Is Jeff Bezos' openheid rondom 'de chantage' van de National Enquirer een slimme zet?

Wat een epische en heerlijk vermakelijke strijd ontvouwt zich voor onze ogen daar in de VS! Een incarnatie van Homeros zou de Ilias gemakkelijk in een modern jasje kunnen hijsen met Trump in de rol Agamemnon, koning der Griekse koningen (VS), die zijn onbuigzaamheid toont in de concurrentiestrijd met de eerzuchtige Achilles alias Amazon-ceo Jeff Bezos, zijn beste (rijkste) strijder in de oorlog tegen het machtige Troje (China/Rusland). U heeft er vast wel iets van meegekregen. Meest recente oorlogsfeit: Jeff Bezos wordt naar eigen zeggen gechanteerd, ocherm, door America Media Inc. (AMI), de eigenaar van roddelmedium de 'National Enquirer' (NE). AMI wordt geleid door Trumps schilddrager, David Pecker. Trump zelf wordt natuurlijk op de huid gezeten door Jeffs democracy-dies-in-darkness-spelekindje, de Washington Post. Schild en speer van de moderne oorlogsvoering. De NE rapporteerde in de afgelopen maanden uitgebreid over Jeffs buitenechtelijke relatie met de nieuwspresentatrice Lauren Sanchez op basis van persoonlijke tekstberichtjes en foto's van het stel. Dat Jeff stoute dingen deed lijkt te kloppen, gezien ook de aanstaande scheiding met zijn vrouw en het feit dat hij de authenticiteit van het materiaal niet bestrijdt. Jeff wilde daarop wel even weten hoe deze persoonlijke data in handen van de NE is gekomen en huurde een team van privédetectives in. Vervolgens zou hij eerst verbale dreigementen en daarna ook 'black-mailtjes' hebben ontvangen van AMI. Jeff zou het onderzoek moeten stoppen en de bevindingen niet publiceren in de WP anders zouden er pikante foto's van Bezos en Sanchez gepubliceerd worden, jaja, waaronder Jeffs “below the belt selfie — otherwise colloquially known as a ‘d*ck pick’”. Zegt Jeff. Bezos is publiek gegaan met een kloeke blog, waarin hij verslag doet van de chantage en de AMI-mails citeert. De belangrijkste eis die AMI nog meer stelde was de publicatie van 'a mutually-agreeable news outlet, affirming that they have no knowledge or basis for suggesting that AM’s coverage (van Jeffs affaire met Sanchez red.) was politically motivated or influenced by political forces.' De vraag is nu of Jeff er verstandig aan heeft gedaan met blog en citaten naar buiten te treden.

Het antwoord is ja. Want de actie zet AMI en Pecker, die toch al onder vuur lagen vanwege een aanklacht en negatieve publiciteit, in een onmogelijke positie. Het nu publiceren of lekken van de intieme foto's zou Jeffs afpersingsclaim alleen maar bevestigen. De imagoschade van een Jeff-en-zijn-blote-fallusfoto is aanzienlijk, maar verder niet. Weinig mensen zullen na het zien van zo'n foto ineens niet meer gaan shoppen bij Amazon en bovendien krijgt hij als prominente 'martelaar' van het digitale afpersingsgeweld van velen juist de sympathie. Jeff heeft, in plaats van een traag, juridisch gevecht in stilte te beginnen, met deze actie snel het initiatief gepakt en de strijd verlegd naar de openbaarheid. Dat is geen goede plek voor AMI en Pecker om te bespreken hoe en via welke bronnen zij aan haar bewijs komt en welke liaisons haar onderwerpskeuze mede bepalen. De foto's kunnen waarschijnlijk alleen maar op onrechtmatige wijze verkregen zijn en de geciteerde mails zijn vast op hun afkomst onderzocht voordat Jeff zijn blog schreef. Bovendien werpt de zaak een schaduw met een groter bereik dan enkel de bedrijfsethiek van AMI en Pecker. Trump lijkt op alle fronten te zijn geïmpliceerd. Wiens politiek belang is immers bij uitstek gediend bij een lastercampagne van Bezos of het publiekelijk intrekken van bewijs daarvoor? Pecker zelf was al eerder betrokken bij een zaak die door het Amerikaanse OM was aangespannen tegen Trumps voormalige advocaat Michael Cohen vanwege zwijggelden die de laatste zou tijdens de presidentscampagne hebben overgemaakt aan dames die een affaire met Trump claimen te hebben gehad. Pecker gaf toe aan deze 'deal' te hebben meegewerkt en bovendien het verhaal daarvan van journalist Karen McDougal en de bewijzen te hebben aangekocht om ze vervolgens moedwillig in de doofpot te stoppen (catch and kill). Voor zijn medewerking werd Pecker en het AMI niet aangeklaagd. Helemaal koosjer is het natuurlijk allemaal niet en Peckers connectie met Trump kwam hierdoor wel scherp in het daglicht te staan. Daarbij was er nogal wat ophef over de tabloid dat AMI publiceerde over Saoedi-Arabië waarin het koningshuis en onze held Bin Salman werden geroemd, gespeend van alle kritiek. Ook hier was Trumps belang evident. Het heeft er alle schijn van dat Trump nog het weinig lankmoedige achter-de-coulissen-spel speelt van een New-Yorkse vastgoedmagnaat, waar Bezos ironisch genoeg een veeleer 'politieke' strategie volgt en met (ogenschijnlijk) gestaafde argumenten het publieke domein betreedt, het initiatief pakt en zijn tegenstanders in een hoek zet. Achilles 1, Agamemnon 0, zeggen we dan. 

Reaguursels

Inloggen

Stom dat Bezos uberhaupt zulke foto's verstuurde maar ik vind zijn reactie op de chantagepoging prachtig. Goed gedaan. Er zijn weinig zaken waar ik zo veel verachting voor voel als dit soort chantage.

Doctor Honoris Causa | 10-02-19 | 16:06 | + 1 -

Ik vind Bezos een lul van een vent, en amazon een kutbedrijf dat zijn werknemers uitzuigt en alle concurentie kapotkmaakt, maar in dit geval heeft hij wel ballen, en moet ik toch wat respect voor hem opbrengen...

Wilhem3 | 09-02-19 | 19:41 | + 5 -

Bij een dick pick moet ik denken een een tooth pick, maar dan voor de intieme hygiëne. Klinkt wel eng en pijnlijk.

Mocht dhr. Bezos een foto van zijn geslacht hebben gestuurd - colloquially known as "dick pic" (tel het aantal k's in het woord picture), dan is hij een sneue lul. Dick pics zijn voor tieners zonder sexervaring en sneue incels.

Vitaly Chernobyl | 09-02-19 | 18:56 | 1 | + -2 -

Goed punt, Vitaly, het is een citaat en neemt die overvloedige 'k' gewoon over. Evengoed wel fijn dat u het even aangeeft. Dank.

DASsven | 09-02-19 | 19:36 | + -1 -

Ik snap niet waarom je vandaag de dag een d*ck pick zou versturen, maar goed.

DolfWeerwolf | 09-02-19 | 16:14 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken