Rapper Lil' Kleine maakt reclame voor malafide cryptobedrijf: waarom geen boete?

Misschien las u het al afgelopen week: in Amerika moeten DJ Khaled en bokser Mayweather fikse boetes betalen voor cryptoreclame omdat ze niet gemeld hadden dat ze hiervoor betaald kregen. Daar stak de SEC, de toezichthouder voor de financiële markten, een stokje voor waarop Khaled en Mayweather hebben besloten te schikken. Zonder de beschuldigingen te bevestigen of te ontkennen hebben ze allebei flinke sommen geld overgemaakt. Mayweather ruim $600.000 en Khaled ruim $150.000. Bovendien stemde Mayweather ermee in gedurende drie jaar in geen enkele vorm effecten, digitaal of anderszins, te promoten en Khaled houdt twee jaar zijn mond. Flinke straffen al met al, maar hoe zit dat in Nederland? Kan rapper Lil' Kleine die onlangs zei de eerste rappende cryptomiljonair te gaan worden dankzij het cryptobedrijfje ICO Headstart, ook een fikse boete tegemoet zien? Mag dat hier wel, (sluik)reclame voor crypto? Leggen we uit. De Reclame Code Commissie (RCC) dat als onderdeel van de Stichting Reclame Code de boel in de gaten houdt, kan geen boetes opleggen aan BN'ers en influencers die een bepaald product aanprijzen. Er zijn wel regels opgesteld (pdf, blz 114), waar men zich aan dient te houden. Hiervoor heeft de RCC wat voorbeeldzinnen opgesteld en speciale hashtags voor Instagram of Twitter (#spon of #adv) voor gesponsorde producten of advertenties. Gaat dat fout en trekt iemand aan de bel, dan krijgen de adverteerders en influencers in kwestie de kans om dat recht te zetten. Gebeurt dat niet, dan komen ze op een zwarte lijst, of een non-compliant-lijst zoals dat zo mooi heet. 

Het is niet leuk om op zo'n lijst terecht te komen waardoor bijna ieder bedrijf social media-uitingen aanpast als er aan de bel wordt getrokken, aldus een woordvoerder van de RCC. Is er dan echt geen boete denkbaar? Het kan in een extreem geval wel. De Autoriteit Consument en Markt richt namelijk een schuin oog die zwarte lijst. Als een bepaald bedrijf het heel erg bont maakt en de regels blijft overtreden, kan de ACM ingrijpen. Maar met losse klachten wordt door de ACM niets gedaan. Nu zegt u misschien 'OK leuk allemaal daskapitaaltje maar die boetes werden in Amerika opgelegd door de SEC. Heeft onze eigen AFM dan misschien nog plannen om malafide ICO's promotende rappers boetes op te leggen?' Het simpele antwoord: nee. Een woordvoerster van de AFM legt uit dat de SEC in Amerika met een in de wet ruimer gedefinieerd ‘effectenbegrip’ werkt. Hiervoor bepaalt de Howey-test wat een effect is, waardoor aanprijzingen van bekende rappers etc. onder beleggingsdienstverlening en marktmisbruikregels vallen zoals tipverbod, verbod op advies zonder vergunning en dergelijke. In ons land is dat niet mogelijk en dus houdt de AFM het bij DOE HET NIET-waarschuwingen. Rappers of andere boven ons gestelden in Nederland hebben vooralsnog vrij spel. En als iemand gaat piepen, haal je toch gewoon die hashtag weg. Overigens: dat die ICO Headstart van Lil' Kleine niet helemaal zuivere koffie is, weet u na een blik op ons archief, maar toont nog altijd tekenen van leven. Al zien we nu op de site van Headstart dat het originele idee uit de whitepaper totaal is losgelaten. Niet meer een soort kwaliteitskeurmerk voor ICO's bieden, maar gewoon hotels rammen in Brazilië. Om hier uw geld niet in te stoppen is dan eigenlijk ook geen waarschuwing van de AFM noch een aanprijzing van Lil' Kleine nodig.

infolink

Reaguursels

Inloggen

Een rappert die ergens reclame voor maakt...

Da's een nog rodere vlag dan een optreden bij Harry Mens.

Net als die 'Beats' koptelefoons, aanbevolen door ene Dre, tegenwoordig iHeadphone ofzo.

Poekieman | 04-12-18 | 12:56 | + -2 -

Ik ken figuren als Lil Kleine alleen van hier, GS en Dumpert. Hoe kennen anderen hem? Kan me niet voorstellen dat iemand geïnteresseerd is in die muzikale troep.

LaatsteAvondmaal | 04-12-18 | 11:50 | + -1 -

Aha! De grappenmakers van Headstart die een hele keten HardRock Hotels (c)(t)(tm)(r) gingen openen met hun virtuele gulden en doen alsof ze een hele hotel keten kopen terwijl ze 1 appartementje gekocht hadden van hun startup centjes.
Jammer dat de HardRock jongens (c)(t)(tm)(r) helemaal van niets wisten.

spoilerfreak | 04-12-18 | 09:27 | + 1 -

Om een uitspraak van A.P. in een penthouse te S. te parafraseren: "Ik moet de eerste rapper nog tegenkomen die iets positiefs aan de samenleving toevoegt".

marcoplarco | 03-12-18 | 23:12 | + 7 -

Heeft hij zich in geld laten uitbetalen of in crypto's?

Klapband1408 | 03-12-18 | 22:15 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken