op een bierviltje moeten zetten hoeveel die gast nog in het rood stond, keurig gespecificeerd en wel. Dat is een beetje dom geweest, en voor de CRvB genoeg om die schuldenaar (die, zoals u zelf in de uitspraak kunt lezen, maar liefst vier afzonderlijke ‘fraudeschulden’ had openstaan bij de gemeente) te feliciteren een verjaring ter waarde van €35k. Of de beste man heden ten dage nog steeds in de bijstand zit, vermeldt de CRvB niet, maar het lijkt ons dat hij intussen dusdanig bekend is met deze materie, dat ‘ie zo morgen aan de slag kan als broodschrijver op de afdeling ‘Gedonder met de bijstand’ bij daarin gespecialiseerd weblog. Oh nee, wacht...

Bankier spiekt op andermans telefoon en speelt gouden tip door. Mag dat?

In de trein hoor en zie je nog weleens wat. Dat gold ook voor inmiddels ex-zakenbankier voor UBS Alexandre Zaluski, die in de zomer van 2014 vanuit Londen naar Parijs reisde middels de Eurostar. Naast hem zat iemand die heel driftig op een stel telefoons aan het typen was, en dat bleek dealmaker Vincent Le Stradic van zakenbank Lazard te zijn. Terwijl Le Stradic vakkundig switchte tussen zijn verschillende telefoons zag Zaluski daar wat interessante informatie op voorbijkomen. Van dat spieken was de dealmaker zich niet bewust: Zaluski zat in zijn vrijetijdskloffie en had een klein baardje, dus dat zou wel goed zitten. De paar flarden informatie die de UBS'er bij elkaar spiekte bleken te gaan om een poging van het Franse telecombedrijf Iliad om de Amerikaanse tak van T-Mobile over te nemen voor $15 miljard. Zaluski speelde de tip direct door naar zijn UBS-collega Christian Lesueur, die gespecialiseerd in telecomzaken was. Vervolgens legde Lesueur alle puzzelstukjes bij elkaar en formeerde snel een team om een financierings-pitch voor Iliad te maken. Voor de goede orde: het overnameplan van Iliad strandde. Maar was het spieken van Zaluski en het pitchen van zijn collega oké? Jazeker, zegt de Franse AFM vandaag, dit hoorde simpelweg bij zijn werk als zakenbankier. Hetzelfde geldt voor Lesueurs' poging om UBS bij de deal te betrekken. Dealmaker Le Stradic krijgt ook geen deksel op zijn neus, al vindt de Franse beurswaakhond hem wel ietwat onzorgvuldig. Heel professioneel was zijn karige afschermen van die vertrouwelijke berichten omtrent een deal van $15 miljard inderdaad niet. Kortom, kijk goed uit als u in de trein op uw telefoon gevoelige dingen aan het regelen bent, er kan zomaar een zakenbankier naast u zitten die daar kennis van neemt.

Vuilnisman accepteert asperges van klant. Is ontslag wegens omkoping terecht?

Tijd om over te schakelen naar de rechtszaal voor een hoger beroepje over een ontslag op staande voet. Uit ervaring weet u dat zo'n oosv'tje doorgaans een kansloze missie is. In dit geval gaat het om een vuilniswagenchauffeur die in maart 2018 na 17 jaar trouw dienstverband eruit geknikkerd wordt. Ten kantore van zijn werkgever hoort de chauffeur van de 'manager integriteit' dat uit onderzoek is gebleken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan 'zwartladen'. Lekker bijverdienen door meer afval van de klant mee te nemen dan contractueel is afgesproken. In plaats van de extra kilo's te factureren voor zijn werkgever, zou de chauffeur 'geld en/of goederen van een of meerdere klanten [hebben] aangenomen, ogenschijnlijk als tegenprestatie voor geleverde diensten'. Plus, zo stelt de werkgever, heeft onze chauffeur de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Is onze afvalophaler het uiteraard niet mee eens. Samenvattend: het besluit van de werkgever voldoet niet aan de eisen voor een oosv en onze vuilophaler wil een kleine 75k aan vergoedingen zien. Er blijken door de werkgever enkele observaties te zijn gedaan gedurende het contact met een klant, maar daaruit blijkt niet dat de chauffeur geld of goederen heeft aangenomen. Een confrontatie met de medewerker volgt, want hij is bij de klant wel gespot met een plastic zak. Nee, die zak bevat geen stapels bankbiljetten of een gouden Rolex. Points d'amour - beter bekend als asperges - zijn volgens de chauffeur de schamele inhoud van de tas. Reden voor de werkgever om nog eens te wijzen op het huishoudelijk reglement. Uit dat document blijkt dat geschenken accepteren, anders dan 'vormen van verteer van geringe waarde welke ter plekke genuttigd kunnen worden', verboden is. Tis aan de rechter om te bepalen of een zak asperges tellen als een groot geschenk. Sowieso heeft de werkgever volgens de rechter niet voldoende onderbouwd dat een tasje asperges 'een ongepast voordeel vormt'. En daar komt bij dat het niet vast is komen te staan of de asperges een tegenprestatie voor het wegmoffelen van extra afval waren. Resteert wat geneuzel over registratie van afvalcontainers en het naleven van veiligheidsvoorschriften, maar daar maakt de rechter eveneens gehakt van. Toedeledokie en of de werkgever even €68.000 aan vergoedingen en gemaakte proceskosten wil aftikken.

Vorig jaar is wereldwijd $1,8 biljoen uitgegeven aan defensie. NL op 21, Rusland valt uit top 5

Van elke dollar die wordt uitgegeven aan tanks, vliegdekschepen, pensioenen voor militairen, etc. is $0,53 afkomstig van de NAVO-landen. Van de stroom vredesdividenden na 1989 is geen hol meer over. In 2018 lag de 'global military spending' 76% hoger dan in het post-koude-oorlog-jaar 1998. Het Stockholm International Peace Research Institute heeft de $1.822 miljard op een rij gezet, gelardeerd met wat histeurisch perspectief. Dat kunt u allemaal nalezen in deze pdf. Indien tl;dr dan plaatje onder hier GROOT en hoe die bedragen zijn becijferd leest u daar.

Lees verder

In 2030 kunt u een huis in Friesland of Zeeland kopen voor de prijs van een krat bier

Leuk, de mensen van ABN Amro hebben gekeken naar hoe het met het woningtekort en de bouwsector in het bijzonder gesteld is. Met de kennis van nu uiteraard, maar goed. Volgens de onderzoekers zijn er in 2030 nog 157.000 huizen te weinig om aan de vraag te voldoen. Terwijl er al jaren wordt geroepen om de bouw van meer huizen, neemt het aantal bouwvergunningen juist af. In 2018 daalde het aantal met 5,7% ten opzichte van een jaar eerder. Waar de tekorten volgens de bank het meest gaan oplopen, kon u zelfs dronken op Koningsnacht nog oplepelen. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn hofleverancier met zo'n 126.000 huizen, daarna volgen Gelderland, Noord-Brabant en Groningen. Maar waar er tekorten zijn, zijn er ook overschotten. Die ziet u op de grijze plekken in onderstaand kaartje.

Lees verder

FD: Einde van Nederlandse brievenbusfirma's in zicht

Het Financieele Dagblad gaat vandaag door op een uitspraak van het EU-Hof van afgelopen februari over brievenbusfirma's. Het blijkt dat die uitspraak -de Deense belastingdienst wilde graag weten of en wanneer divididend wel belast kan worden- direct verband houdt met een Nederlandse dochtermaatschappij van het Amerikaanse NetApp. FD: 'In de omstreden transactie betaalde (de NL-dochter, red.) NetApp B.V. €76 mln dividend aan het dochterbedrijf van de Amerikanen in Denemarken, waar de Nederlandse bv op dat moment onder viel. Dit geld verdween via een speciaal daarvoor opgerichte tussenholding in Cyprus naar Bermuda. Belastingvrij, dacht NetApp. Een bedrijf in Nederland hoeft geen dividendbelasting in te houden als het winst uitkeert aan een Deense eigenaar. Volgens Europese regels hoeft een Deens bedrijf dat evenmin te doen als het dividend uitkeert aan een Cypriotische grootaandeelhouder, meende althans NetApp. Cyprus ten slotte kent geen bronbelasting, zodat geldstromen onbelast de Europese Unie uit kunnen'. Het enige punt is dat de Cypriotische tussenholding enkel als brievenbusfirma geld uit de EU tovert en in dat geval, zo bepaalde het EU-Hof in februari, moet er een streep door die belastingvrije geldstromen. En dat betekent dat de Nederlandse belastingdienst in touw moet om kort gezegd te bezien of NetApp ten onrechte met belastingvrije bedragen heeft geschoven. Enfin. 'De uitspraken raken alle bedrijven die via tussenschakels in onder meer Nederland dividenden, rente en royalty's de EU uit sluizen', schrijft het FD en volgens fiscalisten betekent dit het einde van Nederland als groothandelaar in belastingontwijkconstructies. Is jammer, maar kunnen we hebben.

China zit ernstig verlegen om Afrikaanse propaganda

Zoals u weet zijn Westerse media er gek op om correspondenten in het buitenland te hebben. Zo heeft RTL de onvolprezen Erik Asstomouthaan in New York gestationeerd. Een accountant zou kunnen zeggen dat Erik pure geldverspilling is. Hij is een perfect specimen van de genus Journalistiekkisdodus. Want ja, iedereen kan overal CNN overtikken. Dat hoeft niet per se in New York. Dat kan ook op een industrieterrein in Neede. Maar hee, Erik A2M heeft mensen geïnspireerd. De Chinese president partijleider Xi Jinping bijvoorbeeld. Xi wil meer positieve aandacht voor het grootste infrastructurele project in de geschiedenis van de verderfelijke mens. Dit project heet met de stroeve poëzie van geïndustrialiseerde kersenbloesems 'Belt & Road'. De hermetische taal laat zich ontcijferen als: bloed, staal, wegen, havens en meer. Maar ja, betrokken landen zien er weinig in en hun media schrijven er negatief over - als ze er al over schrijven. De meeste van deze media zijn ongeveer even positief over dit Chinese project als Nederlandse media over Nederlanders die niet Van Kleur zijn. En dat is niet de bedoeling. 'President Xi Jinping called on media outlets in the countries involved in the Belt and Road plan to fashion stories about the scheme in a way that boosts public support.' Het Westen zal vast een grote  mond over deze bemoeienis hebben, maar dat is niet terecht. Het Westen zal klagen over propaganda, maar ja, dan kunnen de Chinezen zeggen dat wij aan agendajournalistiek doen en aldus maar het halve verhaal vertellen. Verdraaien noemen nette mensen kwaliteitsjournalistiek. Of een betaalde baan voor Erik Asstomouthaan.

Deze blockchain-startup wil de Google-zoekmachine gaan slopen

Presearch, zo heet de zoekmachine waarmee de gelijknamige startup u een op termijn definitief alternatief wil bieden voor Google. Dit behoorlijk ambitieuze doel ligt dus simpelweg in het slopen van Googles absolute wereldheerschappij op de zoekmachinemarkt. Momenteel vloeien 77% van alle searches wereldwijd door de Google-poorten en de techreus is, zeggen de makers 'influencing trillions of dollars in spending, shaping perceptions and effectively acting as the primary gatekeeper to the Internet'. Is wel een puntje: we hoeven u immers ook niet te vertellen dat Google uw data ten volle gebruikt ten gunste van haar lucratieve advertentie-apparaat en daarbij enig gesjoemel met zoekresultaten niet schuwt. Het alternatief: 'a new, open and community-driven search engine'. Hoe Presearch de wereld wil veranderen? Door 100% voor privacy te gaan, een community te vormen én de gebruikers bij elke search te belonen - u leest het goed - met PRE's, de eigen cryptomunt. De coins kunnen weer gebruikt worden om bijvoorbeeld advertenties te kopen. Het witpapiertje kunt u hier lezen. Op dit moment is Presearch vooral een layer over alle bestaande zoekmachines (waaronder Google) dat gebruikers in staat stelt bij elke search kiezen welke ze daarbij willen gebruiken, iets dat bij Google onmogelijk is. Krijgt Google dan niet alsnog de data als deze zoekmotor als optie wordt gebruikt? Bij navraag: 'Google can still see what the search term is but they cannot see who searched for it', aldus een woordvoerder. Doel is om uiteindelijk hun eigen, decentrale zoekmachine door te ontwikkelen - in nadrukkelijke samenwerking met de community - totdat deze de concurrentie met Google aankan. Een miljoen mensen gebruiken op dit moment Presearch, dus er is nog een lange weg te gaan. Het is natuurlijk een initiatief die de goeie-ouwe community-gedachte uit de beginjaren van het internet in herinnering roept. Een naïef project misschien, en wellicht ook een dat in geval van succes net als Google zelf, dat ooit ook jong en idealistisch was, op den duur door de grote commerciële belangen wordt getransformeerd tot een allesvreter. Dat gevaar bestaat altijd. Maar wie weet? Google gaf het internet een poort, Presearch probeert nu een poort voor alle poorten te zijn en daarna, zonder datahandel en met respect voor privacy het roer met de eigen zoekmachine over te nemen. Aan u de keuze. En zolang er een keuze is, is het goed. 

Hoe staat het eigenlijk met de die grote opvolger van Pokémon GO?

Gamemaker Niantic had de opvolger van de smartphone-game Pokémon GO gepland in 2018. Het werd echter 2019 voor Harry Potter Wizards Unite. Over de exacte redenen van de vertraging is weinig bekend. Mogelijk was 2018 nog te vroeg omdat de inkomsten van de game in dat jaar nog groeiden met 35% ($795 miljoen) ten aanzien van 2017. Sowieso is nieuwe Pottergame op dezelfde formule geënt als GO. Via een AR-functie kan in de 'dreuzelwereld' via spreuken verscheidene items verzamelen en tegen allerlei wezens uit Rowlings Harry Potter- en Fantastic Beasts-wereld in gevecht gaan. Over het exacte moment in 2019 waarop Wizards Unite in Nederland kan worden gespeeld, heeft Niantic nog niets losgelaten. Inmiddels kunnen sinds deze maand smartphonebezitters die woonachtig zijn in Nieuw-Zeeland wel al de bèta-versie van game testen. De verwerking van de data hiervan zal zeker nog wel een paar maanden in beslag nemen. De eerste informatie van deze dus nog niet definitieve versie is voor u (en/of uw kinderen/kleinkinderen) al lekker te streamen op YouTube: pubernerdfillempie hier, basisinfostreampje daar. De bèta ziet er veelbelovend uit en aangezien er, zeker in onze regionen, wellicht meer Rowlingadepten onder gamers te vinden zijn dan liefhebbers van pluizige, tenor-stemmige vechtknuffels, heeft de Pottergame de potentie om het succes van Pokémon niet alleen te evenaren maar zelfs te overstijgen. Dus niet gevreesd als u eind dit jaar in een obscuur steegje ineens een grote groep mensen tegenkomt. Als zij zombie-achtig naar hun schermpje staren, is er niets aan de hand.

Linktip: Energie vergelijken