PvdA mag binnenkort met Uber gaan stoeien

Een voordeel van een 'winner takes all'-markt is dat de PvdA zijn strijdterrein kan beperken tot één maaltijdbezorger. Wel zo prettig met een anorexe fractie-omvang. Tot op heden richten de socialisten vooral hun woede op maaltijdbezorger Deliveroo die pizzafietsers richting het zzp-schap zou dwingen door niet langer vaste contracten uit te delen. De partij steunde zelfs een schijnzelfstandige in de rechtszaak tegen Deliveroo, al vond de rechter dat de bezorger zich aanstelde. Vooruit, een enkele keer kreeg de moreel verwerpelijke concurrent Uber Eats een sneer van Asscher en de Amerikanen waren eenmaal lijdend voorwerp in volstrekt overbodige Kamervragen. Doorgaans is het Deliveroo die de politieke kolen uit het vuur mag halen namens de maaltijdbezorgsector (archief). Uber Eats neemt mogelijk het stokje over want het heeft naar verluidt zijn oog laten vallen op het Britse Deliveroo. De gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium, maar Uber zou miljarden op tafel willen leggen voor de groene bezorgbrigade. Deliveroo werd recent gewaardeerd op $2 miljard en insiders stellen tegenover Bloomberg dat een overnamebod 'considerably above' dit bedrag moet zijn. Pakken wij de schaal van Mock er even bij en komen we op $2,6 tot $2,9 miljard, al bedacht meneer Mock de schaal in een tijd waarbij men bij het woord 'unicorn' gewoon dacht aan een sprookjesdier in plaats van een hippe start-up. 

Met een overname van Deliveroo zou de Nederlandse bezorgmarkt nog wat overzichtelijker worden. Foodora gooide onlangs de handdoek in de ring wegens de moordende concurrentie. Houden we straks over: Uber Eats (momenteel actief in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht), Takeaway (Thuisbezorgd) en klein grut. Overigens leidt het fusiegerucht niet tot paniek rondom het aandeel Takeaway, in tegenstelling tot bij het Britse Just Eat (-8%) en Foodora-eigenaar Delivery Hero (-3%). Komt volgens de wijsgeren van ING doordat Thuisbezorgd vooral een marktplaats is en nauwelijks met eigen bezorgers werkt. Voor de zzp-bezorgers wel vervelend dat ze zo een potentiële opdrachtgever kwijtraken. Niet dat je per se drie opdrachtgevers nodig hebt om als ondernemer aangemerkt te worden, maar het zal de tarieven vermoedelijk geen goed doen. Moet je straks meer calorieën verbranden dan vervoeren om een fatsoenlijk inkomen te ontvangen. Tenzij de PvdA alsnog redding biedt natuurlijk. 

Reaguursels

Inloggen

Het wachten is op de dronesbezorging van Amazon. Ik denk dan ook niet dat investeerders hier heel veel geld in gaan stoppen.

nieuwe_Deen | 21-09-18 | 19:42 | 1 | + 0 -

Mijn excuses voor het reageren op dit topic.

nieuwe_Deen | 23-09-18 | 11:45 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken