AkzoNobel speelt Sinterklaas voor aandeelhouders

Het was 'onze' verfreus AkzoNobel die vorig jaar bijna in handen viel van de Amerikaanse concurrent PPG. Bijna, want Akzo zelf wilde niet, en ook onze eigen minister Henk Kamp (Economische Zaken) deed een nationalistische duit in het zakje door voor de overname te liggen. Akzo bleef echter wel achter met boze aandeelhouders, die konden immers fluiten naar een overnamepremie. Daarom kwam de verftoko als zoethoudertje met de belofte om meer 'waarde te creëren' c.q. meer geld naar de aandeelhouder te sluizen. Akzo neemt vanochtend een voorschot op 5 december en kondigt (stemmen mag op 13 november) een slordige €5,5 miljard aan voor haar bezitters, iets dat mogelijk is doordat de chemietak eindelijk is verkocht. Om precies te zijn komt er een speciaal dividend van €1 miljard, koopt Akzo voor €2,5 miljard aan eigen aandelen terug én staat een kapitaalteruggave van €2 miljard op de rol. Die laatste fiscale snoeproute is inderdaad dezelfde als die Unilever neemt om zich te hedgen tegen het tóch overleven van de dividendbelasting in ons land. Afijn, om even in de sferen van het d-woord en de macht van de aandeelhouder te blijven: het vandaag aangekondigde cadeautje zal hoogstwaarschijnlijk koren op de molen zijn van de vakbonden, die zullen roepen dat het voor de werknemer nog lang geen Sinterklaas is. Al tijden strijden ze - onder meer middels een estafettestaking - voor een betere cao en €400 miljoen erbij in de pensioenpot. Het goede nieuws is dat Akzo wil praten over de cao, het slechte nieuws voor hen is dat ze zullen moeten wennen aan presentjes voor de aandeelhouder. Nederlands erfgoed binnen de grenzen houden is niet gratis.

Fotobijschrift: daar zitten ze dan, Antony Burgmans (midden, voorzitter van de RvC) en CEO Thierry Vanlancker (rechts), tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) een jaar geleden.Reaguursels

Inloggen

Zo zie je maar weer; een beursnotering maakt meer kapot dan je lief is. Miljarden door de plee, gewoon weg en je krijgt er helemaal niks voor terug. Alleen omdat een stelletje hebzuchtige aasgieren boos is dat het niet gelukt is het bedrijf kapot te maken.

Huisregelneef_III | 02-10-18 | 18:39 | + 0 -

En volgende week willen de aandeelhouders nog meer

Wat gegenereerd kan worden door een fusie

Welke zekerheid koop je hier als AKZO nu voor? Niet veel, lijkt me

Tsaaah | 02-10-18 | 17:21 | + 0 -

Die 1 Miljard speciaal dividend is al uitbetaald op 7 December 2017. Eur 4,- bruto per aandeel, resteerd na aftrek van (terugvorderbare) dividendbelasting EUR 3,40 netto per aandeel. Theoreetisch zou die kapitaalterugbetaling dan 8 Euro cash in het handje per aandeel zijn.

Brulboei_61SB | 02-10-18 | 13:14 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken