Stresstest: Deutsche Bank gaat helemaal niet zo lekker, net als de Italiaanse banken

Gaan we toch nog even wat kanttekeningen zetten bij de resultaten van de stresstest voor Europese banken. Ofwel, de exercitie waarbij de Europese Bankenautoriteit kijkt wat er op papier met de bankbuffers gebeurt bij een economische terugval van 2,7% in drie jaar, een werkloosheid van 9,7% en vastgoedprijzen die 20% kelderen. De banken kunnen niet slagen danwel falen voor de test, maar eventueel wel het vriendelijke doch dringende verzoek van waakhonden krijgen om de buffers te versterken of wellicht minder dividend uit te gaan keren. Goed, het grote bancaire plaatje ziet er best prima uit en de economisch directeur van de EBA geeft de banken een pluim voor hun inspanningen om hun buffers te versterken. Om dichtbij huis te beginnen geldt dat zeker voor de Hollandse banken, van wie ING (pdf) het 't slechtst doet met een kernkapitaalratio* (CET 1-ratio) van 10,7% in het meest donkere scenario, maar dat is nog wel nog ruim boven de grens van 5,5%. Het enige Nederlandse smetje is dat de Bank Nederlandse Gemeenten niet echt ruim zit met een leverage ratio* van 2,87% - onder de toegestane 3%, al wijst men zelf liever op andere statistieken. Enfin, spannender wordt het als we in de richting van Duitsland en natuurlijk Italië loeren.

Duitsland

Te beginnen met derivatenreus Deutsche Bank, die in de spotlights staat omdat haar dochteronderneming een tijdje geleden niet door de Amerikaanse stresstest kwam. Er was blijkbaar nogal wat aan gelegen om de zorgen over Duitslands grootste bank weg te nemen, want al voor de EBA de testresultaten publiceerde lekte een bron al aan Bloomberg dat de CET 1-ratio van Deutsche rond de 8% uitkwam. Het werd inderdaad 8,14% (pdf), maar de beste bankregulering-twitteraar wijst erop dat het verhaal daarmee nog niet rond is. De leverage ratio is bij de bank altijd een dingetje en nu ook weer met 2,61%. Daar is dus nog werk te doen, wellicht staat dat New Yorkse hedgefonds dat laatst voor €550 miljoen aan aandelen-Deutsche kocht wel open voor meer. Laatste Duitse agendapunt: de Norddeutsche Landesbank komt uit op een ontstellend lage leverage ratio van 1,85% (pdf).

Italië

Misschien wel het spannendste bancaire segment gezien de chaos rond de populistische Italiaanse regering. Vanwege de stijging van de lange rente aldaar slinken de bankbuffers en gaan hun financieringskosten omhoog. De grootste bank des lands, Unicredit, komt er echter goed vanaf. Numéro twee Intesa Sanpaolo eveneens, maar die krijgt vandaag dan weer wel een downgrade van Goldman Sachs cadeau. Terwijl we het negatieve pad verder bewandelen komen we de resultaten van Banco BPM tegen, die de op één na - Barclays - slechtste testscore neerzet van alle Europese banken. Dat wil zeggen (pdf): een CET 1-ratio van 6,67% en een leverage ratio van 2,71%. Maar alweer is daar nog niet alles mee gezegd, aangezien u zich inmiddels zal afvragen waar de grootste probleemklant - Monte dei Paschi - is gebleven. Die deed niet mee, wat waarschijnlijk maar goed is ook. Kortom, heel geruststellend is het grote Italiaanse plaatje vooralsnog niet. Dat vindt ook de beurs, die met name BPM lager zet. Op naar de volgende ronde in de confrontatie met Brussel!

*Da's in het kort het aandelenkapitaal en de ingehouden winst gedeeld door de risicogewogen bezittingen. De leverage ratio is hetzelfde, maar dan zonder die risicoweging. Meer uitleg hierzo.

Reaguursels

Inloggen

Nogmaals, beste Veenkamp: Niet "... in het meest donkere scenario...", maar wel "... in het donkerste scenario". Er wordt wel vooruitgang geboekt, maar het kan nog beter. Hangt het bordje al aan de muur van het redactielokaal? "Als ik het woord "meest" typ, moet ik nadenken of dat correct is!"

Rhenium | 06-11-18 | 13:56 | + 0 -

Dit heeft geen reet te maken met het echte leven. Ik doe niet meer mee aan dit soort shit. Kom op zeg, ga eens wat bijdragen.

-=PyP=- | 06-11-18 | 00:15 | + -2 -

www.eba.europa.eu/risk-analysis-and-d...

The European Banking Authority (EBA) published today the results of the 2018 EU-wide stress test, which involved 48 banks from 15 EU and EEA countries, covering broadly 70% of total EU banking sector assets.

Maar 15 landen. Zonder Griekenland misschien? En zonder wie nog meer?

Raider Twix | 05-11-18 | 19:28 | 3 | + 0 -

Zonder Griekenland idd.. En zonder Portugal?

George Foreman | 05-11-18 | 20:36 | + 1 -

Die doen mee met de Special Banking Olympics en zijn allemaal winnaars.

Harry Turtle | 05-11-18 | 20:55 | + 17 -

Griekenland maak ik me geen zorgen om.
Dat geld krijgen we terug .... met rente.
Dat heeft een eerlijke politicus ons ooit beloofd.

spoilerfreak | 06-11-18 | 05:41 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken