Filosofieprofessor: U bent verslaafd aan fake

Non-fictie is gewoon fictie
Non-fictie is gewoon fictie

Verhalen vertellen, ook wij ontkomen er met onze korte nieuwsgerelateerde blogvarianten niet helemaal aan. Actuele verhaaltjes over Russische cyberoorlogen, Tesla's opkomst in de auto-industrie of de brexit bijvoorbeeld, allemaal om uw kennis up-to-date te houden. Of die verhaaltjes de waarheid vertellen, is volgens de Amerikaanse filosofieprofessor Alex Rosenberg geen vraag. Want 'Narrative history is always, always wrong. It's not just incomplete or inaccurate but deeply wrong, as wrong as Ptolemaic astronomy.' Oké dan. Nu is Rosenberg geen 'philosophe' met de van het Franse slag die zijn eigen vastlopen in stompzinnig ingewikkeld gemaakte taalspelletjes objectiveert in de eenvoudige conclusies van het postmodernisme. U weet wel, die er simpelweg op neerkomen dat grote geschiedverhalen, zoals dat van ome Marx, niet al te serieus genomen hoeven worden. Hun waarheid staat niet boven de tijd maar daarbinnen en zijn even veranderlijk als de geschiedenis zelf. Rosenberg komt tot dezelfde conclusie, maar baseert zich in zijn boek 'How History Gets Things Wrong' verfrissend genoeg gewoon op een neuro-wetenschappelijke verklaring. Onze neiging om alles in verhalen te gieten is verankerd in het netwerk van ons brein, een product van de evolutie. Daarom bent u verslaafd aan verhalen. Een tool waarin met verhaalvorming snel een inschatting kan worden gemaakt van de emoties, motieven en waarden van mens en dier in de onmiddellijke omgeving. En middel dus, zo vertelde hij The Verge, dat neerkomt op 'quick and dirty solution to the problem we have of predicting the behavior of other Homo sapiens and potential predators and prey.' Een ruw breinvermogen, dat hoewel handig voor jagers en verzamelaars, a priori de complexe werkelijkheid te kort doet en in moderne tijden zelfs gevaarlijke verhalen heeft voortgebracht. We besparen u als voorbeeld van dat laatste een Godwin door vooral niet te wijzen op dat recent weer vertaalde boek, maar citeren Rosenberg: 'Israel and Palestine, for example, have dueling narratives of dispossession that prevent one side from compromising with the other. Henry Kissinger applied lessons drawn from the Congress of Vienna to American foreign policy with disastrous results.' Zinnige of waarheidsgetrouwe geschiedwetenschap baseert zich volgens Rosenberg op kwantitatieve modellen en cijfers en gebruikt methoden van de harde wetenschap (science), niet op verhalen. Wist u natuurlijk al. Gelukkig doen wij dat ook altijd. Echt waar.

Reaguursels

Inloggen

Interessante invalshoek, zal het boek eens lezen.

Fcknwckd | 06-10-18 | 19:38 | + 0 -

Data moet vooralsnog wel geïnterpreteerd worden. Die interpretatie gebeurt veelal middels: belangen, normen, moraal, confirmation bias, etc.
Het is lastig dat te voorkomen, zo niet onmogelijk; maar ook niet wenselijk.

Bijvoorbeeld: 9/10 mensen geniet van een gangrape. Dus qua cijfers is het misschien een netto win. De tegenargumenten zul je toch niet helemaal met cijfers gaan maken. Dan moet je toch één of ander waardebesef aanspreken.

Maar dit is eigenlijk niks nieuws. Berlin (Rus 19de eeuw) heeft dit 170 jaar geleden al met meer nuance uitgedacht. Lees zijn ideeën over egels en vossen. Veel breder, meer nuance, helaas nemen sommige mensen de metafoor iets te serieus.

1337haxxor | 06-10-18 | 19:07 | + 5 -

Dat is een pleidooi voor nog meer spreadsheets. En wel om geschiedenis vast te leggen in het heden. Wel een mooi concept. Een toekomstige eindbaas wil zichzelf een grote plek in de geschiedenis toedichten en geeft een AI de opdracht om de toekomst te ontwerpen obv de data uit het verleden. Soms ben ik blij dat ik binnenkort dood ga.

Yeohan | 06-10-18 | 16:29 | + 1 -

Niets aan de hand mensen. Luister maar naar deze professor. Die weet het allemaal wel voor u.

watergeus | 06-10-18 | 16:19 | + 0 -

En cijfers kunnen selectief gepresenteerd, danwel verdraaid worden, zover uitgezoomd dat het betekenisloos is etc..

George Foreman | 06-10-18 | 16:17 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken