Apples dwangfabrieken ook al geen datingparadijs meer

Zelfs voor de iPhone X waren er verveelden te vinden die in de rij gingen staan, maar de verkoopcijfers van Apples nieuwste modelletjes waren niet om over naar huis te schrijven. Dus besloot men in Cupertino dat niet langer te doen en de verkoopcijfers voor zichzelf te houden. Een einde aan het Apple-tijdperk komt minstens met twee voordelen. Men wordt nooit meer geconfronteerd met hysterische Apple-fanboys die een zweem van technologische zelfgenoegzaamheid meedragen. Tweedens: de razend dure telefoontjes worden onder weinig chique omstandigheden in elkaar geflanst. Bij fabrikant Foxconn werden Chinese scholieren gedwongen om voor nop elf uur per dag te werken. Al werd dit uiteraard ontkend door Apple en Foxconn. Pegatron, na Foxconn de grootste iPhone-producent, staat er evenmin fraai op. In 2013 overleed een 15-jarige medewerker (niet onze schuld, aldus Apple) en een student die undercover ging klaagde over onvrijwillig overwerk. Om ervoor te zorgen dat Apple genoeg overhoudt om cash in andere buitenlanden te stallen is er voor de monotone schroefjesdraaiers slechts $650 per maand over. Alleen nooddruft zou een mens de grauwe fabrieken in kunnen jagen, zou je zeggen. De Telegraaf, dat over de recruiteringspraktijken van Pegatron schrijft, werpt bij monde van personeelswerver Weng licht op een andere secundaire arbeidsvoorwaarde. 'Mannen komen hier vaak heen om een vrouw te zoeken. Dan moet je wel wat in de aanbieding hebben.' Want het werkvloertinderen valt niet mee, als slechts 1 op de 3 vrouw is. Tsja, en wat doe je dan als je het Chinese personeel steeds lastiger kan vasthouden omdat je ze niet te bieden hebt? Juist. Verder trekken naar landen waar de lonen nog lager liggen. Ben je gelijk van dat handelsoorloggedoe af. 

Foto: Chinese workers, some of whom go to work and some of whom leave work, walk on a street outside the Pegatron Changshuo factory for the assembly of Apple's iPhone and other electronics products in Huojian village, Kangqiao town, Pudong, Shanghai, China, 12 September 2017

Reaguursels

Inloggen

$650 per maand in China kan afhankelijk van de regio makkelijk 2x modaal zijn.
Niet slecht voor laagopgeleid werk.

Vogelbeest | 13-03-19 | 23:07 | 8 | + 3 -

Dat salaris is terug gerekend naar Amerikaanse maatstaven. De BigMac index wordt hier vaak voor gebruikt. Een Big Mac kost in de VS 5,50 dollar, in China kost diezelfde BigMac 2,27 dollar (Yuan Dollar wisselkoers). Ongeveer de helft dus. Ofwel een Foxconn werker verdient in China dus zo'n 325 dollar per maand (en dat dan in Yuans). Minimum loon in China is omgerekend naar US$ 167.. Is dus zeker geen modaal salaris..

TuurlijkNiet | 14-03-19 | 15:58 | + -1 -
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken