Doodeng: de voedselindustrie wil uw (belasting)geld én uw DNA

Innovatie of kwakzalverij?
Innovatie of kwakzalverij?

Heeft u uw zondagse ontbijt al achter de kiezen? Gebakken eitje, dikke plakken spek erbij, glimmend laagje gesmolten kaas erbovenop. U weet zelf ook wel dat uw aderen daarvan dichtslibben, maar hé, een degelijk antikaterontbijt na de zaterdagse drinksessie is ook wat waard. In de voedingsindustrie kijken ze er wat anders tegenaan. Daar is de nieuwste trend om u zo gezond mogelijk te laten eten op basis van uw eigen DNA-profiel. Het idee is dat de een meer afvalt van een eiwitrijk dieet, en de ander het beter doet op bruine bonen, links-gecentrifugeerd avocadosap of quinoataart. Of gebakken bacon natuurlijk, al is die kans klein. Op basis van erfelijke kenmerken kan zo voor iedereen de optimale maaltijd worden samengesteld. Nestlé is er al druk mee bezig. Het bedrijf dat ons lekkernijen als Nesquick, Maggi, KitKat en de Big American Pizza’s bracht, maakt zich ineens zorgen over onze gezondheid. Honderdduizend Japanners doen al mee aan het project. Ze hebben een wattenstaafje wangslijm opgestuurd naar Nestlé’s DNA-databank en appen foto’s van hun maaltijden naar de voedselgigant. Nestlé stuurt ze dan een soort Nespresso-cupjes terug waarmee deelnemers supergezonde thee, smoothies en ander astronautenvoer kunnen maken als gepersonaliseerde aanvulling op hun dieet. Deelname kost algauw $600 per jaar. Ook bij ons in de polder wordt druk geïnvesteerd in deze 'innovatie'. Afgelopen week mochten honderd genodigden tussen de kassen in het Westland een DNA-diner verorberen. Vraagt u zich af: wat heb ik daarmee te schaften? Welnu, aan dit stukje innovatief voedingsgebeuren betaalt ook u mee, via de belastingen. En oh ja, wetenschappelijk bewijs dat dit werkt, is er niet.

Het diner in het Westland werd georganiseerd door Vers+. Da’s niet zomaar de eerste de beste mallotige start-up. Achter Vers+ zitten tuinbouwgiganten als de firma’s Koppert Cress, Best Fresh Group, Rijk Zwaan en Omnigen, goed voor een gezamenlijke jaaromzet van €750 miljoen. Geen armlastige clubjes dus, maar toch voelde InnovationQuarter, de met belastinggeld opgetuigde ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Zuid-Holland, zich geroepen om een handje te helpen met gratis mankracht. 'Met het innovatieprogramma Vers+ realiseren we de ambitie van onder andere Rob Baan (CEO Koppert Cress)', laat InnovationQuarter ter verantwoording weten. Baan wil met inzet van groenten en fruit van Nederland de gezondste plek op aarde maken. Door het volk uit te leggen dat groenten en fruit gezond zijn omdat daar vitaminen inzitten.  Briljante inzichten natuurlijk. Al is niet iedereen even enthousiast. Maar als een kritische twitteraar groentengoeroe Rob Baan vraagt wat gepersonaliseerde voeding op basis van DNA nu precies inhoudt en of hij kan aangeven waar de gezondheidswinst zit, tikt hij iets raadselachtigs in en krijgt vervolgens hij plots last van vermoeidheid.

Social

Belastinggeld

Voor onze overheid maakt het allemaal niet uit. Niet te veel moeilijke vragen stellen, is het motto. Het klínkt als maatschappelijk ondernemen, en dat is genoeg om ongegeneerd belastinggeld weg te geven aan een bedrijf dat een leuk verdienmodel ziet, maar het financiële risico liever laat bij de belastingbetaler. Naast de mankracht van InnovationQuarter mag Vers+ ook nog een tonnetje publiek geld van de gemeente Westland opsnoepen. Dat komt bovenop de twee ton die Omnigen, het lab waar het DNA van consumenten onder de microscoop wordt gelegd, al eens van het Rijk kreeg om de DNA-techniek onder de knie te krijgen. Ook de EU gooit bakken met geld in deze ontwikkelingen. Brussel legde €1,2 miljoen belastinggeld neer voor het ‘Food4me’-project, een serie onderzoeken tussen 2011 en 2015 die vrijwel geheel draaiden om ‘personalised nutrition’, zoals deze DNA-voedseltrend ook wel wordt genoemd. Het Ierse University College Dublin nam het voortouw, maar ook onderzoekers van de universiteiten in Wageningen en Maastricht deden mee aan het project, evenals geïnteresseerde bedrijven als DSM en Philips. 

Amerika

In de VS lopen de ontwikkelingen in DNA-voer voor. Daar is bijvoorbeeld de firma Habit al volop actief. Je stuurt die Californische toko een wattenstaafje met wangslijm en wat bloedsamples op en vervolgens kun je los met een app en eigen diëtist die adviseren welke voeding het beste bij je DNA past. Een columnist van de Washington Post nam de proef op de som. De hele DNA-kit kost ruim $300. Het verzamelen DNA-materiaal ontaardt in een bloedbad. En in de kleine lettertjes op de website schrijft Habit doodleuk: ‘Aanbevelingen met betrekking tot het aan jou aangeboden dieet kunnen wel of niet voordelig voor je zijn en kunnen bepaalde medische problemen veroorzaken of verergeren.’ Lekker dan. Meedoen aan Habit heeft nogal wat impact op onze omgang met eten, schrijft de columnist. ‘Toen uit mijn DNA-profiel bleek dat ik mogelijk tekort aan omega-3 had, ging ik op zoek naar zalm als was ik een Grizzly beer.’ Koffiedrinken mag niet meer, samen uit eten wordt ook lastig als er nog een dure box met speciaal op jouw DNA afgestemd astronautenvoer in de koelkast ligt te wachten. Habit schijnt inmiddels werk te maken van Facebook-groepen voor mensen met hetzelfde DNA-dieet - om toch nog eens met iemand uit eten te kunnen. En wat als je gezinsleden een ander persoonlijk DNA-dieet nodig hebben? Ieder z’n eigen bordje? Dat leidt ook tot de nodige logistieke ellende in de keuken.

Gebakken lucht

Maar voor een gezond leven moet je wat over hebben, niet waar? Hm, valt tegen. Want kijk je naar wat de wetenschap nou eigenlijk weet over die DNA-gepersonaliseerde maaltijden, dan blijkt dat menu toch vooral te bestaan uit gebakken lucht. Stanford University deed onderzoek naar mensen die wilden afvallen. Het gebruik van op DNA afgestemde diëten bleek precies nul komma nul verschil te maken. Geef daar vooral uw geld niet aan uit, is de boodschap. FTM haalt in een degelijk verhaal over deze materie Europees onderzoek aan. Ook hier is de conclusie dat persoonlijke adviezen waarbij wordt gekeken naar iemands typische eigenschappen als genen, werkelijk niets toevoegen. Ook artsen zijn sceptisch. DNA speelt een rol bij gezond eten, maar niet meer dan voor 5 of hooguit 10%. Uiteindelijk gaat het vooral om het eetgedrag, zegt een cardioloog. En een andere arts noemt de DNA-voedselhype ronduit absurd. ‘Mensen eten nauwelijks nog groenten en fruit, zijn veel te dik en consumeren vooral junkfood. Om de oplossing dan te zien in de minimale voordelen - als die er al zijn - van DNA-diëten, grenst aan het absurde.’ Kortom: natuurlijk weet u zelf ook wel dat u dat gebakken ei met spek en kaas moet laten staan. Willen we iets doen aan gezonde voeding, dan moeten we zorgen dat ons eetgedrag verandert. Maar investeren in nieuwe op DNA gebaseerde liflafjes is je reinste flauwekul. 

Wetenschap

Het laat maar weer zien dat het al snel mis gaat als overheden bij het najagen van maatschappelijke doelen gaan investeren in ideeën van groene goeroes met commerciële toko’s. Dat ontaardt als snel in het over de balk smijten van belastinggeld. Terwijl serieuze wetenschappers aan universiteiten intussen klagen over bezuinigingen, duwt de overheid aan de andere kant geld in wetenschappelijk totaal niet onderbouwde nieuwlichterij - met als voornaamste reden dat er waarschijnlijk genoeg mensen stom genoeg zijn om erin te trappen, zodat die investeringen weer terugkomen. Een saaie wetenschapper die voor veel geld onderzoek doet en concludeert dat nieuwe innovaties bij nader inzien toch niet werken, dat rendeert nu eenmaal minder lekker. Tja, het is maar waar je in gelooft. Je kunt als overheid innovatie stimuleren door bedrijven (meer) belasting te laten betalen. Zodat (meer) onafhankelijke wetenschappers zich kunnen wijden aan onderzoek en vernieuwing, waar die bedrijven dan weer leuke verdienmodelletjes voor kunnen bedenken. Of je jaagt innovatie aan door ambtenaren met een zak geld te laten samenwerken met commerciële deugtoko’s die beloven de wereld innovatiever, groener, blijer, gezonder en welvarender te maken, zodra het gratis geld hun kant op komt. 

Reaguursels

Inloggen

Goed nieuws ... Wilt u thuis geld verdienen door op een computer of laptop te werken van 4 tot 6 uur per dag, dan betaalt Google $ 25368 tot 35294 per maand en krijgt u elke maand een uitbetaling via Google. U kunt hier kijken ...

❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥ 𝐰­𝐰­𝐰.E­a­r­n­9­1.𝐜­𝐨­𝐦

BrandyBethea | 15-10-18 | 15:14 | + 1 -
-weggejorist-
MariaGraham | 15-10-18 | 11:11 | + -1 -

Er spelen hier twee dingen: subsidie voor projecten waarbij onderzoek gedaan wordt naar een dieet op maat op basis van DNA-onderzoek. Daar is helemaal niets mis mee. Het staat nog helemaal in de kinderschoenen maar op de langere termijn kan dit zeker helpen bij het voorkomen of genezen van kwalen.
Ten tweede heb je multinationals die dit concept in een veel te vroeg stadium proberen uit te buiten. Er is nog veel te weinig over bekend. Wetenschappelijk gezien is het op dit moment nog totale nonsens om zo'n product aan te bieden.

Bytemaster | 14-10-18 | 13:29 | 1 | + -4 -

Subsidie voor projecten waarbij "onderzoek", dat compleet ongefundeerd is, wordt uitgevoerd is helemaal niets mis mee!? Jij bent zeker een politicus of niet?

Anlail | 14-10-18 | 19:08 | + 4 -

Nestle, typisch voorbeeld van een kankergezwel.

Janisstoppen | 14-10-18 | 13:12 | 2 | + 4 -

Maar dan wel een tumor waar goed aan te verdienen is. Kijk eens naar de prestaties van het aandeel Nestle over de afgelopen dertig jaar. Het bedrijf weet als geen ander in het speelveld toegevoegde waarde te creeren.

Rhenium | 14-10-18 | 17:47 | + 3 -

De juiste naam is dan ook niet 'kankergezwel' maar 'parasiet'.

HeelStijl | 15-10-18 | 13:42 | + 0 -

Voor de overheid is dit een rendabele investering. Die soepsidie komt terug als btw op al die onzinnig dure gebakken lucht gezondheidstroep.
Elke goede diëtist kan je een diëet voorschrijven en die op maat aanpassen naar aanleiding van de resultaten.
Die dna verstrekking kan u nog duur komen te staan als u later een beperkte levensverwachting lijkt te hebben: levensverzekering.

Raider Twix | 14-10-18 | 12:14 | + 2 -

Voedsel aanpassen aan demense lijkt me het paard achter de wagen spannen.

Alleen gezonde, ziekteresistente en intelligente mensen toestaan zich voort te mogen planten lijkt me veel veelbelovender.

Hoeft niet meteen gegodwind te worden. Zou ook kunnen dat zulke mensen zichzelf selecteren en ergens een Übermenschistan stichten.

Poekieman | 14-10-18 | 11:42 | 1 | + 3 -

Israel?

ZwarteDag | 14-10-18 | 13:27 | + 1 -

Ah gut, is de voedselindustrie plotseling begaan met onze gezondheid? Overal waar het maar kan stoppen ze suiker en smaakstoffen in om ons maar zoveel mogelijk te laten consumeren. Overigens is het een fabeltje dat van verzadigd vet onze bloedvaten dichtslibben. De wetenschapper die dat destijds zo rond 1970 beweerd heeft, werd betaald door de suikerindustrie. Juist suiker is de grote boosdoener.

mona | 14-10-18 | 11:40 | 5 | + 3 -

@zwartzondersuiker: dat komt vooral omdat je de goedkope bagger koopt, de supermarkt is het probleem niet, JIJ bent het probleem.
Zelfs Wallmart heeft tegenwoordig behoorlijk grote groente en fruit afdelingen en ook heerlijk vers brood. Maar ja, als je een dollar wilt besparen koop je goedkope fabrieksshit en ga je daarna klagen dat door je eigen stomme gedrag zo aangekomen bent...

ZwarteDag | 14-10-18 | 13:23 | + 1 -

De voedselindustrie is vooral uit op geld. Daarbij maakt het hen niet uit of het gezond is of niet. De voedselindustrie merkt ook heel goed dat er een kentering gaande is in de keuze van het voedsel. Als er nu geld zit in het aanbieden van gezond voedsel, gaan ze gezond voedsel aanbieden.

Bytemaster | 14-10-18 | 13:43 | + 1 -

@zwartzondersuiker | 14-10-18 | 12:30
Gek, ik ben er al vele keren vele weken geweest en ben nog nooit aangekomen. Probleem in de VS is dat junkfood erg goedkoop is waardoor velen een verkeerde keuze maken (of niet anders kunnen). Je kunt er gewoon prima en gezond voedsel kopen in de supermarkten.

Bytemaster | 14-10-18 | 13:45 | + 1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Vreet alleen wat je grootouders herkennen als eten, dus groente, aardappelen, fruit, bord  en eventueel vlees. Als je af  wil vallen schep je elke maaltijd op een schoteltje i.p.v. een bord. Zo simpel en daar hebben we Nestlé en consorten helegaar niet voor nodig.

kleinvrouwke | 14-10-18 | 11:29 | 3 | + 3 -

bord is brood

kleinvrouwke | 14-10-18 | 11:29 | + 0 -

Klopt zo min mogelijk bewerkt voedsel. Zorg voor voldoende fruit en groenten en dan kan je ook af en toe gewoon wat ongezonds eten.

EmilioEsteves | 14-10-18 | 12:01 | + 1 -

@kleinvrouwke
Inderdaad, kleine bordjes werkt het beste. Waarom zijn er tegenwoordig meer mensen met een overgewicht dan ca 50 jaar geleden? Vergelijk de diameters van de borden maar eens.
En wat ook helpt: langzaam eten en stoppen zodra je geen honger meer hebt. Het duurt ca 20 minuten voordat het signaal 'vol' van de maag naar de hersenen is getransporteerd.

Eigenaar_IJsland | 14-10-18 | 14:57 | + 5 -

De EU wil al veel langer uw DNA. Maar omdat ze dat niet wettelijk kunnen doordrukken zonder massale opstand doen ze het op slinkse wijze via bedrijven. Jij stuurt je DNA op en de bedrijven beloven je een gouden voedsel-toekomst. En via wetgeving die wel stilletjes doorgedrukt kan worden moeten die bedrijven dat DNA in een door de EU gecontroleerde databank opslaan.
En het volk trapt er gewoon weer in, voorbeelden te over van je privacy weggeven om een vermeend voordeel te krijgen (AH klantenkaarten enzovoort)

2voor12 | 14-10-18 | 11:27 | 5 | + 1 -

Onzin. Ook al zouden bedrijven DNA-databanken hebben dan mag de EU daar nog niet in snuffelen.

Bytemaster | 14-10-18 | 13:48 | + -1 -

De AIVD mag in alle databanken in NL snuffelen.

Raider Twix | 14-10-18 | 13:55 | + 0 -

@Bytemaster, Mag niet inderdaad maar of ze het ook niet zullen doen is een tweede.

Mertom | 14-10-18 | 16:37 | + 1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken