Driewerf hoera! U heeft €21.000 meer te besteden dankzij de euro

Fuck de gulden
Fuck de gulden

Binnen sommige kringen is het niet handig om te zeggen dat u fan bent van een verenigd Europa. Ook de poll hier rechts geeft aan dat de EU wat aan zijn pr moet doen, terwijl een bont groepje partijen in de TK juist inspelen op dit sentiment om een #nexit niet meteen uit te sluiten. Voor de mensen die net als Terry Bodet zouden willen dat Nederland Europa definitief achter zich laat en op doorreis gaat naar het beloofde land India, is er goed nieuws over de euro. We begrijpen, de eurozone is wat anders dan de EU, maar zoals de voorman van het FvD in een interview met de Volkskrant al aangaf, hoort die munt wel bij hetzelfde sentiment. ‘Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding', zei hij. Nu is het misschien niet zo verstandig is om nuttige zaken als een douane-unie en het bijbehorende vrije verkeer van goederen los te laten om zaken te gaan doen met een ver land dat vooralsnog een bescheiden afzetmarkt is voor Nederland. Maar buiten dat is er nu goed nieuws over de euro te melden. Voor Nederland dan. Een Duitse denktank genaamd Centre for European Politics (met in de Raad van Toezicht voormalig euro-basher Frits Bolkestein) heeft even de balans opgemaakt (pdf) van 20 jaar (de productie van) de euro en dat heeft u helemaal geen windeieren gelegd, blijkt nu. Sterker: na Duitsland heeft ons land het meest geprofiteerd van de invoering van de munteenheid. 

Nu vraagt u natuurlijk hoe aan deze bedragen is gekomen. De onderzoekers hebben de trend van het bbp per hoofd van de bevolking te extrapoleren in andere landen waar de euro niet is ingevoerd, maar die in voorgaande jaren zeer vergelijkbare economische tendensen rapporteerden als ons land. Deze controlegroep bestond voor Nederland uit de landen Denemarken, Nieuw-Zeeland, Singapore en Japan (plaatje hierboven). Nu ligt voor de hand om te zeggen dat het verschil met de controlegroep zo groot is, omdat elders geen nieuwe munteenheid werd ingevoerd, met als risico dat de voordelen van de invoering van de euro worden overschat. Daar willen de onderzoekers niet aan. Zij beweren dat de invoering van de euro eurolanden ertoe heeft aangezet hervormingen 'door te voeren die naar alle waarschijnlijkheid anders niet zouden hebben plaatsgevonden'. Met onderstaande voordelen voor Duitsland en Nederland als gevolg, bijna geen positief gevolg voor de gemiddelde Griek en pijn voor Frankrijk en Italië. Die zijn er volgens dit onderzoek vergeleken met 1999 schrikbarend hard op achteruit gegaan. 

Om af te sluiten met nog meer goed nieuws over ons land, nog even over Moody's en de conditie van de economie van ons land. Kunnen we u zeggen dat Nederland de goudgerande 'triple A'-status heeft weten te behouden. 'The stable outlook reflects Moody's view that downside risks to the credit profile, such as exposure to Brexit, global trade tensions, or high leverage of the private sector are mitigated by the very high degree of economic resilience, significant fiscal space, the sovereign's institutional capacity to manage shocks, and a proven track record of addressing long-term challenges such as demographic change', aldus het juryrapport. De drie belangrijkste gevaren volgens Moody's zijn de (hypotheek)schuldenberg, vergrijzing en een eventuele no-deal-brexit. 'However, Brexit also opens up new opportunities as an increasing number of firms seek to relocate their headquarters outside the UK.' Zo is het ook, en dat zouden die bedrijven niet doen als we geen EU-land zouden zijn geweest. Topland hoor, dat land van u. 

Reaguursels

Inloggen

Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken.

watergeus | 26-02-19 | 14:22 | + 2 -

Gok dat de lagere rendementen van onze pensioenfondsen door de lage rente van de ECB+helicoptergeld niet meegenomen zijn in de berekening. Op dit moment ca 40-50 miljard PER JAAR die onze pensioenfondsen mislopen.

In 2009 ging de euribor naar 0,5%, en met een kleine opleving in 2011, is stabiel vanaf 2012 onder de 0,5% geweest. Dan hebben we het dus over 10(!!!) jaar sterk mindere rendementen voor onze pensioenfondsen. 10x40 (laten we conservatief rekenen) = 400 miljard misgelopen rendement.

21.000x 17 miljoen mensen= 357 miljard.

Ik beschouw dit nieuws als fake, aangezien die eventuele 21.000 (die nooit bij de burger is beland) minder is dan ons misgelopen rendement.
En dan nog los van het feit dat alles duurder is geworden, de koopkracht is gedaald, we sinds de jaren 90 er niet op vooruit zijn gegaan.

DMaN | 26-02-19 | 13:56 | + 6 -

Zelfs als het waar is dan staat hierboven dus dat de eenheidsmunt een ***negatief saldo*** van ca. 6.000.000.000.000 euro heeft veroorzaakt.

Andere rapporten laten zien dat bedrijven/multinationals steeds minder bijdragen aan de maatschappij, dus de positieve kant van de balans komt ook al niet bij 99% van de inwoners terecht...

Even diep nadenken of dat nou goed of slecht is, redactiesommen blijven lastig.

Monkey Cabbage | 26-02-19 | 13:39 | + 3 -

I call fake news.

Dat het BBP van heel Nederland door de jaren heen per persoon met totaal 21k gestegen zou zijn (is dat voor, of na inflatie? - De euro heeft nogal wat inflatie verzorgd) wil niet zeggen dat wij er in al die jaren ook zoveel extra bij hebben gekregen.

Het meestal zal naar de bedrijven zijn gegaan (zowiezo degenen die het meest hebben geprofiteerd van de euro) en de overheid heeft in die tijd ook een enorme extra hap uit de taart genomen.

Per saldo is het netto besteedbaar inkomen van burgers in Nederland sinds 2011 (en ik meen me 2008 te herinneren) nauwelijks gestegen (Bron: longreads.cbs.nl/trends18/arbeid_en_i...)

Vitaly Chernobyl | 26-02-19 | 13:11 | + 5 -

Dus na al die jaren heeft dit gemiddeld 21k pp opgeleverd.
Dat zit m dus bij die ene procent en niet bij mij. Gemiddeld, jaja ...

En met al deze mooie uitleg zijn alleen de noordelijke landen er daadwerkelijk op vooruit gegaan.
Transferunie, draghi drama beleid, en een onbeheersbare schuldenberg tot gevolg.
Die 21k is dan ook nog eens geleend van onze kinderen ook. Euro = politieke unie en dat betekent dat je geen onderscheid meer kan maken per land. De constructies zijn mooi, maar uiteindelijk draaien wij als NL'er op voor gepruts in Frankrijk of Italie

Je moet maar durven met zulke conclusies

Tsaaah | 26-02-19 | 11:23 | + 7 -

Beginnersfout. GDP != besteedbaar inkomen van burgers. De euro heeft Nederlandse en Duitse multinationals zeker geen windeieren gelegd. Voor de noordelijke Eurolanden is de euro eigenlijk te goedkoop wat zorgt voor een versterkte concurrentiepositie t.o.v. zuidelijke Eurolanden. Ziehier de oorzaak van de zogenaamde transferunie. Het zijn alleen niet de grote bedrijven die de transfers moeten ophoesten maar de overheid (dus de burgers). Rabobank heeft hier een mooi overzicht van de stagnatie van het besteedbaar inkomen in NL in de afgelopen 40 jaar: economie.rabobank.com/publicaties/201...

sigmoidaleRekspleet | 26-02-19 | 11:02 | + 1 -

Volgens de statistieken zijn de salarissen dan ook met €21k gestegen of is extra geld verdwenen? Ik denk dat ik het antwoord al weet...

ZwarteDag | 26-02-19 | 09:25 | + 3 -

Is dat bedrag Draghiflatie gecorrigeerd?
En regeren is vooruitzien, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
De transfer- en bankenunie gaan ons nog heel, heel veel geld kosten.

Harry Turtle | 26-02-19 | 08:22 | + 4 -

En dat hebben we overgemaakt aan Griekenland, Italië, Spanje, Portugal?
Want ik heb het niet, en ik ken ook niemand die het heeft.

Vogelbeest | 26-02-19 | 07:46 | + 6 -

Dus als ik het goed begrijp kost uit de euro stappen 100 euro/maand. Waar kan ik tekenen?

obominotie | 26-02-19 | 00:34 | + 17 -

Hoe zeer dit een poging mag zijn om de voordelen van de EU naar voren te brengen het is een twijfelachtige poging want iedere Nederlander weet hoe groot de afdrachten zijn naar andere landen wat leidt tot gesubsidieerd werk daar en ons veel kost, de kosten voor de migratie, de kosten van het EU apparaat, het gebrek aan rendement vanwege de geldscheppende ECB machine, de kosten van de crisis door falend toezicht op landen en banken, en recent nog de pulsvisserij. Vermoedelijk komt er ook nog een slecht Brexit verdrag bij waar de EU op aan stuurt waarin de EU weer een flink pakket aan nadelen weet te bereiken voor de Europese/Nederlandse bedrijven en burgers. En dat zijn allemaal zaken, nadelen dus die de EU heeft weten te bereiken want de voordelen van de vrijhandel die al bestonden onder de EEG waren er al. De toegevoegde waarde van EU is stevig negatief. Nemen we deze EEG als uitgangspunt en kijken we naar de bijdrage van de EU dan heeft de EU ons veel gekost. Hadden we alleen de EEG gehad dan waren de voordelen substantieel hoger geweest voor de burger. Dit schamele rapport is kennelijk het beste wat men er wist uit te persen. Europa een goed idee, zeker. Maar helaas hebben we te maken met een EU die bezig was en is om dit goede idee om zeep te helpen. Ik wens u veel sterkte met de rapporten die op ons in de aanloop van de verkiezingen worden afgevuurd. Goede wijn behoeft geen krans en al deze rapporten verraden de slechte kwaliteit die de EU heeft weten te bereiken.

Piet_Klein | 25-02-19 | 23:18 | + 34 -

Hoe zeer dit een poging mag zijn om de voordelen van de EU naar voren te brengen het is een twijfelachtige poging want iedere Nederlander weet hoe groot de afdrachten zijn naar andere landen wat leidt tot gesubsidieerd werk daar en ons veel kost, de kosten voor de migratie, de kosten van het EU apparaat, het gebrek aan rendement vanwege de geldscheppende ECB machine, de kosten van de crisis door falend toezicht op landen en banken, en recent nog de pulsvisserij. Vermoedelijk komt er ook nog een slecht Brexit verdrag bij waar de EU op aan stuurt waarin de EU weer een flink pakket aan nadelen weet te bereiken voor de Europese/Nederlandse bedrijven en burgers. En dat zijn allemaal zaken, nadelen dus die de EU heeft weten te bereiken want de voordelen van de vrijhandel die al bestonden onder de EEG waren er al. De toegevoegde waarde van EU is stevig negatief. Nemen we deze EEG als uitgangspunt en kijken we naar de bijdrage van de EU dan heeft de EU ons veel gekost. Hadden we alleen de EEG gehad dan waren de voordelen substantieel hoger geweest voor de burger. Dit schamele rapport is kennelijk het beste wat men er wist uit te persen. Europa een goed idee, zeker. Maar helaas hebben we te maken met een EU die bezig was en is om dit goede idee om zeep te helpen. Ik wens u veel sterkte met de rapporten die op ons in de aanloop van de verkiezingen worden afgevuurd. Goede wijn behoeft geen krans en al deze rapporten verraden de slechte kwaliteit die de EU heeft weten te bereiken.

Piet_Klein | 25-02-19 | 23:18 | 3 | + 4 -

Die afdracht is een kleine 8 miljard per jaar, dus ongeveer 10% van de jaarlijkse zorguitgaven. Peanuts vergeleken bij wat het ons oplevert. Alleen zouden die baten wat eerlijker verdeeld moeten worden.

Hoge kosten is zeker niet het grote probleem van de EU. Een zwalkend immigratiebeleid, compleet ontbreken van een gezamenlijk defensiebeleid en een democratisch tekort zijn veel urgenter.

Huisregelneef_III | 25-02-19 | 23:32 | + -4 -

@Huisregelneef_III | 25-02-19 | 23:32:
Niets weerhoudt de EU-landen om gezamenlijke overeenstemming te bereiken over die kwesties, behalve ondelinge onenigheid. Die onenigheid verdwijnt niet door de besluitvorming over te hevelen naar een ander orgaan. En dat moet je ook niet willen.

obominotie | 26-02-19 | 00:37 | + 2 -

een Lugenpresse en een Nationale Propaganda Omroep waardig artikel.
Iedereen die het Gulden tijdperk kende weet dat de werkelijkheid er anders uitziet.
En met deze spaghettivreter Draghi die al het beschikbare papier omzet in nieuwe gratis euros voor iedereen die niet spaart... word ook elke gespaarde euro minder waard. Dus wat schiet je op met 0.0 van 0???
Ik zeg Nexit exit euro terug naar eigen munt en eigen land. Eigen trots.... kunstmatige handel die we nu eerst zelf bekostigen.
En een land vol importvolk waardoor we steeds meer vreemde in eigen huis zijn!

builder | 25-02-19 | 23:06 | + 16 -

Voor dat minuscule verschil tussen oranje en blauw heeft de NLse bevolking wel zijn complete ziel en zaligheid verkocht.. Is het dat waard?

issieookweer | 25-02-19 | 22:41 | + 8 -

Ofwel we zijn er als European gemiddeld EUR 21.480 de neus op achteruit gegaan. (-/- 6.392 miljard euro gedeeld door 298 miljoen inwoners).

Phoolie_the_King | 25-02-19 | 22:36 | + 3 -

Het project politieke en economische EU werkt zo niet .
De uittrede van het verenigd koninkrijk is bewijs van de starheid van Europese unie .
Hun wens is ook onze wens .Stop migratie en verlaag EU budget .

fijn | 25-02-19 | 22:33 | + 5 -

Dit onderzoek komt de vijfsterrenbeweging in Italie erg goed uit, lijkt me.

jasvanbus | 25-02-19 | 22:02 | + -1 -

Sínds de euro, niet dóór de euro.

haenzl | 25-02-19 | 21:59 | 3 | + 20 -

Ondanks de Eypo?

Hoebahop | 25-02-19 | 22:31 | + 6 -

Correlatie versus causaliteit; schier onmogelijk voor de meeste journalisten.

ScottMcBeanie | 25-02-19 | 22:31 | + 15 -

Houdt toch eens op met die doorzichtige EU/Eypo propaganda. Het is bijna net zo erg als wat je vroegah in Oost Duitsland zag. "Wie starker den socialismus desto sicherer den frieden", day soort crap.

Hoebahop | 25-02-19 | 21:16 | + 25 -

Als we niet voor 10% van onze waarde waren genaaid door Brussel was het wellicht nog echt profijtelijk geweest. De euro had 2 gulden moeten kosten in plaats van 2,20.

The2Amendment | 25-02-19 | 21:14 | 1 | + 11 -

Dat was een miljarden cadeautje aan het zuiden zonder dat wij dat wisten. Alles was de volgende dag schreeuwend duur geworden. het was niet waar zij de overheid. Leugenachtige schoften waren en zijn het, keer op keer.

bigstone | 25-02-19 | 22:39 | + 15 -

De Euro heeft geleid tot een schuldenexplosie in Nederland.
De totale schuld steeg vanaf de invoering van de Euro tot bijna E 700 miljard, zie de grafiek, het ging strak omhoog.
www.welingelichtekringen.nl/economie/...
Tuurlijk zullen er enkele grote bedrijven zijn die weinig belasting betalen en daardoor veel extra geld hebben, iets dat het deelsommetje met aantal inwoners er heel mooi uit laat zien.
Maar de gewone man is er keihard op achteruit gegaan. En er is ook nauwelijks verbetering mogelijk, aangezien door alle belastingverhogingen de capaciteit om die giga schuld af te lossen is verslechterd.

Atlas Shruggs 10 | 25-02-19 | 20:57 | + 29 -

In heel wat grote steden zijn de huizenprijzen tussen 1990 en vandaag minimaal 10 keer hoger. Wetende dat de meesten hier 25 jaar met 2 personen op afbetalen vraag ik me af of die mensen 250 jaar gaan kunnen afbetalen. Ze zullen behoorlijk oud moeten worden.
Het is me niet bekend in welke wereld de onderzoekers leven, maar het is alleszins niet mijn wereld.

Nonkel Frituur | 25-02-19 | 20:53 | + 15 -

Ik wil het best geloven, maar het moge zonneklaar zijn dat die duizenden euro's niet bij de particulier op de spaarrekening zijn bijgeboekt. Die eurowinst is bijna volledig opgesoupeerd door bedrijven. Bedrijven die o.a. hun snor drukken in het klimaatdebat. Het mag wat mij betreft wel een tandje minder met dat matsen van bedrijven in Nederland. Tijd om beleid te gaan maken dat goed is voor de Nederlandse burger.

Huisregelneef_III | 25-02-19 | 20:37 | 6 | + 37 -

Jij snapt het. Het geld staat geparkeerd bij het kapitaal, niet bij de arbeider.

Daarnaast wordt de rekening van de energietransitie niet eerlijk geserveerd. Ik meer belasting op energie? Oke, dan bedrijven een hogere CO2 belasting per ton.

Janisstoppen | 26-02-19 | 09:41 | + -1 -
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken