Slimme bijstandsfraudeur kost Rotterdam miljoenen!1!!1

Niet de Rotterdammert uit dit verhaal
Niet de Rotterdammert uit dit verhaal

Tenminste, als we alle doemverhalen van vandaag mogen geloven, zoals dit alarmerende bericht: Gemeenten lopen [...] vermoedelijk miljoenen nog terug te vorderen bijstandsgelden mis. Alleen al in Rotterdam gaat het om een bedrag dat kan oplopen tot 40 miljoen euro. MILJOENEN! En dat allemaal met dank aan een hardwerkende Rotterdammert die sinds 1996 in de bijstand zat. In de periode 2000-2003 ook nog, maar toen had ‘ie ook nog allerlei baantjes. De gemeente wilde daarom geld terug. Logisch, zou u denken. Dus op 26 maart 2004 besloot de gemeente een dikke €38k terug te vorderen. In het begeleidende kattenbelletje stond ‘Wij zullen de schuld verrekenen met uw uitkering zodra u de overige schulden [nog zo’n €45k] bij ons hebt afgelost.’ Dan, op 7 augustus 2015 vindt meneer het welletjes geweest. Van die €38k staat er nog €35k open dus wat doe je dan? Een verzoek om kwijtschelding indienen, want waarom ook niet. Gemeente zei natuurlijk ‘nein’, waarop de schuldenaar doodleuk stelde dat de vordering van €35k verjaard was. Bezwaartje hier, beroepje daar en toen naar het eindstation, de CRvB. Die gaf de steuntrekker gelijk. Waarom? Dit soort vorderingen verjaren binnen vijf jaar, en volgens de CRvB was die termijn gaan lopen op 26 maart 2004. In de tussentijd had de gemeente wel van alles gedaan om geld te innen, maar was daarin nogal slordig geweest. In het kattenbelletje was namelijk sprake van ‘zodra u de overige schulden bij ons hebt afgelost’. Dat is nou niet echt een concrete termijn, maar de verjaringstermijn ging toch lopen. Want destijds werd er al €40 per maand ingehouden om voor die ‘overige schulden’, maar dat was ook al niet concreet genoeg om de verjaring tegen te gaan (voor de liefhebber: ‘stuiten’). Sterker nog, de gemeente had even op een bierviltje moeten zetten hoeveel die gast nog in het rood stond, keurig gespecificeerd en wel. Dat is een beetje dom geweest, en voor de CRvB genoeg om die schuldenaar (die, zoals u zelf in de uitspraak kunt lezen, maar liefst vier afzonderlijke ‘fraudeschulden’ had openstaan bij de gemeente) te feliciteren een verjaring ter waarde van €35k. Of de beste man heden ten dage nog steeds in de bijstand zit, vermeldt de CRvB niet, maar het lijkt ons dat hij intussen dusdanig bekend is met deze materie, dat ‘ie zo morgen aan de slag kan als broodschrijver op de afdeling ‘Gedonder met de bijstand’ bij daarin gespecialiseerd weblog. Oh nee, wacht...

Reaguursels

Inloggen

Poe hee, wel 40 miljoen euro! Daar kan je ook 571 minimumloners arm mee houden met LIV-subsidie voor PE-sprinkhanen. Of 571 leaserijders voorzien van een auto die rijdt op kolenstroom. Of 206 publieke organisaties voorzien van een "top"bestuurder.

Huisregelneef_III | 30-04-19 | 09:14 | + 3 -

Misschien, nee eigenlijk weet ik wel zeker zijn er ook mensen in Rotterdam die wel recht op bijstand hebben maar het door de ambtenaren niet krijgen. Omdat er bijvoorbeeld geen beschikking is afgegeven wat wel had gemoeten van de ombudsman. Geen Gemeente in NL dat nog eens even in orde maakt over de afgelopen 5 jaar.
De gedupeerden hebben niet zoveel rechtsmiddelen tot hun beschikking als de Gemeente en kunnen niets vorderen omdat het hun aan kennis en macht ontbreekt.

Beroep = Boerenlul | 30-04-19 | 00:47 | + 6 -

Over bijstandtrekkers gesproken...
TMG trekt de stekker uit DK. (Of loop ik achter?)
Gaat daar nog iets van een afscheidsberichtje over komen? Of blijft het strijkkwartet spelen tot ze verzwolgen worden door de koude golven om vervolgens mij te zinken tot in de krochten van het internet?
Anyway, @redactie, @mede-guurders (special mention to vitaly chernobyl. Tot het allerlaatst de brexit verdedigd, dat moet je respecteren.)
@allen:
Het was mij een waar genoegen.

two ball cane | 29-04-19 | 23:02 | 3 | + 14 -

Dank, 2BC. Van mijn kant ook.

Om heel eerlijk te zijn ben ik als Nederlander *tegen* de Brexit: ik houd ze er veel liever bij als tegengewicht tegen de politieke opvolgers van Napoleon en die ene staatsman die op 30 april ook is opgehouden met reaguren.

Maar vanuit de UK gezien kan ik alle begrip opbrengen voor de Brexit om alle redenen die al genoemd zijn.

Hopelijk komt de EU tot een vriendelijk vergelijk met de UK dat niet lijkt op een kolonisatie-poging.

Vitaly Chernobyl | 30-04-19 | 11:09 | + 0 -

Dank. Je had slimme reaguursels.

Diotima | 30-04-19 | 15:21 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken