Politieke bonnetjes: Wilders en DENK ontvangen niets uit het buitenland

Althans: geen grote giften
Althans: geen grote giften

Onze Rijksoverheid pleurt vandaag de financiële verslagen 2017 van alle politieke partijen online. Altijd een mooi moment om te evalueren wie doneert aan welke partij. Dat laatste wordt in veel gevallen niet helemaal duidelijk, omdat (een groep) donateurs er een stichting tussen heeft geschoven. Ondanks de mogelijkheid van een stichting zijn er nog altijd mensen te vinden die in alle openheid durven te doneren aan de VVD. Zo doneerde ene dhr. Nijkerk uit Wassenaar (je verwacht het niet!) 20 mille aan 's lands grootste partij. Waarschijnlijk betreft dit IT-ondernemer Ernst Nijkerk die de partij al eerder financieel steunde, maar wij zijn vooral benieuwd of dhr. Klaver die €5.000 gireerde een teleurgestelde oom van Jesse is. Mocht u het CDA ooit iets horen roepen over schoolboeken bedenk dan dat Hans van der Wind, CEO van schoolboekenmonopolist Van Dijk Educatie en lid van de CDA Business Club, €48.000 overmaakte naar Buma z'n zak. Op hetzelfde adres als waar Van Dijk Studieboeken Holding II BV staat ingeschreven, huizen ook Haques BV en Quaeret BV. Clubjes die in verkiezingsjaar 2017 nog eens €125k doneerden aan de christendemocraten. PvdA, GroenLinks en SP moeten het hebben van de donaties van eigen politici. Het NK dwangdoneren wordt dit jaar gewonnen door SP'er Sadet Karabulut, die €94.902 liet overmaken naar de partijrekening (en daarvan een deel van terugkreeg, meer over de SP-afdrachtregeling hier en hier). Een eervolle vermelding verdient overstapper Sharon Gesthuizen, het kersverse Groenlinks-lid maakte in 2017 nog zo'n tien ruggen over naar de kapitalismehaters. 

D66 ontving net als in voorgaande jaren een stevige bijdrage van (€25k) van Rob Defares, een voormalig Canadees diplomaat mede-oprichter van handelshuis IMC. De sociaal-liberalen ontvingen €20k van zowel voormalig penningmeester Menno Witteveen en accountant Jelle Baak. Een mevrouw uit Lochem steunde de Christenunie met €15k, de Partij voor de Dieren ontving eveneens mooie sommen van buiten de Randstad. Eenzelfde gaat natuurlijk op voor de SGP dat in Bene Age et ne Respexeris de donateur met de mooiste naam heeft. Van alle rijke bejaarden die ons land telt was er maar eentje bereid om meer dan €4.500* aan 50Plus over te maken voor de indexatie-inspanningen. De lange arm uit Ankara reikte wederom geen grote zak geld aan DENK uit, dus benadrukt de partij dat zij daar geen medewerkers heeft gestationeerd. Houden we over de PVV en het Forum voor Democratie. Ook Wilders moest het stellen zonder een grote buitenlandse bijdrage. Het David Horowitz Center hield de hand op de knip. Geert moest het in 2017 stellen met twee donaties (totaal €9.200) van een alternatieve geneeskundige. Deed Forum voor Democratie het toch beter. Dat hengelde een kleine €50k aan grote donaties binnen. De helft daarvan was afkomstig van M. Ruijs uit Hong Kong, wat zo maar eens deze private-equity-meneer zou kunnen zijn. Miljonair Kees Eldering schonk de renaissancevloot een kleine €5k alvorens hij vertrok onder het mom 'jullie zijn zelf een partijkartel'. Verder grasduinen in giften, ledenaantallen alsmede kosten voor rozen, ballonen en printercontracten kan hier. Gooi uw favoriete uitgaven vooral in de comments, die van ons is de PvdA die €26k overmaakt naar deze kapitalismehatende communicatie-adviseur

*Alleen giften boven de €4.500 moeten worden gemeld. Het gaat hier om het totaal dat een donateur in een jaar schenkt. 

Reaguursels

Inloggen

Ik geef Wilders periodiek een stel goede adviezen en handige tips.
Dit mag... zolang ze maar niet te goed zijn.

sociaal_econoom | 31-10-18 | 05:44 | + 0 -

En als je als Unilever nu een afdeling maakt van 10 man die alleen maar bezig is om reclame te maken voor de VVD, telt dat dan ook mee als gift?

ZwarteDag | 30-10-18 | 22:17 | + 4 -

Toch blijf ik het opmerkelijk vinden dat er niet meer geld direct in de landelijke partijen wordt gestopt. De VVD heeft met een oorlogskas van max 1 miljoen bij verkiezingen een streepje voor op de rest.

Er moeten toch meer rijken zijn die de VVD of (vul hier je partij in) spuugzat zijn en anti campagne willen financieren. Of gewoon een idealist, die via de gewone politiek haar/zijn idealen achterna gaat.

Het zal wel deels met Nederland, coalitie- en polderland te maken hebben. Met maakt toch niet uit wie aan de macht is, je moet die macht altijd delen.

Aapje133 | 30-10-18 | 21:53 | + 6 -

Wie gaat de VVD nu geld geven? Die worden toch al gesponsord door Unilever en Shell?

Rob12345 | 30-10-18 | 20:45 | + 6 -

Ik word niet genoemd.

Mauguio | 30-10-18 | 20:05 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken