Stas Van Veldhoven: taxi's zijn te duur, dus pak een Ubertje

Met vele reizigerskilometers per jaar is duidelijk dat taxivervoer invulling geeft aan een belangrijk deel van de mobiliteitsbehoefte, schrijft taxi-staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan het einde van haar lange brief over de Nederlandse taximarkt. Daar staat veel in over boordcomputers, ongelukken met taxi's, malafide bedrijven en dat kunt u hier allemaal lezen. Wij beperken ons tot de titel. De Tweede Kamer (en Uber-chauffeurs, maar daarover zo meer) kunnen zich niet helemaal aan de indruk onttrekken dat er sprake is van een ongelijk speelveld in de taximarkt. Door het ongelijke speelveld kunnen partijen als Uber goedkoper werken dan andere taxi's. Maar de stas laat weten dat er geen ongelijk speelveld is: Alle chauffeurs moeten een chauffeurskaart hebben ('waarvoor onder meer een rijbewijs, geneeskundige verklaring, verklaring omtrent het gedrag en een vakbekwaamheidsdiploma van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen nodig zijn'), een gekeurd taxivoertuig met boordcomputer en iedereen moet zich houden aan de rusttijden. Bovendien betekent rijden door rood een even hoge boete voor iedereen. Dus het speelveld is helemaal gelijk en het staat een ieder taxichauffeur vrij om lage tarieven te rekenen. Waar de staatssecretaris het wijselijk genoeg niet over heeft is natuurlijk dat iedereen begrijpt dat een Ubertje goedkoop is wegens uitbuiting van de zzp-chauffeurs. Dat vinden de chauffeurs zelf ook en vandaar dat Uber-chauffeurs op de barricaden staan tegen Uber omdat ze  door Uber worden 'uitgemolken'.  Het enige dat Van Veldhoven daarover in de brief heeft te melden (en dat staat niet onder de kop 'Gelijk speelveld' maar onder 'Demonstratie Uber') is dat het 'in beginsel aan Uber en de op het Uber-platform aangesloten chauffeurs is om afspraken te maken over de voorwaarden waaronder van het platform gebruik gemaakt wordt'. En voor de rest laat Van Veldhoven weten dat het kabinet van plan is om minimumtarieven in te voeren voor onderbetaalde zzp'ers dus het komt allemaal vanzelf allemaal goed. Nu weet u ook dat het kabinet dat niet gaat redden, inhoudende dat we voorlopig goedkope taxiritjes kunnen blijven maken.

Foto: A guest takes a photo next to signage for Uber Boat at the app's launch event in Mumbai on January 30, 2019. App-based ride-hailing technology platform Uber announced a pilot run in India for the start of its second boat service in the world after Croatia. Indranil MUKHERJEE / AFP

Reaguursels

Inloggen

Dan neem je af en toe een Taxi voor een 8 km ritje naar huis: GVD 40 euro vragen.... Uber de week erop: 18 euro en dat op dezelfde tijd.
Met 40 euro kan je bijna naar zuid frankrijk rijden. idioot duur

Verder kan je Uber ook nog eens beoordelen. Bij de "normale" taxi bedrijven is het 's nachts een ware ratten plaag en dan lekker blijven doorrijden.... nee bedankt! Ook die taxi standplaats met wachtijden bij de normale taxi vele groter dikke flapdrol heeft dat verzonnen? Nee met de Uber tik je waar je bent en ze komen voor je neus aanrijden en pikkek je op. Hoe handig is dat?

Geef mij maar Uber!!

speedy_con33 | 15-03-19 | 11:05 | + 0 -

Vooral reguliere taxis zijn al jaren ridicuul dure monopolisten.
Ga op een willekeurige uitgaansavond eens bij een station of uitgaansgelegenheid kijken. Tientallen taxis, met draaiende motor, dikke bakken, allemaal elkaars vrindje en gaan zeker niet onder de maximale prijs rijden.
Geen enkele moderne bedrijfstak heeft mensen die significante delen van hun tijd stil staan. Dure machines die idle staan te draaien. En toch nog klanten wegsturen.
De auto's moeten stukken kleiner, de chauffeurs moeten peper in hun reet hebben en weten dat het geen carriere is maar een manier om lekker rond te rijden, en tarieven moeten heel veel omlaag.
Daarnaast moeten taxi-ontheffi gen alleen gelden met passagiers in de auto.

two ball cane | 14-03-19 | 19:45 | + 8 -

Hieruit kan je concluderen dat de auteur geen voorkeur heeft voor een vrije markt. Hij doet het lijken alsof chauffeurs geen enkele keus hebben in het wel of niet aanbieden voor ritten tegen de marktprijs.

Meiosian | 14-03-19 | 16:27 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken