Minister: verpleegster mag eigen ziekenhuis financieren

Uden is niet alleen de bakermat van 'sleep solutions provider' Beter Bed, maar heeft met Bernhoven ook een kei-innovatief ziekenhuis binnen haar gemeentegrenzen. Ga maar na: het streekhospitaal besloot - heel uniek - minder zorg te leveren. Onder het leiderschap van voormalig directeur-grootverdiener Peter Bennemeer ging men alleen nog 'zinnige zorg' leveren, want van de helft van de medische behandelingen 'is niet bewezen of ze ook effectief zijn'. Een experiment dat niet alleen de aandacht van de minister en managementgoeroes opleverde, maar ook een tweede prijs in de Zinnige Zorg Award (Enigszins een wc-eendprijs. Is namelijk een initiatief van verzekeraar VGZ waarmee Bernhoven een langlopend contract heeft). Daarnaast werd Bernhoven driemaal uitgeroepen tot het meest gastvrije ziekenhuis. Ander innovatief gebbetje van de Udenaren: het participatiemodel. Artsen werken niet langer in een maatschap, maar in loondienst. Tegelijkertijd werden artsen aspirant-aandeelhouder, zodat de 'belangen parallel lopen'. Zorginstellingen zijn wettelijk gebonden aan het verbod op winstuitkering, dus aandelen uitgeven is er niet bij. Bernhoven neemt middels een converteerbare lening (4% rente) een voorschot op afschaffing van het winstverbod. Onlangs besloot Bernhoven dat niet alleen medisch specialisten, maar alle personeelsleden een kans moesten krijgen als kapitaalverschaffer. De 2.000 werknemers krijgen tot 2022 elk jaar het recht op een converteerbare obligatie van €100. Daarnaast konden ze met minimaal €500 per obligatie instappen. Van die laatste optie werd door 70% van de personeelsleden gebruik gemaakt. Tot teleurstelling van de SP die zich afvraagt of het ziekenhuispersoneel met het aanleggen van een vermogensinfuus niet het werk van bankiers afpakt. 

Zorgminister Bruins (VVD) antwoordt dat het niet de taak van de overheid is om zorginstellingen te financieren. Waar deze instellingen hun geld wel vandaan halen moeten ze zelf weten, alsmede welk rentepercentage ze op hun obligatieleningen plakken. Zolang zorgmedewerkers vrij zijn in hun keuze om obligaties aan te schaffen, vindt de minister alles best. Obligatiehouders lopen inderdaad het risico hun inleg kwijt te spelen, maar de rentevergoeding is dan weer een stuk hoger dan op de spaarrekening. Het ziekenhuis heeft ondertussen goedkoper kapitaal dan via een banklening waar 5 à 6 procent betaald moet worden. Of de winstuitkering wordt afgeschaft en de converteerbare lening van Bernhoven wordt omgezet in aandelen kan de minister niet zeggen. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van winstuitkering in de zorg. Niet eerder dan begin 2019 hoort de Kamer of rendementsbeluste verpleegsters naalden gaan hergebruiken om hun eigen dividend op te schroeven. 

Reaguursels

Inloggen

Het blijft hoe dan ook gezond om als personeel te weten dat iets geld kost en om als eindverantwoordelijke een financiële prikkel te ervaren als zaken niet goed gaan. Dat is waar het bij de overheid, maar ook in de zorg bijvoorbeeld misgaat. En private directeur die je scheef aankijkt als je een overuur opschrijft of een publiek afdelingshoofd die er twee van maakt omdat het gewoon kan, daar zit een wereld van verschil in. Beide is niet goed maar ik denk toch dat uiteindelijk het eerste beter is

RigouReus | 30-10-18 | 11:18 | + 1 -

"Het ziekenhuis heeft ondertussen goedkoper kapitaal dan via een banklening waar 5 à 6 procent betaald moet worden."

Denk ff na DasKap: kapitaal (converteerbare obligatie) dat achtergesteld is t.o.v. de banken zou goedkoper zijn? Dan zou de rente-risico verhouding flink uit het lood zijn.

Een (senior) banklening met een looptijd van 20 jaar zit op dit moment onder de 5 á 6% indien het ziekenhuis in aanmerking komt voor bancaire financiering (>20% solvabel etc).

Puffbunny | 29-10-18 | 20:43 | + 0 -

Al je eieren in hetzelfde mandje. Baan kwijt en geld kwijt bij faillissement. Leuk als je ook zeggenschap hebt, maar niet voor uitvoerende krachten.

George Foreman | 29-10-18 | 20:39 | + 5 -

Kunnen patiënten ook aandelen kopen ? En een boete opleggen als de behandeling mislukt?

Baron Clappique | 29-10-18 | 20:38 | + -2 -

Eerst de banken buiten spel zetten, en dan de zorgverzekeraars, en tot slot de overheid. Voor betere en betaalbare zorg en de macht weer terug bij de burger.

André4711 | 29-10-18 | 19:14 | + 12 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken