Nieuwste hype in bedrijfsovernames: mensenhandel

Achter de (ver)koop van een bedrijf kunnen uiteenlopende redenen steken. Kinderen die geen zin hebben om het levenswerk van pa voort te zetten, een grotere partij die de onderneming kan bijstaan met internationale groei, een offer you can't refuse of natuurlijk de belofte van synergievoordelen. Dat laatste is vaak een eufemisme voor ontslagrondes. Voeg je twee bedrijven samen dan heb je minder secretaresses, marketeers, inkopers, staalsmelters etc nodig. Van die kostenbesparingen komt overigens meestal niets terecht. Gaan we het deze keer niet over hebben. Wel over een andere 'trend' in de fusie- en overnamewereld. Het kopen van een volledig bedrijf om de schaarse talenten die bij de prooi op de loonlijst staan in te lijven. Heet met een hip woord 'acqui-hiring' en komt zoals alle hippe dingen uit Silicon Valley overgewaaid. De Facebooks en Googles van deze wereld kochten aan het begin van dit decennium start-ups bij de vleet. Soms van nerds met goede ideeën, zonder commercieel talent. Maar net zo lief engineers met slechte bedrijfsplannen en unieke kwaliteiten. Of een toko met keigoede designers. Je neemt hun handeltje over, betaalt bij voorkeur in aandelenopties zodat het talent niet gelijk wegloopt en mietert het gekochte product in de prullenbak. Vorig jaar was acqui-hiring zo heet dat babbelkousenclub Accenture en Rockstart (doen iets met start-ups) claimden het eerste 'European Acqui-hire Event' te organiseren. Koop-werven is namelijk een superhandige 'innovatie- of cultuurstrategie' waarmee je 'een ondernemersmindset' stimuleert onder medewerkers van de ingedutte organisaties, lezen we in een advertorial voor het evenement. Vragen wij ons af hoe het zit met de ondernemende geest van Hongaarse ganzenslachters.

Acqui-hiring reikt, zo weet Reuters, tegenwoordig verder dan kleine IT-bedrijfjes in Silicon Valley. Stoffeerders, naaisters, autobouwers en dus vleesverwerkers zijn de belangrijkste buit bij M&A-deals in MOE-landen met krappe arbeidsmarkten. Zo nam kippenplukker Tranzit-Food branchegenoot Gastor en zijn 550 medewerkers over. Vroeger keek Tranzit-Food bij overnames naar ouderwetse zaken als winstgevendheid, investeringen of marktaandeel. 'Now, we are screening the entire workforce, and this ranks higher than physical assets. We are willing to pay a premium for a well-trained workforce.' Klinkt omslachtig. Waarom zou je de kippenplukkers of naaisters van de concurrent niet simpelweg lokken met betere arbeidsvoorwaarden? Dat een overname in het geval van IT-bedrijven gezeik over competitiebeding of intellectueel eigendom kan schelen, snappen we nog. In het geval van Sloveense stoffeerders of Hongaarse verentrekkers iets minder. Daar zal het vooral om tijdswinst te doen (en er kan iets bespaard worden op HR/recruitment), maar je zit wel met allerhande machines en vastgoed als de markt inpleurt. Kunnen wij weten. Onze moeder TMG was immer voorloper in deze trend. Zij kochten ooit Hyves voor €43 mln, maar schrijf vooral niet op uw Facebookpagina dat dit een miskoop was. Voor die miljoenen kreeg TMG namelijk een hoop kennis en kunde van programmeurs. 

Reaguursels

Inloggen

Gelukkig vond TMG een paar honderdduizend euro voor Marktplaats teveel. Maar schrijf vooral niet dat dit de misser van de eeuw was.

The2Amendment | 20-11-18 | 18:05 | + 10 -

maar schrijf vooral niet op uw Facebookpagina dat dit een miskoop was. Voor die miljoenen kreeg TMG namelijk een hoop kennis en kunde van programmeurs.
En censuur voor de burgers.

TP 1984 | 20-11-18 | 16:31 | + 0 -

'babbelkousenclub Accenture' +100

Montgomery Burns | 20-11-18 | 15:11 | 2 | + 9 -

De beschrijving klopt als een bus! Allemaal toffe jongens (m/v) maar het project ‘Knowledge Management’ wat ze bij ons deden heeft volgensmij 0,0 opgeleverd voor de baas. Tijd kost het wel, heeeeel veel vergaderen en powerpoints...

Viper62 | 20-11-18 | 18:32 | + 3 -

Dat geldt voor alle grote IT clubs. Ordina, Finalist. Cap Gemini, enzovoort, het is allemaal rommel. Talent willen ze niet, want talent is lastig te managen. Liever een beetje dommige eenheidsworst die je in scrumteams kunt frotten en dan zogenaamd zichzelf laten managen. En lekker laten prutsen. Na 2 jaar in dienst ben je automatisch medior, ook al heb je álles verkeerd gedaan. Na 4 jaar senior. En dan mag je andere junioren gaan 'begeleiden'. Het is allemaal hele dure rotzooi, want zo'n scrumteam is alleen maar een manier om 5 onderpresterende jokers aan de klant te verkopen om iets te doen wat 1 goed presterende figuur in de helft van de tijd had gekund.

zik | 20-11-18 | 19:52 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken