Wilt u eindelijk een vast contract? Moet u bij de bank gaan werken

Of niet natuurlijk.
Of niet natuurlijk.

We hebben hier de afgelopen jaren al regelmatig de Ondergang van de Bankmedewerker: links en rechts vlogen medewerkers in de financiële sector de straat op als gevolg van de GFC maar toch ook vooral door de snelle veranderingen in de financiële sector: bankzaken via de app, fysieke bankkantoren worden in rap tempo dichtgetimmerd. Gevolg: de medewerkers bij wie in de functie-omschrijving iets dergelijks staat als ‘lieve oude dametjes uitleggen hoe de pinautomaat werkt’ op straat gezet worden. Nergens wordt dit zo mooi geïllustreerd als in de cijfers die UWV vandaag naar buiten bracht: dezer dagen lopen flexwerkers het grootste risico op een vast contract als ze bij een bank werken. ‘Vooral werknemers met een flexibel contract bij banken en verzekeraars hebben kans op een vaste aanstelling na een jaar, namelijk 41 procent.’, aldus het ronkende persbericht. Wij gokken erop dat dit meer slimme IT’ers zijn die aan uw internetbankierenapp (#fintech, jeweetzelluf) werken dan de bovengenoemde bejaardenassistenten (want die moeten maar leraar worden). Bent u aspergesteker, hooiharker of maisplukker, dan heeft u aanzienlijk minder mazzel: In de landbouw is dit percentage het laagst met 13 procent. Geheel voorspelbaar geldt iets dergelijks ook voor sectoren als horeca, schoonmaak en cultuur. Overigens laat UWV zien dat de vaste baan sowieso weer in opkomst is. Hoewel 86% van de nieuwe werknemers begint met een een tijdelijk contract, kregen 1 op de 4 werknemers een vast contract, binnen een jaar nog wel!. Dat was in 2018 en betekende een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van de duistere dagen van de crisis in 2013. Meteen beginnen met een vast contract is overigens kansloos. Nu begint dus 86% van de nieuwe werknemers in tergende onzekerheid, maar leuk weetje: In de periode juli 2009 en juni 2010 was het aandeel nieuwe flexwerkers nog 68 procent. Bizarre tijden waren, kunnen we ons nu niks meer bij voorstellen.

Reaguursels

Inloggen

De financiële wereld is opgeblazen wereldje.
Tijd voor recht toe recht aan.. gezond verstand. Gokkers moeten naar de beurs if het casino... met eigen geld. Dan zijn ze waarschijnlijk instant nuchter!

builder | 27-02-19 | 23:18 | + -3 -

En terecht. Jobhoppers die ergens een jaar hebben ‘gewerkt’ zijn misschien maar net ingewerkt, met projectje hier en daar. Ik zou ze nooit aannemen: bewezen geen commitment. In de financiële wereld kun je na 5 jaar misschien net snappen wat voor impact je werk heeft. Veel is usance en staat in geen handboek of cursus beschreven -helaas.
En ik spreek uit ervaring.

Analia von Solmsch | 27-02-19 | 23:00 | 3 | + -9 -

IT is veel leren. Veranderen van een baan is vaak nuttig voor de IT vakman. Zeker als je binnen de beperkingen van suffe directeuren en managers moet opereren.
Er zullen nog bedrijven Paypal, Bitcoin, Adyen ontstaan. Allemaal buiten de wereld van de de loyale bankier Analia.

aporlo | 28-02-19 | 07:24 | + 14 -

Dat niet beschrijven probeer ik nu net ze af te leren, maar helaas! Bank medewerkers WILLEN het ook obscuur en onbegrijpelijk houden want dan is het vrijwel mogelijk om iemand eruit te gooien dus baanzekerheid. Betekent ook dat banken en verzekeraars niet in beweging zijn te krijgen en juist erg kwestbaar worden voor een markt disruptie.
Ik vind paypal véél makkelijker te gebruiken dan welke bank app dan ook en heeft duidelijk mijn voorkeur. Slecht nieuws voor banken die daarmee hun klant contact kwijtraken...

ZwarteDag | 28-02-19 | 10:22 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken