‘Beursgang van Uber is grootste risico voor de Amerikaanse bullmarkt’

Grappig verhaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan uit Business Insider. Zoom Video Communications, een veelbelovende startup die meer dan een miljard waard zou zijn, maakte bekend naar de beurs te willen waarop de aandelen in een heel andere Zoom, Zoom Technologies, met 1.100% omhoog spoten, van $0,005 naar maar liefst $0,60. (Bij de beursintroductie in 1990 was de koers van het aandeel $92,36.) Het geinige is dus dat het in verval geraakte bedrijf sinds 2011 geen rapportages meer heeft ingediend en in 2015 aan de SEC, de Amerikaanse toezichthouder, vroeg de listing stop te zetten. Beetje stomme fout (zeker gezien een aanvraag van een beursnotering dus betekent dat je *nog niet* beursgenoteerd bent, maar okay) maar ach, de tickers leken op elkaar en het hielp natuurlijk ook niet dat de beide Zooms op het eerste gezicht in dezelfde markt actief zijn, dan wel waren. 

Maar ook weer niet veel meer dan een ‘fat finger error’ of een stomme fout van een stagiair op de handelsvloer. Toch? Deze anecdote doet denken aan de fabrikant van ijsthee wiens beurskoers 500% steeg toen het ‘Blockchain’ aan de bedrijfsnaam had toegevoegd. Zij waren uiteraard niet de enigen: hier een lijstje van bedrijven dat tijdens de cryptomanie iets met ‘bitcoin’ of ‘blockchain’ aan de naam toevoegden. Het grappige is dat tijdens de dotcom bubbel bedrijven hun naam veranderden in iets met (u raadt het al) .com om mee te kunnen in de vaart der volkeren (*kuch kuch* fraudeleuze koerswinsten *kuch kuch*). U weet waar die internetzeepbel mee is geëindigd. Ook het feit dat voor de meesten de bitcoinmalligheid onderhand wel voorbij is suggereert dat een markt waarin niets meer dan de naam tot idiote, zij het tijdelijke, koersstijgingen leidt rijp is voor de slacht. 

Astronomische verliezen

De anecdote over de beide Zooms toont verder dat het beleggers kennelijk geen bal meer interesseert waar ze hun geld in stoppen. De winstgevendheid van techbedrijven die naar de beurs gaan omgekeerd evenredig lijkt immers aan hun populariteit. De beursgang van Lyft, afgelopen vrijdag, verliep conform de verwachtingen prima met een koersstijging van een goede 20% naar $87,24. (Wel grappig overigens dat deze journalist van CNN wist te melden dat de twee Lyft-chauffeurs die hem die dag rondreden überhaupt niet op de hoogte waren van de beursgang). Het bedrijf leed in 2018 een verlies van $911 miljoen en volgens CNBC zijn er geen logische manieren voor Lyft om binnenkort winstgevend te worden. Dat belooft veel goeds voor ‘the most anticipated IPO in history’, namelijk die van Uber, dat in het laatste kwartaal van 2018 alleen al niet minder dan $842 miljoen verspijkerde. (We schreven eerder over de astronomische verliezen die deze bedrijven lijden.) We zouden niet snel onze spaarcenten in deze bedrijven beleggen maar we vinden het in ieder geval een heerlijk idee dat ieder ritje met dit soort apps zwaar gesubsidieerd wordt door beleggers die alleen maar ‘groeiende groei’ willen zien en concepten als langetermijn winstgevendheid maar moeilijk vinden. 

Party like it’s 1999

We schreven hier overigens een kanttekening over het stokken van die groei van Uber en wat dat betekent voor de waardering. Ook deze bobo betoogde dat een beursgang van Uber het grootste risico vormt voor de bullmarkt in met name technologieaandelen. Hier heeft hij wederom een interessant draadje op twitter: ‘When the leading company in the hottest sector goes public, it reflects a peak in social mood and usually presents an important inflection point in financial markets.’ Voorbeelden uit het verleden zijn de beursgang van Time Warner (2000) die het barsten van de internetzeepbel inluidden en die van BlackStone (2007) die kort daarop gevolgd werd door de financiële crisis. 

Dus beste mensen: Party like it’s 1999 totdat Uber naar verwachting volgende maand het prospectus indient.

Reaguursels

Inloggen

Long Island Ice Tea heeft niets met ijsthee te maken. Het is een hippe cocktail. Dat doet mij vermoeden dat die ‘fabrikant van ijsthee’ een of andere hipstertent is. Of je hier geld in wilt steken....

Biet | 31-03-19 | 19:42 | + 0 -

Het is Amazon ook gelukt: op kosten van investeerders marktaandeel kopen, en daarna cashen. Ik zou niet weten hoe vaak het niet lukt. Dat het de markt en de inkomens van de mensen die er in werken verpest is wel weer duidelijk.

frank87 | 31-03-19 | 13:32 | + 5 -

Het is een indicator op zich dat beleggers nog altijd inschrijven op dit soort IPO's die doen denken aan Fried Air IPO, is er dan toch nog een bull markt.
Of is het dat beleggers graag de gok wagen op het grote upward potential van een nieuwe notering, hetgeen vaak wordt beloond.
Ik waag de gok dat de titel terecht is.

Atlas Shruggs 10 | 31-03-19 | 11:28 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken