Rijk worden? Dan moet u deze saaie documenten goed lezen

10k-filings
10k-filings

Beleggers in Amerikaanse aandelen zijn luie donders en lopen daardoor rendement mis. Dat zeggen wij niet, maar dat concluderen drie economen op basis van onderzoek wel. Handelaren wachten tot de communicatie-afdeling een glimmende pdf van de kwartaal- of jaarcijfers in hun mailbox deponeert. Vervolgens scannen ze vlotjes een paar tabellen met cijfers en concluderen iets als 'omzet gestegen op kwartaalbasis' of 'EBITDA gedaald ten opzichte van vorig jaar'. Daarna gaat de beurs open zakt/stijgt het aandeel conform het marktsentiment. Die focus op cijfertjes vinden de drie onderzoekers nogal stupide. Beleggers zouden er goed aan doen om de teksten van zogeheten 10k-filings tot zeg te nemen. Een 10k-filing moet door beursgenoteerde bedrijven verplicht bij de Amerikaanse toezichthouder SEC moeten ingediend worden. Het is een soort jaarverslag, maar dan de poepsaaie, gortdroge en ellenlange variant. Het gemiddelde 10k-document is ook nog eens zes keer langer dan in 1995. De hogere informatiedichtheid en -complexiteit kan er volgens de onderzoekers voor gezorgd hebben dat 'investors are missing these subtle but important signals from annual reports at the time of the releases'. Met die signalen bedoelen de economen dat bedrijven in de 10k-filing vaak (impliciet) slecht nieuws aankondigen door in hun verslaglegging een andere toon aan te slaan of meer woorden te gebruiken. Door niet alleen op cijfertjes, maar ook lettertjes te vergelijken kunnen beleggers eerder anticiperen op slecht nieuws en zo geld verdienen.

Als praktijkvoorbeeld noemen de onderzoekers farmaceut Baxter die in februari 2010 zijn 10k-filing over 2009 deponeerde. Daarin was andere informatie opgenomen dan in voorgaande edities. De koers deed niets. Totdat New York Times in april 2010 meldde dat de Amerikaanse overheid strenger ging toezien op de verkoop van infuuspompen en iets later bekend werd dat Baxter een deel van zijn infuuspompen moest terugroepen. Lang verhaal, kort: Beleggers die tussen de publicatie van het 10k-document en de NYT-publicatie Baxter hadden geshort zouden minstens 30% rendement hebben geboekt. Veranderingen in de 10k-documenten noemen de onderzoekers dan ook 'remarkably useful' voor beleggers omdat ze toekomstige negatieve rendementen aantonen. Een portfolio waarbij bedrijven die hun informatie in 10k-documenten aanpassen worden geshort en aandelen van niet-veranderaars worden gekocht 'earns 30-50 basis points per month over the following year'. Ja, da's meer dan uw spaarrente. En voor wie niet van lezen houdt, hebben de onderzoekers een stukje advies. De meeste wijzigingen bevinden zich in 'the management discussion section', terwijl veranderingen onder het kopje Risk Factor 'more informative for stock returns' zijn. Nou, veel leesplezier hé. 

Reaguursels

Inloggen

Leuk en aardig, maar al ga je short, je weet niet op welk moment 'slecht nieuws' werkelijk gaat spelen. Ik vind deze uitleg nogal wat gezocht.

Atlantis-95 | 25-09-18 | 04:23 | + 5 -

seekingalpha.com/

Hier worden met name USA-aandelen nageplozen, inclusief de 10k-documenten. Mensen die er publiceren worden voor de clicks betaald, en doen dus hun stinkende best om al die luie mensen inclusief ondergetekende te bedienen.

De comments eronder zijn vaak nog gedetailleerder, omdat er in zo'n grote uniforme markt altijd wel iemand rondloopt die nog meer detailkennis van zaken heeft en dat wil delen.

erkomenanderetijden | 24-09-18 | 22:57 | + 13 -

Rijk worden door niks toe te voegen aan de economie, maar door slim geld af te romen.
Eigenlijk best ziek en slecht voor de samenleving.
Enfin, kijk naar de landen waar de meerderheid een hoge gemiddelde levensstandaard had kunnen hebben door aanwezige hun delfstoffen, maar dat door corruptie een zooitje blijft.
En dat gaat dan weer geld besteden in Londen en Amsterdam en zo.
Ben je dan niet eigenlijk een soort landverrader?

kloopindeslootjijook | 24-09-18 | 22:22 | + 6 -

Over saaie documenten gesproken.
De EU heeft ongelijkheid veroorzaakt tussen EU landen waardoor het voor personen in kleine landen moeilijker is om te handelen in aandelen.
Dit komt omdat er een brochure in de taal van het land moet zijn.
Veel buitenlandse bedrijven gaan niet de moeite nemen om die brochures allemaal te maken, waardoor de Engels-, Duits- en Franssprekende landen in de EU een enorm voordeel hebben.
Klote-EU.

watergeus | 24-09-18 | 21:58 | + 13 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken