Hopsa. Italië zwicht voor Europese druk, wil fantasiebegroting aanpassen

Brussel is de baas
Brussel is de baas

Italiaanse huishoudens hebben hun financiële zaakjes aardig op orde, maar dat geldt niet voor de Italiaanse overheid. De hoeders van de staatskas leveren de ene na de andere fantasiebegroting aan in Brussel. Die worden vervolgens vakkundig in de prullenbak gemikt omdat ze a) in de verste verte niet voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt inzake het Groei- en Stabiliteitspact en b) de torenhoge staatsschuld nog torenhoger maken en c) de groeiverwachtingen onrealistisch zijn. Brussel verzocht de Italianen de gratisbierbegroting (verlaging pensioenleeftijd, soort van basisinkomen) aan te passen, maar onduidelijk bleef of de laarslandiërs hieraan mee wilden werken. Nu gaat het gerucht dat Lega-leider en vice-premier Matteo Salvini wil inbinden. Het geplande begrotingstekort van 2,4% zou niet in beton gegoten zijn. Om te voorkomen dat de financiële markten panisch reageren ziet een economisch adviseur van Salvini ruimte voor 'a little fine-tuning of the budget'. Maar laat ze in Brussel vooral niet denken dat alle verkiezingsbeloftes bij het grof vuil worden gezet. De verlaging van de pensioenleeftijd kan in februari al werkelijkheid zijn. Zes miljoen tickets voor een basisinkomen van €780 liggen volgens vijfsterrenleider Di Maio al bij de drukker. Om de noordelingen van Lega, die zichzelf nog weleens als het hardwerkende deel van de Italiaanse natie beschouwen, tegemoet te komen zou het basisinkomen mogelijk niet direct aan behoeftigen worden overgemaakt. In plaats daarvan gaat het naar bedrijven die het geld in een fonds kunnen stoppen en vervolgens het armlastige volk kunnen aannemen/opleiden. Zo'n plan kan voorkomen dat ontvangers van het basisinkomen zwart bijklussen. Of de Italianen de hoge heren in Brussel daadwerkelijk tegemoet gaan komen horen we vanavond/vannacht. Premier Conte en minfin Tria gaan namelijk vanavond de begroting bespreken met Salvini en Di Maio. De financiële markten lijken vertrouwen te hebben in een goede afloop. De Italiaanse tienjaarsrente daalt met 17 basispunten naar 3,23%, terwijl de Borsa Italiana drie procentjes plust. Koren op de molen van ECB-hoofdeconoom Peter Praet die dreigt dat de wilde spendeerplannen Italië meer kosten dan opleveren, omdat deze leiden tot hogere rentelasten. Dus, hop, hop, door de knietjes vanavond. Kan vice-premier Salvini zich daarna weer bemoeien met echt belangrijke zaken

Foto: Lega Nord Secretary Matteo Salvini teases a pig during a visit to a Roma camp on via della Chiesa Rossa in Milano , 2/04/2015

Reaguursels

Inloggen

“In plaats daarvan gaat het naar bedrijven die het geld in een fonds kunnen stoppen en vervolgens het armlastige volk kunnen aannemen/opleiden.”
Melkert banen dus...
An sich geen slecht idee, vereist wel zorgvuldigheid om verdringing te voorkomen.
Toch denk ik dat ipv lagere pensioenen en melkert banen het verstandiger is om te investeren in infra-structuur en bij de aanbesteding te bedingen dat een x-percentage van de bouwers een melkert baan is.

ZwarteDag | 26-11-18 | 17:58 | 2 | + -5 -

Banenplannen zijn een uitstekende manier om miljarden van de samenleving weg te pissen zonder enig tastbaar resultaat. Italië kan dat geld helemaal niet missen, want ze hebben het niet, ze hebben al te veel geleend, en de rente loopt op door alle geruchten dat ze nog veel meer gaan lenen.

Huisregelneef_III | 26-11-18 | 19:45 | + 0 -

@Zwartedag denk eens even twee seconden na... waarin zijn bedrijven geïnteresseerd? Winst maken. Hoe kunnen ze in dit plan het meeste winst maken? Ja hoor dat gaat helemaal goed komen, ha ha.

nieuwe_Deen | 26-11-18 | 19:57 | + 3 -

En ja hoor: twitter.com/FT/status/106706746500234...

Hoe kan dit monetaire experiment van de afgelopen 10 jaar niet de grootste beleidsfout aller tijden zijn? Ze zouden al die centrale bankiers van de ECB levenslang moeten opsluiten.

JackRyan | 26-11-18 | 16:41 | 3 | + 7 -

Beleidsfout? Bewuste keuze, alles liever dan toegeven dat de Euro mislukt is.
Kan ook wel begrijpen dat je dat niet zomaar kan roepen zonder dat er paniek uitbreekt, maar had gehoopt dat Griekenland redden enkel een tijdrek actie was, terwijl er op de achtergrond hard gewerkt aan bv een Neuro/Zeuro achtige plan.
Maar waarschijnlijk zijn ze drukker met het plannen van hun verhuizing naar Zuid-Amerika zodra de boel echt klapt.

Harry Turtle | 26-11-18 | 17:09 | + 3 -

Natuurlijk is dit een beleidsfout van epische proporties geweest. Iedereen met een beetje gezond verstand ziet dat in. ECB, FED, BoJ, BoE, SNB, etc.; ze zijn allemaal achterlijk bezig geweest, de één net wat achterlijker dan de ander. Het is één groot experiment, met ongewisse afloop. Ik vrees een niet al te beste afloop.

En nee, natuurlijk gaan ze hun stommiteiten niet toegeven. Ze geven er een draai aan om hun imago van financiële alchemisten in stand te houden. Dat imago is immers het enige dat ze hun invloed in stand houdt. Valt het imago weg, dan zijn ze machteloos. Het volk begrijpt er toch niets van, al die prietpraat over yield curve control, dot plots, forward guidance, enz. enz. Maak het zo ingewikkeld dat niemand er nog wat van begrijpt. Gewoon bewust beleid van Draghi en co, iedereen om de tuin leiden.

Terwijl het toch zo simpel is; overvloedige liquiditeit (QE/ZIRP/NIRP) = groeien van zeepbellen. Tekort aan liquiditeit (QT/PIRP) = knappen van zeepbellen. Dat is eigenlijk alles wat je hoeft te weten.

JackRyan | 26-11-18 | 22:09 | + 4 -

Het is inderdaad uiteindelijk simpel, Fat Tony voelt haarfijn aan wat de situatie is en prof. John en andere Intellectuals Yet Idiots produceren blabla die ze wellicht zelf niet eens geloven.

Poekieman | 27-11-18 | 11:53 | + 0 -

Alsof het nog wat uitmaakt wat die regering doet. Gerommel in de marge dit. Italië staat aan de vooravond van een recessie, terwijl ze (als enige land van de Eurozone) de dubbele dip van 2012 nog niet eens te boven zijn. Laat staan de eerste dip van 2008/2009. Nu komt er dus een derde dip, met nog hogere schulden dan bij de eerste twee recessies. Bovendien zitten ze met BBB nog maar één stapje boven junk. Bij junk moeten allerlei institutionele beleggers hun obligaties dumpen, met als gevolg nóg hogere rente. Italië gaat gewoon Griekenland achterna. Twee minuten voor twaalf schuiven met een paar tienden van een procent in het begrotingstekort gaat daar helemaal niets meer aan veranderen. Op naar de grootste sovereign default aller tijden... tot nu toe was dat die van Griekenland met zo'n 260 miljard euro. Ter vergelijking, de schuld van Italië is ruim 2300 miljard euro.

Overigens staat ook Duitsland aan de vooravond van een flinke groeivertraging (grootste sinds 2008), zo niet een recessie. Dat terwijl de inflatie er stijgt. Een uitstekend moment voor de ECB om een einde te maken aan het noodbeleid dat ze de afgelopen 10 jaar gevoerd hebben, oftewel door QE/ZIRP/NIRP om te buigen in QT en renteverhogingen. De PIGS hadden dit noodbeleid met beide handen moeten aangrijpen om het dak eens grondig te renoveren, maar in plaats daarvan hebben ze enkel meer schulden gemaakt. Een recept voor een perfect storm, dat is het.

JackRyan | 26-11-18 | 16:20 | 2 | + 13 -

Wat een onzin. De Italiaanse economie groeide langzaam de afgelopen jaren, net als die van alle andere eurolanden. Alle aanstellerij ten spijt gaat het best aardig. Nu met geld gaan smijten is echter volkomen onverantwoord. Italië zal haar schulden dan steeds duurder moeten herfinancieren waardoor er een kettingreactie ontstaat met een default als eindpunt. Dat is natuurlijk niet acceptabel. De staatsschuld moet afnemen als percentage van het BBP, basta. Welke plannen ze schrappen of welke belastingen ze verhogen moeten de Italianen natuurlijk zelf weten. Dus gemekker over zwakkeren in de samenleving die door de Europese Commissie voor de bus zouden worden gegooid zijn slechts slappe smoezen zijn, in een poging de aandacht van het eigen beleid af te leiden.

Verder is de ECB al jaren aan het proberen de inflatie te laten oplopen richting de twee procent. Inflatiespoken bestaan niet in Europa. De rente kan eigenlijk alleen nog maar omhoog, en dan is het snel weer gedaan met die inflatie. Duitsland zal lijden onder de toenemende kritiek op het concept wereldhandel. China noemt zich graag de fabriek van de wereld, maar Duitsland zit daar niet ver vanaf. Ze hebben echter een gigantisch handelsoverschot, en de staatsschuld ligt rond de gewenste 60% dus die kunnen dat wel hebben.

Huisregelneef_III | 26-11-18 | 19:42 | + -2 -

Helemaal geen onzin. Het gaat met de groei van de Italiaanse economie best aardig zeg je. Wil je dit aardig noemen? pbs.twimg.com/media/Dqdm8_6W4AYxNzD.j...

Ze presteren gewoon dramatisch vergeleken met de rest van de Eurozone. Alleen Griekenland heeft het slechter gedaan. Die zijn na 2007 als een baksteen naar beneden gevallen en herstellen amper. De volgende keer is het Italië. En die schuldenratio waar je het over hebt krijg je juist naar beneden door je BNP te laten groeien, wat ze dus duidelijk niet voor elkaar krijgen (om allerlei redenen). Ze moeten niet alleen minder uitgeven, maar vooral competitiever en minder corrupt / bureaucratisch worden. Van zulk beleid is bij deze regering echter niets te merken.

Mijn voornaamste punt; er komt een recessie aan en de ECB heeft geen munitie meer om die te verzachten. Als een land als Italië nu al wankelt, ondanks 10 jaar zeer ruim monetair beleid (hand boven het hoofd houden), hoe moet dat dan als er straks een storm opsteekt op de financiële markten? Zowel de ECB als Italië hebben compleet verzaakt en de kans is aanzienlijk dat op niet al te lange termijn heel het kaartenhuis in elkaar zal storten. Tenzij er een wonder gebeurt (ze vinden olie ofzo) of de ECB nog krankzinniger maatregelen bedenkt om nog wat tijd te rekken (waar ik totaal niet van zou staan te kijken).

JackRyan | 26-11-18 | 21:56 | + 3 -

De Italianen hebben onbeperkt manieren om hun begroting aan te passen.
Dus dat gaat hem niet worden.
Laat de EU eerst zelf maar eens een degelijke begroting produceren, want dat is ze nog nooit gelukt.

watergeus | 26-11-18 | 15:58 | + 4 -

Ik heb ook nooit begrepen waarom we uitgerekend een Italiaan aan het hoofd van de Europese Centrale Bank moesten zetten. Alsof je de vos op het kippenhok laat passen...

Albert_Zweistein | 26-11-18 | 15:09 | 1 | + 7 -

Dat was dan ook precies de bedoeling, neem ik aan.

Poekieman | 27-11-18 | 11:50 | + 0 -

Straks ook gele hesjes in Italië dus.

kapotte_stofzuiger | 26-11-18 | 14:25 | + 3 -

Wat een onzalig plan om het basisinkomen aan werkgevers te geven in plaats van de bevolking. Dat is een nog dramatischer plan dan een gewoon basisinkomen.

nieuwe_Deen | 26-11-18 | 14:18 | + 7 -

Ik hoop van ganser harte dat Italië z'n poot stijf houdt. Toegeven aan de EU is nooit een optie.

Pierre Lebon | 26-11-18 | 13:47 | 1 | + 2 -

U wilt ook meebetalen aan een reddingsoperatie van Italië, als men de schulden niet meer kan betalen, omdat het lenen op de kapitaalmarkt te duur is geworden.

Wel mooi dat u 1 van de weinige mensen bent geweest die solidair met Griekenland was en dat u het terecht vond, dat wij geld hebben “geleend” aan Griekenland.

jezusisonzin | 26-11-18 | 14:04 | + 7 -

Of: Italië geeft Brussel het idee dat er iets gaat veranderen. Maar na een jaar of wat zal dat niet het geval blijken te zijn geweest.

Poekieman | 26-11-18 | 13:15 | 5 | + 14 -

Die controle is er alleen achteraf.

dodo12321 | 26-11-18 | 19:10 | + 0 -

Tja, een dubbele boekhouding is moeilijk te controleren, maar de officiële boekhouding wel. Nier alleen achteraf, maar ook tussentijds.

mona | 26-11-18 | 22:33 | + 0 -

Nee, boekhoudingen zijn zo goed als oncontroleerbaar. Veel teveel vage posten mogelijk, die aan interpretatie onderhevig zijn.

Accountants geven duurbetaalde fake zekerheid.

Poekieman | 27-11-18 | 11:49 | + 0 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Alternatieve titel:
Italië past zijn fantasiebegroting aan aan de financiële fantasie werkelijkheid van de EU.

Harry Turtle | 26-11-18 | 13:02 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken