Een motiverend en inspirerend boek schrijven. Is dat een hobby of een beroep?

Duidelijke taal
Duidelijke taal

Ook het schrijven van een motivatieboek vergt de nodige motivatie en inspiratie, en dan helpt het geenszins mee als je uitgever loopt te kloten. Daar kan een inspiratieschrijfster over meepraten. Om mensen ook daadwerkelijk te inspireren sloot ze voor zo'n boek een overeenkomst met een uitgever. Daarnaast schonk ze tussen 2012 en 2016 bedragen aan een stichting 'die zich ten doel stelt uitgaven op het gebied van mystieke literatuur te ondersteunen', en van dat geld betaalde die stichting dan weer rekeningen aan onder meer de uitgeverij. In augustus 2016 wendde de schrijfster zich echter tot haar verzekeraar DAS voor een stukje rechtsbijstand omdat haar uitgever een niet nader gedefinieerde 'wanprestatie' aan het leveren was en daar een juridisch geschil uitrolde. Die rechtsbijstand kwam enkele maanden, maar toen ineens niet meer, aangezien DAS tot het inzicht was gekomen dat de vrouw tóch niet voldoende gedekt was. Volgens de verzekeraar is er geen sprake van een particulier geschil - en dat is volgens de polisvoorwaarden nodig - want naast het schrijven van dat motivatieboek was ze bezig met 'de publicatie en vertaling van het boek in tien talen, met het vervaardigen en uitgeven van een uitgebreide versie met bijbehorende CD alsmede met de promotie en het distribueren van deze uitgebreide versie'. En dat heeft in de ogen van DAS weinig meer weg van particuliere activiteiten c.q. een hobby, ofwel een 'ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd = liefhebberij' zoals de Van Dale dicteert. Daar komt nog eens bovenop dat het hier een geschil betreft tussen de mystieke stichting en de uitgever, redeneert DAS. Maar wat zegt de Geschillencommissie van financieel klachtinstituut Kifid hiervan?

Ten eerste merkt de commissie op (uitspraak-pdf) dat het toch echt de vrouw zelf is die een overeenkomst met de uitgever heeft gesloten en dat de rechten van het motivatieboek gewoon bij haar liggen. Dus tot zover het bezwaar van DAS dat de vrouw geen partij is in dit geschil. Maar het meest interessant is de dekkingskwestie. Volgens het Kifid heeft de vrouw 'als hobby en niet in de uitoefening van een beroep of bedrijf gehandeld bij het aangaan van de overeenkomst met de uitgever' en is dat derhalve een particuliere activiteit. Een overwinning voor de schrijfster dus, maar die zal niet geheel uitzinnig van vreugde hierover zijn. Ze was namelijk nogal loco gegaan met haar eisenpakket en wil €60.000 zien van DAS ter financiering van een externe advocaat, een bodemprocedure en wat dies meer zij - ze kan immers niet meer vertrouwen op de dienstverlening van DAS. Nee, zegt de Geschillencommissie, de polisvoorwaarden leren ons toch echt dat daar een maximum van €12.500 voor staat én er is helegaar geen bewijs dat DAS niet meer voor haar aan de slag kan. Wat de verzekeraar dan wel aan de vrouw moet overmaken zijn de kosten die ze tot dat moment had gemaakt voor externe advocaten, alsmede de €150 aan Kifid-kosten. Kortom, het bindende advies van het Kifid leidt er toe dat DAS aan de bak moet voor de vrouw. Verder is het te hopen dat de schrijfster zelf nog wat positieve energie over heeft om het proces van het motivatieboek tot een vruchtbaar einde te brengen.

Fotobijschrift: Jordan Belfort a.k.a. de Wolf of Wall Street is ook goed in motiveren.

Reaguursels

Inloggen

Denk het,
wil het,
doe het.
Ff afrekenen graag.

George Foreman | 19-01-19 | 10:08 | + 0 -

Heb dit even opgezocht.
Een inspirerend boek schrijven is een hobby... net als vissen en voetballen bij de amateurs.

Maar zodra je met de verkoop van je boek geld gaat verdienen... dan is het een beroep volgens Belastingdienst.nl

sociaal_econoom | 19-01-19 | 03:16 | + 0 -

Waar gaat dit over ?

Baron Clappique | 18-01-19 | 22:26 | + 2 -

Weinig mystieks aan die heks. Check de KvK registratie van haar stichting maar. Haar ja, want ze is ongetwijfeld directeur-bestuurdert. En founder blablabla. De stichting exploiteert haar geneuzelarij, de uitgeverij is geweaun een drukkerij, of een grafisch servicebureau ofzeau. Die dacht een normale drukorder voor een kleine oplage gekregen te hebben van die stichting en plande de boel netjes in. Omslagen gedrukt, papier besteld, je kent het wel. Maar juffrouw Ooievaar blijft in gebreke met het leveren van de tekst, of blijft klooien met de drukproeven of verzin het maar. Het mens gedraagt zich gekker en gekker, dus de drukker stelt een simpele deadfline. Planning volgen of opzouten, gekke Betje kost teveel aandacht, tijd en er komt niks voor terug,
Het mens is waarschijnlijk bipolair ontrafeld of borderlinertuee. Raakt greep op de realiteit kwijt en maakt DAS er koekwaus over. Daar pakt iemand het verkeerde smoezenboek en serveert haar slordig af. De rechter ziet het allemaal zo eens aan, houdt wel van een dolletje en dist Das.
Wie de moeite neemt, vindt zeker wel haar FB slijmspoor, inclusief fanbase die haar ook graag medium bij Astro TV ziet worden.
Veenkamp, neem Psychopathologie voor Dummies even door, en lees ook dat laatste boek van Gordon even. En Reken er maar op dat Zweveriena je op je nek springt en wil dat je meer over haar schrijft...

F. von Zeikhoven | 18-01-19 | 21:17 | + 6 -

Was het een boek met cd-rom of een cd-rom met boek? (i.v.m. BTW tarief)

W_F | 18-01-19 | 20:22 | 1 | + 2 -

Ik zou een boek cadeau doen bij een glas kraanwater indien BTW leidend was.

Mauguio | 18-01-19 | 23:46 | + 0 -

Je kunt beter een verdomd goed blaadje vol schrijven dat motiveert, want menigeen heeft sinds youtube geen fut meer om wederom het hele boek te lezen met veelal dezelfde riedeltjes.

How to avoid zombyism lijkt me een betere casus vandaag de dag.

TP 1984 | 18-01-19 | 20:14 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken