Kijk aan. China buigt een beetje voor Trump

In deze tijden van zorgen over de afnemende wereldwijde economische groei snakken de beurzen naar een sprankje goed nieuws. En dat is er vanochtend, want hooggeplaatste bronnen vertellen aan Reuters dat China een hoop goede wil heeft getoond tegenover de Verenigde Staten in het kader van de #handelsoorlog tussen beiden. De Chinezen zouden vergaande voorstellen op tafel hebben gelegd om Amerikaans intellectueel eigendom beter te beschermen. Een stokpaardje van de VS is immers dat China wat moet doen aan de gedwongen overdracht van technologische kennis van buitenlandse bedrijven aan Chinese firma's. In de woorden van een Amerikaanse onderhandelaar: 'They’re talking about forced technology transfer in a way that they’ve never wanted to talk about before - both in terms of scope and specifics'. En dat zou betekenen dat China écht werk maakt van die eerder gemaakte belofte om intellectuele eigendomsrechten te beschermen. Helaas geven de fluisterende regenjassen geen details over de Chinese voorstellen prijs. Maar goed, ook al is dit het zoveelste positieve bericht over de onderhandelingen om een einde aan de handelsoorlog te maken, het blijft immer verstandig om niet te vroeg te juichen. China is een notoir stugge onderhandelaar en zet in op het wegjorissen van alle Amerikaanse importtarieven. Opfrisser: president Trump heeft vorig jaar heffingen op $250 miljard aan Chinese import ingesteld en dreigt met meer, terwijl de Chinezen met tegenzin kwamen met tarieven op $110 miljard aan Amerikaanse import. De Amerikanen zijn natuurlijk niet van zins om alle tarieven naar de prullenbak te verwijzen, aangezien die de ultieme leverage vormen. De komende gesprekken tussen de VS en China staan in het teken van het vinden van een compromis op dat vlak. Sluiten we af met de voorspelling dat China daar niet helemaal gaat krijgen wat het wil, maar dat de zaken op andere vlakken toch zeer voortvarend gaan. Nadat eerder Italië al voor de bijl ging voor de Chinese Zijderoute 2.0 is het nu ook Luxemburg dat meedoet. En zo komt het allemaal ineens wel heel dichtbij.

Reaguursels

Inloggen

Het zal voor de Chinezen inderdaad niet meevallen; zaken doen met de Amerikaanse Maffia.

joepiedepeopie | 28-03-19 | 15:07 | + -2 -

Dat hele "zijderoute" gedoe is zwaar overdreven. Al decennia lang vliegen de vliegtuigen (vracht en belly-cargo in een passagiersvliegtuig) en containerschepen vol van en naar China en wijde omgeving. Als China wat wil exporteren is dat geen probleem. Rotterdam en Schiphol zitten stampvol met expediteurs die het binnen een dag allemaal voor je regelen als je er zelf geen verstand van hebt.
Daar is dan een jaar of 3 geleden de trein bij gekomen. Zowel qua prijs als qua traansittijd tussen vliegtuig en schip in.
Nu moet Italië onderdeel worden van de zijderoute? De havens in Italië liggen er al eeuwen. Het staat iedere rederij al eeuwen vrij om een slot te boeken en een schip te gaan laden en lossen. Behalve een papieren tijger verandert er helemaal niets. Chinezen zouden kunnen beloven wat meer schepen naar Italië te sturen, maar als de afhandeling in het achterland helemaal kut loopt gaan klanten vanzelf zeuren en gaan die schepen weer naar Rotterdam.
Verder kun je in Rotterdam op de diverse terminals ruim boven 10 grootste maat schepen tegelijk kwijt, terwijl Italië qua kademuur bij 2 serieuze schepen al vol ligt. Dat geeft niet, want de diepgang in Italië is zodanig dat de grootste schepen toch aan de grond lopen.
Gezien de opheft is de publiciteit zeer geslaagd. Qua realiteit en infrastructuur hoeven we ons de komende decennia nergens zorgen over te maken.

Vogelbeest | 28-03-19 | 14:49 | 1 | + 3 -

China tekende met Pakistan hetzelfde en daar investeerden ze bijna 2 miljard in de Gwadar haven en na ruim 1 jaar was het al operationeel. Hoeven ze niet meer om ZO Azie te varen en het moet toch op een of andere manier naar Europa.
Nederland heeft zichzelf belachelijk gemaakt door Chinese bedrijven en investeerders weg te jagen met belastingambtenaren, daar weet ik alles van. Dus de uitwijk naar Italie is dan logisch.

Atlas Shruggs 10 | 28-03-19 | 16:41 | + 2 -

Chinezen hebben ook iets met muren. Dat komt dus wel goed, tussen The Donald en The Xi.

Poekieman | 28-03-19 | 14:33 | + 3 -

Het goede nieuws voor de beurzen is dat de fed de rentestijgingen heeft losgelaten en eigenlijk op geeft. De geldpers gaat dus weer aan, dus de beurzen kunnen weer hoger.
Of dat voor de rest goed nieuws is?
Het zal heus wel weer eens fout gaan, net als vroeger.

watergeus | 28-03-19 | 14:00 | + 2 -

Trump is n lomperik 1e klas.
Maar hij doet of probeert in elk geval uit te voeren wat hij beloofde tijdens de campagne.
Hier in NL en de EU is dat meestal exact andersom.

builder | 28-03-19 | 12:33 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken