Nederlanders worden steeds luier. Slaan miljarden stuk op eetgemak

Nederland was ooit het land waar moeder de vrouw dagelijks om zes uur de dampende driehoek AVG voorschotelde. Op zondag soms afgewisseld met beste bakken bami met van alles er nog bij. Dat Nederland ligt ver achter ons wil FoodService Instituut Nederland ('een onafhankelijk kennisplatform opgericht door leidende bedrijven in de foodservicemarkt') nog maar eens vertellen. De omzet van foodservicebedrijven doorbrak in 2018 voor het eerst de €20 miljard (+5,5%). Hieronder valt onder meer de rap groeiende bezorgmarkt van €1,7 mrd. (+13,4%). Met dank aan de zonnige zomer en heaters zat de Nederlander in geheel 2018 op het terras. 'Formules doen het in de hele foodsector goed. Concepten met een strakke kostenstructuur, veel selfservice en hoge productiviteit blijven groeien', aldus een FSIN-woordvoerder. Mensen met een goed gevulde portemonnee struinen in oude tramremise van vreetstal naar vreetstal, om voor €28 twee oesterzwambitterballen en een biosapje te kopen. Types met grote honger en een kleinere beurs trekken naar wereldrestaurants om onbeperkt op te scheppen. Koken zijn we nog niet helemaal verleerd, al staat de V - tot verdriet van De Telegraaf-journo ('bio-moralisme, haha!') - tegenwoordig vaker voor vegetarisch. Het wekelijkse rondje met de kar door de supermarkt wordt ouderwets, want de boodschappen komen steeds vaker thuisbezorgd (€1,4 mrd, +29%). Om u toch naar het winkelcentrum te lokken is de 'superant' helemaal de toekomst. Dat is inderdaad een samentrekking van supermarkt en restaurant, want Appie en Jumbo willen voor u koken. Al met al gaat dit er toe leiden dat in 2019 de voeding- en genotmiddelenomzet met 4,5% gaat stijgen. De buitenhuisconsumptie neemt zelfs met 6% toe, denkt FSIN. 

Reaguursels

Inloggen

Mijn smaak is niet verfijnd genoeg en mijn beurs niet diep genoeg om wekelijks in sterrenrestaurants te vertoeven.
Daarom gewoon naar de gemiddelde restaurants met een 3-gangen menu voor rond de 30 euro. Als ik het zelf niet zo makkelijk kan maken, en het wordt voor me gedaan en is lekker, dan heb ik goed gegeten.
Ga je echter (vaak met familie zonder smaakpapillen) naar een 'eetcafe' (???) waar je voor 3 euro per menu minder, 10 keer zo min eten krijgt, en ziet dat die toko elk weekend ramvol zit dan begrijp ik weer waarom zelfs Belgen zeggen dat wij Nederlanders geen flikker van eten snappen. We laten ons gewoon voor de gek houden.

Hetzelfde in de supermarkt: welke idioot koopt er nu voorgesneden uien, voorgesneden wortelen, voorgemixte kruiden in een potje, 3,5 euro voor 30 gram zwarte peper waar je voor 90 cent 100 gram bij de turk kunt krijgen, kipfilet van 80 gram per stuk verpakt in plastic, noem het maar op, Ongelofelijk gewoon.

Draak uit Brabant | 08-01-19 | 16:36 | + 0 -

Heel toevallig dit item want ik kom net zeer geïrriteerd terug van boodschappen doen. Verse kruiden ? Nergens te vinden. Je bent verplicht semi kant-en-klaar of geheel kant en klaar vreten. Ik vraag aan de vakkenvuller: heeft u ook ongemalen foelie? "De folie ligt bij de plastic zakjes". Ik wil goulash maken. "Er is wel pakje-zakje kant en klare kruiden" Wel eens geproeft ? Smaak niet eens naar goulash+chili con carne=paprika saus. Alles smaakt naar paprika ook de zakjes kant en klare nasi en bami kruiden. Allemaal over van het westland, vermalen, drogen en over al komt het in. Kant en klare pizza ? Smaakt niet naar tomaat maar weer paprika. Kant en klaar nasi-bami pakket,.. nee is prei-pakket.

RdeFriesch | 07-01-19 | 17:39 | 1 | + 6 -

De Turk of toko heeft de meeste kruiden in alle vormen in ruime bakjes voorradig ook assafoetida en anijszaad. Nederlanders zijn nog steeds niet gewend kruiden te gebruiken, anders dan wat ze in oma’s kruidenrekje tegen kwamen: niet veel!
Wel fijn dat er weer echte kaneel in de supermarkt ligt en geen cassia.
Maar wie weet nog het verschil ...

Analia von Solmsch | 08-01-19 | 22:43 | + 0 -

Nu ben ik veel voor mijn werk onderweg en moet noodgedwongen vaak uit eten. Reuze gezelli zo alleen met je tablet. Gelukkig is er dan vaak vertier in de plaatselijke swingerclub.

Maar het eetpatroon is ook opgelegd. De supermarkt verteld dan hoe handig het is dat de piepers al geschild zijn. Heb ik nooit begrepen: om een paar aardappelen te schillen ben je twee minuten bezig. De pre-fab piepers kosten echter makkelijk het driedubbele van de gewone piepers. En dan moppert iedereen hoe duur alles wordt. Hetzelfde bij het afvaleten (sorry afhaaleten). In tijden van hoge nood laat ik een pizza bezorgen. Meestal vraag ik me dan af of het kartonnen doosje net zo smaakt als de pizza.

Koken duurt 20 - 30 minuten. Het bestellen, laten leveren, je afrekening checken, enz duurt net zo lang. Maar ja - het is hip, en het stond al in de Linda dat je het moet doen. Dus gaan hele volksstammen mee.

hangtiet met knoop | 07-01-19 | 14:38 | 1 | + 10 -

Geen grap: mijn supermarkt verkoopt voorgepelde uien, individueel in plastic verpakt en bijna even duur als een kilo normale exemplaren in een netje. De buitenste laag is zo ingedroogd dat je ze waarschijnlijk alsnog moet pellen, maar goed. Er zijn dus echt mensen die grof betalen voor dat soort onzin.

Broodroof | 07-01-19 | 17:02 | + 3 -

Ik vind het best. Mijn vrouw werkt de hele dag hard, dan doe ik overdag wel wat boodschappen en 's avonds een lekker potje koken.

artie | 07-01-19 | 14:31 | 1 | + 0 -

Wij hebben de regel thuis dat we maximaal tweemaal per week eten laten bezorgen danwel afhalen. Ik heb een kleine thuis van 3,5 en die gaat momenteel 3 ochtenden naar de peuterspeelzaal (van 9 tot half een), mijn vriendin moet eind januari bevallen van een tweeling, ik werk zelf eenvoudig 60 uur per week (inclusief weekend uren). Schoonmaken hoeven wij dan niet zelf te doen, want dat doet de au pair.. Die zorgt in principe ook voor de klein overdag, maar ik breng Madelyn altijd naar de peuterspeelzaal..

TuurlijkNiet | 07-01-19 | 15:46 | + -12 -

Nederlanders worden helemaal niet luier. Het hele gezin werkt zich de schompes om de huur, hypotheek, belastingen en steeds hogere lasten te kunnen betalen. Dan heeft iedereen geen zin om ook nog eens te koken. Tja, die grote instroom van migranten zal toch ergens van betaald moeten worden.

Mijn klomp breekt | 07-01-19 | 14:06 | + 18 -

Zie het probleem niet zo, werken beide (hard) iedere avond wordt er iets gemaakt, niets komt uit potjes. Weekeindes nemen we meer tijd, vaak extra dingen voor de vries zoals pasta's of soep. Als we echt geen zin/tijd hebben wordt er meestal buiten de deur gegeten, veel restaurantjes hebben een (verantwoorde) daghap.

Bluto Blutarsky | 07-01-19 | 12:53 | 1 | + 1 -

Er wordt ook niet geschreven over een probleem.

SerTheFun | 07-01-19 | 13:50 | + 2 -

Wanneer het van dat pokkeweer is buiten en je wilt toch gezond bewegen, die gaat bijvoorbeeld shoppen in overdekte gelegenheden of rondlopen in een museum. Zelfs in de IKEA kan je dan toch, zeg een kilometertje, stappen. Maar nee, geen beweging, thuisbezorgen en geestelijk+lichamelijk verkalken. In Mary&Max wordt de kettingrokende 'Cooking Sherry' opgevoerd als de Australische variant op de tokkie. Nederland en de westerse wereld vertokkiet in hoog tempo.

Eeuwig..Op..Vakantie | 07-01-19 | 12:52 | + 6 -

Ga gewoon lekker in het weekend koken en maak direct een grote portie voor meerdere dagen klaar. Gezond, lekker, gezellig en goedkoper.

zimmerschwanz | 07-01-19 | 11:08 | + 19 -

LOL @ 6 uur eten.
Dan sta je als loonslaaf nog in de file, of je moet om 6 uur 's ochtends al op je werk willen zijn.

kapotte_stofzuiger | 07-01-19 | 10:32 | 1 | + 21 -

Bij ieder normaal werkend Nederlands gezin zit er op die lege stoel aan de eettafel,nog een mond om te voeden.
Je ziet hem of haar niet,maar je mag er wel dik voor betalen.

De Profundus | 07-01-19 | 13:02 | + 12 -

Heeft niet alleen met veranderde consument te maken, ook met de gewijzigde huishoudsamenstelling. Steeds meer singles, steeds minder (grote) gezinnen. Een hapje buiten de deur is voor een alleenstaande, al dan niet met vriend of vriendin, al gauw aantrekkelijker dan thuis een stoommaaltijd bereiden.

Voireaton | 07-01-19 | 10:23 | 6 | + 27 -

In Boekieland hebben de grotere Naivas supermarkten een hoek welke als restaurant dient.

Niet gezellig inderdaad, maar er wordt best veel gebruik van gemaakt.

Poekieman | 07-01-19 | 11:43 | + 2 -

@ Poekieman | 07-01-19 | 11:43 | + 2 -
Hadden wij vroeger ook hoor. Alleen zaten dergelijke restaurants vaak in de winkels van bepaalde warenhuisketens die nu over de kop zijn.

Tel Aziaat | 07-01-19 | 14:45 | + 1 -

@StiekemeBunzing De supermarkt is de perfecte plek voor horeca. Mijn moeder werkte vroeger ook al de hele dorpsroddel bij in de lokale supermarkt, en tegenwoordig zitten de oudjes hier in de supermarkt.
De supermarkt biedt gezelligheid.

frank87 | 07-01-19 | 15:12 | + 1 -
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken