Schokkend! Brievenbus-bv’s verdwijnen ondergronds

Belastingparadijs Nederland
Belastingparadijs Nederland

De strijd tegen de brievenbusmaatschappij laait op. Deze week kwam stas Snel, zo berichtten wij u reeds, met maatregelen om het wegsmurfen van miljarden richting zonnige oorden met lage belastingtarieven tegen te gaan. Royalty’s en rente die via polderpostbusfirma’s richting de echte belastingparadijzen rollen, worden straks in Nederland belast. De firma SEO onderzocht dit fenomeen en constateert dat Nederlandse brievenbus-bv’s gebruikt worden voor het doorsluizen van €22 miljard. Van alle wereldwijde geldstromen richting landen met lage belastingen vloeit bijna een kwart door Nederland, wat onze polder dé sluis maakt naar echte fiscale paradijzen. De brievenbusfirma’s hebben samen de leuke som van €3,6 biljoen op de balans en zijn daarmee de grootste tak binnen de hele financiële sector. Het resultaat van deze bloeiende handel: het Europees Parlement kwam één stem tekort om Nederland officieel tot Belastingparadijs te bombarderen. Da’s imagotechnisch niet handig natuurlijk, en dus neemt het kabinet maatregelen. Behalve de heffing op royalty’s en rente richting de BVI’s van deze wereld, worden ook trustkantoren hard aangepakt. Onder de nieuwe Wet Toezicht Trustkantoren moeten zij uren en uren besteden aan onderzoek of klanten niet stiekem belasting willen ontduiken of geld willen witwassen. Maar werkt dat? DNB roeptoetert helemaal heppie de peppie dat het aantal trustkantoren daalt, en daarmee ook het aantal brievenbus-bv’s. Maar dat is niet het hele verhaal. In de schaduw van de officiële trustkantoren en brievenbus-bv’s in de statistieken van DNB, blijkt er een complete ondergrondse trustsector te bestaan.

De oplossing die trustboeren hebben bedacht om onder de strenge regeltjes van de WTT uit te komen, heet in de branche ‘knippen’. Het is in feite een definitiespelletje. Door de verschillende diensten die trustkantoren bieden uit elkaar te trekken en te verspreiden over meerdere bedrijven of personen, vallen de werkzaamheden niet meer onder de definitie van trustkantoor zoals die in de WTT staat. De combinatie van advisering en het bieden van een adres aan een brievenbus-bv is een trustdienst. Maar trek je die diensten uit elkaar, dan kan hetzelfde resultaat plots veel goedkoper en zonder lastige compliance-eisen bereikt worden. Ook het optreden als bestuurder namens een buitenlandse klant is een trustdienst, maar alleen als dat professioneel, beroepsmatig gebeurt. Heb je slechts één of twee van die functies, dan is er niks aan het handje. Dus benoem je gewoon een neef of een oude buurman tot bestuurder van je Nederlandse toko. 

Flexkantoren

Waar komen die firma’s dan terecht? Er is een snelgroeiende markt voor flexibele en virtuele kantoren. Partijen als Flexas, The Office Operators en Regus hebben al vanaf vijf vierkante meter kantoorruimte in de aanbieding. Ze sturen ook de post door, nemen de telefoon op en geven de kantoorplant water. Zulke secretariële klusjes mogen wél gecombineerd worden met het verhuren van een adres. Maar de lijntjes zijn dun. Als zo’n flexkantoor de post niet doorstuurt maar openmaakt, dan is het wél een trustdienst waar een DNB-vergunning voor nodig is. 

Cristiano Ronaldo

Geinig is natuurlijk om effe te kijken welke bedrijfjes met buitenlandse eigenaar zich op dit soort adressen hebben geregistreerd in de KvK, zeker als ze eerder wél klant waren van een regulier trustkantoor. Want dat duidt erop dat deze firma's misschien een pietsie in de penarie kwamen met de striktere compliance-eisen waar trustkantoren ze tegenwoordig mee moeten lastigvallen. Bij Het Nieuwe Kantoor in Amsterdam-Zuidoost vinden we Sociedade Start BV. Dat is het bedrijf van voetbalmakelaar Jorge Mendes, zaakwaarnemer van onder anderen Cristiano Ronaldo. Mendes verdient bakken met geld aan voetbaltransfers, soms zelfs zonder ervoor te werken. Tot vorig jaar had hij zijn Nederlandse holding ondergebracht bij het keurige Trust International Management, dat onder toezicht staat van DNB. Totdat in juni 2017 zowel Mourinho als Ronaldo wordt aangeklaagd voor belastingontduiking. Start vertrekt dan bij het trustkantoor - of moet vertrekken, dat weten we niet - en verhuist naar naar het flexkantoor van HNK in de Bijlmer. Nieuwe bestuurders zijn Eric Davids en de Portugese advocaat dr. Carlos Manuel Teixeira Osório de Castro, die een rolletje speelt in de smeuïge #MeToo-zaak rond Ronaldo. Davids was ooit eigenaar van een trustkantoor dat in 2007 een bezoekje kreeg van de Nationale Recherche. Het trustkantoor zou hebben meegewerkt aan een grote fraudezaak rond de Turkse Kent Bank, waar tientallen miljoenen euro’s zouden zijn verdwenen. Justitie kon de zaak niet hard krijgen en het trustkantoor wordt niet langer als verdachte aangemerkt. 

Russische miljarden in Helmond

Ander voorbeeldje: het alleraardigste Helmondse pandje hierboven is in bezit van een tiental bv’s die ook op dit adres gevestigd zijn. De vennootschappen zijn samen goed voor een balanstotaal van een klein miljard. Blijkens hun KvK-geschiedenis waren ze ooit klant bij trustkantoor Maprima, maar nu niet meer. De bedrijfjes worden op papier gerund door kleine ondernemers uit de regio Eindhoven, die het besturen van bv’s met tientallen miljoenen op de balans als bijbaan doen. De bv’s zijn stuk voor stuk dochterbedrijven van Slowaakse vennootschappen. Carrera Netherlands BV bijvoorbeeld is een dochter van Territorio s.r.o. In Slowakije zijn ze maar wat gefascineerd door dat bedrijf, omdat het de grootste winstmarge van het hele land boekte, op twee energiereuzen na. Territorio s.r.o. heeft weer een moeder op Cyprus, de firma Tomkins Holding Limited. Gooi je vervolgens een paar kwartjes in de Cypriotische kvk, dan blijken de aandelen van de firma Tomkins in handen van ene Andrei Truskov.

Die Truskov komen we dan weer tegen als een van de oligarchen die investeert in het vastgoed van Donald Trump. Ook veel van de andere bv’tjes in het pand in Helmond linken uiteindelijk, een aantal via de Panama Papers, naar Truskov en een paar andere Russen, zoals Alexander Svetakov, eigenaar van dit geinige bootje. De Russen die hun geld in Helmond hebben gestald, zijn de oprichters van de Absolut Bank, die ze in 2007 verkochten aan de Belgische KBC. Dat heeft de heren blijkbaar geen windeieren gelegd. Waarom ze hun geld precies wegstoppen buiten het zicht van de Russische autoriteiten en buiten het Nederlandse toezicht op de trustkantoren? Joost mag het weten. Maar bedrijven als deze en die van Mendes komen niet meer in de statistieken van DNB voor, en tellen dus niet meer mee als brievenbusfirma, terwijl ze het natuurlijk wel zijn.

Symboolwetgeving

Wat we er maar mee willen zeggen: zo’n strenge WTT en aanpak van brievenbus-bv’s klinkt hartstikke stoer. Misschien jaag je Bono ermee naar een ander belastingparadijs, maar verder levert het geen klap op. Schimmiger firma’s als Sociedade Start en de Russen uit Helmond kunnen er doodeenvoudig omheen werken. Heb je dus je trustsector fijn opgeschoond, maar tegelijkertijd een schaduwtrustsector gecreëerd waar niemand zicht op heeft. Ofwel, zoals ze bij de branchevereniging voor trustkantoren Holland Quaestor zeggen: ‘Er ontstaat een scheiding tussen wat zich in het licht en wat zich in het donker afspeelt. En de nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat de wereld in het donker groeit.’  

Reaguursels

Inloggen

Ik dacht dat 't in de bedoeling lag om financiële diensten uit de UK hierheen te trekken. Gaat dat wel lukken als je ze dan hier slaag gaat geven?
Een beetje masochistisch allemaal.

hotnot | 11-11-18 | 16:17 | + 2 -

En verdient ook nog wat, papieren bestuurder zijn? Ik heb wel interesse.

Fantabulosa | 11-11-18 | 16:17 | + 0 -

Een 'fatsoenlijk' land als Luxembourg staat klaar om de complete Trust business morgen over te nemen. Daar heeft men geen morele bezwaren.

Geld is net als water .. het volgt de kortste weg naar beneden. Is er een obstakel dan volgt het een andere weg. In deze is dat meestal Luxembourg. De Trust Business gaat gewoon verder en wordt niets bereikt met deze uit NL weg te jaren. Het is uitsluitend morele symbool politiek.

Ervaringsdeskundige | 11-11-18 | 13:29 | 1 | + 15 -

Aanvullend: De Trustkantoren zelf maakt het in feite ook niet uit want zij hebben in al die landen (locaties) kantoren. Dezelfde Business gaat voor hen gewoon verder vanuit die andere locatie.

Ervaringsdeskundige | 11-11-18 | 13:33 | + 9 -

“Dus benoem je gewoon een neef of een oude buurman tot bestuurder van je Nederlandse toko. ”. En dan hopen dat de neef niet het zwarte schaap van de familie is n er met het kapitaal vandoor gaat...

ZwarteDag | 11-11-18 | 13:27 | + -2 -

Typisch weer. Pure symbol politiek, is men dol op. Op papier klopt het allemaal en daar is dan alles mee gezegd. Wel jammer voor de trustkantoren, zelfde werk maar lagere tarieven.

EmilioEsteves | 11-11-18 | 13:04 | + 3 -

Bedrijven betalen geen belasting.
Uitsluitend particulieren.
Wanneer bedrijven belasting moeten betalen, dan worden de producten en diensten duurder.
Deze duurdere diensten en producten moeten de particulieren betalen, die reeds belasting betalen...

Stoned Hengst | 11-11-18 | 11:52 | 1 | + -3 -

Dat kan je ook omdraaien.

Paticulieren betalen geen belasting, uitsluitend particulieren. Wanneer particulieren belasting moeten betalen, dan wordt arbeid duurder. Deze duurdere arbeid moeten werkgevers betalen, die reeds belasting betalen...

Huisregelneef_III | 11-11-18 | 18:36 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken