Buitenlandse investeringsprojecten leveren amper Nederlandse banen op

Buitenlandse investeringsprojecten zijn gaaf, want die leveren werk en belastinggeld op. Clubjes als Netherlands Foreign Investment Agency wijzen buitenlandse partijen onophoudelijk op de voordelen van investeren in Nederland (we're no island!). Leiden al die inspanningen ertoe dat we meer investeringsprojecten aantrekken dan andere Europese landen, zo wilde Kamerlid Jan Paternotte (D66) weten. Minister Wiebes beweert, onder verwijzing naar een rapport (pdf) van de bonentellers van EY, dat ons landje 'in vergelijking tot andere Europese landen goed presteert bij het aantrekken van buitenlandse investeringsprojecten'. Het aantal investeringsprojecten lag in 2017 met 339 flink lager dan de 409 in het voorgaande jaar. Geen zorgen, zegt Wiebster, want 2016 was gewoon een topjaar. Met onze kwaliteit van leven, weldenkende Engelssprekende mensen en fatsoenlijke infrastructuur blijven we populair voor buitenlandse rendementszoekers. In 2017 hengelden alleen het Verenigd Koninkrijk (we're an island!), Duitsland en Frankrijk meer investeringsprojecten binnen, maar die hebben een veel grotere economie. Wiebes erkent dat het aantal projecten op zichzelf niet zo boeiend is, maar dat we beter kunnen kijken naar investeringsbedragen, de aard van economische activiteiten, de impact van investeringen op bestaande Nederlandse bedrijven en banenwinst. Helaas ontbreekt het op elk vlak aan harde cijfers, behalve op het gebied van banenwinst. Nederland scoort met 25 nieuwe werkplekken per project nogal beroerd. 'Vermoedelijk is dit verschil in aantal banen per project te verklaren doordat projecten in Midden- en Oost-Europese landen vaak arbeidsintensiever zijn en de banen minder hoogwaardig'. Anders gezegd: het afmetselen van een lelijk Bulgaars kasteel doe je niet alleen en een belastingconstructie optuigen wel. Wiebes waarschuwt dat de huidige prestaties geen garantie voor de toekomst bieden en dat Nederland daarom de dividendbelasting moet afschaffen 'er aan moet blijven werken om ook in de toekomst een aantrekkelijk vestigingsland te zijn'. 

Reaguursels

Inloggen

Zie hier hypocriet Richard De Mos. Altijd terechte kritiek op snoepreisjes die anderen maakten - want het levert niets op, zelfs niet de voorgeschotelde arbeidsplaatsen - en nu hij wethouder is doet hij het zelf, en dan ook nog naar China.

www.ad.nl/den-haag/criticus-van-snoep...

js58 | 02-10-18 | 19:00 | + 2 -

Dus NL weer als belastingparadijs in gebruik. Met een hogere BNP die wel meetelt voor een hogere afdracht aan Brussel maar waar we als inwoners geen hol aan hebben.

2voor12 | 02-10-18 | 16:41 | 2 | + 10 -

En zo is het! En dan nog een showtje ophouden dat iedereen er 1,5 procent bij krijgt terwijl ze je eigenlijk nog wat verder leegroven. Jammer de bammer.

Tinus Trekveer | 02-10-18 | 19:57 | + 4 -

Dat zal wel meevallen. Dergelijke holding en financieringsmaatschappijen tellen natuurlijk niet volledig mee voor het BNP, het is immers vaak een kwestie van in en uit, met Nederland als internationale hub. En deze functie heeft overigens niet enkel nadelen.

Zie ook dit fraaie stukje: www.seo.nl/uploads/media/2015-29_Notit...

henkdekanarie | 02-10-18 | 20:57 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken