De 'ontkeukening' van uw wereld is begonnen

Te lui om zelf te koken, niet om te brengen
Te lui om zelf te koken, niet om te brengen

Het is een kwestie van logica. Facebook, 's werelds grootste sociale media-platform, creëert zelf geen content, retail-moloch Alibaba heeft zelf geen voorraad, de builenpest van alle hotels van de wereld, Airbnb bezit geen vastgoed en gigataxibedrijf Uber geen eigen wagens (op de crashende, zelfsturende exemplaren na dan): dus waarom zou de volgende McDonalds nog zelf eigen keukens hebben? In de internet-economie wordt de top immers gevormd door techbedrijven die via slimme sites en logistieke routing vraag en aanbod met elkaar verbinden zonder zelf daadwerkelijk iets te produceren. Onderzoekers van de Zwitserse investeringsbank UBS verwachten dat dat ook gaat gebeuren in de maaltijdenbusiness. Een gevolg is dat de keuken in de komende decennia niet alleen uit de restaurantketens wordt gedreven, maar ook uit uw huis. Al bent u daar zelf bij voor wat betreft dat laatste. Een tweeledige ontkeukening dus. Volgens een studie van de bank gaat de business van het online-bezorgen van voedsel een enorme groei doormaken. De mondiale bezorgbusiness zal van nu $35 miljard groeien naar maar liefst $365 miljard in 2030. Allemaal omdat die verdomde millennials te lui zijn om te koken hun keukens niet meer gebruiken en deze mega-trend in beweging hebben gezet. Online besteld voedsel zal volgens de bank alleen maar goedkoper worden, waardoor de incentive om zelf te koken alleen nog maar afneemt. 'Powering this are lower meal production costs, increased logistics scale and strong demographic trends. Shared 'dark kitchens' cut meal preparation costs, and robot chefs industrialize the process further. At scale, unit costs of delivery drop by 50%, and even more via drones and droids.' De ontkeukening van de sector is tevens het gevolg van de opkomst van 'dark kitchens', i.e. goedkope alleenstaande keukens (voorbeeld hier) die als afhaalpunt voor de deliveroo & co functioneren. Cloud Kitchens is een voorbeeld van zo'n bedrijf dat gebruikmaakt van alleen deelkeukens die ze niet bezit en zich verder alleen concentreert op het voorzien van 'infrastructure and software that enables food operators to open delivery-only locations with minimal capital expenditure and time.' Mag niet verbazen dat Ubers oprichter en voormalig ceo Travis Kalanick daar inmiddels de scepter zwaait

Reaguursels

Inloggen

Mooie herverdeling van arbeid. We moeten al die overbodige bankiers toch ook in de toekomst een bestaan geven: koken en maaltijden inpakken met je conjo! Wel tegen minimumloon uiteraard.

Schw4nz2.0 | 08-10-18 | 19:10 | + 0 -

Dus als ik trek heb in een broodje ei moet ik een bezorgdienst inschakelen?

Ibu | 08-10-18 | 12:39 | + 0 -

Nou bezorglaven succes ik eet wel gewoon vers

niemand specifiek | 08-10-18 | 12:19 | + -1 -

Tuurlijk. Als iedereen straks eeuwig vrijgezel is met een topbaan... De rest van de mensheid en al helemaal die met kinderen, wil gewoon eigen eten kunnen maken zonder per week een fortuin aan take-out kwijt te zijn. Onzinnig artikel.

WatZalIkErvanZeggen | 08-10-18 | 11:36 | + 1 -

McDonald's een restaurant noemen geeft al kortsluiting in de hersens.

JoyCee | 08-10-18 | 06:16 | + 17 -

Ik vind het toch al niet van deze tijd dat mensen zelf nog koken.

Peter777 | 08-10-18 | 00:10 | + -8 -

Ik vind het toch al niet van deze tijd dat mensen zelf nog koken.

Peter777 | 08-10-18 | 00:10 | + -5 -

Geen keuken in je woning scheelt 10-30kEuro, en je hebt een kamer/ruimte extra. Bingo!

appelboor | 07-10-18 | 22:44 | + 10 -

Als je voor een appartementje cq kippenhok van 25m2 een miljoen euries betaalt, kun je ruimte besparen door de keuken er uit te slopen. Dat is vrij normaal in steden als New York. En aangezien we zo’n 30 jaar achter lopen op Amerika is dit een vrij accurate voorspelling. De huizenprijzen in Amsterdam nog een beetje gevolgd de laatste tijd?

medusa324 | 07-10-18 | 21:53 | + 11 -

Laat al die keukens en magnetronmaaltijden voor wat het is en kook lekker zelf. 12 uur gewerkt en te moe om te koken? Niet als je kookt volgens het Pioppi dieet, genoemd naar een plaatsje in Italië waar naar verhouding veel honderd-jarigen wonen. Zo'n dieet geeft veel energie, is goed voor hart en bloedvaten, goed voor de lijn en - heel belangrijk - nog lekker ook.

mona | 07-10-18 | 21:20 | + 5 -

De zwitserse bank die jullie noemen heet UBS. USB is toch echt wat anders.

The2Amendment | 07-10-18 | 20:59 | 1 | + 7 -

United Scammers Bank toch?

Poekieman | 08-10-18 | 07:12 | + 1 -

Neen liever niet, straks zijn alle keukens in handen van amazon of ueber en bepaalt de overheid dat zelf koken, net als zelf sturen, niet verantwoord is, want "we moeten ook aan de kinderen denken......". Misschien dat amazon tegen die tijd ook de zorgverzekeraars ingelijfd heeft, en dat de bovenonsgestelden vinden dat het toch echt de beste partij is..... Dystopia, waarschijnlijk is IS verkieslijker.

Pierrepoint | 07-10-18 | 20:54 | + 3 -

En Nonkel Frituur heeft geen frietkot.

Mauguio | 07-10-18 | 20:13 | 1 | + 4 -

Dat klopt. Maar op mijn hoogtepunt had ik er 5. Ik heb ze allemaal op tijd verkocht. Tegenwoordig kunt u er het zout op uw patatten niet mee verdienen, zoals we zeggen.

Nonkel Frituur | 08-10-18 | 05:01 | + 4 -

Kweenie, de kookprogramma's vliegen je ook om de oren en de supermarkten zullen ook reageren met nog makkelijkere en betere magnetronmaaltijden.

Guus Muisarm | 07-10-18 | 19:46 | + 4 -

We worden nu al bestookt met reclame voor zogeheten maaltijdboxen.
Kennelijk is er een markt voor maar ik denk: kom nou... is het zo moeilijk om zelf te bedenken wat je de komende dagen wilt eten en daar dan ook zelf de spullen voor in huis haalt? ( of desnoods laat bezorgen..)
Nadeel van zo'n bezorgservice is overigens dat je op het bezorgmoment dus wel gewoon thuis moet zijn. De keren dat ik iets online bestel zul je altijd zien dat ik er niet ben als de bezorger op de stoep staat. Kan ik de volgende dag naar het postagentschap ( of ander afhaalpunt) hollen.
Nee, haken en ogen, zoveel is zeker.

loze stijl | 07-10-18 | 19:23 | 3 | + 8 -

Vroeger, in de jaren 60 en 70, hadden veel huizen een luikje naast de huisdeur, voor de bezorging van flessen melk. Ik heb ook zo'n deurtje, al is het nu dichtgetimmerd uiteraard, maar ik kan me zo voorstellen, dat iets dergelijks weer in gebruik genomen gaat worden. Ook al ben je dan niet thuis, je prakkie staat klaar.

prakkie | 07-10-18 | 22:59 | + 2 -

Gat in de markt. Ga verwarmde voordeurhokkies leveren met een slotje waar alleen de bezorger in kan.

mark1487 | 08-10-18 | 10:44 | + 2 -

Ze zijn hier (uk0 aan het expirimenteren met levering als de mensen niet thuis zijn dan heeft de bezorger een sleutel die hij later weer ahcterlaat en ruimjt hij de boodschappen voor je in. Zou niets voor mij zijn maar men is er dus wel mee bezig

politiekgemotiveerd | 08-10-18 | 19:13 | + 1 -

Het word nog druk in de straat met al die bezorgers van pakketjes, voedsel en weet niet wat nog meer.

2voor12 | 07-10-18 | 19:08 | 2 | + 5 -

Ja, straks kookt niemand meer zelf. Behalve dat een kwart van Nederland dan in een keuken werkt, en een ander kwart in etensbezorging.
Ik vind het voorlopig toch nog prettig om die effort gewoon te verdelen.

mark1487 | 08-10-18 | 10:46 | + 0 -

dat gaat straks ook autonoom met drones en weet ik veel wat

politiekgemotiveerd | 08-10-18 | 19:14 | + 0 -

Voor uw dagelijkse lauwe hap, nee dank u.

Homer P. Simpson | 07-10-18 | 18:59 | 2 | + 9 -

Heeft u geen magnetron in huis?

prakkie | 07-10-18 | 23:00 | + -4 -

@prakkie: nee, want geen keuken meer in de woning

Ibu | 08-10-18 | 12:40 | + 0 -

'Delivery-only' is het code woord in dit alles. Althans, voor de normale man/vrouw die hier wat mee wilt doen.
Goedkoop halletje ergens huren, wat keukenspul neer zetten, kek logotje en menu ontwerpen en je bent via thuisbezorgd, Uber-eats en Deliveroo net zo zichtbaar (wat bezorgen betreft) als horecagelegenheden die het 15 voudige aan huur betalen 2km verderop.

En als je het helemaal handig wilt doen registreer je 3 zaken op je adres, een voor wok, eentje pizza en een hamburgers. Sta je meteen drie keer in de lijst. Je hoeft nergens echt goed in te zijn, behalve bezorgtijd tegen een aantrekkelijke prijs. In een druk gebied dek je de kosten alleen al aan klanten die 'een keer een ander' willen proberen.

Disclaimer: Denk ik.

Klapband1408 | 07-10-18 | 18:07 | 2 | + 28 -

Dat is exact wat de meeste Turkse Pizza/shoarma boeren al jaren doen.

HD50 | 07-10-18 | 19:50 | + 5 -

"Je hoeft nergens echt goed in te zijn, behalve bezorgtijd tegen een aantrekkelijke prijs" totdat je op IENS terecht komt en de klachten binnenstromen :P Of dacht je dat men geen research meer doet?

DasKrentje | 08-10-18 | 08:01 | + -2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken