Het wil helaas nog niet zo lukken met dat realistische Chinabeleid van de EU

De Franse president Emmanuel Macron heeft Europa dan ook opgeroepen met één stem tegen het grote China te spreken: hij noemde het land recentelijk ook al een ‘systeemrivaal’ en een ‘economisch concurrent’. Toch ongebruikelijk harde bewoordingen voor Europese leiders. De Europese Unie heeft ruchtbaarheid gegeven een realistisch front tegen China te willen. Volgens dit tienpuntenplan dat begin deze maand geopenbaard is moet Europa minder naïef doen als het om China gaat: we moeten Chinese investeringen niet zomaar toelaten als dat ertoe leidt dat onze technologie ontmanteld en naar China getransporteerd wordt. Een ander probleem waar we de ogen voor sluiten is het ongelijke speelveld tussen het westen en China. Wij hebben immers cao’s, mensenrechten en strenge mededingingsregels terwijl de Chinezen daar een stuk minder moeilijk over doen. Nota bene de Communistische Partij aldaar tast flink in de buidel om het grootbedrijf te stimuleren en overheid en bedrijfsleven trekken in algemene zin samen op. De Chinezen spelen niet alleen niet volgens onze regels, ze maken zelfs misbruik van onze regels om ons economisch ‘te verslaan’. Ook moeten we ons geen illusies maken over het Chinese plan voor werelddominantie, pardon, de 21ste eeuwse zijderoute die sinds deze week waarschijnlijk tot aan Luxemburg reikt. 

Bilaterale deals

Want dat was nogal een streep door de rekening. Nadat Italië twee weken geleden als eerste grote Europese economie een krabbel onder het Chinese investeringsproject zette maakte Luxemburg deze week bekend samen met China te werken aan het Belt and Road Initiative, zoals het plan officieel heet. In een statement noemde de premier van Luxemburg de overeenkomst een ‘new step in developing the Sino-Luxembourg relations and in our cooperation at the economic, commercial, academic and cultural level as that of research and development.’ Dat het noodlijdende Italië met zijn anti-Europese regering wel oren had naar Chinese inmenging, al was het maar als middelvinger naar Brussel, is nog te begrijpen maar dat een welvarend land als Luxemburg dit nodig vond is gekker. Waar Macron en Merkel de strategische, geopolitieke koers van de EU proberen bij te houden willen individuele lidstaten toch graag Chinese pecunia veiligstellen in bilaterale deals. Die hernieuwde realiteitszin is natuurlijk leuk en aardig maar het lukt de EU voorlopig nog niet alle kikkers in de Europese kruiwagen te houden. De problemen waar de Chinese investeringen toe kunnen leiden beschreven we eerder. Met geld weten de Chinezen individuele lidstaten tegen elkaar uit te spelen. Neem als voorbeeld Griekenland. Als ontvanger van grote hoeveelheden Chinese investeringen vetode Griekenland formele kritiek van de EU op mensenrechtenschendingen in China. Griekenland werd vorig jaar september overigens formeel lid van het BRI.

Balanceeract

Toegegeven: het nieuwe, assertieve Europese Chinabeleid is een moeilijke balanceeract. Enerzijds worden we voorzichtiger tegenover China, met name als het gaat om veiligheid, anderzijds willen we ook geen ‘Trumpje’ en een handelsoorlog beginnen. Bovendien wil de EU met de Chinezen samenwerken binnen internationale instellingen en op het gebied van klimaatverandering. In dat licht bezien is de dreigende taal van Macron misschien niet zo handig. Daarnaast hebben protectionistische maatregelen en andere vormen van staatssteun ook voor onszelf negatieve gevolgen. Neem bijvoorbeeld het Frans-Duitse proefballonnetje om nationale kampioenen te creëren die het op kunnen nemen tegen Chinese bedrijven die wél staatssteun krijgen. Leuk voor de Siemenses en Alstoms van deze wereld, maar een dergelijke monopolist verhoogt als gevolg van zijn marktpositie wel degelijk prijzen voor consumenten en heeft minder incentives om te investeren in innovaties. Dan raken we op termijn welvaart kwijt én raakt onze industrie ook nog eens achterop bij de rest van de wereld. Een lose-lose scenario. 

Bovendien heeft China zo zijn eigen economische besognes: de groei is het laagst in 28 jaar, het land lijdt onder de handelsoorlog, kampt het land al met een behoorlijke schuldenberg en zijn bovendien de officiële statistieken voor geen cent te vertrouwen. Het is dus denkbaar dat het Chinese probleem zich op den duur zelf oplost. 

Reaguursels

Inloggen

Realistisch en EU-beleid in een zin. Van Euro tot immigratie , van Griekenland tot Oekraïne verdrag, alleen maar wensdenken en roze brillen. En dan nu plotseling realistisch beleid verwachten?

Franker | 01-04-19 | 10:00 | + 5 -

Het zou voor de EU makkelijk moeten zijn om China voor te blijven, de EU had een enorme voorsprong en China was juist berucht om zijn verlammende, typisch communistische bureaucratie.
Maar vele jaren later is de maakindustrie verhuisd naar China en produceert de EU eigenlijk voornamelijk regeltjes en een controle industrie op die regeltjes. Een nep economie.
Uitzonderingen zijn havens en hubs zoals Luxemburg, die groot zijn in bankieren en satellietservicing, handig voor bv 5G aanbieders.
Waar China dus slimme samenwerkingsverbanden aanlegt voor zijn eigen logistiek en IOT en AI toekomst, struikelt de EU steeds maar weer over eigen achterhaalde regeltjes over staatssteun en mededinging.
De EU hoeft dus helemaal niet naar China te kijken, maar naar zichzelf.

Atlas Shruggs 10 | 31-03-19 | 22:30 | 4 | + 22 -

@bigstone: dank. Ik ben iemand die Chinese ondernemers een miljard ontfutselde om te investeren in Nederland. Totdat ambtenaren met macht teveel en verstand te weinig zeiden ho ho ho waar denken wij dat wij mee bezig zijn. En sindsdien ben ik een van de vele duizenden achterhoede gevechten die de NL economie zijn grauwe kleur geven. BNP van advocaten aan mijn kant en 20 bullshit job ambtenaren aan de andere kant, ja op papier is het BNP gegroeid maar als ik vrij was dan was er gewoon een echt bedrijf. Nu is er alleen maar een dictatoriale EU nepeconomie.

Atlas Shruggs 10 | 01-04-19 | 07:55 | + 9 -

Je was me voor met plempen. Exact mijn idee. Goed verwoord.

Vogelbeest | 01-04-19 | 08:46 | + 1 -

We maken hier niks meer. Daarom heeft de EU ook een handelsoverschot van dusdanige omvang dat Trump er zenuwachtig van wordt.

Huisregelneef_III | 01-04-19 | 17:09 | + 1 -
▼ 1 antwoord verborgen

China is een dictatuur. Door westerse kennis weg te kapen hebben ze miljoenen Chinesen een beter bestaan gegeven. Is dat knap, ik weet het niet. De problemen gaan nu pas beginnen voor China. Want het is niet hun eigen technologie. Ze hebben daarbij de ambitie om de nummer 1 van de wereld te worden. Maar met gestolen know how is dat een beetje lastig om die technologie verder te ontwikkelen. Het tweede probleem van China is dat de mensen die het nu beter hebben die dictatuur alleeen maar over zich heen laten komen als ze het goed blijven hebben. En dat wordt wat lastig nu het westen eindelijk gaat inzien dat China geen barst om het westen geeft, sterker nog dat China poep heeft aan het westen. Eindelijk gaan wij intellectual propertie belangrijk vinden en inzien dat niet alles zo maar gratis kan worden weggegeven. Eindelijk het besef dat China schaamteloos kopieert en jat. China heeft ook steeds meer een probleem met energie en het milieu. En als klap op de vuurpijl neemt de bevolking af en gaat het land vergrijzen. Ik verwacht dus nog een paar stuiptrekkingen van China met daarna een stille aftocht omdat ze het te druk krijgen met de inlandse problemen..

gepast_betalen | 31-03-19 | 22:15 | 5 | + 2 -

Westerse kennis weg kapen? Door de maakindustrie wordt het daarheen verscheept. Apple en veel andere bedrijven instrueren de fabrieken precies hoe het product gemaakt moet worden, tegen zo goedkoop mogelijke kosten en redelijke levensduur. China hoeft dus alleen met open armen te blijven staan en de kennis stroomt vanzelf binnen.

wolfjemidas | 01-04-19 | 11:19 | + 1 -

China heeft veel meer STEM-mers en herinneren zich nog goed waar linkse waanzin toe leidde. De EU is... een zinkend schip.

M.a.w. China komt en de EU gaat.

Poekieman | 01-04-19 | 13:13 | + 0 -

Er gaan wat zaken door elkaar. Allereerst is onze industrie niet gestolen. Dat betekent dat deze organisch blijft groeien. Produceren is iets anders dan innoveren. En een dictatuur innoveert niet zo lekker (Rusland, Cuba, noem maar op). Verder is er toch echt een probleem met de vergrijzing. De EU zuigt, maar we hebben het nog nooit zo goed gehad. De Chinezen die ik ken willen allemaal weg. Denk je dat je daar die technologie dan mee op gaat bouwen. De middenstand moet zoet worden gehouden en dat lukt ook steeds minder goed. De snoepjes en kralen raken op en dan zul je moeten ingrijpen met harde hand. Dat wordt wat lastiger dan tienduizenden gele hesjes. Kwaliteit is geloof ik geen Chinees woord voor. Om die rede weiger ik Chinese spullen te kopen. Bij Volvo zijn ook al roestproblemen aan het ontstaan (top 5 van roestbakken meen ik) omdat verkeerde keuzes gemaakt worden. En zo kan ik nog wel wat zaken opnoemen waardoor China het gewoon niet gaat worden.

gepast_betalen | 01-04-19 | 14:37 | + 0 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Al 5.000 jaar zie je China groeien tot grote hoogte en dan.... zelfmoord plegen. Keer op keer op keer. Elke keer als ik denk dat het ze deze keer wel gaat lukken, zakken ze als een plumpudding in elkaar. Enorm frustrerend.

ZwarteDag | 31-03-19 | 19:39 | 1 | + -1 -

Bij de aankomende crisis gaat China ook opnieuw nat.

steekmug | 31-03-19 | 20:24 | + 1 -

Wanneer 2 Europese bedrijven proberen te fusioneren (tenzij het Duitse of Franse bedrijven zijn, want die mogen alles), dan gaat er een rode vlag omhoog vanwege het concurrentiebeleid e.d.
Wanneer de Chinese overheid al onze bedrijven opkoopt, dan is er blijkbaar geen probleem?
De ruggengraat van de EU is zo slap als een elastiek. Weg ermee!

Nonkel Frituur | 31-03-19 | 19:18 | + 11 -

De EU en met 1 stem spreken ... dat doen ze alleen als de burgers in de EU kaal geplukt moeten worden. Voor de rest lukt dat niet.

klaas24 | 31-03-19 | 19:15 | + 23 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken