Henk en Henk vinden de vermogensgrenzen bij de toeslagen raar

Henk en Henk, ja zo heten zij echt, hebben een overzichtje gemaakt van de onnozele vermogensgrenzen binnen het toeslagenstelsel. U kent de toeslagen hoogstwaarschijnlijk van de huur, de zorg en de kinderopvang. De vloer is aan Henk en Henk.

Henk en Henk

'Wij hebben al eerder geschreven dat het inkomen niet werkt als eerlijke basis voor het vaststellen van de hoogte van de toeslagen. Qua vermogen pakt het nog gekker uit. De vermogensgrenzen die gelden voor toeslagen zijn in 2019:
- huurtoeslag: alleenstaande €30.360, met partner €60.720;
- kindgebonden budget: alleenstaande €30.360, met partner €60.720;
- zorgtoeslag: alleenstaande €114.776, met partner €145.136;
- kinderopvangtoeslag: vermogen telt niet mee.

Enige opmerkingen

Zoals u ziet is de vermogensgrens voor de huurtoeslag erg laag. In combinatie met de lage inkomensgrens (alleenstaande €22.700 en met partner €30.825) kunnen we gerust vaststellen dat een gezin met een middeninkomen hiervoor niet in aanmerking komt. Daarmee is de huurtoeslag alleen bereikbaar voor rijke ouders die hun studerende kinderen in een tweede woning laten wonen, voor uitkeringsgerechtigden en voor zzp-ers met forse belastingaftrekken. Iedereen die ook maar iets gespaard heeft of gewoon werkt in loondienst is door de regels kansloos voor een sociale huurwoning -en dus de huurtoeslag. Waarom de vermogensgrens voor zorgtoeslag en kindgebonden budget veel hoger ligt dan voor huurtoeslag is ons niet duidelijk. Maar veel gekker is het nog dat voor kinderopvangtoeslag helemaal geen vermogensgrens geldt. Iemand met €20 mio vermogen krijgt wel kinderopvangtoeslag maar een stel met € 150.000 vermogen krijgt geen kindgebonden budget. Het allervreemdst is dat voor het bepalen van die grenzen lang niet alle vermogen meetelt. Een kleine opsomming van wat niet meetelt: 

Vermogen dat buiten beschouwing blijft

- vermogen in de eigen woning;
- aandelenkapitaal en rekening courant-tegoed in een BV;
- vermogen in een eigen bedrijf (zzp'er);
- belasting vorderingen/schulden;
- huizen in het buitenland tellen wel mee (maar dan moeten ze wel opgegeven worden).

Voorbeeld

En dat maakt de vermogensgrenzen voor de toeslagen tot een loterij, want laten we eens een voorbeeld nemen. Een echtpaar heeft een eigen huis van €500.000 (hypotheekvrij) en €1.500.000 aan banktegoeden uit een erfenis. Ze werken niet veel, het arbeidsinkomen leidt tweemaal tot een belastbaar inkomen van €10.000. Het echtpaar heeft twee kinderen onder de twaalf jaar. Qua vermogen komen ze niet in aanmerking voor zorgtoeslag en kindgebonden budget omdat hun vermogen voor de toeslagen €1.500.000 bedraagt, dus ruim boven de grens. De financiële adviseur van het gezin constateert dat er nauwelijks belegd wordt en adviseert een BV-constructie. De BV SGVL (Spaar Geld Voor Later) wordt opgericht met een aandelenkapitaal van €1.000, een forse agio van €999.000 en een rekening-courant van €500.000. Vanuit de rekening-courant kan het echtpaar onbeperkt netto opnemen. Deze constructie zien we vaak bij mensen die wel vermogen hebben maar niet willen beleggen. Primair gaat het hier om besparing van box 3-belasting. Als in dit voorbeeld over het rekening courant op de BV €1.000 rente op jaarbasis betaald wordt dan is de belastingbesparing (geen box 3 heffing meer) circa €18.000 op jaarbasis. Bovendien hebben betrokkenen wel recht op zorgtoeslag en kindgebonden budget, en dat levert dan nog eens €3.186 extra op.

Tot besluit

Met precies hetzelfde vermogen krijgt men in de ene situatie maximaal de toeslagen of als de fiscale constructie anders is helemaal niets. Voor ons is het duidelijk: als je al met vermogensgrenzen wilt werken voor toeslagen moet je dit consequent doen en dus alle vermogen meetellen. En onderbouwen waarom bij de ene toeslag het vermogen is vrijgesteld en bij de andere toeslag niet. Hier ligt weer een schone taak voor de politiek, de zoveelste op belastinggebied'.

Naschrift

En zo is dat. Wij zijn een bv'tje oprichten, wie denkt van ja maar bij dat bv'tje hoort dan toch iets als fraus legis doet klikkie klikkie hier en Henk en Henk weer hartelijk bedankt.

Reaguursels

Inloggen

Een BV kost ongeveer e1500 oer jaar alleen al om die 33 pagina’s jaarverslag te maken, heb er zelf een paar. Zolang je bespaard bedrag lager is, kost deze route je alleen geld. Dacht je nou echt als domme loonslaaf dat je zo makkelijk er onderuit kon komen???
Deze route is alleen voor hen bestemd die slim genoeg zijn om veel geld te hebben, niet om een paar tientjes te besparen.
Doet mij helemaal denken aan al die voormalige boerenknechten die in een nap-hoerderij willen wonen om de illusie te hebben dat zij ook een herenboer zijn. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

ZwarteDag | 23-03-19 | 12:44 | + -2 -

En nu kan je zien .... je kan duizenden wetten en regels maken en mens probeert dat te omzeilen wat hun goed recht is. Alleen mensen die ervoor gestudeerd hebben weten in deze tijd hoe ze het moeten doen. Mensen die niet gestudeerd hebben weten dat niet... en hier zit nu de crux "vroeghur" kon jan met de pet wel creatief met zijn belasting formulier omgaan en nu niet meer.....

Bello de Hond | 23-03-19 | 09:50 | + 1 -

Ik heb het altijd al een raar systeem gevonden dat goed gedrag bestraft en slecht gedrag beloont.

Ieder mens wordt gelukkig van andere dingen. Ik behoor tot de kleine groep die alleen behoefte heeft aan wat die nodig heeft en gemak (enkele uitzonderingen daargelaten). Een flinke buffer op de bank geeft enorm veel rust in mijn hoofd. Nauwelijks zorgen over ontslag, ziekte, inbraak en het geeft een gevoel van vrijheid en mogelijkheden. Van dure luxe raak ik alleen maar gestrest omdat schade of verlies dan opeens wel een probleem is. Dus in mijn geval levert een buffer op de bank echt veel meer geluksgevoel op dan luxe, zelfs als het er na mijn dood nog steeds op staat. Bij de meeste mensen ligt deze verhouding gelukkig heel anders, anders had de economie een groot probleem gehad, maar het is best irritant om steeds maar weer beschuldigd te worden dat je achterlijk en zielig bent en jezelf enorm tekort doet en veel ongelukkiger bent dan je zou moeten zijn.

Soms bereken ik weleens hoe lang ik het zou financieel zorgeloos zou uithouden als om wat voor ongelukkige reden dan ook ik nooit meer aan een inkomen zou komen. Op zich wordt ik daar altijd wel vrolijk van, maar het is wel steeds een enorme domper als ik dan het toeslagencircus meereken en tot de conclusie kom dat ik beter af zou zijn om in zo'n geval zo snel mogelijk al mijn buffers te verbranden. Ook zou ik in zo'n noodlottig geval heel slecht af zijn als ik mijn mooie sociale huurwoning nu zou inruilen voor een koophuis.

DrBio | 22-03-19 | 17:37 | 1 | + 17 -

"Bij de meeste mensen ligt deze verhouding gelukkig heel anders, anders had de economie een groot probleem gehad"
Op korte termijn wel. Maar ik denk dat het op lange een zegen voor de economie is als mensen weer leren sparen voor een uitgave en een buffer hebben voor mindere tijden (of om eens een keer iets moois te doen). Veel schulden remmen de economie uiteindelijk ook af of zorgen voor een crash.
Overigens ben ik het geheel eens met uw verhaal.

De echte Stolwijker | 22-03-19 | 20:20 | + 8 -

Pfff.. het begon me een beetje te duizelen hoor, maar de conclusie is dus dat als je maar genoeg gratis appels met gratis peren vergelijkt, het allemaal heel oneerlijk is, ofzo.

ScottMcBeanie | 22-03-19 | 16:05 | 1 | + 1 -

Nee. De conclusie is dat als je je vermogen in een BV onderbrengt, je er geen vermogensrendementsheffing over betaalt en dat dit vermogen ook niet meetelt bij de bepaling van de toeslagen. Of dat oneerlijk is, is niet te zeggen. Wat wel zeker is, is dat deze route zonder twijfel wordt dichtgemetseld. Hoewel het nog wel een paar jaar zal duren, want Wiebes heeft nog nooit iets voor elkaar gekregen.

De echte Stolwijker | 22-03-19 | 17:08 | + 11 -

Het is natuurlijk te gek voor woorden. Weer een bewijs van de Henken dat de hele kamer niets maar dan ook niets van belasting en toeslagen snapt.
Ik schat zo in dat voor veel mensen een BV lucratief is!

alinka | 22-03-19 | 15:26 | 2 | + 4 -

Die hele toeslagenkermis is uiteraard bedacht door kamerleden die er zelf nooit een beroep op kunnen / mogen doen, maar die zich graag laten fêteren als "opkomend voor de zwakkere in de samenleving".
Dat datzelfde toeslagensysteem werkt als de ultieme armoedeval, ach...

Overigens zou ik wel eens willen weten bij welk bedrag aan vermogen (aan eigen huis / spaargeld / beleggingen) het precies rendabel wordt om een spaar-BV op te richten. Iemand een goede tip voor een betrouwbare adviseur?

EefjeWentelteefje | 22-03-19 | 17:15 | + 5 -

Vermogen betekent onafhankelijkheid. Je kinderen kunnen laten studeren, wonen op de plek waar je je thuis voelt, in je favoriete auto rijden en die reis maken die je altijd al wilde maken. Vermogen betekent ook een buffer bij ziekte en andere tegenslagen, waardoor je onafhankelijk bent van de karige en soms vernederende "one size fits all" arrangementen van de overheid, die ook nog eens maandelijks wijzigen. En vermogen betekent waardigheid, als je oud en dement bent: het verschil tussen een vies verpleeghuis of een plek die je zelf uitkiest en waar je waardigheid voor je geld krijgt.
Precies daarom háát de overheid onafhankelijke mensen. Omdat ze er geen macht over kunnen uitoefenen. Omdat ze mensen met vermogen niet kunnen dwingen om zich te voegen in het keurslijf waarvan de ambtenaar heeft bedacht dat het goed is voor de mensen. Of het nou over wonen, zorg, onderwijs of autorijden gaat.
En daarom háát de overheid vermogen. En heft de overheid belasting op het verwerven, bezit, overdracht, schenken en erven van vermogen. Waarbij de spaarrente laag wordt gehouden door een alleen in naam onafhankelijke ECB. En beloont de overheid iedereen die geen vermogen bezit, maar wel leent, met het ontzeggen van toeslagen en opnieuw het laag houden van de rente.

De echte Stolwijker | 22-03-19 | 15:16 | 1 | + 35 -

Inderdaad,de keus van de staat is lang geleden gevallen op het houden van loon / schuldenslaven en niet op onafhankelijke, gelukkiger inwoners.

Ben5570 | 24-03-19 | 10:26 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken