Bijstandstrekker wil twee gratis iPads. Lukt dat (in hoger beroep)?

Daar zijn we dan weer met ons onregelmatig terugkerende rubriekje over mensen die gratis dingen willen op kosten van de Staat. Eerder verschenen: hoer (afgewezen) en fiets (afgewezen). Dit keer gaat het om een vader die wil dat er gelapt wordt voor twee iPads. Waarom twee? Omdat zijn schoolgaande kinderen die nodig hebben voor hun huiswerk. De man krijgt een bijstandsuitkering en zegt de kosten van  €234 per iPad zelf niet te kunnen dragen. Daarom moet zijn gemeente in het kader van de bijzondere bijstand hiervoor een extra geldbedrag reserveren. De gemeente wijst dit verzoek af, omdat de aanschaf niet noodzakelijk is. 'De school biedt een mogelijkheid waaraan geen kosten zijn verbonden, namelijk dat de iPad op school blijft en dat het kind met inlogcodes op school, thuis, op de naschoolse opvang dan wel in de openbare bibliotheek op een laptop/tablet of computer verder kan werken. Daarnaast biedt de school een alternatief in de vorm van gespreide betaling, waarbij de iPad mee naar huis mag worden genomen tegen betaling van €6,50 per maand en de iPad na afloop van 36 maanden eigendom wordt van de betrokkene.' Niets mee te maken, zegt de man, waarop hij in hoger beroep gaat. Hij heeft thuis geen laptop of computer waar de kinderen gebruik van kunnen maken en de kosteloze optie komt niet voor hem in aanmerking omdat zijn kinderen na school naar de naschoolse opvang gaan waardoor ze op school hun huiswerk niet kunnen doen en er bij de opvang één computer beschikbaar is. Uitwijken naar een andere naschoolse opvang biedt ook geen uitkomst want de kinderen moeten naar logopedieles en die opvang kan ze daar niet wekelijks naartoe brengen. Tenslotte zegt hij dat hij die €6,50 per maand niet kan betalen en dat hij dat uit nood toch heeft gedaan waardoor hij nu in de financiële sores zit. Ellende.

Lees verder

Dus toch: Ivanka Trump wel degelijk gevraagd om Wereldbank te leiden

Ivanka Trump doet hard haar best om de leuke variant van haar vader te zijn. Ze staat bekend als charmant, intelligent en immer goed voorbereid. Wat ook weer niet wil zeggen dat iedereen stond te springen van blijdschap toen er geruchten opdoken dat Ivanka weleens de volgende president van de Wereldbank zou kunnen worden. Naar nu blijkt waren dat meer dan geruchten: het was waar. (De benoeming is al in kannen en kruiken en David Malpass is benoemd tot president, geen zorgen.) '(...)  in an interview during a trip to Africa this week, Ivanka told The Associated Press that her father had in fact “asked me about that,” saying that he pitched it to her as a question.' Het leek daddy helemaal geweldig, want zo vertelde hij, 'she's very good with numbers'. Dan weet je het wel. Uiteraard ligt het verwijt van nepotisme voor de hand, maar dat is niet het enige. Ivanka zelf maakt het allemaal niet veel beter: 'Instead, she noted, she and Treasury Secretary Steven Mnuchin led the selection process, “bringing multiple candidates to the president ultimately for him to make the final decision.”' Afgezien van nepotisme, zou dit loepzuivere belangenverstrengeling zijn. Ook als Ivanka zich terugtrok, zien wij niet in hoe Mnuchin zijn baas gaat vertellen dat diens dochter ongeschikt is. Anyway, wat begon als gerucht bleek waar, maar heeft verder geen gevolgen voor de benoeming bij de Wereldbank. Een bijzonder inkijkje is het echter wel.

Pensioenfondsen in de problemen. De NOS probeert te duiden

De grootste Nederlandse pensioenfondsen verkeren in zwaar weer. De beleggingsresultaten in het afgelopen kwartaal waren uitstekend; de aanhoudend dalende rente zorgt echter voor dalende dekkingsgraden. Reden voor de NOS om uit te pakken met een alleraardigst artikel over de nakende pensioenkortingen des doods. Wij pakken uit dat artikel de cijfers en de toelichting, want met die toelichting gaat het ietwat mis. 'Feitelijk is er voldoende geld voor de pensioenen voorhanden, maar de verplichtingen drukken de dekkingsgraden', tikt de NOS. Het aardige is dat die maar nergens op slaat (breuken zijn altijd lastig) en dat feitelijk juist helemaal niet 'voldoende geld voorhanden' is*. Dat laat het NOS-staatje feitelijk nou juist zo mooi zien. De verplichtingen (=de huidige waarde van de toekomstig uit te keren pensioenen) zijn hoger dan de bezittingen (obligaties, aandelen, vastgoed, etc.), maar dus omdat wegens opdat dientengevolge zijn de dekkingsgraden laag**.

*wel bij het bedrijfstakpensioenfonds voor de bouw (waar overigens de verplichtingen van Q4-2018 verkeerd staan weergegeven). Mocht u een dezer dagen huilende pensioenfondsbestuurders op tv of in de krant zien, dan weet u dat ze niet het uit 2015 daterende beste topic over rentevisies ter wereld ooit hebben gelezen.
**men zou kunnen betogen dat de rekenrente omhoog zou kunnen. Dan dalen de verplichtingen en is er rekentechnisch gezien wel voldoende pensioenvermogen. Maar dat zijn dan wetgevings- en glazenbolwensen en nog steeds geen feiten, en zie verder het uit 2015 daterende beste topic over rentevisies ter wereld ooit.

Franse minister: echt die Britten moeten nou wegwezen hoor

Tja, die Brexit, daar horen we even niet zoveel meer over hè? Dat komt natuurlijk omdat vorige week de dreigende no deal Brexit van 12 april werd voorkomen omdat de EU het VK nog wat langer de tijd gaf om nou verdorie eindelijk ‘s een keer met fatsoenlijk en vooral werkbaar alternatief voor de Withdrawal Agreement op de proppen te komen. Nieuwe deadline: 31 oktober. Daar verwachten wij en de rest van de wereld verder helemaal niks van, want de onderhandelingen met Labour dreigen nergens op uit te draaien. Wie er sowieso niet zat te wachten op dit uitstel was de Franse president Macron, die vorige week compleet balle dure speelde door te stellen dat de Britten gewoon op moesten zouten, aangezien hun interne gedonder de rest van de EU gegijzeld houdt. Na lang praten streek hij over zijn hart en stemde in met de Halloweendeadline, maar dat blijkt nu opzetje voor een good cop bad cop-spelletje te zijn geweest van de Fransen. Vandaag stelde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dat wat hem betreft het VK zo rapide mogelijk de EU moet verlaten. Hoe eerder, hoe beter zelfs. Want de Britten hebben in het referendum nou eenmaal voor een exit uit de EU gestemd, dan moet de Britse regering daar ook maar eens gehoor aan geven. Bovendien kan de EU dan ook door met de hervormingsplannen. Verder stelt Le Maire terecht dat de Franse overheid nog steeds last heeft van het negeren van een referendum over het Verdrag van Lissabon (2005). Dus, het VK moet niet dezelfde fout maken en gewoon wegwezen, conform de Wil van het Volk, zonder tweede referendum. Beetje jammer dat Het Volk zich niet echt heeft uitgesproken over de #hoedan van de Brexit of er een beetje serieus over nagedacht heeft maar soit. Ondertussen weet Nigel Farage (die zelf natuurlijk ook geen idee heeft, zie hieronder) door mede door hemzelf aangewakkerde chaos te benutten om zijn geliefde en chique betaalde pluche in het Europees Parlement nog wat langer (was al MEP toen Matthijs de Ligt nog geboren moest worden) bezet te houden.  

Social

Bij dalende woningprijzen gaat u minder consumeren. Maar waarom eigenlijk?

Mooi onderzoekswerk vinden we vandaag in economenblad ESB. Aan de hand van bestaande literatuur en de Nederlandse cijfers over de periode 2006-2015 wordt daar een verklaring gevonden voor de reële consumptiedaling van 7% die optrad toen de woningmarkt implodeerde ('het reële huizenprijspeil lag in 2014 27% lager dan in 2008', en verder het plaatje boven). Huurders zetten nauwelijks een rem op de uitgaven; mensen met een koopwoning des te meer. Maar waar komt die daling dan precies door, zo luidt de centrale vraag. Antwoord: een dalende woningprijs doet het vermogen van huishoudens slinken en minder overwaarde zorgt er eveneens voor dat mensen minder kunnen (bij)lenen. Resultaat van deze twee zaken: '(...) van de reële consumptiedaling van zeven procent kan slechts één procentpunt worden verklaard door het directe effect van een daling in de huizenprijzen'. Maar wie of wat neemt dan het leeuwendeel van de daling voor zijn rekening? Antwoord: de mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van het inkomen (zeg maar 5 x het inkomen) en ten opzichte van de waarde van de woning (waaronder begrepen de groep met een onderwaterhypotheek; in 2014 stonden meer dan 1 miljoen huishoudens onder water). Na veel meten en rekenen blijkt dat nogal een manisch-depressief groepje te wezen: 'In 2014 consumeerden zij, op het diepste punt, elf cent per euro minder van hun gemiddelde besteedbaar inkomen dan huishoudens met hoge schulden deden in 2007. Vóór de grote recessie consumeerden deze huishoudens meer dan huishoudens met een relatief lage hypotheekschuld'. In ieder geval schrok deze groep zich zo de tering van de GFC dat zij voor 6%-punt hebben bijgedragen aan de daling van de consumptie. Allemaal om preventief te sparen om 'inkomens- en werkgelegenheidsrisico’s' op te vangen. Enfin. U kunt het onderzoek via deze twitterlink gratis lezen of anders hier registreren. Wie denkt van ja logisch toch allemaal heeft enerzijds een punt en ziet anderzijds hoe groot de impact is van een stukje soepele kredietverlening. Levert extra economische groei op in de gloriejaren en extra krimp als de woningmarkt instort -en dat staat, zo voorspelde u eergisteren, binnen twee jaar wederom te gebeuren.

Merendeel oude werknemers haalt lachend hogere pensioenleeftijd

In Nederland worden we steeds ouder en blijven we ook langer in goede gezondheid.  Komt bij dat ons landje vergrijst. Vandaro dat de overheid heeft besloten om de AOW-leeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Dat verhaal kent u. Maar hebben we er eigenlijk vertrouwen in dat deze oplossing gaat werken?  Volgens pensioendenktank Netspar staan werkgevers in ieder geval 'niet te springen om ouderen langer aan het werk te houden.' Oudjes zijn vaker ziek, weinig flexibel, snappen 20 jaar na Wim Kok nog steeds niet hoe een computer werkt en vangen hiervoor nog een hoog salaris ook. Uiteraard zijn er verschillen per sector. In de industrie/bouw maakt 55% van de werkgevers zich zorgen over de beperkte inzetbaarheid van werknemers met gezondheidsproblemen. In dienstensector is dat 40% en in de publieke sector 35%. Een kwart van de ambtenarenwerkgevers maakt zich zorgen over het 'lichamelijk volhouden van het werk tot de AOW-leeftijd'. In de bouw en industriële sector ligt dit op 47%. Een groot deel van de geriatrische werknemers (60-65 jaar) heeft evenmin weinig vertrouwen in het eigen lichaam. Vier op de tien in deze groep maakt zich zorgen over het volhouden van het werk tot de pensioenleeftijd (en voor het resterende deel zie kop). Vragen wij ons af of die zorgen heel reëel zijn. 

Lees verder

Gidsland Nederland is inflatiekampioen van de eurozone

Twee weken geleden konden wij u al melden dat de (komt dat scrabblewoord) consumentenprijzenindex in Nederland een deftige curve laat zien: 2,5% omhoog in het eerste kwartaal van 2019. En dat was natuurlijk kak, want de CAO-lonen deden slechts plus 2,3% en dan gaat u er dus niet op vooruit. Vandaag lezen wij bij ons favoriete bureau voor de statistiek, het CBS, dat Nederland in de eurozone een aardig deuntje meeblaast als het gaat om inflatie. In maart stegen in Nederland de consumentenprijzen met 2,9%. Voor de gehele eurozone was dat een luizige 1,4%. Dat oogt nogal scheef, en verdraaid waar zou dat nou aan liggen? Citeren we even het CBS: Dat komt vooral door de prijsstijging van energie en van eten en drinken in Nederland. [...] De prijsstijging van energie voor verbruik in woningen is in Nederland het hoogst van de eurozone. De prijzen van energie waren in maart 2019 in Nederland 16,7 procent hoger dan een jaar eerder. Brengen wij u nog even de titel van een eerder stukkie in herinnering: Minister: uw energierekening stijgt inderdaad, maar het valt allemaal mee. Mag u zelf bedenken of u een plusje van 16,7% wel mee vindt vallen of niet. Alvorens u dat hieronder schuimbekkend neerplempt: het kan altijd erger. Kijken we buiten de eurozone, dan zijn binnen de EU de Hongaren en Roemenen pas echt de sjaak. Daar stegen de consumentenprijzen met respectievelijk 3,8% en 4,2%. Zo bezien doen we het hier in Nederland fan-tas-tisch met onze derde plek op de EU-ranglijst der inflatie. 

Netflix gaat dit jaar nóg meer cash verbranden dan eerder verwacht: $3,5 miljard

Hoe lang gaat het nog goed met Netflix? Dat is de wederkerende vraag van de Amerikaanse streamingdienst die er bekend om staat meer cash te investeren dan te verdienen. Uit nieuwe kwartaalcijfers (pdf) blijkt daar alvast niets te zijn veranderd. Maar om met het goede nieuws te beginnen: de eerste drie maanden van dit jaar is een recordaantal nieuwe betaalde abonnees binnengehaald: 9,6 miljoen, waardoor het totaal op 148,9 miljoen komt, wat resulteert in een omzet van $4,5 miljard en een brutowinst van $584 miljoen. Ook de winst per aandeel steeg aanzienlijk, van $0,30 in het laatste kwartaal van 2018 naar $0,76 dit kwartaal. Tegelijkertijd zit de concurrentie niet stil met Apple en Disney die met een eigen streamingdienst komen. Volgens Netflix hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, ook wegens de verscheidenheid aan aanbod. 'Both companies are world class consumer brands and we’re excited to compete. We believe we’ll all continue to grow as we each invest more in content and improve our service and as consumers continue to migrate away from linear viewing (..) We believe there is vast demand for watching great TV and movies and Netflix only satisfies a small portion of that demand.' Ergo: er is nog zo veel ruimte om te groeien, niks aan de hand mensen. Maar omdat er meer concurrentie is, blijft Netflix als gezegd cash pompen in eigen, unieke programma's en films. En dat resulteert in de volgende balans:

Lees verder

Geinig. Handel in aandeeltjes Juve tijdelijk stilgelegd wegens duikeling des doods

'Shares in Italian soccer team Juventus plunged as much as a quarter in value on Wednesday after it was knocked out of Europe’s Champions League competition by Ajax Amsterdam', schrijft CNBC over het tijdelijk opschorten van de handel in aandeeltjes Juve vanmorgen. Ondertussen heeft de club die meer dan twintig jaar geleden wel de CL-finale wist te winnen (niet linken naar doping, red.) de verliezen op de beurs wat weten te beperken, ondanks de financiële teringzooi die de kop opsteekt als een man van €100 mio niet brengt wat een mens ervan verwacht. Nu kijken of men weer gaat 'staken' bij Fiat. Ondertussen zag u de koersstijging van het aandeel Ajax wegens +€90 mio CL-inkomsten vast al ergens.

Lees verder

Oplossing voor de werkloosheid: ga eens overstappen

Kijk eens verder dan uw neus lang is, want er is veel meer mogelijk dan u denkt. Dat is de boodschap vanochtend van het UWV, werkgeversvereniging AWVN en de accountants van Deloitte. Deze club deed onderzoek naar de groep werklozen die korter dan zes maanden in de ww zit (in totaal zo'n 130.000 man), waarvan 30.000 op zoek zijn naar een functie waarvoor veel concurrentie is. Tegelijkertijd stonden er eind 2018 ongeveer 253.000 vacatures open en zijn er voor 190.000 daarvan juist te weinig kandidaten. Vervolgens keek het onderzoekstrio naar overlap tussen populaire en niet-populaire beroepen en die blijkt er warempel te zijn. Gemiddeld zijn er acht vergelijkbare jobs met een krappe arbeidsmarkt voor elke functie waar de markt juist ruim is. Niet zo verrassend, dus op naar de voorbeelden. Een administratief medewerker blijkt qua functieprofiel voor 69% te vergelijken met een inkoopmedewerker, maar ook een salarisadministrateur ligt dichtbij. Daarbij lijkt wat een eventcoordinator doet verdacht veel (71% match) op de werkzaamheden van een expediënt (logistieke dingen, daar is sowieso veel mogelijk) of die van een marktonderzoeker. Duh, denkt u wellicht, hadden werkgevers en werknemers dat niet zelf kunnen bedenken? Nee, zegt AWVN-adviseur Anne Wouters tegen het FD, want vroeger werkte het hameren op diploma's en werkervaring heel goed, maar tegenwoordig verandert werk pijlsnel. Sluiten we af met het volgende. Bij zulke eerdere matches is het wel zo dat zo'n 30% van het functieprofiel niet overeenkomt en om dat gat te overbruggen is toch echt bij- of omscholing nodig. Probleem hierbij is dat één op de drie Nederlanders niets van bijscholing moet hebben en over omscholing hoeven we het niet te hebben. Maar het zal inmiddels toch duidelijk zijn: als u bereid bent over uw eigen grensjes heen te kijken is er heel veel mogelijk.

Linktip: Energie vergelijken