Waarom SpaceX's Starlink-programma geen strobreed in de weg wordt gelegd

Om China natuurlijk
Om China natuurlijk

Starlink, het SpaceX-programma dat de menschheid met bijna 12.000 satellietjes vanuit alle plekken op de wereld breedband-toegang wil geven tot het net, heeft van de FCC, de Amerikaanse communicatie-waakhond, toestemming (pdf) gekregen om 7.518 van de www-brengers in een baan om de aarde te schieten. De toestemming volgde op een eerdere goedkeuring in maart voor 4.425 satellieten. SpaceX-ceo Musk krijgt dus alle gelegenheid om de wereld aan te sluiten op een internetinfuus, mits hij minstens de helft van het totaalaantal binnen zes jaar in een baan om de aarde weet te krijgen. De FCC heeft ook andere aanbieders, zoals Kepler Communications, Telesat Canada, en LeoSat toestemming gegeven om de VS vanuit de ruimte met internet te zegenen. FCC-voorzitter Ajit Pai is enthousiast over de initiatieven: 'Our approach to these applications reflects this commission’s fundamental approach to encourage the private sector to invest and to innovate and allow market forces to deliver value to American consumers.' De FCC's weinig liberale houding jegens netneutraliteit schuurt een beetje tegen de ruimhartigheid waarmee in dit geval projecten worden goedgekeurd die breedband in principe voor elke Amerikaanse burger gelijk toegankelijk lijken te willen maken. Bovendien gaat het in het geval van Starlink ook om het faciliteren van mondiaal internet. In dit perspectief spelen voor de FCC wellicht ook andere motieven een rol. Nu werd op Reddit al de vraag gesteld of Musks Starlink straks voorbij gaat aan China's Grote Vuurmuur. Een duidelijk antwoord is daarop niet gegeven, maar wel is duidelijk dat China Musks initiatief niet alleen met argusogen volgt, maar geheel in de lijn met haar handelstraditie, namaakt. In maart dit jaar werd al bekendgemaakt dat China's eigen ruimtevaartorganisatie opdracht heeft gekregen om in het kielzog van Starlink space-WiFi mogelijk te maken. Want ja, vrij en gelijk internet voor iedereen op de wereld, staat haaks op China's principe van cybersoevereiniteit en plannen voor een eigen staatsinternet. Het is best mogelijk dat de eerste 'star war' of ruimteoorlog van de mensheid gaat om de aard en toegankelijkheid van het internet. Is het www een vrij medium of juist een middel ter repressie en staatsconditionering? Een vraag die ook de Amerikaanse overheid vast al heeft gesteld. Het kan - speculerend - best al meespelen bij deze afwegingen van de FCC. Musks Starlink kan best een leuk middeltje worden waarmee de VS de Chinezen kunnen sarren, zonder zelf daar direct bij betrokken te zijn.

Reaguursels

Inloggen

Kijk, dan weet je zeker dat jouw verkeer gemonitord wordt.
Dus wie gaat via space www'en?

MarcS | 18-11-18 | 15:06 | 1 | + 0 -

Ik. Gewoon lekker een laagje encryptie erover en monitor maar alles wat je wilt! En als de VS het blokkeert schakel je naar China's net. En vice-versa. Misschien nog een paar bruggetjes hier en daar tussen beide netwerken slaan voor de gein.

Waar blijft Juncker's gemekker dat Europa zijn eigen globaal internet moet hebben overigens?

Aetje | 18-11-18 | 21:14 | + 0 -

lekker laten gaan,misschien werkt het oke.
Anders doe we "kick out space x" want racisme.

blank-dus-racist | 18-11-18 | 00:15 | + 0 -

Mededinging en tot op zekere hoogte de techniek, zijn absoluut ondergeschikt. Degene met t mooiste praatje over toegankelijkheid vh web voor n ieder maar zn infrastructuur ondertussen wagenwijd openhoudt voor informatievergaring zal vergund worden.
Hermeties volgen van de burger/consument is hier het doel.

DinkyToy | 17-11-18 | 22:47 | + 2 -

Beetje raar om netneutraliteit hierbij te betrekken, satellietaanbieders hebben door beperkte bandbreedte juist meer belang bij het niet hebben van net-neutraliteit. Die zitten er echt niet om te springen om torrents hetzelfde te moeten behandelen als VOIP. Of netneutraliteit liberaal is of niet is ook maar hoe je het bekijkt. De markt het uit laten zoeken in plaats van dingen op te leggen is in weze het meer liberale model. Overigens ben ik voor net-neutraliteit, maar er zitten voordelen en nadelen aan en het is een beetje overdreven om het als een soort universeel mensenrecht te zien.

Blasfemie | 17-11-18 | 22:11 | 1 | + 2 -

Je kunt de markt alleen zaken laten bepalen als er een goed functionerende markt is. Als je het hebt over internettoegang, dan is die markt er niet en laat je de beslissingen dus over aan een klein aantal commerciële partijen die helemaal geen belang hebben bij eerlijke concurrentie of regels die de consument beschermen.

Internettoegang is belangrijker dan je zou denken. Waar het tien jaar geleden nog heel normaal was om zaken op een kantoor of bij een balie te regelen, worden dergelijke voorzieningen steeds minder toegankelijk in de veronderstelling dat men het wel online regelt. Maar dan moet je wel toegang hebben, anders wordt je wereld snel kleiner.

Huisregelneef_III | 19-11-18 | 16:13 | + 0 -

SpaceX is wel behoorlijk tegengewerkt met bezwaarschriften van andere satelliet bedrijven, omdat de gebruikte frequenties zouden storen op hun systemen, de satellieten te lang in de ruimte zouden blijven na afschrijving, etc.
Interessant is dat SpaceX laser gebruikt voor de communicatie tussen de satellieten onderling, wat helemaal vergunning-vrij is omdat het geen radiosignalen zijn. Dit heeft SpaceX al getest tussen hun twee test-satellieten. Door de zeer lage hoogte zijn er een groot aantal satellieten nodig omdat ze snel achter de horizon verdwijnen, maar het levert wel veel bandbreedte en zeer lage ping-tijden op, sneller dan de glasvezels op de bodem van de oceaan. Naast de satellieten zelf ontwikkelt SpaceX phase-array antennes en ontvangers, die de overvliegende satellieten kunnen volgen zonder bewegende delen.
Recente animatie hoe het SpaceX netwerk van twee lagen op verschillende hoogtes werkt: youtu.be/3479tkagiNo

W_F | 17-11-18 | 21:37 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken