ECHT HEMA: Recordomzet in 2018, maar ook recordverlies en de introductie van een veganworst

OK, dat recordverlies van €233 miljoen is grotendeels te wijten aan een eenmalige afschrijving van €226 miljoen op de goodwill na de overname door Ramphastos Investments/Marcel Boekhoorn vorig jaar. Lion Capital, de vorige eigenaar, betaalde in 2007 'de hoofdprijs' voor HEMA, maar door waardeverminderingen de afgelopen jaren was deze fikse afboeking het resultaat. Zonder die afschrijving zou het nettoverlies op €6,6 miljoen zijn uitgekomen. Zoals u hierboven kunt lezen, heeft HEMA afgelopen jaar ook een recordomzet gedraaid  van €1,27 miljard, maar hier zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Als we naar de omzetgroei van de bestaande winkels kijken, dan slonk die met 2,8% (de like-for-like sales, in de resultaten-pdf). Door de opening van nieuwe winkels in Duitsland en Frankrijk steeg de gehele omzet dus wel. En het brutobedrijfsresultaat (winst of verlies vóór aftrek van belastingen) daalde dan weer van €124 miljoen naar €112 miljoen. Groei is dus het sleutelwoord, zoals het dat eigenlijk al was voor de overname, maar nu met Ramphastos achter de knoppen zo mogelijk nog meer. En dan natuurlijk buiten de landsgrenzen, maar dan wel volgens de franchisersformule. Als u een HEMA wilt beginnen in Spanje moet u dus even bellen naar de mogelijkheden. Om het merk nog meer uit te venten in den vreemde, krijgen winkels buiten de Benelux de toevoeging 'Amsterdam' onder het HEMA-logo op de winkelgevels en in de winkels. De Amsterdamse oorsprong van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam moet hiermee worden benadrukt. En dat doet het goed in het buitenland, is de gedachte. Daarnaast is men van plan om HEMA-spullen ook in andere winkels te gaan verkopen. Daartegenover staat de voorgenomen verkoop van de zeven bakkerijen waar het brood en de tompoucen vandaan komen, iets waar vorig jaar al over gefluisterd werd. Met de opbrengst van de verkoop worden de schulden verlaagd, en gaat de nieuwe eigenaar gewoon door met het leveren van gebak. En ja, er komt een veganistische variant van de bekende rookworst. Duurzaamheid staat namelijk hoog in het vaandel de komende tijd. Een veganistische tompouce is tot nu toe nog niet ontwikkeld, maar er wordt aan gewerkt. Niet te nassen natuurlijk, maar de wereld wordt er wel een beetje beter van. Of HEMA er ook winstgevender van wordt, is even afwachten. 

Reaguursels

Inloggen

Wie koopt er nog iets bij de HEMA? Het aanbod is afschuwelijk.

Veel Nederlandser dan HEMA kon je het niet hebben, maar HEMA heeft helaas afstand genomen van de Nederlandse cultuur.

André4711 | 11-04-19 | 22:11 | + 0 -

De Hema is verworden tot een nietszeggende winkelketen. Geen pasen maar voorjaarsfeest en zo hebben ze nog meer oer-Hollandse gewoontes verkracht. Het zou goed zijn als ze lonsdale zouden gaan verkopen.

Rdock | 11-04-19 | 07:22 | + 0 -

Als je ieder jaar zo'n verlies maakt... dan zou ik er nu mee stoppen
Het heeft geen zin om een zaak open te houden wat ieder jaar verlies draait.

sociaal_econoom | 11-04-19 | 04:34 | + 1 -

Ach, als je vegetarische troep verkoopt als worst verdien je het ook om verlies te maken.

SanderVreibik | 10-04-19 | 22:49 | + 0 -

Heel simpel: alle onroerend goed wordt elders ondergebracht. De werkmaatschappij dient daarna een exorbitante huur te betalen.

Mijn klomp breekt | 10-04-19 | 18:30 | + 0 -

Oldest trick in the book. De koper van de bakkerijen gaat eerst de inkoop, productie en distributie stroomlijnen. Daarna, de tompouche opleuken en duurder maken. Daarna een duurzaamheidssausje eroverheen en nog duurder maken en daarna een wat luxere verpakking en nóg duurder maken. Die overnamesom moet ergens terug verdiend worden. De klant, waar het allemaal om zou moeten draaien, wordt er zelden beter van.

Yeohan | 10-04-19 | 14:08 | 3 | + 3 -

Wellicht dat van het 'Amsterdam' toevoegen aan de naam eenzelfde effect verwacht wordt als van het 'i' voor de naam plaatsen dat een bekende telefoonboer doet. D.w.z. klanten aanspreken die een eh... ander idee hebben van value for money.

Poekieman | 10-04-19 | 14:46 | + 1 -

U bedoelt inferieure, goedkopere ingrediënten gebruiken, iets minder vulling, iets dunnere wafeltjes, iets minder glazuur waar een beetje vulmiddel en zoetstof aan toegevoegd wordt want dat is goedkoper dan suiker, en dat plastic bakje voor het afmeten van de juiste hoeveelheid water kan er ook wel uit.

Huisregelneef_III | 10-04-19 | 14:48 | + 4 -

HEMA.... was dat niet die racistische winkel die zwarte piet verboden heeft? Ik kom er sindsdien nauwelijks meer.

kami124 | 10-04-19 | 13:32 | 1 | + 12 -

Hoofddoeken daarentegen zijn geen probleem, want "islam ies vrede".

Vitaly Chernobyl | 10-04-19 | 14:00 | + 8 -

Het grote voordeel van de verkoop van de bakkerij is natuurlijk dat er meer "op inkoop" verdiend kan worden (lees, afgeknepen zoals de andere toeleveranciers).

frank87 | 10-04-19 | 13:00 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken