Vergeet fooi. Nederlandse horeca draait als een tierelier en pikt btw-voordeel uit uw zak

Zeggen wij niet
Zeggen wij niet

De analisten van ING zijn weer eens de kroeg spreadsheets ingedoken om wat voorspellingen te doen over de vaderlandse horeca. De uitkomsten zijn weinig verrassend. Ondanks het wegslepen van het marketinglego blijven de toeristen massaal naar Amsterdam komen. Hoofdstedelijke hotels zijn ook in 2019 propvol ondanks uitbreiding van het hotelaanbod en een stijgende toeristenbelasting. Prijsstijgingen buiten beschouwing gelaten stijgt de hotelomzet, omdat zowel Nederlanders als buitenlanders vaker in een duurbetaalde kamer met bijbel liggen. Hiervan profiteren ook partijen als Booking en Expedia, omdat een hoop Hollandse hotels te belazerd zijn om zelf reserveringsmails te beantwoorden. Komend jaar kruipt u weer nog minder vaak achter het fornuis. Enerzijds zal de markt voor bezorgmaaltijden, ondanks het voortdurende geëmmer over arbeidsvoorwaarden, de omzetten met 2% zien stijgen. Niet gek na een whopping 5,5% omzetstijging in 2018. Anderzijds gaat u ook steeds vaker naar restaurant. De kans dat u daar geconfronteerd wordt met een serveerster die het biefstukje bearnaisesaus in uw schoot schuift wordt wel groter, want door het toenemende personeelstekort moeten 'bedrijven zich vaker moeten wenden tot relatief onervaren personeel.' Cafés blijven het sulletje van de Hollandse horeca. Er zijn er steeds minder, omdat de jeugd liever Netflixt of snuifyogaat. Het omzetherstel trad bij kroegen na de crisis later in en was minder stevig. Voor komend jaar staat er volgens de ING-ramingen een omzetvolume van 1% in het vat. Ondanks dat de dranklokalen iets minder last hebben van de btw-verhoging dan restaurants. Alcoholische versnaperingen worden namelijk tegen het hoge tarief belast, terwijl voedsel en non-alcoholische dranken nog tegen 6% btw gaan. Dat wordt straks 9%. Een colaatje van €2,50 gaat straks, stijgende inkoopprijzen gemakshalve buiten beschouwing gelaten, €2,57 kosten. Aan de kroegbazen de keuze. Interen, het leed delen (€2,55) of extra marge pakken (€2,60 of meer). Bij ING weten ze wel hoe de waard is. 'In algemene zin verwachten we dat ondernemers de verhoging ook in hun verkoopprijzen doorberekenen.' Slim. Want in tijden van hoogconjunctuur gaan consumentjes ook bij een prijsstijging van 4% 'hun gedrag niet massaal aanpassen'

Reaguursels

Inloggen

De echte woede van de fransen zit bij het rookverbod. Alle bar-tabacs waar het sociale leven zich afspeelde op het platteland, zijn failliet gegaan/verdreven. Ze gooien het op belastingverhogingen, maar als ze nog gewoon aan de bar gezellig konden discussiëren, een borreltje drinken onder het genot van een gaulloise, was er niet zoveel woede ontstaan.

Frans1156 | 08-12-18 | 01:51 | + 0 -

Hier in de negorij 6,00 euro voor een Erdinger 0,5. Duitsland stadscentrum 3,50...

wilderst | 06-12-18 | 23:11 | + 3 -

Valt mee. Wat denk je dat als een vaasje 2,50+ doet, dat een halve liter kost?

wilderst | 06-12-18 | 22:53 | + -1 -

Laatst voor 4 ‘pints’ Grolsch 20 euro afgerekend, ik nam aan dat de fooi er al in zat, 5 euro voor een halve liter...

Analia von Solmsch | 06-12-18 | 18:09 | + 4 -

Je kunt bedrijven niet de schuld gaven van de graaicultuur die de overheid tentoon spreidt

dr.andus | 06-12-18 | 18:07 | + -1 -

Het is eigenlijk gek dat je aan de ene beroepsgroep wel een fooi geeft en aan een andere niet. Volgens mij (maar ik kan het mis hebben) liggen de lonen in de horeca in lijn met vergelijkbare beroepen.

Skepdude | 06-12-18 | 17:12 | + 2 -

In Nederland is het nog steeds niet gangbaar om fooien te geven hoor. Je hoeft je nergens voor te schamen als je niets extra geeft. Uitgezonderd die paar scheve ogen die je misschien in Amsterdam dan krijgt.

Aapje133 | 06-12-18 | 21:29 | + 0 -

Vorige week ging ik met een vriend wat drinken in de kroeg. Na een uurtje of twee vroeg ik om de rekening. 90 euro! Maar dan zaten de bitterballen er wel bij. Oh ja, alleen wat NL-bier en wat wijntjes.

antagonist | 06-12-18 | 16:36 | + 8 -

Tsja, met 4,50 euro voor een fluitje uilenzeik schiet het ook wel snel op. Niet alleen de prijzen gaan omhoog, de glazen en flesjes worden steeds kleiner.
25 Centiliter is nu de norm waar die nog kort geleden 33 cl was.

2voor12 | 06-12-18 | 17:24 | + 13 -

... en het was gewoon in een stadje op de Veluwe, dus niet eens in 020 of zo.

antagonist | 06-12-18 | 17:31 | + 3 -

Flesjes fris in de horeca zijn en waren altijd 0,2 liter, ze zijn echt niet kleiner geworden.

Analia von Solmsch | 06-12-18 | 18:06 | + -4 -

En dat heeft natuurlijk helemaal niets met het rookverbod te maken nietwaar ?
Een rookverbod in een restaurant daar kan iedereen (roker/niet-roker) zich wel in vinden maar als je wat wilt gaan drinken dan is het toch even een ander verhaal.

charles de gaulle | 06-12-18 | 16:16 | + 1 -

Kennelijk vallen shisalounches niet onder cafés.

watergeus | 06-12-18 | 16:02 | + 6 -

Voor horecabedrijven stijgen de loonkosten niet; worden huurprijzen niet geïndexeerd; stijgen de loonkosten niet? Je vraagt je af waarom deze, en zoveel andere factoren niet in dit opstel zijn meegenomen. Luie "journalistiek". Nee, ik ben geen horecaondernemer.

Kroegbazen hebben dan ook nog nooit van de Laffercurve gehoord. En ik denk ook steeds mensen bij de overheid.

Deflatiemonster | 06-12-18 | 15:39 | + 10 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken