ABN Amro schoffeert onze piloten in Dubai. Geen expathypotheek meer

Vreselijk onrecht in het FD vandaag: 'ABN Amro zet Nederlandse expats buiten de deur', kopt het boven met als intro: 'Nadat ABN Amro eerder al de bankrekeningen van zijn klanten in het buitenland sloot, is het nu de beurt aan zijn hypotheekklanten. Het verkrijgen van een hypotheek voor Nederlandse expats die in het buitenland wonen wordt een stuk gecompliceerder.' Dat zorgt bij terugkomst naar Nederland voor verschrikkelijke problemen, meldt een hypotheekadviseur voor expats in genoemde krant. 'In Dubai en Qatar wonen bijvoorbeeld veel piloten, zij kunnen niet zonder meer een woning kopen in Nederland.' Een andere hypo-adviseur hekelt het paarse krokodil-beleid van de bank. 'Op papier klopt het beleid van de bank wellicht, maar het gezond verstand ontbreekt.' Want dit zijn toch hele nette mensen allemaal en die moet de bank juist te vriend houden anders raakt het zijn vermogende klanten straks kwijt. De boodschap van het verhaal lijkt daarom helder. De ABN Amro heeft totaal geen oog voor de belangen van de klant, kan alleen in hokjes denken. Maar zoals het FD vlak na de intro zelf ook meldt was de ABN Amro in ieder geval van de grootbanken DE ENIGE die deze expatservice nog verleende. En daarbij zegt een woordvoerder van de bank ook behoorlijk nuancerende dingen. 1. Hypotheekaanvragen voor expat-piloten, medewerkers van ambassades en dergelijke worden per individu bekeken. 2. Deze beslissing geldt uiteraard alleen voor nieuwe hypotheekaanvragen. 3. Er is een overgangsregeling voor expats die buiten de Europese Economische Ruimte (EER, lijstje) wonen en zich binnen zes maanden na de hypotheekaanvraag weer in Nederland willen vestigen. Woordvoerder: 'Het niet-ingezetenenbeleid blijft weliswaar van toepassing maar er vindt in dat geval voor bepaalde landen een tijdelijke risico-acceptatie plaats.' En met die ingezetenen uit de EER wordt de kern geraakt. Door de invoering van de Europese hypothekenrichtlijn Mortgage Credit Directive (link) is het voor expat-Nl'ers lastiger geworden om een hypotheek te krijgen in Nederland als zij inkomen ontvangen in een andere valuta dan de euro. 

Dat komt omdat er een risico verbonden is aan loon krijgen in andere valuta dan euro en betaald worden in euro. Want als wisselkoers vreemde salarisvaluta stijgt: meer kwijt aan hypotheek dan eerder voorzien. Omdat banken nu de plicht hebben de klant van een valutawijziging op de hoogte te houden en wanneer een bepaalde bandbreedte wordt overschreden zelfs verplicht zijn om de hypotheekovereenkomst om te laten zetten in een andere, voordelige valuta, kozen veel banken al om hypotheken voor expats niet langer te faciliteren. En daarom doet de ABN Amro dat nu ook, althans om de mogelijkheden te beperken. 'We willen niet het risico lopen op het niet goed naleven van wet- en regelgeving' zegt de ABN-woordvoerder dan ook. De angst voor boetes is nu eenmaal groot en daarom alle moeite niet waard. Dat is pech voor expats, maar daarvoor moet u dit keer niet zozeer uw pijlen richten op ABN. Want zoals de woordvoerder ook zegt, 4. 'Zowel wanbetaling als het inkomen zijn geen criteria bij het niet-ingezetenen beleid.' U mag als hypotheekmelaatste expat na een tijdje gehuurd te hebben in Nederland heus weer aankloppen voor een hypotheek. Maar regels zijn nu eenmaal regels en risico's zijn eng.

Bijschrift foto:

A man and a woman pose for a photograph taken by a cell phone with a cutout image of Pope Francis, days ahead of his visit to the United Arab Emirates, at St Mary's Catholic Church in Dubai 

Reaguursels

Inloggen

Het zijn de regels opgelegd door de NL-overheid. Een onderdaan die naar buiten de EU emigreert is een outlaw. Op mijn minst een crimineel of een landverrader. En ten alle tijde een belastingontduiker die bij terugkomst iets wit te wassen heeft.
Gewoon in het buinland blijven.

Haberdoebas | 05-02-19 | 17:12 | + 0 -

Het zijn de regels opgelegd door de NL-overheid. Een onderdaan die naar buiten de EU emigreert is een outlaw. Op mijn minst een crimineel of een landverrader. En ten alle tijde een belastingontduiker die bij terugkomst iets wit te wassen heeft.
Gewoon in het buinland blijven.

Haberdoebas | 05-02-19 | 17:12 | + 1 -
-weggejorist-
Amelie_Alston | 05-02-19 | 09:11 | + -1 -

Als je als piloot een paar jaar vanuit Dubai werkt en je huis niet cash kunt afrekenen ben je volgens mij een prutser. Of je zit bij Ryan Air, dat kan natuurlijk ook. Maar die doen toch zzp-en vanuit Ierland?

Cowboy Henkie | 05-02-19 | 03:53 | + 6 -

Dat is inderdaad omdat banken onder het vergrootglas liggen. Ze zijn uitermate angstig niet te kunnen voldoen aan de steeds verder uitdijende wet en regelgeving op het gebied van witwassen en sanctie wetgeving. Tegenwoordig wordt van financiele instellingen in Nederland bijna verwacht dat ze zich gedragen als internationale opsporingsinstantie. Dit is bijna niet te doen binnen de landsgrenzen, voor dergelijke buitenlandse klanten is dat totaal onbehapbaar wil je dat goed doen en tegelijkertijd een rendabel product bieden.

henkdekanarie | 04-02-19 | 20:51 | 1 | + 6 -

Kortom, het product dat ze aanbieden kan ook gewoon duurder worden, zodat de kosten van bijkomende risico's fatsoenlijk afgedekt kunnen worden. Of ga ik nu te kort door de bocht?

Phoolie_the_King | 05-02-19 | 09:52 | + 0 -

ABN kijkt al een tijdje naar goudgerande regelingen, deze regeling zal ook wel tegen het licht gehouden zijn. Niet meer blind op een oude regeling vertrouwen want de wereld verandert snel. Wel sneu voor de hypothecairadviseur, want die moet zich opnieuw inlezen. Heb het idee dat dyslexie verplicht was als je intermediar wilde worden, maar dat is weer een ander verhaal.

Analia von Solmsch | 04-02-19 | 19:20 | + -2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken