De halfslachtige crisis-aanpak van Zuckerberg en Sandberg

Faalstrategie tot dusverre...
Faalstrategie tot dusverre...

Het was weer eens een dramatische week voor Facebook-ceo Zuck en zijn voornaamste kornuit, coo Sheryl Sandberg. En nee, dat kwam niet vanwege de resultaten van de Newcom VertrouwensMonitor 2018, waaruit blijkt dat u, de Nederlander, Facebook steeds vaker verlaat vanwege nepnieuws en wantrouwen. Het was dit artikel van de NYT van afgelopen woensdag dat Facebook in een malaise stortte. Daarin wordt het verhaal verteld van de wijze waarop het topduo is omgegaan met de crises die uitbraken nadat bekend werd dat de Russen grif van hun platform gebruikmaakte om de laatste presidentsverkiezingen te beïnvloeden en Cambridge Analytica gebruikersdata had gestolen begin dit jaar. Terwijl Zuck zich in het boetekleed hulde en als een moderne flagellant zijn mea culpa's predikte voor o.a. Congres en EU-parlement, ging Sheryl in de rol van wraakengel achter de schermen op zijn 'house of cards' in de tegenaanval, i.e. met een 'aggressive lobbying campaign to combat Facebook’s critics, shift public anger toward rival companies and ward off damaging regulation.' Zoet suiker in de mond,  prikkend zand in de ogen. Onderdeel van deze campagne was het inhuren van een aan de GOP gerelateerd onderzoeksbedrijf, Definers Public Affairs. Het bedrijf zou opdracht hebben gehad om Fb-critici in diskrediet te brengen en deed dat door 'in part by linking them to the liberal financier George Soros'. Sandberg ontkent te hebben geweten van Definers betrokkenheid bij Facebook en zegt dat er inmiddels niet meer met het bedrijf wordt samengewerkt.

De miljardair George Soros is het doelwit van nogal wat antisemitische complottheorieën, en mecenas van diverse progressieve politieke programma's en derhalve in bepaalde rechts-Amerikaanse kringen op zijn zachts gezegd weinig geliefd. De associatie zou Facebook wellicht moeten verschonen van de kritiek van rechtse lieden die doorgaans weinig op hebben met het liberale ideeëngoed van Zuck & Co. Slim, zolang het niet uitkomt. Maar dat is nu wel gebeurd, en dus is de beer los. Ook intern, blijkt. Onvrede van het liberale Facebookproletariaat sijpelt de straten op. Bloomberg verkreeg screenshots van de anonieme interne chatplatform: 'Why does our company suck at having a moral compass?', vroeg een medewerker. Een grappige vraag. Natuurlijk, het geld-geld-geld-adagium is een antwoord. Neemt niet weg dat de vraag ook een direct gevolg is van een gebrekkige strategie om de crises te lijf te gaan. Facebook bleef bij monde van Zuck alle verantwoordelijkheid voor alle content op het platform dragen, maar Sheryl schoof deze achter de schermen zoveel mogelijk terzijde. Dat geeft dubbele signalen, ook zonder aan te pappen met een rechts propaganda-bureau dat zich te buiten gaat aan dubieuze praktijken. Facebook had ook simpelweg kunnen zeggen dat de verantwoordelijkheid voor content primair bij de gebruiker ligt - veel advertenties kunnen immers gewoon handmatig door de gebruikers worden verborgen en gerapporteerd - en verder het advertentiemechanisme aan de voorkant beter vergrendelen. De vraag waarom Facebook-gebruikers geen moreel kompas hebben, hoeft namelijk níet per se door Facebook zelf te worden beantwoord. Een radicaal neerleggen van de contentverantwoordelijkheid bij de gebruikers kan in het felle licht van de vrijheid van meningsuiting gerust als een basaal moreel kompas worden uitgelegd.

Reaguursels

Inloggen

Zelf zit ik al jaren op de Donald Duck. Maar daar is net zo min een moreel kompas te ontdekken. Eigenlijk begrijp ik uit wat ik lees over dat FB, dat de familie Duck en hun mede Duckstadsgeneauten een vrijwel zelfde soort samenleving zijn als FB? De namen van de belangrijkste figuren in beide werelden zijn vast nog wel 1:1 uitwisselbaar ook.
Maar ik ga van de Donald Duck af trouwens. ik ga op de Eppo. Allemaal vervolgverhalen lezen is een stuk afwisselender dan steeds tegen diezelfde koppen in de Donald Duck aan te gaan zitten kijken op vrijdagmiddag met een glas cola en een bakje chips...

F. von Zeikhoven | 18-11-18 | 06:24 | + 4 -

Juist het willen hebben van zo'n sterk "moral compass", een fenomeen dat ik wel eens 'deugdweep' noem, heeft er toe geleid dat facebook totaal de weg kwijt is. Ze luisteren naar en propageren zo hard de luidst in de mainstream media geschreeuwde meningen dat er totaal geen eigen ruggegraat meer achter te ontwaren is. Als die er al was.
"Moral compass" hebben? Kijk even naar de mix van wat je als mens menselijk, zelfbewust en vooral beheerst en volwassen maakt en je hebt 'm waarschijnlijk al. Ga niet hard (naar anderen) lopen schreeuwen dat iets "heel goed" of "heel slecht" is ('diversity' bijvoorbeeld. Waarom dan? Wat bedoel je dan?) maar laat ruimte voor wat zelfreflectie en de mogelijkheid dat je het mis hebt of nog niet volledig ziet. Dat dit bij (vermoedelijk autist) Zuckerberg niet heel sterk ontwikkeld lijkt te zijn, is deel van dat probleem.

CynicalBastard | 18-11-18 | 03:28 | 1 | + 3 -

of korter samengevat, het facebook leiderschap is niet authentiek en dat is dodelijk in deze wereld van sociale media en internet-based transparantie.

CynicalBastard | 18-11-18 | 03:31 | + 3 -

Elk sociaal medium is onderhevig aan de tand des tijds. Als Facebook verdwijnt, ontstaan weer nieuwe sociale media. En dezelfde vraagstukken bloeien dan weer op: VvMU versus strafbaarheid, privacy, gebruikers met oneigenlijke bedoelingen, aan welk recht is het sociale medium gebonden... Het is net het echte leven.

LaatsteAvondmaal | 18-11-18 | 01:54 | + 3 -

Pronken met je "van facebook afgegaan zijn" is zooo 2016. Zit er op, zit er niet op, ga er juist op, ga er juist af, Waarom denken mensen dat dat iemand anders interesseert?

goktrommelisttot | 17-11-18 | 19:38 | + 1 -

Nooit faecesboek gehad, nooit gemist ook.

EefjeWentelteefje | 17-11-18 | 17:15 | + 14 -

Ben er tijdje geleden ook af gegaan, kan het iedereen aanraden 😊😊😊

mrjixies | 17-11-18 | 17:10 | + 3 -

Szuck for President is even uit beeld.
Soros, de Linkse charlatan in politieke ideeën zelve, koppelen aan rechts.
Dan ben je echt elk politiek kompas kwijt.

F*c*book lekker laten bloeden. Ik zit er toch niet op.

Raider Twix | 17-11-18 | 17:04 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken