Bier wordt taffesduur, maar dat heeft dus NIETS met klimaatverandering te maken

Fopwetenschap
Fopwetenschap

Als je je lezertjes een beetje wil opnaaien, dan begin je natuurlijk over de prijs van bier. Een paar weken terug kopten diverse media met de pure horrorboodschap dat bier in de toekomst wel eens onbetaalbaar zou kunnen worden. Oorzaak: de klimaatverandering. Bron van deze onheilstijding was het wetenschappelijke blad Nature Plants. Probleem zou zijn dat door meer droogte op sommige delen van de planeet de gerstoogst gaat tegenvallen. Met als gevolg: stijgende bierprijzen. Klimaateconomen koppelden de voorspellingen voor een warmere aarde aan een economisch model over bierconsumptie. Grootverbruikers in Ierland zouden zich het meest zorgen moeten maken - en direct een spaarrekening openen: bier zou er door de climate change zomaar een krappe 200% duurder kunnen worden. 

Nou hadden wij bij het verschijnen van dit nieuwsbericht dat breed werd opgepikt al onze twijfels. En inderdaad, NRC deed een factcheckje en concludeert dat de klimaatonderzoekers een beetje uit hun nek zwetsen. Door een klimaatmodel, én een groeimodel voor planten én een economisch model op elkaar te leggen, creëer je onzekerheid op onzekerheid op onzekerheid. Dat leidt tot statistische variaties die zo groot zijn dat er werkelijk geen enkele zinnige uitspraak over de bierprijs als gevolg van slechtere gerstoogsten te doen is. ‘De prijsstijging ligt ergens tussen de 0 en 1000%’, reageert een statisticus. Kortom: je weet eigenlijk niks. 

Lekker! Roggebier

En dan gaan de onderzoekers er ook nog aan voorbij dat de ontwikkelingen in de landbouw en in de bierbrouwersland niet stilstaan. De gersttelers zelf zijn in elk geval totaal niet bang voor klimaatverandering. ‘Als blijkt dat het jaarlijks droger en warmer wordt, dan selecteren we gerstrassen die daar beter tegen bestand zijn’, aldus de kenners. En zelfs als er veel minder gerst geoogst zou worden, dan kun je ook prima andere graansoorten gebruiken. Een Vedettje wordt gemaakt met rijst bijvoorbeeld. In Mexicaanse toppertjes als Corona en Sol zit hoofdzakelijk graan en mais. Met tarwe brouw je de lekkerste witbiertjes en in Haarlem maken ze roggebier.

Kapitaallasten

Bovendien wordt de inkoopprijs van bier nauwelijks bepaald door de grondstoffen maar vooral door kapitaallasten (van de brouwerij) en arbeidsloon. Vervolgens gaat die inkoopprijs in de horeca nog eens gemiddeld driemaal over de kop. Zie hier een overzichtje van de inkoopprijzen voor de horeca, en bereken zelf hoeveel uw stamkroeg aan u verdient.

Tot zover het goede nieuws

Niks aan het handje dus qua bierprijs? Neuh, zo zouden we het ook weer niet willen stellen. Een probleempje vormen de wurgcontracten die veel horeca-exploitanten sluiten met bierbrouwers. Met als resultaat: in het café is bier ten opzichte van de supermarkt de afgelopen twintig jaar drie keer zo duur geworden, aldus het CBS. Daar hebben we geen klimaatverandering voor nodig. En zo bent u straks veroordeeld tot halve liters Schultenbräu. 

Kruistocht tegen pils

Maar als het ligt aan de staatschristentaris die over bier gaat, is het straks ook afgelopen met dat goedkope supermarktpils. Paul Blokhuis vindt dat we gezonder moeten leven en wil alcohol duurder maken en minimumprijzen invoeren. Als dat doorgaat mag u straks in de supermarkt minimaal €20 aftikken voor uw kratje bier. 

Wetenschap de weg kwijt

Kortom, bier wordt duur, daar ontkomen we niet aan. Maar dat heeft hoofdzakelijk te maken met politiek en marktverhoudingen. Vragen wij ons tot slot af wat die wetenschappers er toe drijft om klimaatverandering de schuld te geven. De eerder aangehaalde statisticus die NRC sprak, geeft het antwoord. ‘We worden als onderzoekers ook wel in deze richting geduwd. Want in subsidieaanvragen voor onderzoek wordt steeds meer verwacht dat je het maatschappelijk nut kwantificeert. Dan werk je dit soort statements in de hand.’ Afin, dat ze aan de universiteit rare sprongen moeten maken om aan geld te komen, schreven we vorige week al voor u op. Trekken wij, zolang we het van onze gage nog kunnen betalen, op deze zonnige zondagmiddag nog ’n goudgele pretcilinder open.

Reaguursels

Inloggen

Heeft die fustprijs ook niet iets met de staffelprijs (hoeveel neem je af) te maken en of het café bezit is van de brouwerij?

Afgelopen zomer was het probleem het tekort aan CO2, vorig jaar was er te weinig hop (daar gaat nogal veel van in in een IPA). Zo is er elke keer wel iets.

Atlantis-95 | 04-11-18 | 18:56 | + 0 -

Bierdrinken is voor tokkies die hun pensioenleeftijd liever niet halen.

Vitaly Chernobyl | 04-11-18 | 18:19 | 1 | + -2 -

Nee

Poekieman | 04-11-18 | 20:05 | + 3 -

wat is in godsnaam taffes is dat moreel links voor tiefus?

rechtsdwalendeautist | 04-11-18 | 16:38 | 1 | + 0 -

Het is hip om nieuwe woorden in je blog te gooien die doen denken aan een Amsterdams accent. De natte droom van elke blogger is natuurlijk dat zijn zelfbedachte woord aanslaat en in de Van Dale wordt opgenomen.

nieuwe_Deen | 05-11-18 | 09:47 | + 2 -

Nooit begrepen waarom een speciaalbiertje als Oedipus in de supermarkt € 2,86 moet kosten. Ex statiegeld. Koop dat dus ook nooit.

Mammeloe | 04-11-18 | 16:07 | 2 | + 5 -

Marketing. iBeer.

Poekieman | 04-11-18 | 20:05 | + 0 -

Meeste wat ik voor een flesje bier heb betaald was 15 euro voor een Westvleteren 12. Was erg lekker, kan ik iedereen aanraden om eens een keer te proeven.

In het algemeen kan je stellen dat hoe saaier het etiket, hoe lekkerder het bier. (Uitzonderingen zijn er altijd natuurlijk, maar dit klopt heel aardig.) Dus laat die Oedipus met z'n hipsteretiketten lekker link liggen, en probeer bv. eens iets van De Molen.

nieuwe_Deen | 05-11-18 | 09:29 | + 1 -

En natuurlijk weer een fotootje van prachtig uitziende, gedecolleteerde 'babes' ter illustratie van een artikeltje over alcohol... Zijn waarschijnlijk professionele modellen die door de organisatie van de Oktoberfesten zijn ingehuurd om het imago op te poetsen. Nooit eens een foto van iemand die in de goot in zijn/ haar eigen kots ligt, of van een alleenstaande man die zich ieder weekend opsluit in zijn flat met een stapel bierkratten op het balkon...

Zenzeo | 04-11-18 | 16:03 | 2 | + 4 -

El Zenzeo?

sosnl | 04-11-18 | 16:32 | + 1 -

El Zenzeo?

sosnl | 04-11-18 | 16:32 | + 0 -

Ik ken wel een paar cafe's waar wel A-merk pils wordt verkocht (o.a. Heineken en Amstel), maar uitsluitend op fles. Een kastelein vertelde me dat de kratjes bij de supermarkt werden gekocht.

Rhenium | 04-11-18 | 15:34 | + 8 -

FYI. Bier brouw je met gerstemout, water en hop (relatief een vrij duur ingrediënt). Een uitzondering vormt tarwemout (samen met gerstemout) voor weissbier. Al het andere zoals mais, rijst en ongemout graan is "rohfruchtzugabe" en kostprijstechnisch interessant omdat het goedkoper is dan het mouten van brouwgerst. Ook bij Vedett, Corona en Sol, is het voornamelijk gerstemout omdat het percentage van niet-gemout graan gelimiteerd is. De reden daarvoor is dat het mout voor de enzymen zorgt die de onvergistbare zetmeelketens in vergistbare suikers omzetten (terzijde, het zijn de suikers, oftewel het stamwortgehalte, die in Nederland door de fiscus belast worden, niet de alcohol die daaruit ontstaat).

Zo, en nu eerst een...

Enrique C | 04-11-18 | 13:49 | + 9 -

Gelooft de staatssecretaris echt dat er minder bier gedronken gaat worden als de prijs omhoog gaat? De matige drinkers kopen heel misschien wat minder bier, terwijl de flinke drinkers en de alcoholverslaafden hun dagelijkse hoeveelheid bier toch wel blijven consumeren. Voor deze twee laatste categorieën is een prijsverhoging eerder slechter dan beter voor hun gezondheid. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus zullen zij wellicht gaan bezuinigen op gezonde voeding.

mona | 04-11-18 | 13:08 | 1 | + 4 -

Zolang wat dan ook meer geld oplevert voor de overheid kiest de overheid daarvoor.

Tenzij een minister oid prive een penthousje krijgt uiteraard. Dat gaat altijd weer voor de overheid.

De belastingbetalert komt altijd laatst, zoveel is zeker.

Poekieman | 04-11-18 | 14:37 | + 5 -

Wat wordt nou niet taffesduur?

Mijn klomp breekt | 04-11-18 | 12:51 | + 8 -

In Duitsland voor 29 cent een best pilsje en ze hebben van dit merk ook een zeer drinkbaar witbiertje. Het statiegeld op de flesjes vind ik een pré om daar te kopen. Voor 29 cent een halve liter Perlenbacher en voor een centjes meer een Perlenbacher witbier.
Ook de wiskey is prima te pruimen over de grens. Voor een kleine 7 euro een drinkbaar vocht: Old Keeper bij de Aldi en Queen Margot (de lekkerste) bij de Lidl. Ook voor drinkbare witte ne rode wijn (ca. 2-3 E). Je moet toch wel een halve debiel zijn om daar NIET je drank in te slaan. Voor de over-de-grens-winkelaar: koop eens een pak keukenrol bij de Lidl in NL en eentje in DL. Die in NL is: duurder, minder dik en een stuk smaller. De verpakking is nagenoeg gelijk. Hoezo EU :(

rijfkoek | 04-11-18 | 12:51 | 1 | + 10 -

De meeste Nederlanders hebben inderdaad smaak noch kwaliteitsbesef.

nieuwe_Deen | 05-11-18 | 09:18 | + 1 -

Ik haal mijn bier in Duitsland in de supermarkt.
Een plastic flesje van een halve liter kost daar 29 cent [exportkwaliteit] - er zit wel 25 cent statiegeld op.
Maar zodra ik daar naar toe ga voor een nieuwe maandvoorraad dan lever ik de lege flesjes in - dit brengt dan 20 euro op.

sociaal_econoom | 04-11-18 | 12:38 | 3 | + 3 -

40L bier/mnd dus...

Poekieman | 04-11-18 | 14:39 | + 5 -

Bij 40 liter per maand levert in Duitsland komen in iedergeval veel voordeel op!

hans123 | 04-11-18 | 14:49 | + 1 -

Duits bier van 29 cent is evenmin te zuipen als Nederlands bier van 29 cent.
Misschien volgende keer als nickname bezopen_krenterig nemen?

nieuwe_Deen | 05-11-18 | 09:17 | + 0 -

De oplossing is om meer CO2 de lucht in te pompen. Bij een hoger gehalte CO2 kunnen planten beter tegen droogte. De huidmondjes hoeven dan minder open om te ademen, waardoor minder vocht verdampt.

GerbenW | 04-11-18 | 12:36 | 1 | + 4 -

Het is een goed doordacht plan---> hoe schoner de lucht met minder fijnstof en minder CO-2... hoe warmer de zonnestralen op aarde terecht komen.
Rutte weet dat de mensen hierdoor meer bier en wijn gaan drinken, daarom verhoogt hij de komende jaren de accijns op alcohol... tegelijk gaat de energieheffing op gas, stroom en benzine omhoog.
Alsmede de BTW op levensmiddelen en frisdrank.
Nederland is het enige land die de klimaatafspraken van Parijs nauwgezet volgt... brengt miljarden extra in het laatje.
De gasinkomsten verdwijnen - dit is het alternatief.

sociaal_econoom | 04-11-18 | 12:49 | + 2 -

De oplossing is om meer CO2 de lucht in te pompen. Bij een hoger gehalte CO2 kunnen planten beter tegen droogte. De huidmondjes hoeven dan minder open om te ademen, waardoor minder vocht verdampt.

GerbenW | 04-11-18 | 12:36 | + 7 -

Een beetje opwarming zorgt voor betere opbrengsten en oogsten, ergo, goedkoper bier. Als iets duurder wordt dan zijn er andere factoren de oorzaak, belastingen met name. Zelfs hier zijn er mensen die belasting geweldig vinden, niets mag onbelast zijn - je zal maar zo'n grappenmaker kennen. Dat gezegd hebbende, patat wordt ook ieder jaar duurder en steeds komen ze met dezelfde smoezen, dat de velden door de Aviko's en McCain's opgekocht worden en zo hun kartel vormen wordt er niet bij verteld.

Stonecity | 04-11-18 | 12:16 | 2 | + 10 -

De prijzen in een snackbar ontlopen steeds minder die in een goedkoop restaurant. Belachelijke prijzen voor snacks en friet. Marketing werkt dus in deze tak prima. De eetbare zooi is, qua ingrediënten, hetzelfde gebleven. Verpakking vs. inhoud.

rijfkoek | 04-11-18 | 12:56 | + 4 -

Precies... 3 graden erbij in Nederland en we worden wijnland

Epistulae_Morales | 04-11-18 | 16:56 | + 1 -

Alcohol past in het mediterrane dieet, geheel in de lijn met cardiovasculair risicomanagement.

kapotte_stofzuiger | 04-11-18 | 11:46 | + 4 -

Een half jaar geleden probeerde een NGO zoiets ook al, toen met koffiebonen die ook taffesduur zouden worden.
De paniek bij de handjesophoudende organisaties is groot.

zwartzondersuiker | 04-11-18 | 11:44 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken