Officiële cijfers: Nederlandse brievenbusfirma's smurfen jaarlijks minimaal €22 miljard weg

We hebben er 15.000 van, ze leveren €1,5 miljard aan belastinginkomsten op en ze bezorgen 8.200 mensen een baan. Toch wil Nederland zo snel mogelijk van een deel van zijn brievenbusfirma's af. Boven ons land hangt het stempel belastingparadijs en dat stempel verdwijnt alleen als we iets doen. Dus gaat het kabinet een deel van de brievenbusfirmahandel de nek omdraaien. De officiële naam is trouwens bijzondere financiële instelling, afgekort bfi. Bfi's die we liever kwijt dan rijk zijn, zegt staatssecretaris Menno Snel vandaag, zijn bfi's die slechts op de Zuidas zitten om multinationals te helpen bij belastingontduiking. Dat kost de hele wereld namelijk een paar honderd miljard per jaar en dat moeten we niet meer willen met zijn allen. Dus komen er drie maatregelen, waarvan de eerste een stukje monitoring betreft. Daarvan is de 0-meting geschied, dus vandaro al deze cijfers. Voor de twee overige maatregelen zijn de kasstromen die u ziet in het plaatje boven van belang. En dan die rechter in het bijzonder, de €199 miljard. Daarvan verdwijnt per jaar €22 miljard naar andere belastingparadijzen. 'Dat zijn landen zonder winstbelasting, een winstbelasting met een statutair tarief lager dan 7%, of landen die zijn opgenomen op de EU-lijst van niet-coöperatieve jurisidicties'. Die EU-lijst is een gitzwarte lijst waarop Nederland afgelopen december bijna verscheen, maar dankzij één stem te weinig in het Europees Parlement net niet. De eerste maatregel die Snel neemt is de reeds aangekondigde bronbelasting op rente en royalty's. Leggen we uit met een lang verhaal en plaatjes.

Royalty

Een multinational die een product of  dienst bedenkt, heeft daarvan het intellectuele eigendom. Voorbeelden zijn de koffiebrandprocedure van Starbucks en de meubels van Ikea. Een lokale dochtermaatschappij van een multinational draagt een percentage van de omzet af over het gebruik van die mooie diensten in de vorm van royalty's. Dat klinkt erg, maar is fiscaal feest. Men trekke namelijk deze royalty's af van de belasting in het land waar de dochter zich bevindt en laat de betaalde royalty's belastingvrij binnenkomen bij een dochtermaatschappij in een belastingparadijs naar keuze. Met Nederland als tussenschakel. Dat levert vet veel fiscaal voordeel op en u ziet de constructie in de paarse taartpunt boven. Maar Nederlandje leent zich niet meer voor die truc, schrijft Snel. Royalty's (en rente, waarover zo meer) die via een Nederlandse fbi naar belastingparadijzen vertrekken kunnen dat binnenkort niet meer onbelast doen. Daar heft Nederland voortaan bronbelasting over en dan moet u denken aan een tarief gelijk aan het tarief voor de vennootschapsbelasting, zo ongeveer 20%. Dat leidt overigens niet tot klinkende euro's, denkt Snel: 'Mijn beleidsinzet is dat de betreffende betalingen voor een belangrijk deel verdwijnen. Daarom verwacht ik dat de opbrengst van de conditionele bronbelasting op rente en royalty’s verwaarloosbaar is'. Met dat verdwijnen bedoelt Snel dan niet dat bedrijven met deze constructie kappen, maar zullen uitvoeren via landen die minder strak in de leer gaan zitten wezen dan Nederland.

Zuster A leent aan Zuster B

Toch zullen de brievenfirma's nog steeds in ons land blijven staan. Van alle landen ter wereld heeft Nederland zo'n beetje het beste belastingverdragennetwerk. Derhalve maken bedrijven van Nederland gebruik om leningen tussen dochtermaatschappijen af te handelen. Dat voorkomt dubbel belasting voor een multinational en daar is ook een plaatje van, dat hier wat scherper is en we na het plaatje uitleggen. 

Belastingverdrag

Stel dat zustermaatschappij in land A leent aan zustermaatschappij in land B. De zuster in land B betaalt rente en die is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting in land B. Zuster A ontvangt rente en die is belast in land A. So far so eerlijk en niks mis mee. Behalve dan als er tussen land A en B geen belastingverdrag bestaat. Dan moet zuster B over de rente die land B verlaat bronbelasting betalen aan land B. De zusters betalen op dat moment dubbel belasting en dat is niet helemaal eerlijk. In zo'n geval schuive men een Hollandse fbi ertussen. Nederland heeft wel belastingverdragen met A en B, waardoor de bronbelasting achterwege blijft. Daarmee wordt het betalen van dubbele belasting voorkomen. En dat is allemaal niet erg, zegt Snel (en dat verklaart een deel van de kasstromen en de balansomvang van onze brievenbusfirma's; de leningen staan alhier op de balans van de bfi's.).

Purpose testje

Vervelend wordt het als via deze constructies nog meer belasting wordt ontweken dan alleen die dubbele belasting (bijvoorbeeld door de renteontvangsten onbelast door te sluizen naar belastingparadijzen). Daarom komt er een 'principal purpose test' in de Nederlandse belastingverdragen per 2020. Snel: 'Dit is een bepaling die Nederland aan alle belastingverdragen gaat toevoegen. Deze bepaling geeft bronlanden de mogelijkheid om verdragsvoordelen te weigeren bij kunstmatige constructies waarbij het verkrijgen van verdragsvoordelen één van de hoofddoelen is van het gebruik van de Nederlandse vennootschap'. En dan hebben we de maatregelen zo ongeveer te pakken. Gaan we kijken of de 1-meting die ooit zal verschijnen grote veranderingen ten opzichte van de 0-meting laat zien. Deze wetgeving moet zo ongeveer in 2021 zijn ingevoerd. Heeft iedereen tot die tijd voldoende gelegenheid om de 0-meting inclusief constructies te lezen bij SEO. En ook om na te denken over de vervolgvraag die SEO stelt: het grootste deel van de geldstromen komt binnen via de EU en gaat naar de EU en de VS. Ook de €4,5 biljoen die in Nederland geparkeerd staat is grotendeels in handen van multinationals uit de EU en de VS. EU-lidstaten en de VS hebben onderling belastingverdragen gesloten. Dus waarom staan die biljoenen en biljoenen nou eigenlijk echt op de Zuidas? SEO gaat het uitzoeken.

Reaguursels

Inloggen

Waar gaan de multinationals en beursgenoteerde bedrijven als Ferrari NV, Ikea Systems, T-Mobile, etc. dan naartoe?

BLR | 07-11-18 | 15:00 | + 0 -

Hoor ik daar de Nederlandse rente stijgen door kapitaalvlucht van de grootste groep kopers van NL staatsobligaties?
President Trump heeft ten slotte de Amerikaanse VPB al verlaagd, het enige duwtje dat de multinationals nog nodig hadden wordt hiermee gegeven.

Atlas Shruggs 10 | 07-11-18 | 10:55 | 10 | + -1 -

Atlas Shruggs 10 | 07-11-18 | 16:22 |
Ik onderbouw hierboven waarom dat bedrijven doorstroomlichamen oprichten. Staatsobligaties hebben niets met rulings of doorstroomlichamen te maken. Er is op dit moment geen sprake van kapitaalvlucht, maar geef a.u.b. aan op welke termijn dit in gang wordt gezet en de rente omhoog schiet, dan zullen we het dat op die termijn even nagaan. Tot die tijd spreekt de realiteit je tegen. Van een Ayn Rand fan mag je wartaal verwachten maar dit...

nomeansno | 07-11-18 | 16:32 | + 1 -

Weer dat feitenvrije gekakel, er is geen touw aan vast te knopen.
Geef nou eens 1 concrete opmerking over de herkomst van die honderden miljarden, dat herhaalde jijbakken is sneu.

Atlas Shruggs 10 | 07-11-18 | 16:41 | + -1 -

De honderden miljarden die door doorstroomvennootschappen stromen: dat zijn vrijwel uitsluitend renten, royalties en dividenden betaald door vennootschappen binnen het concern in andere landen uit winst die daar wordt gemaakt.

De miljarden aan staatsobligaties gehouden door financiële instellingen in Londen: banken kopen deze staatsobligaties uit obligaties die ze zelf in de markt zetten, van tegoeden op spaarproducten, uit eigen vermogen door uitgifte van aandelen en uit eigen winst.

Op welke termijn voorspel je nu die kapitaalvlucht en rente die omhoog schiet? Of is dat net zoiets als voorspellingen van hyperinflatie als gevolg van quantitative easing (dat roept men ook al 10 jaar zonder basis in realiteit).

nomeansno | 07-11-18 | 16:54 | + 0 -
▼ 7 antwoorden verborgen

Hoeveel mensen werken er bij Starbucks en IKEA?

Hoeveel geld investeren die "ohzogrotemachtigegeldgraaiendemachines" in onze economie? Dat is veel interessanter om te weten

ozzam | 07-11-18 | 09:51 | 2 | + -1 -

Onzin, bedrijven moeten gewoon belasting betalen, vooral grote bedrijven. Die verhaaltjes over al die banen en dat dat ook zo veel oplevert is dikke bullshit, want dat kan je ook omdraaien. Consumptieve bestedingen leveren enorm veel vraag op voor bedrijven, en gigantische hoeveelheden accijns en BTW voor de overheid, dus je moet natuurlijke personen helemaal vrijstellen van inkomsten- en vermogensbelastingen. Bedrijven moeten dan niet zo piepen dat zij meer gaan betalen, want dankzij al die natuurlijke personen blijven zij aan het werk.

Zie je nu hoe krom dat idee is, om rustig achterover te leunen terwijl dergelijke bedrijven allerlei kunst- en vliegwerk uithalen om maar niet hun steentje bij te hoeven dragen? Zeker als je bedenkt dat als die bedrijven hier niet actief zouden zijn, die taken onmiddelijk opgepakt zouden worden door lokale aanbieders die nu geen kans krijgen omdat de staat per se Starbucks en IKEA wil sponsoren ten koste van de hele samenleving.

Huisregelneef_III | 07-11-18 | 20:34 | + 1 -

En toch blijft t interessant om die getallen te zien.
Ook jij maakt er een mooi verhaal van huisregelneefde3e

ozzam | 08-11-18 | 21:28 | + 0 -

Hoor ik daar Luxemburgers, Ieren, Maltezen, Cyprioten, Bahamanezen, Virgin Eilandiers etc zingen:
Welkom, Welkom in mijn land.

Zatkniss | 07-11-18 | 09:27 | 2 | + 6 -

Precies, doen wij het niet dan zullen andere landen het graag faciliteren. Het is alleen aan de brave belastingbetalende burger en BV niet meer uit te leggen. Maar dat is wel vaker het geval met wat in Den Haag wordt bedacht.

pibasso | 07-11-18 | 10:17 | + 1 -

pibasso | 07-11-18 | 10:17 | + 0 -
Hmm, als het zich verplaatst naar andere landen, wat schiet de burger er mee op? Ten hoogste misgelopen belastingopbrengsten die dan weer moeten opgedbracht worden door die burger want de NL overheid gaat niet minder verbrassen, eh uitgeven. Jouw reactie ziet meet op het vingertje van de dominee.

Zatkniss | 07-11-18 | 10:44 | + 0 -

Stop maar eerst eens met die geheime afspraken die er met de Belastingdienst zijn gemaakt, dan praten we verder.

mrjixies | 07-11-18 | 08:30 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken