Hoe energiebedrijven miljoenen stelen van klanten stadsverwarming

Geel hesje met binnenvoering, iemand?
Geel hesje met binnenvoering, iemand?

Dat was effe schrikken vorige week: de gemiddelde energienota gaat volgend jaar €360 omhoog. Volgens de prijsvergelijkers van Gaslicht.com althans, die ervan uitgaan dat U in een niet geïsoleerde vooroorlogse tochtschuur woont. Maar ook met wat minder drieste cijfers gaat u nog steeds fors meer betalen. Dat heeft voor een groot deel te maken met alle extra heffingen die de overheid oplegt om onze energiehuishouding te verduurzamen. Alleen al aan energiebelastingen betaalt u volgend jaar €160 per jaar meer dan nu. De energiebelastingen stegen de afgelopen 5 jaar met 68%, waardoor uw energierekening inmiddels voor bijna de helft uit belasting bestaat. De energieleveranciers gooien daar nog eens €200 bovenop omdat ze duurder moeten inkopen. Oorzaak: de economie draait als een tierelier, dus hogere CO2-emissieprijzen, plus het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen plus een koude winter vorig jaar. Die combinatie gaat volgend jaar dus leiden tot horrorfacturen van uw gas/lichtboer. Maar u bent pas écht de lul als u ook nog eens vastzit aan stadsverwarming. 

De grap van stadsverwarming is dat het gezien wordt als een duurzame vorm van energievoorziening. Want met het hergebruiken van restwarmte van industrie en energiecentrales kun je huizen verwarmen. Die hebben dan geen cv-ketel meer nodig en zijn dus ‘van het gas af’, zoals het kabinet zo graag wil. Of het ook echt zo groen is, wordt wel betwist, het helpt natuurlijk niet als je een complete centrale laat draaien enkel en alleen voor stadsverwarming, zoals in Utrecht. Maar vooralsnog ‘onderstreept het kabinet het belang van warmtenetten’.

Monopolie

Probleem is alleen dat deze warmteboeren monopolist zijn. Ze leggen een peperduur stelsel van warmwaterleidingen aan door een hele wijk. Maar daar kunnen geen andere aanbieders hun eigen, concurrerende warme water door laten vloeien. Om te voorkomen dat klanten worden uitgeknepen door warmtemonopolisten, is er de Warmtewet. Die bepaalt dat de maximumprijs die warmteleveranciers mogen rekenen is gekoppeld aan de prijs die huishoudens met een gewone cv-aansluiting voor hun energie betalen. Dit heet ook wel het Niet Meer Dan Anders (NMDA)-principe. Klinkt redelijk, maar in de uitwerking gaat het een en ander mis.

Bovenstaand de formule die bepaalt hoeveel energiebedrijven hun klanten in rekening mogen brengen voor stadswarmte. Daarin zitten allerlei componenten die een vergelijking tussen een gasaansluiting en stadsverwarming mogelijk maken, eronder opgesomd. Maar die berekening slaat op veel punten volkomen nergens op. 

Otto

De overheid gebruikt een soort ijkpersoon - laten we hem Otto noemen - met een gewone gasaansluiting, op basis van wiens uitgaven het Niet Meer Dan Anders-tarief van stadswarmte wordt vastgesteld. Deze fictieve verbruiker bepaalt voor 600.000 klanten wat ze maandelijks kwijt zijn aan energielasten voor stadsverwarming, dus maar hopen dat Otto het niet te bont maakt. Maar helaas dat valt tegen. Neem de prijs voor de nieuwe cv-ketel die Otto uitzoekt: een whooping €2284,50. We weten naar wáár Otto zich precies heeft laten oplichten, maar een beetje googlen leert dat je voor tussen de €800 en €1300 echt een prima ketel aanschaft. De pech is ook nog eens dat die peperdure ketel van Otto er na stipt 15 jaar mee ophoudt, terwijl de helft van alle ketels langer meegaat. En dan heeft Otto ook nog twee linkerhanden, want voor het onderhoud aan z'n keteltje heeft hij een peperduur onderhoudscontract afgesloten à €139 per jaar. Voor de stadswarmteklant, wiens monopolietarief is afgeleid van Otto’s gasaansluiting, komt dat voor dit onderdeeltje neer op aanschafwaarde à €2284,50/15 jaar levensduur + 139 onderhoud p/j = €291,30 per jaar, waaraan de warmteleverancier zijn tarief voor stadswarmteklanten mag relateren. Stel, Otto had even wat aan prijsvergelijking gedaan en toch maar gekozen voor een ketel van €1000, die 20 jaar meeging, én hij had zelf het onderhoud gedaan, dan zou dat uitkomen op 1000/20= €50 per jaar. Nogal een verschil.

Meten met twee maten

En zo zitten er in de rekensom die het Niet Meer Dan Anders-tarief bepalen nog meer ongerijmdheden, zeggen critici bij actieclub Stadsverarming. Zo is die ketel van Otto weliswaar kneiterduur, maar totaal niet efficiënt in het verwarmen van water. Een gevalletje van meten met twee maten. Of neem de afleverset / warmtewisselaar die klanten van stadsverwarming in huis hebben. Dat is een onderhoudsarm apparaat dat energieleveranciers in bulkhoeveelheden inkopen voor - volgens kenners - max €600. In de Grote Rekensom mogen ze er echter van hun klanten een huur voor vragen die gebaseerd is op een nieuwprijs van €1925 plus €44 onderhoudskosten per jaar. 

Leidingverliezen

Nog een leuke post vormen de leidingverliezen die zijn verwerkt in de prijsformule. Het idee is dat Otto in zijn woning af en toe de afwas doet of een douche neemt, en daarvoor water verwarmt met zijn cv-keteltje. Dat water blijft in de leidingen staan en koelt daar vervolgens af, wat zonde is. Volgens de formule gaat op die manier 10% van al Otto’s opgewarmde water verloren. Da’s sneu, maar vooral ook volkomen onzin. 95% van ons warme water gebruiken we om te douchen. Het restje warm water dat tussen de cv op zolder en de douche anderhalve meter lager in de badkamer blijft staan, levert natuurlijk never nooit een verlies op van 10%. Daar tegenover redeneert de overheid dat in een huis met stadsverwarming die leidingverliezen er niet zouden zijn, terwijl daar het warme water bij de meterkast binnenkomt en via een normaal gesproken langer stuk leiding naar de badkamer moet. Het doorberekenen van deze imaginaire leidingverliezen in Otto’s imaginaire woning resulteert erin dat warmteboeren schaamteloos €1,50 per GJ energie extra mogen rekenen aan klanten met stadsverwarming. Bij een gemiddeld energieverbuik van 32GJ per woning per jaar maal 600.000 Nederlanders die zijn aangesloten op stadswarmte, komt dat neer op een bankroof op klaarlichte dag door energiebedrijven met een buit van in totaal €28,8 miljoen.

Lobby

Kortom, de hele formule lijkt een product te zijn van een goed georganiseerde lobby vanuit de energiesector. Keren we even terug naar het begin: de tarieven voor volgend jaar. Voor klanten van stadswarmte worden die afgeleid van de tarieven van de drie grootste gasaanbieders van Nederland - ook hier kiest Otto weer niet voor de goedkoopste. Het idiote is dat die hun tarieven volgens jaar dus fors verhogen, vooral omdat de overheid geld afroomt om de energietransitie te kunnen betalen: iedereen van het gas af. Als afgeleide van die tariefverhoging mogen ook huishoudens met stadsverwarming daarvoor bloeden, terwijl het idiote nu net is: zij zijn al van het gas af! Snappen wij wel dat mensen boos worden. Geel hesje iemand?

Social

Reaguursels

Inloggen

Blij dat ik niet aan die diefstal vast zit. Deze winter mijn meest 'duurzame' investering gedaan: een houtkachel. Iedere dag 9 blokken eikenhout op het vuur en mijn hele huis is warm. Volgend jaar rond deze tijd zal ik jullie vertellen hoeveel gas me dat heeft gescheeld.

Phoolie_the_King | 17-12-18 | 15:00 | + -1 -

Casus bij RTV oost;
m.rtvoost.nl/nieuws/268161/Warmtenett...
*Vrouw denkt in "goed geïsoleerd huis" te wonen, woont in de praktijk in een doorwaaiwoning
*Heeft stadsverwarming, maar niet voor warm tapwater, daar heeft ze een elektrische boiler voor
*Kookt op gas; dus betaald nog eens vastrecht

Het warmtebedrijf lult zich natuurlijk overal tussenuit, en de journalist stelt geen goede vragen. Ook vreemd dat ze die man interviewen op een groene vlakte, terwijl de centrales er uit zien als een vervallen Soviet centrale.

Daarnaast; deze mevrouw is niet handig bezig.
1) Koop eens HR++ glas..
2) Betref warm tapwater van de stadsverwarming of koop een warmtepompboiler met enorme subsidie
3) Koop een inductiekookplaat en zeg je gasaansluiting op.

Hoe dan ook zijn er al een aantal uitspraken geweest; je kunt er gewoon vanaf.

jcvjcvjcvjcv | 17-12-18 | 02:29 | + 0 -

Leuk dat er hier weer eens aandacht voor is. Ik heb er zelf ook al eens aan gerekend.

Bovenop al deze ellende moet je je realiseren dat een nieuwe woning met stadsverwarming minder goed geïsoleerd is. Voor de stadsverwarming wordt namelijk met een (fictief) hoog (duurzaamheids) rendement gerekend.

Daarnaast zijn er ook hele blokken waar stadsverwarming gewoon onzinnig is. Als je in je eentje in een nieuwbouwbezemkast woont kun je wel 500 euro per jaar aan vaste lasten voor de stadsverwarming gaan betalen, maar je kunt ook een airco en een elektrische boiler kopen//huren. Tenzij je douchen als hobby hebt is dat nog goedkoper ook. En mocht douchen inderdaad je hobby zijn; koop een warmtepompboiler met ~50% subsidie en een douche-WTW.

Vaak wordt stadsverwarming gewoon nog gasgestookt, en de rendementen zijn om te huilen. Vaak wordt zo'n heel net op de ~90 graden gehouden. Gas verdwijnt niet vanzelf uit de leidingen. Warmte wel!

Maar het is een soort collectief iets, en daar worden ambtenaren heel blij van. De materie is voor de meeste mensen (en vooral journalisten) te moeilijk, dus dan gaat het al snel dus een oma'tje die denkt dat ze teveel betaald (zonder dat ze dit kan onderbouwen) en een gladjakker van het warmtebedrijf terwijl de presenterende journalist aan geen van beide goede vragen stelt.

jcvjcvjcvjcv | 17-12-18 | 02:24 | + 2 -

Het meest grappige van dit verhaal? Zelfs met deze stadsverwarming prijzen maken de energieboeren nog nauwelijks winst op stadsverwarming, met lagere prijzen zou stadsverwarming niet rendabel meer zijn en binnen no-time eruit vliegen...
Weet je meteen waarom de prijzen zo hoog liggen, politiek weet dit donders goed en kijkt liever de andere kant op.

ZwarteDag | 16-12-18 | 21:47 | + 6 -

Las gewoon mdmaprincipe

ozzam | 16-12-18 | 21:06 | + 1 -

Te 030 staat expliciet in de notariale akte van een niewbouwhuis vastgelegd dat stadsverwarming (Eneco) de enige 'optie' is. Het aan laten leggen van bijvoorbeeld een warmtepomp is na het ondertekenen van de akte dan ook 'verboden'. Eem-tweetje tussen tussen Utrecht gemeentebestuur en Eneco.

Iedere koper daar heeft tot de notaris aan toe moeten tekenen alleen gebruik te maken van Eneco stadsverwarming.

www.stadsverarming.nl/geen-duurzame-ni...

" Maar wie net een nieuwbouwwoning in Rijnvliet Zuid heeft gekocht zit opgezadeld met de verplichte aansluiting op stadsverwarming. Dan heeft het weinig zin om óók nog te investeren in andere maatregelen. Eneco doet er tientallen jaren over om de investering in het stadsverwarmingsnet terug te verdienen, de bewoners betalen daar de rekening voor. De CDA-fractie maakte zich bovendien zorgen over de ingewikkelde juridische constructie waarmee de gemeente wilde voorkomen dat nieuwe bewoners een ander verwarmingssysteem kozen. "

Het bijzondere is dat de sociale huurwoningen daar wel een warmtepomp krijgen (+ zonnencellen). De coorporatie die deze huizen bouwt is voor Eneco natuurlijk een lastiger partij dan iedere individuele koper die al lang blij is dat hij het huis heeft mogen kopen en daardoor niet nog eens over de akte gaat steggelen.

Ervaringsdeskundige | 16-12-18 | 20:56 | 3 | + 7 -

Niemand hoeft in Utrecht te wonen. Je kunt ook stemmen met je voeten.

fiscalist | 16-12-18 | 22:04 | + 1 -

@fiscalist | 16-12-18 | 22:04
Domste opmerking ooit. Jij pleurt even letterlijk elke reden waarom iemand in Utrecht zou willen wonen gemakshalve overboord om zo niet inhoudelijk in de hoeven gaan op de substantiele bezwaren en aantijgingen die gemaakt worden.
Er zijn tientallen, zo niet honderden, redenen te bedenken waarom je in Utrecht zou willen wonen en die zijn doorgaans zwaarwegender dan dat je stadsverwarming in gedwongen wordt. Dat maakt het echter niet minder naar of zelfs schandalig hoe de gemeente Utrecht dit aanpakt.

Wat een lamzak ben jij zeg.

Myrkie | 16-12-18 | 23:36 | + -6 -

@Myrkie

Dank je.

Mijn opmerking was niet meer en niet minder dat de keuze om te stemmen met je voeten. Dus meer genuanceerd: als je merkt dat je bestolen wordt doordat iets collectief geregeld wordt, dan is weggaan altijd een mogelijkheid. Geen prettige mogelijk, maar een laatste redmiddel.

Persoonlijk kan ik niet zo goed tegen gedwongen winkelnering. Om die reden vallen steden met beperking in schoolkeuze, stadsverwarming of erfpacht af om te wonen. Iemand anders kan uiteraard een eigen keuze maken; dat staat eenieder vrij.

Verder: Utrecht is een prima stad. Ik zou zelf graag het pand naast Groen Link HQ hebben om voor de deur de meest vervuilende diesel neer te zetten die de stad nog in mag. Gewoon, omdat het kan. Valt helaas buiten mijn budget.

fiscalist | 17-12-18 | 12:32 | + 3 -

Nou... Ik heb vorig jaar een ketel (hr++, atuurlijk op gas) gekocht van rond de 2k eurie's en betaal Eu 14 per maand aan ENW voor het onderhoudsabonnement. Dus zo gek zijn de prijzen die Fictieve Otto betaalt niet. Mensen die zelf het onderhoud van de ketel doen eindigen na een paar jaar op pagina zeven onder het kopje: "Gezin komt om door koolmonoxidevergiftiging".

Vitaly Chernobyl | 16-12-18 | 17:49 | 4 | + -4 -

Koolmonoxidevergiftiging is onmogelijk met een HR-ketel.

gatij | 16-12-18 | 19:44 | + 5 -

Qua onderhoud heb je gelijk, voor het andere heb je je af laten zetten

Espro | 16-12-18 | 22:15 | + 2 -

Onderhoud ketel vaak niet meer als de kap eraf trekken en de stofzuiger erlangs halen.
En dat kost je iets van 80 a 100 euro.

The_hitman | 17-12-18 | 12:51 | + 1 -
▼ 1 antwoord verborgen

Amer centrale krijgt zo weinig voor de elektriciteit als de zon schijnt in Duitsland of als het waait in Denemarken dat ze een aparte ketel geïnstalleerd hebben, alleen voor stadsverwarming. Is trouwens gas gestookt. Lijkt me niet echt economisch rendabel met alle leiding- en warmtewisselaar verliezen. Gelukkig woon ik in een klein dorpje zonder industrie of electriciteitscentrale. Wordt ofwel een houtgestookte CV ketel met electrische bijverwarming ofwel een pelletkachel. Grond (met bomen) heb ik al.

Biet | 16-12-18 | 17:09 | 1 | + 1 -

Begin vat met kappen en kloven. Dat hout moet nog drie jaar drogen in de wind. Maar je idee is goed!

Phoolie_the_King | 17-12-18 | 14:54 | + 0 -

Deze energie gedachten hebben als oorsprong anderen zoals MH 17 en vermoedelijke daders. Dat was èèn van de twee. Na google onderzoek bleek de schuldige Rusland te zijn.
Volgens deze theorie zijn prijsverhogingen ook de schuld van genoemd land.

biltong | 16-12-18 | 16:57 | + -5 -

Kijkt jaloers naar Tesla Megapack... 2673 kWh! daar kom ik de winter wel mee door.

W_F | 16-12-18 | 16:44 | 3 | + 0 -

2673 kWh? Dat is geen megapack, maar een gigapack. In totaal ongeveer 300 Tesla's aan accu's...

Daarbuiten: Met 2673 kWh kom ik de winter niet door hoor. En jij ook niet. Tenzij je in een A++ woning woont. Ter vergelijk: 1500m3 gas staat voor circa 14000kWh aan warmte.

Johnweer | 16-12-18 | 20:06 | + 0 -

2673 kWh met een warmtepomp levert 10.000 kWh aan warmte, wat overeenkomt met 1075 m³ gas, veel meer dan mijn huidige verbruik. Twee details: Een Tesla Megapack ( electrek.co/2018/12/15/tesla-megapack... ) is waarschijnlijk niet te betalen, maar met veel zonnepanelen hoef je niet een hele wintervoorraad op te slaan maar slechts een week of twee voor aaneengesloten zwaar bewolkt weer.

W_F | 16-12-18 | 20:28 | + 0 -

Correctie: 300 Tesla accu's moet natuurlijk 30 zijn.

Dat gezegd hebbende:

"2673 kWh met een warmtepomp levert 10.000 kWh aan warmte, wat overeenkomt met 1075 m³ gas, veel meer dan mijn huidige verbruik. "

- Ja vast. Dan heb je een warmtepomp met een gemiddelde cop rond de 4.0. Die bestaan niet. Punt.

"maar met veel zonnepanelen hoef je niet een hele wintervoorraad op te slaan maar slechts een week of twee voor aaneengesloten zwaar bewolkt weer."

- Je hebt werkelijk geen idee van de materie. Of wat? Zoek eens uit wat zonnepanelen in de winter bij helder, onbewolkt weer opleveren t.o.v de zomer... Hint: het lage BTW tarief is hoger.

Johnweer | 16-12-18 | 22:40 | + 2 -

elders in Europa kan je subsidie krijgen als je omschakelt naar gas,en Nederland moet het opeens er vanaf.
wel apart dat dit pas begon nadat de Nederlandse velden dicht gingen ??

Roger-Rabbit | 16-12-18 | 16:17 | + 5 -

Ik zit ook verplicht aan de stadsverwarming, en je wordt idd uitgeknepen doordat je verplicht(!) eraan vastzit.

Ik ben voor mijn werk vaak onderweg, in wisselende diensten (ook avond nacht), inclusief regelmatig naar het buitenland. Ook zit ik vaker bij mijn vriendin dan bij mij thuis.

Hierdoor vorig jaar 7x 2 uur max de verwarming aangehad (letterlijk, en komt niet boven 19 graden). Natuurlijk zit hier het douchen ook bij, maar aangezien ik vaker weg dan thuis ben, is dat nihil (sta er ook kort onder). Dit heeft mij ca 600 euro gekost, aangezien de hoogste kosten natuurlijk in de belastingen zitten. Ook zit er een meter in mijn huis om de warmte te meten (en dus verbruik) in mijn appartement, zodat als mijn onderburen hard stoken (en mijn appartement meeverwarmd) ik dus lekker mee mag betalen aan hun stookgedrag.

Dan zit je dus op ruim 40 euro per uur aan verwarmingskosten. Afsluiten van de stadsverming is niet mogelijk. Voor die paar uur dat het echt te koud is laat ik liever een klein straalkachteltje draaien.

Een grote oplichterij die stadsverwarming.

DMaN | 16-12-18 | 16:10 | 2 | + 12 -

Ik zou zeggen: ga samenwonen

nieuwe_Deen | 16-12-18 | 16:57 | + 6 -

Verhuizen is een optie...

Sorry, ben een beetje zuur over dit hele onderwerp... Het is de 68% waardoor het komt.

fiscalist | 16-12-18 | 22:05 | + 0 -

En als je een nieuwbouwhuis koopt maar aangeeft niet op de stadsverwarming te willen worden aangesloten gaat de prijs van de woning omhoog. Dus als ze minder in je huis hoeven te installeren/bouwen moet je een hogere prijs betalen. Want anders kunnen ze je nadien niet meer uitknijpen.

Ajeto | 16-12-18 | 15:58 | 1 | + 4 -

Je huis is ook gelijk meer waard zonder stadsverwarming, ik zeg doen!

Analia von Solmsch | 16-12-18 | 16:43 | + 8 -

*gaat nog eens kijken hoe het met de houtkachel is*

nieuwe_Deen | 16-12-18 | 14:36 | + 2 -

Vanavond tv-tip: VPRO Tegenlicht. Ned 2. 21.05 uur

antagonist | 16-12-18 | 13:20 | 1 | + 3 -

Bedankt. De VPRO, dat is lang geleden, Ik heb een stream gevonden om ouderwets niet-on-demand te kijken.

W_F | 16-12-18 | 20:56 | + 0 -

Zonnepanelen zijn nu ineens spotgoedkoop!

ik zei het toch | 16-12-18 | 12:58 | + 0 -

Huize Fens dacht 15 jaar geleden te verduurzamen door gasloos te gaan wonen. Inmiddels weten we waar dat duur eigenlijk echt voor staat.

D-Fens_1963 | 16-12-18 | 12:13 | 1 | + 15 -

Daarom willen ze heel Nederland ook zo graag van het gas af. Het valt echt niet op dat de duurste energievoorziening overblijft , puur toeval. En dan nog iets: Single Point of Failure.

Stonecity | 16-12-18 | 14:18 | + 7 -

Ik word echt schijt en schiet ziek van dit soort bewijs dat de staat een gire vieze graaier is net zo als de energiemaatschapijen! X op X lees je dit weer. Ik zit er zwaaaaaar aan te denken om het hele huis vol te hangen met elktra verwarming en dan een bypass op de elektrameter! Fuck de staat! Graai terug!

mrjixies | 16-12-18 | 12:01 | + 16 -

Deneum komt binnen twee jaar met misschien een oplossing.

Nooit meer KLM | 16-12-18 | 11:44 | 2 | + -2 -

Roflol, crypto in combinatie met kernfusie binnen twee jaar... Zeg eens eerlijk hoeveel geld heb je gestoken in die oplichters?

* Il Principe * | 16-12-18 | 11:57 | + 1 -

Geen cent natuurlijk.

Nooit meer KLM | 16-12-18 | 12:31 | + 1 -

Waarom gaan ¨we¨ niet zelf particulier over op de brandstofcel? De ontwikkelingen gaan snel, de techniek is ready for it. Alleen of met de buren. Voor wie geen gelegenheid heeft voor zonnepanelen of windmolentjes op het dak en hierdoor veroordeeld wordt tot energiearmoe.

squadra | 16-12-18 | 11:36 | 1 | + 2 -

Even gekeken hoe het zit met zo'n home fuel cell. Het functioneert als een soort CV-ketel, maar dan zonder de onverbrande reststoffen ervan. Het heeft alleen last van relatief lange opwarmingstijden, zeker de SOFC-brandstofcel, die als voordeel heeft dat ie op alle zwavelvrije vloeibare/gasvormige brandstoffen kan lopen. Zoiets lijkt me dan ook handig voor blokverwarming, maar als het niet anders kan, dan kan zo'n brandstofcel nog steeds handig zijn wanneer er geen zonne-alternatief is. Maar ook mensen zonder mogelijkheid gebruik te kunnen maken van lokale zonne- of windenergie kunnen volledig elektrisch overgaan. Als zij als buurt samen een flinke partij Tesla-accu's of een flinke flow-accu kopen die zich vollaad wanneer netstroom goedkoop is, dan kunnen ook zij met licht en warmpjes erbij zitten.

Alexander des Burgus | 16-12-18 | 13:17 | + 0 -

Yes i think to myself what a wonderful world.

Peter777 | 16-12-18 | 11:29 | 1 | + 1 -

Yes i think to myself what a wonderful world.

Peter777 | 16-12-18 | 11:29 | + -4 -

Als die jaarlijkse onderhoudkosten incl. onderdelen en arbeid is wat is dan het probleem?ik vind het best goedkoop.
CV ketel onderdelen slijten ook denk aan de branderplaat,ionisator,pakkingen, lekke waterdrukbegrenzer,ventilator,ontstekings electrode,membraam in het expansievat.

steekmug | 16-12-18 | 11:28 | 1 | + -11 -

Ja, en vergeet ook niet de gasinjectiepijp, de pompringdilatator en de drieslagenklep... Allemaal zeer slijtagegevoelige onderdelen!

Rhenium | 16-12-18 | 14:02 | + 8 -

Ik snap de overheid niet. Klap die belasting toch naar 70%, er is toch geen mens die zijn huis niet verwarmd. Twee weekjes mopperen en dan gaan we weer over tot de orde van de dag. Zelfde met de zorg; jaag die premie naar 300 euro joh, mensen bukken wel wat dieper. Een boos tegeltje op een webblog en betalen maar weer. Zo blijft de massaimmigratie goed betaalbaar, en dat is tenslotte wat telt.

opblaasschaap | 16-12-18 | 11:23 | 5 | + 56 -

Lekker boos zijn op het internet, maar als het er op aankomt - bij verkiezingen dus - wordt weer hetzelfde hokje roodgekleurd.
Dit volk verdient niet beter.

EefjeWentelteefje | 16-12-18 | 12:22 | + 30 -

Er valt in dit land niks te kiezen. Baudet en Wilders zijn gewoon gecontroleerde oppositie. Droom maar lekker verder.

Kromme Tenen | 16-12-18 | 12:27 | + -6 -

Ook maar 3 week gele hesjes protest houden, laat die grote bedrijven maar eens flink meedokken. Ik snap niet waarom de consument 90% van de energie transitie moet betalen.

Vonkentrekker | 16-12-18 | 20:42 | + 1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Orwell had maar één dingetje fout. Het is niet INGSOC maar KLIMSOC.

Kromme Tenen | 16-12-18 | 11:11 | 1 | + 7 -

Dit heeft niets met klimaat te maken. Dit is "gewoon" de zoveelste constructie waar overheid en grote bedrijven samenwerken om burgers uit te knijpen.

* Il Principe * | 16-12-18 | 11:59 | + 32 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken