Hee. Banken die het meest lopen te kloten krijgen de meeste business

Sinds de financiële crisis hebben de grote zakenbanken maar bitter weinig populariteitsprijzen bij het grote publiek gewonnen. Wel verschenen een hoop pittige karakteriseringen, zoals die ene van Goldman Sachs door Matt Taibbi*. Het begon immers allemaal daar met die kredietcrisis, en welke bankiers zijn er nu eigenlijk écht achter de tralies verdwenen. Voor degenen die op die manier in de wedstrijd staan hebben we slecht nieuws: de zakenbanken die er het slechts vanaf komen in de media maken juist de meeste kans om ingehuurd te worden bij Amerikaanse beursgangen. Daarbij krijgen zij de hoogste vergoedingen voor hun diensten. Dat en meer is te lezen in dit paper van de universiteit van Cambridge. De verklaring hiervoor: het naar de beurs neigende bedrijfsleven ziet zaken als de bancaire bonuscultuur, de kortetermijnfocus en de voorliefde voor risico als 'consistent with industry norms, thus suggesting quality of service'. En zakenbanken en hun klandizie 'are only separated by a porous membrane' plus hun gedeelde waarden maken 'the benefit of misconduct overweight the penalties that perpetrators may suffer', aldus onderzoeker Thomas Roulet zelf. Afijn, Roulet ging na in hoeverre de New York Times, de Wall Street Journal en The Washington Post tussen 2006 en 2011 (in totaal zijn het een slordige 70.000 artikelen) negatief over 28 vooraanstaande investeringsbanken berichtten. Dat deed hij dan weer door te controleren op de aanwezigheid van één of meer van 204 negatieve termen. Onder het kopje hebzucht vallen bijvoorbeeld 'excess' en 'selfish', en onder het nemen van onverantwoorde risico's termen als 'casino' en 'gamble'. Het gaat er overigens niet om hoe vaak een bank door de gehaktmolen ging, maar om hoe zwaar die molen stond afgesteld. The Economist is er even diep ingedoken en concludeert verder dat negatieve berichtgeving in de WSJ het meest oplevert voor de banken. Moraal van het verhaal: zo bezien ervaren zakenbanken juist de prikkel om het spreekwoordelijke randje op te zoeken. Kom dus vooral maar door met nieuwe modder, hoort u Wall Street roepen als u goed luistert.

*Voor in de archieven:  'A great vampire squid wrapped around the face of humanity, relentlessly jamming its blood funnel into anything that smells like money'.

Reaguursels

Inloggen

Zo zie je maar weer, de pers is niet de baas.

frank87 | 17-11-18 | 10:27 | + 0 -

Er moet toch een manier zijn waarop financiele instellingen wel winst kunnen maken en tegelijk in het belang van de bevolking kan werken. Het laatste is de randvoorwaarde, Dan kunnen sommige dingen voor die instellingen niet nee. Nu zit er geen rem op en de burger loopt achter de feiten aan en een ramp is opnieuw daar. Daar zit ergens een weeffout.

kloopindeslootjijook | 16-11-18 | 21:41 | 2 | + 0 -

Wat is die manier dan, dat is dus uw vraag. Een antwoord hierop is moeilijk te geven, het zal toch niet geheel onmogelijk moeten zijn, lijkt me. Maar mocht een crisis zoals de laatste die we hebben gehad nooit meer voorkomen in IJsland, dan is het misschien toch een goed idee om gauwdieven van bankiersformaat voortaan een jaar of tien op te sluiten in de gevangenis als de overheid weer eens moet bijspringen met miljarden aan belastinggelden...

Rhenium | 17-11-18 | 01:08 | + 6 -

Bankiers moeten 'skin in the game' krijgen, en niet andermans skin in hun game.

Desnoods via een soort geheim 'untouchables' doodseskader.

Poekieman | 17-11-18 | 07:07 | + -2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken