Das Kapital legt uit! Banken en hogere buffersWij pollden, u koos en daarom probeert DK-redacteur J. van Wensen uit te leggen hoe het zit met nieuwe regels die banken steviger maken. In vergelijking met tien jaar geleden zijn twee zaken aangepakt: 1) banken moeten hogere buffers aanhouden en 2) als de bank in de problemen komt, dan staat vast wie de verliezen voor zijn rekening neemt: eerst is de aandeelhouder het bokje, dan de coco-belegger, vervolgens een andere reeks vermogensverschaffers, bijna tot slot de gewone spaarder met een rekening van meer dan €100.000 (overzicht) en dan helemaal uiteindelijk tot slot toch nog altijd de belastingbetaler. De volgende crisis zal uitwijzen of banken stevig genoeg zijn. Een explainer over buffers leest u hier, kritiek op de nieuwe regels vindt u in ons archief en een hele lange maar duidelijke longread staat bij de Rabobank. Kijkers zonder koptelefoon kunnen de ondertiteling aanzetten.

Reaguursels

Inloggen

Aan een bank met buffers maar niet verkoopbare assets heb je niets aan. Immers, verkoop van assets levert liquiditeit op. Daarnaast geloof ik dat die interventiewet er voor de sier is.

js58 | 26-07-18 | 08:40 | + 1 -

1) betreft het Italy? Nee? Zie regels voor het noorden. Ja? Zie onder
2) als de bank in de problemen komt, dan staat vast wie de verliezen voor zijn rekening neemt: alleen de belastingbetaler is volledig de klos. De grootaandeelhouders gaan er met hun poet vandoor...

ZwarteDag | 25-07-18 | 23:30 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken