Mark Zuckerberg jaagt iedereen weg. Instagram-oprichters weggepest

Ze gaan allemaal weg, op den duur. Jan Koum en Brian Acton, oprichters van Whatsapp? Vertrokken, na ruzie met Facebookbaas Mark Zuckerberg over databeveiliging in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Kevin Weil, productbaas van Instagram: demotie naar de blockchainafdeling van Facebook. Tel daarbij op het vertrek van Oculus VR-medeoprichter Palmer Luckey (#MAGA), en de conclusie dringt zich op. De oprichters van de bedrijven die de drie grootste overnames vormen van Facebook zijn allemaal weg. Want zoals u in de kop hierboven al kon lezen, hebben ook Kevin Systrom en Mike Krieger, de twee oprichters van Instagram, het bedrijf inmiddels verlaten. In een verklaring zeggen ze heel dankbaar te zijn voor hun tijd bij Instagram en tegelijkertijd kondigen ze aan even vrij te nemen 'om onze nieuwsgierigheid en creativiteit opnieuw te ontdekken'. Dat zou je als een verkapte aanklacht tegen het leiderschap van Zuckerberg kunnen lezen en een verhaal op TechCrunch bevestigt dat een beetje. Er was een langslepend conflict tussen Krieger en Systrom en Zuckerberg. Voorheen werd er prettig samengewerkt met Kevin Weil, maar diens genoemde vertrek en zijn opvolger Adam Mosseri maakten alles anders. Mosseri behoort tot de inner circle van Zuckerberg, met alle gevolgen van dien. Aldus één insider op TechCrunch, een andere beweert het tegendeel. Maar mocht het echt zo zijn dat Zuckerberg geen tegenspraak duldt van de baasjes van de bedrijven die hij overneemt, dan is de vraag hoe vreemd dat is. Er kan er maar één de baas zijn, en dat is nooit leuk voor mensen die voordat ze werden opgeslokt door het blauwe monster zelf autonoom waren. Als je eerst de baas en oprichter bent en dan opeens een veredelde werknemer, dan zorgt dat uiteindelijk voor problemen. 

Met Jan Koum probeerde Zuckerberg dat nog te ondervangen door hem ook een zetel in het Facebook-bestuur te geven. Systrom werd ook bewust naar voren geschoven als het gezicht van Instagram en alle advertenties die op de fotodeelsite verschenen werden -volgens Systrom- door hem persoonlijk goedgekeurd. Maar uiteindelijk gaat het schuren, ook omdat Facebook het maximale uit de aangekochte nieuwe onderdelen van het bedrijf wil halen. En dat lukt -understatement- best aardig. Instagram ging van 30 miljoen gebruikers vóór de overname naar meer dan een miljard. Voor WhatsApp is dat een groei van 450 miljoen actieve gebruikers naar meer dan 1,5 miljard. Dat Facebook de reputatie heeft om alles kapot en vervelend te maken, zal de toekomst van WhatsApp en Instagram moeten uitwijzen. Dat de oprichters ervan niet meer als cultuurbewakers in dienst zijn, doet het ergste vermoeden. Overigens reageerde Mark Zuckerberg uiteraard ook op het vertrek van Systrom en Krieger. 'Kevin and Mike are extraordinary product leaders and Instagram reflects their combined creative talents. I’ve learned a lot working with them for the past six years and have really enjoyed it. I wish them all the best and I’m looking forward to seeing what they build next.' Pas maar op Kevin en Mike, want wat het ook is waar jullie straks mee komen, Mark gaat het óf kopen óf namaken. Doe je helemaal niks aan.

Reaguursels

Inloggen

Zo is hij uiteindelijk ook begonnen!

hetwerktniet | 25-09-18 | 22:44 | + 1 -

Facebook koopt de bedrijven voor hun marktaandeel/technologie. Dat ze de oprichters van die bedrijven erbij krijgen, zal bij de deal horen maar is natuurlijk niet waar het echt om gaat.

Er is in mijn beleving geen scenario denkbaar dat een oprichter van een overgenomen bedrijf als werknemer naar een baas gaat zitten luisteren. Heren van Instagram e.d. zijn dan toch al binnen.

StiekemeBunzing | 25-09-18 | 22:41 | 1 | + 4 -

Exact, de keren dat het anders ging moet je met een zoektocht zoeken.
De oprichters van overgenomen bedrijven zouden toch moeten weten dat ze bij de boedel horen en alleen nog voor spek en bonen mee mogen praten?

MarcS | 26-09-18 | 08:46 | + 0 -

Ik heb het al eens eerder bij FTM gezegd. Vele IPO's zijn een piramidespel.
Kapitaal haal je op om te investeren. Het hele definitie van een investering is dat het extra omzet genereert, of kosten doet dalen wat dus de extra rentekosten (of dividend) verantwoord.

Als daar echter geen plan van tevoren klaar ligt hoe dat kapitaal aangewend gaat worden en dus meer kapitaal oplevert. Is het dus een piramidespel, niets anders. Wat meestal het geval is. Laatst las ik nog een CEO die aangaf het te doen vanwege marketing redenen oftewel status. (/facepalm)

Het gevolg is dat die bedrijven dan alleen teren op het opgehaalde vermogen tot het op is. Vaak in de vorm van links en rechts overnames doen in een zoektocht extra omzet te genereren. Of een langzame dood. Ondertussen volhoudend dat alles geweldig is.. Wat zelden op lange termijn slaagt.

Facebook is exact zo een geval. Maar wat maakt het uit. Als het instort heeft het upper management, de banken en andere financiele partijen al hun zakken gevuld en zijn ze gevlogen. Terwijl de normale man ervoor opdraait via bailouts, pensioenen of indexfondsen als koersen dalen. Het wordt eens tijd dat mensen zien dat de game rigged is en onze overheden te corrupt zijn er iets tegen te doen, omdat door de echte rovers er net genoeg broodkruimels hun kant op vallen.

kruz | 25-09-18 | 20:52 | 1 | + 2 -

Facebook is op zich een prima concept. Maar het is geflopt omdat het commercieel is uitgebuit om er maximale winst mee te maken. Daarnaast is het gehyped. Nu na de hype en die poep advertenties haken de oprechte gebruikers versneld af.

Wat ik die Zuckerberg kwalijk neem is zijn oneerlijk verhaal. Roepen dat je een deelplatform bent om daar vervolgens de gebruiker heimelijk en compleet schaamteloos uit te hoereren.

Het is ook stom. Het concept deugt en viel best goed uit te bouwen. Wat dat betreft zie ik Google het beter doen. Ook Microsoft gaat steady verder en laat zich niet verleiden tot snelle produkten. Dat dingen floppen zoals Windows Mobile en Nokia is all in de game. Verlies wordt genomen, maar daarnaast hebben ze veel produkten die wel groeien of het goed doen. Het hele universal windows plaform voor IoT, Visual studio etc, daar zit visie en technologie achter.

Facebook is dood en Instagram is eigenlijk een onhandig concept. Whatsapp is prachtig maar niet origineel. De kracht van Whatsapp is de massa. Maar dat kan snel verkeren, zie het oude MSM. Zuckerberg is door de mand gevallen en passe. Maar hij hoeft zich financieel geen zorgen te maken. Ik maak me wel zorgen over dit soort betweters die niet leren van hun fouten en de wereld blijven lastig vallen en vervelen met hun dubbele moraal.

gepast_betalen | 25-09-18 | 22:45 | + 4 -

Tijd dat Zuckerdwerg zelf zijn biezen pakt. Vertegenwoordiger van de nieuwe wereldorde, heeft zijn langste tijd gehad.

Boerkablaffer | 25-09-18 | 19:57 | + 1 -

Het is veel te groot voor manneke Zuckerberg geworden.

Big Nose | 25-09-18 | 19:40 | + 0 -
-weggejorist en opgerot-
hhhmariavanempel | 25-09-18 | 19:26 | 5 | + -6 -
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken