Ai. Turkse chaos eist weer nieuw Nederlands slachtoffer

Gezelligheid
Gezelligheid

Het is heus: de Turkse lira is alweer een tijdje aan het stabiliseren. Op het hoogtepunt van de liracrisis in augustus kreeg men nog bijna zeven lira's voor iedere dollar, maar inmiddels is dat ongeveer 5,5 (voor één euro ongeveer zes). Helaas is hiermee het verhaal van de Turkse financiële crisis nog niet voorbij. Onder de streep verloor de lira dit jaar immers wel gewoon 30% ten opzichte van de dollar. En daarnaast druppelen nog steeds slachtoffers van de devaluatie binnen, met ditmaal aandacht voor de Hollandse leasetrots LeasePlan. Turkije is het enige land waar het bedrijf 'meaningful transactional currency exposure' heeft, en niet zo'n klein beetje ook want LeasePlan moest het afgelopen kwartaal liefst €84 miljoen afschrijven op z'n Turkse dochter. En vandaar ook de afgeblazen beursgang. Dat komt allemaal doordat de firma z'n leasecontracten prijsde in euro's, maar de auto's aan het eind van zo'n contract verkocht voor steeds minder waard wordende lira's. LeasePlan zegt nu zijn valutarisico nader af te gaan dekken door onder andere leasecontracten te verlengen. Overigens blijft de sfeer bij de leaser even ongemakkelijk als bovenstaande foto, maar daarover meer hier. Enfin, een ander reëel economisch gevolg van de lira-duik is dat de fruitmarkt een opdonder heeft gekregen. Gaat een munt omlaag, dan is dat immers wel degelijk bevorderlijk voor de export voor dat land en zo kon het dat goedkope Turkse druiven en ook citrussen de markt overspoelden. Sluiten we af met de mededeling dat het nog steeds oppassen geblazen is voor de lira, aangezien een Amerikaanse renteverhoging in december die weer een tikkie kan geven doordat de dollar dan aantrekkelijker wordt ten opzichte van de lira. En wilt u nou écht interessant doen op die saaie verjaardag, zeg dan net als deze analist dat 'Turkey’s idiosyncrasies' de komende maanden voor een nieuw verkoopfeestje op de valutamarkt kunnen zorgen.

Reaguursels

Inloggen

Zonet stond de koers van de Turkse lira nog op 6.19.

Motormuis | 13-11-18 | 19:06 | + 1 -

De multinational waar ik voor werk heeft 20 jaar geleden een miljoenenbedrijf geconfisceerd zien worden in Venzuela.
Wij waren gigantisch aan het investeren in Turkije. Sinds Erdogan godsdienstwaanzin heeft gekregen investeren we helemaal n-i-e-t-s meer.
Erdogan doet hetzelfde als Chavez toen deed en al die Afrikaanse landjes met een president als plunderaar doen.
Turkije wordt Venezuela nummer 2.

Vogelbeest | 13-11-18 | 16:59 | + 7 -

Een chaos eist geen slachtoffers, het eist levens. Of máákt slachtoffers.

rolandet | 13-11-18 | 16:16 | + 1 -

Even samenvatten:
- je hebt een goedlopend bedrijf
- je gaat in een ***land (dwz een land met duidelijk andere normen vwb bedrijfsvoering/werkhouding/financiële stabiliteit) aan de slag
- je gaat stomme contracten afsluiten
- het pakt slecht uit
- je gaat janken

En hier nu the one and only anwser: ga in een ***land geen zaken doen.
Mocht je toch in een ***land zaken gaat doen, zorg dan er voor dat je contracten afsluit die goed voor jou zijn en speel niet voor Sinterklaas (ook al komt hij oorspronkelijk uit het ***land - lang voordat het een ***land was).

hangtiet met knoop | 13-11-18 | 15:12 | + 29 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken