Huren voor €700 à €1000 in het 'middensegment'? U vindt het gewoon schreeuwend duur

Huurmarkt is en blijft een zootje
Huurmarkt is en blijft een zootje

Het was een wonderlijk hysterisch gedoetje afgelopen week rond het kabinetsbeleid om woningcorporaties hun huizen te laten verpatsen aan buitenlandse aasgier-investeerders. Al sinds 2015 heeft de overheid een website in de lucht die buitenlandse investeerders moet interesseren om Nederlands corporatievastgoed te kopen. Een geograaf van de UvA gooide de link op Twitter, als was het een stuk rood vlees in het leeuwenverblijf van Artis. Eerst kwam collega-geograaf Ewald Engelen eroverheen met een dikke portie gal.  

Social

Een redacteur bij Het Parool rook er een stukkie in, met #ophef en dus Kamervragen tot gevolg. Beetje maf wel van PvdA’er Nijboer, die aan minister Ollongren vraagt: ‘Waarom bent u een campagne gestart om buitenlandse beleggers over te halen Nederlandse huurwoningen te kopen?’ Welnu, Henk, dat antwoord kunnen we vast inkoppen. Ollongren is die campagne niet gestart, dat was toenmalig minister van wonen Stef Blok in het kabinet-Rutte II, waar ook Nijboers eigen PvdA aan meedeed. En dus zegt het ministerie in een reactie uiteraard ‘verbaasd’ te zijn over alle kritiek. Kortom: een lesje mediacratie in de praktijk. Een hoop herrie over iets wat in wezen oude koek is. En ondertussen gaat het nauwelijks over de inhoud. Terwijl daar ook best wat over te zeggen is. Gelukkig heeft u daar uw goudbruine blogje voor! 

Wat is er aan de hand? Het vorige kabinet kwam in 2013 met nieuw beleid. Woningcorporaties moesten maar eens van die pot geld af waar ze op zaten. Er kwam een verhuurdersheffing, en het werd makkelijker om sociale huurwoningen te verkopen. Idee daarachter: verkoop de duurste huurhuizen, en investeer in goedkope nieuwbouwpandjes voor de echte paupers, want dat is immers de klantenkring van de corporaties. Tegelijkertijd groeit op deze manier het aantal huurwoningen in de vrije sector voor huishoudens met een middeninkomen. Beetje wettelijke facilitatie maakt dat makkelijk, en dus een fancy website (Hoi Stef). Maar werkt dat nou ook?

Buitenlandse investeerders

In de zin van: kopen buitenlandse investeerders onze corporatiehuizen? Ja. Uit data van coporatiekoepel Aedes blijkt dat er aardig verkocht wordt aan beleggers, die niet zelden uit het buitenland komen, lezen we hier:  'Van 2013 tot en met 2015 verkochten corporaties zo’n 15.000 woningen aan beleggers. De meerderheid daarvan betreft sociale huurwoningen en belandde bij buitenlandse beleggers. Voorheen investeerden buitenlandse beleggers voornamelijk in kantoren en winkelpanden. De interesse van internationale beleggers voor Nederlandse huurwoningen blijft onverminderd groot. De verwachting is dan ook dat de aandacht voor Nederlands vastgoed aanhoudt, zolang het aanbod beschikbaar blijft.'

Renteswaps

Maar dan de vraag: werkt het ook in de zin van: bouwen corporaties met de opbrengst meer nieuwe huizen voor de armen? Neuh, dat halen we dan weer niet zozeer uit dit grafiekje van Aedes.

Niet zo gek ook, want corporaties hebben dat geld hard nodig om de verhuurdersheffing te betalen of andere verliesposten te compenseren. Zo schreven we in eerder onderzoek al eens over Wooninvest. Deze woningcorporatie had renteswaps gekocht bij een Japanse bank die het voor elkaar had gekregen zelfs de Siciliaanse overheid op te lichten met derivaten. Ook Wooninvest ging voor tientallen miljoenen het schip in. Nieuwe investeringen werden stopgezet, bejaarden raakten dakloos en werden weggestopt in een tijdelijk onderkomen in een Vinexwijk. De huren gingen maximaal omhoog en, om de cashflow weer op orde te krijgen, werden er 64 woningen voor een habbekrats verkocht aan een Canadese belegger. Een ander bekend voorbeeld is natuurlijk de miljoenenbuit die de Utrechtse corporatie Mitros cadeau deed aan Qatar via de verkoop van een flatcomplex in treurwijk Kanaleneiland. 

Middenhuur = dure huur

Ook het Planbureau voor de Leefomgeving is kritisch op Bloks beleid. In wezen is het verkopen van corporatiehuizen om meer huurhuizen in het middensegment te creëren een oplossing voor een verkeerd gedefinieerd probleem. Want de mensen zitten namelijk totaal niet te wachten op die zogenaamde middenhuur. Sociale huurwoningen – met een maximumprijs van €710 – zijn alleen beschikbaar voor huishoudens met een jaarinkomen tot €41.000. Zit je daarboven, dan ben je - volgens de Brusselse regels - scheefhuurder en moet je zsm opteffen naar een huurwoning van €710 of meer. Van dat soort middensegment huurwoningen zijn er veuls te weinig. Althans, dat vinden kabinet, gemeenten en woningcorporaties. Maar de middensegment-burger heeft daar heel andere ideeën over, die zit helemaal niet te wachten op woningen tussen de €710 en €1000 huur. Da’s gewoon veel te duur. In plaats van iedere maand de helft van je besteedbare inkomen in een put te flikkeren, kun je veel beter kopen. Je betaalt minder, profiteert van de hypotheekrenteaftrek en je bouwt vermogen op. Da’s een prima product. Net als de sociale huurwoning waar je met de huursubsidie ook nog flink gesponsord wordt: ook een prima product. Maar middenhuur is simpelweg voor niemand leuk. En zeker niet de heilige graal.

Soros

Het PBL komt met een andere oplossing. Corporaties kunnen een boekhoudkundige scheiding aanbrengen om aan Brusselse eisen te voldoen. Ze blijven dan gewoon verhuren in het wat hogere segment, maar dan zonder het winstoogmerk dat een investeringsvehikel als dat van George Soros heeft bij het uitponden van z’n nieuw verkregen pandjes in de regio Arnhem. Met die duurdere huizen als onderpand kan een woningcorporatie ook gewoon geld lenen om goedkope huisjes voor het plebs te bouwen, dus huppetee, opgelost! Maar goed, die hele discussie splijt op dit moment de sociale corporatiesector. Sommige woningbouwverenigingen willen maar wat graag optreden tegen scheefhuurders, blijkt uit een recent manifest (pdf). Andere woningbouwverenigingen zijn daar dan weer faliekant op tegen, betogen ze in een pamflet (pdf) en een pleidooi (pdf). En zo ruziet de sector nog even door. Met voorlopig als belangrijkst resultaat dat de huren nog wel even zullen door stijgen.

Reaguursels

Inloggen

@lekkerbeetje stop eens met het vervuilen van de reaguurders sectie. Kut zwitsal.

JanRooks | 26-08-18 | 21:10 | + 14 -

In feite zou een huur voor een huis met WOZ waarde x nooit hoger mogen zijn dan de hypotheek van hetzelfde huis (op basis van annuïteiten). Op dit moment is dat in de omgeving van fam. Chernobyl wel het geval. Wie nu moet huren is stevig de pineut.

Vitaly Chernobyl | 26-08-18 | 20:49 | 1 | + 1 -

En jij betaalt geen belastingen en vindt onderhoud stom?

Pierre Tombal | 26-08-18 | 21:09 | + 4 -

Ik ben benieuwd hoe lang dit goed blijft gaan. Niet in aanmerking komen voor sociale huur, niet kunnen kopen, je kan niet sparen omdat je huur zo hoog is en je ook nog wel op vakantie wil en een auto hebt of zo, dus later ook weer niets kopen. Dan blijf je gedoemd om in zo'n dure huurwoning te blijven.

tiku99 | 26-08-18 | 17:55 | + 15 -

Leuk uitgezocht allemaal maar uit het begin van het stukje blijkt dat het vooral om mismanagement van woningcoorperaties waardoor ze geen geld voor huizen hebben. De verhuurdersheffing wordt ook genoemd maar wat ik uit het artikel opmaak is dat ze vooral geen huizen kunnen bouwen doordat ze in renteswaps en andere shit zitten. Dan is de hele conclussie van het artikel toch ook verkeerd lijkt mij? Natuurlijk staat het middenhuur verhaal overeind maar dat staat hier dan weer los van

politiekgemotiveerd | 26-08-18 | 17:25 | + -1 -

Woningbouwverenigingen ontmantelen kan makkelijk. Zie Kleiburg in de Bijlmer. Werd tijdens het dieptepunt verkocht voor 1000 per m2. 400 appartementen verkocht. Dat was dus zo'n object waar zelfs de Qatarese investeringsfondsen niets van wouden weten. En dus wordt het uit pure armoede maar verkocht aan gewoon, mensen.

Klapband1408 | 26-08-18 | 16:14 | + 2 -

www.jados.nl
hups, dubbele posting

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 15:14 | + -6 -

Mijn belastbaar inkomen was over 2017 € 57.217 en als ik niet dankzij de Stichting IVA hier mocht komen wonen dan was het gezien de grootte van mijn belastbaar inkomen uitgesloten. De Belastingdienst heeft geen enkele behoefte aan mijn huurprijs want ik kom uiteraard niet in aanmerking voor huurtoeslag.
@Deviant : het staat je vrij te denken en te zeggen wat je wil. Doe ik ook @Afwijkende

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 15:02 | + -6 -

Mijn belastbaar inkomen was over 2017 € 57.217 en als ik niet dankzij de Stichting IVA hier mocht komen wonen dan was het gezien de grootte van mijn belastbaar inkomen uitgesloten. De Belastingdienst heeft geen enkele behoefte aan mijn huurprijs want ik kom uiteraard niet in aanmerking voor huurtoeslag.
@Deviant : het staat je vrij te denken en te zeggen wat je wil. Doe ik ook @Afwijkende

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 15:02 | 1 | + -6 -

"IVA richt zich specifiek op werkende en werkzoekende volwassenen met autisme."
Goed om te weten.

nieuwe_Deen | 27-08-18 | 15:09 | + 0 -

Zowiezo vind ik 30 a 40% van je inkomen voor een dak boven je hoofd bezopen! Je houd gewoon bijna niks meer over om leuke dingen van te doen!

mrjixies | 26-08-18 | 13:43 | 4 | + 17 -

Ik heb een heel leuk huis en daar doe ik heel leuke dingen en zit daar 24/7/52 (53) te internetten en buiten kom ik nauwelijks want elke stap buiten de deur kost geld. Ik heb binnen 72 uur meer dan duizend vrienden op het feestboek vergaard en heb me drie maanden kostelijk vermaakt op het Schulden Forum en bewindvoerders.net. Ik heb op 3 april 2018 van mijn verhuurder Mooiland de volgende brief in essentiala ontvangen : Geachte mevrouw Lekkerbeetje, In deze brief ontvangt u een voorstel voor huuraanpassing van uw woning per 1 juli 2018. Uw huur wordt per 1 juli met € 80,79 verlaagd. Met de huurverlaging verkleinen we de verschillen tussen de huurprijzen. Wij geven de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Oude huurprijs € 498,11 nieuwe huurprijs € 417,32. Met trits bijkomende kosten bedroeg de bruto oude huurprijs € 656,01 en de nieuwe € 575,22. Voor de verwarming is € 75 p/m inbegrepen en ik krijg daarvoor veelal geld terug. Aan Essent betaal ik € 29 p/m voor elektra. Mijn tweekamer apt is 55 m2 en we hebben een lift. Ik woon in een van de leukste steden van NL : 's-Hertogenbosch en ik pak voor de deur bus 8,9 of 2 als ik binnen 10 minuten in het altijd gezellige centrum wil zijn. Mij hoor je dus niet klagen zoals zovelen hier. Houdoe ! en je houd moet je met dt schrijven zegt de taalnazi in mij.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 14:16 | + -12 -

@lekkerbeetje

Volgens mij heb je een levendige fantasie. De belastingdienst heeft namelijk geen behoefte aan je huurprijs.

Johnweer | 26-08-18 | 14:27 | + 4 -

@Johnweer. Het is een troll, niet op reageren.

Deviant | 26-08-18 | 14:30 | + 18 -
▼ 1 antwoord verborgen

De getallen kloppen wel. Amsterdam, een appartement 49m2 buiten de ring kost 930 euro huur per maand. Oh ja, daar komt nog 75 euro servicekosten bij en .... de kosten stadswarmte, elektriciteit, verzekeringen en overige heffingen. En dan gaat het hard.

Atlantis-95 | 26-08-18 | 13:29 | + 11 -

Allemaal leuke tekst maar waar de echte verontwaarding over zou moeten zijn is dat het gans onmogelijk is om in een beschermde markt, onder boterzachte voorwaarden en met een vaste inmense 'klantenkring' bijna failliet te gaan. Welk wanbeleid licht daar aan ten grondslag, zijn er mensen gestraft en hoe wordt dat in de toekomst voorkomem?

Yeohan | 26-08-18 | 13:10 | 1 | + 5 -

Tja, als je allerlei rare investeringen doet zoals een fucking cruiseschip of renteswaps, dan lukt dat wel. En als je winst maakt wordt dat alsnog wel afgeroomd middels die verhuurdersheffing.

Muxje | 26-08-18 | 13:17 | + 7 -

Lijkt me niet meer dan logisch, 1000,- euro huur is voor mensen die modaal verdienen, de meeste mensen dus, de helft van het maandelijkse salaris en dan komen daar ook nog andere vaste kosten bovenop. Zolang we dit overvolle land maar steeds voller blijven stampen met migranten zal dit probleem steeds groter worden.

Deviant | 26-08-18 | 13:06 | 4 | + 34 -

Ik ervaar - half rooms/half soefi - nooit problemen met migranten. Nog gisteren in bus 6 naar de Mediamarkt in Den Bosch sprak ik een groepje van vier Surinaamse moslimvrouwen. Ze hadden nog nooit van de Tekke in Larnaca gehoord ! Op Mekka en Medina na de derde of vierde in rangorde belangrijke bedevaartsplaats voor Soenies. Toegankelijk voor alle gezindten en met de enige moskee in de E.U. die naar een vrouw is genoemd. Ze waren zo enthousiast dat ze met mij uitstapten en we samen - zij betaalden - een kalfskroketje bij de FEBO a/d Balkweg aten. Voor € 79 kan je met Ryanair naar Larnaca vliegen en de Tekke ligt vlak naast de luchthaven.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 13:49 | + -21 -

Dit dus.
Er is in NL niet zozeer sprake van een tekort aan woningen, maar vooral van een ongehoorde overdaad aan het aantal mensen.

EefjeWentelteefje | 26-08-18 | 17:12 | + 6 -

De vrije sector huurwoningen zijn er dan ook veelal niet voor een eenverdiener met een modaal inkomen en een gezin, maar bijvoorbeeld voor een gemiddeld inkomen van een stel, wat in 2015 op € 85.100 uitkwam. Dat is dan veelal een bovenmodale fulltimer en een modale of ondermodale parttimer. Dan is €12k huur per jaar best te doen.

Voireaton | 27-08-18 | 20:04 | + 1 -
▼ 1 antwoord verborgen

In gelul kan je niet wonen. In het buitenland wel.

Baron Clappique | 26-08-18 | 13:05 | 3 | + 6 -

Ik hoop in 2020 mijn domicilie te verplaatsen naar de Turkse Republiek van Noord-Cyprus. Een alleraardigst landje waar je langdurig (>183 dagen) kunt verblijven zonder er te wonen en kunt wonen (<183 dagen) zonder er te verblijven. Je moet wel oppassen dat ze je niet belazeren door je daar een woning/appartement te verkopen met een Griekse title deed. Het geinige daar is ook dat voor onroerende zaken Australisch recht van toepassing is.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 13:25 | + -9 -

Dat gelul was van de Amsterdamse banketbakker Jan Schaefer en later Stas voor de Partij van de Arbeid. Hij woonde zelf aan of de Oostzijde of de Westzijde in 020. Dat weet ik niet precies.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 13:29 | + -5 -

Ik hoop dat het u nog dit jaar lukt om uw domicilie te verplaatsen.

nieuwe_Deen | 27-08-18 | 15:04 | + 0 -

Zolang we een huur tot 710 euro laag noemen, zijn we verkeerd bezig.

RodeDraak | 26-08-18 | 12:51 | + 27 -

" Een ander bekend voorbeeld is natuurlijk de miljoenenbuit die de Utrechtse corporatie Mitros cadeau deed aan Qatar via de verkoop van een flatcomplex in treurwijk Kanaleneiland. "

Het maakt mij niet uit wie de wijk die bekend staat als 030-Gaza heeft gekocht voor welk bedrag en hoeveel winst zij erop gemaakt hebben. Het belangrijkste is dat er ' iets ' aan gedaan is. Deze wijk was een bron van ellende en begint er zo langzamerhand steeds beter uit te zien nu de oorspronkelijke bewoners zijn verplaatst . Ook het plaatselijke winkelcentrum had zwaar onder hen te lijden.

Helaas, zoals een politieagent een keer tegen me opmerkte verplaatst de ellende zich nu naar andere wijken. Maar hierdoor floreert er hoop voor het Kanaleneiland.

Ervaringsdeskundige | 26-08-18 | 12:34 | 5 | + 2 -

- herstel na collationeren : te kopen moet zijn gekocht.
PS Ik heb ook een leuk verhaal over de woningbouwvereniging "De Kleine Middenstander" te Haarlem. Een woningbouwvereniging kun je namelijk kopen.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 13:17 | + -2 -

lulhannel1928 | 26-08-18 | 12:52 | + 3 -

Sommigen krijgen een nieuwe sociale huurwoning in Leidsche-rijn als beloning voor slecht gedrag uit het verleden. U zult voor het verkrijgen van een soortgelijke woning te 030 als particulier koper een ruime 300K hypotheek moeten afsluiten. Verder zinkt Overvecht verder weg. Maar naar 40-jaar Noord-Afrikaanse allochtonen problematiek mag het Kanaleneiland eindelijk eens ontlast worden. Het onderliggende probleem verdwijnt daarmee uiteraard niet ...... dat verhuist met de verplaatsende bewoners mee onder het mom van pappen en nathouden.

Ervaringsdeskundige | 26-08-18 | 13:50 | + 11 -

Klopt.
Kanaleneiland lijkt inderdaad het absolute dieptepunt voorbij, er wordt stevig in de wijk geïnvesteerd kwa woningverbetering en aanverwante maatregelen.
Dat heeft overigens vooral te maken met het feit dat de wijk de nieuwe toegangspoort vormt tot de binnenstad van 030 vanuit de vinex Leidsche Rijn.

EefjeWentelteefje | 26-08-18 | 17:17 | + 1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Het kan aan mij liggen hoor, maar Rob van Gijzel begint na zijn burgemeesterschap wat weg te krijgen van die luchtfietser Willem Vermeend. Lijkt ineens ook overal verstand van te hebben, veelal in ruil voor een niet geringe financiële vergoeding. Zal wel een PvdA trekje zijn...

JackRyan | 26-08-18 | 12:26 | 1 | + 8 -

Willem was SPITS. Hij heeft ooit voor de Regering van de Nederlandse Antillen de Horizonbelasting uitgevonden. Vandaar dat-ie raffinaderij op Curacao te koop staat. Onverkoopbaar weliswaar maar toch. Willem was ook de auteur van de W.I.R. de Wet Investerings Rekening. Ook een geinige wet.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 12:49 | + -4 -

Historisch gezien gaf men 30-40% van het besteedbare inkomen uit aan wonen. Nu ook transport naar werk steeds meer een melkkoe is geworden en je met twee inkomens pas een gezinswoning kan kopen of huren, zegt mij dat het uit de klauwen is gelopen. Toen ik de eerste keer hoorde over de hoogte van het middensegment huur wist ik al dat velen er in getrapt waren waaronder beleidsmakers. Gewoon roepen dat dit 'midden' is en men gaat het vanzelf geloven. Nee, dat is het niet. Onze woningmarkt is stuk, kapot, verpest, naar de klote.

Deflatiemonster | 26-08-18 | 12:13 | 3 | + 34 -

Ik vind NS DAL VRIJ voor € 102 per maand geen geld. Krijg je 5 x per jaar ook het leuke blad SPOOR cadeau. Mag je het hele land door reizen en in de weekenden e/o feestdagen zelfs in de uren die doordeweeks SPITS zijn.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 12:44 | + -13 -

"Middensegment" op de woningmarkt is wel "midden", dus voor mensen met een "middeninkomen" van pak 'em beet €50.000 per jaar. Jammer alleen dat ook mensen met een beneden modaal inkomen al geweerd worden uit sociale huurwoningen, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

Huisregelneef_III | 26-08-18 | 13:01 | + 3 -

Het genoemde jaarinkomen van €41.000 geeft ongeveer €2.400 netto. 30-40% daarvan is €720-€960. Min of meer een middenhuur, dus dat klopt aardig. Dat neemt overigens niet weg dat kopen nog steeds voordeliger is op de lange termijn, maar dat is altijd al zo geweest. De enige reden dat dat niet geldt in de sociale huur is de subsidie die op die woningen zit (in de vorm van een te lage huur t.o.v. de markt).

Muxje | 26-08-18 | 13:03 | + 6 -

En waarom stappen die buitenlandse investeerders zo gretig in? Omdat hier te verdienen valt doordat vraag en aanbod kapot is. Zoals altijd is de conclusie: Meer bouwen.

lulhannel1928 | 26-08-18 | 12:01 | 1 | + 19 -

Vraag en aanbod zijn NIET kapot want volledig op de markt waar je gulden een daalder waard is, afgestemd.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 12:11 | + -19 -

Wanneer komt er een wet die de huurder het recht van eerste koop geeft wanneer een huis van een corporatie verkocht gaat worden?
Nu worden die huizen en bloq verkocht aan een uitponder. Zo neemt het eigen woningberzit in NL nooit toe.

Haberdoebas | 26-08-18 | 11:22 | 5 | + 19 -

- herstel : Haberdoedas. Wijlen necrosis hechtte als geen ander aan een correcte spelling van zijn nick. Bij Necrosis ging-ie uit zijn dak. Leuk vond ik dat. R.I.P. Necrosis haha. We spreken elkaar boven als ook mijn tijd is gekomen.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 12:05 | + -7 -

@ Lekkerbeetje | 26-08-18 | 12:05
necrosis met een kleine n!

Rest In Privacy | 26-08-18 | 12:55 | + 1 -

Ce ca! is de snuggerste niet.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 14:27 | + -1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Goudbruin blogje ? Slaat dat op de kleur of de inhoud ?

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 11:05 | 8 | + -9 -

@Poekieman : is dat Sranan Tongo ? Wat betekent het ?
@*Il Principe* : Ik neem meestentijds de laatste 2 gram kabouterpost en geniet met mijn partner van een leuk filmpje van andrew blake + fles Veuve Clicot + voldoende limonadesiroop. Ik draag dan ondermeer 6" high platform zwarte platform high heels van Louboutin + de rest mag je van dromen. Ik ben niet verslaafd maar weet wel voor weinig geld van de betere dingen des levens te genieten. Elke kundus telt !

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 14:45 | + -3 -

- herstel : de laatste vrijdagavond van de maand en Clicot is Cliqot.
Ben benieuwd of het weer een dubbele posting wordt.

Lekkerbeetje | 26-08-18 | 14:48 | + -1 -
-weggejorist-
Lekkerbeetje | 26-08-18 | 14:48 | + -1 -
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken