Onzinnig! Forward-functie WhatsApp beperkt vanwege lynchpartijen en nepnews

Alsof het helpt...
Alsof het helpt...

Als het gaat om de exploitatie van privacy-gevoelige gegevens is het evident dat sociale media-platforms die dit onrechtmatig doen, fout zijn. Als het gaat om de verspreiding van nepnieuws of het gebruik van een platform voor het oproepen tot geweld, dan ligt de zaak anders. Een combinatie van die twee, het oproepen tot geweld naar aanleiding van nepnieuws, vond de afgelopen maanden plaats in India. Daar werden volgens de NYT sinds april twee dozijn onschuldige mensen door hysterische menigten afgeslacht, vanwege via WhatsApp verspreidde valse berichten over ontvoerders van kinderen. Dan de kop van het bericht: 'How WhatsApp Leads Mobs to Murders in India'. Daar gaat het al flink mis natuurlijk. Want dat is zoiets als de radio in plaats van de haat-ideologie tussen de Tutsi 's en Hutu's de schuld geven van de massa-moorden in Rwanda, of het Duitse telefoonnetwerk als oorzaak van de Shoah aanwijzen i.p.v. de achterlijke jodenhaat die in Duitsland en Europa gemeengoed was. Toch neemt Facebook dit soort berichten vanwege het recente drama rondom Cambridge Analytica allemaal heel serieus. De forward-functie van WhatsApp wordt dan bij wijze van test voor iedereen beperkt. Hier de aankondigingsblog. U kunt dus berichten en video's naar minder mensen forwarden. In India wordt zelfs 'a lower limit of 5 chats at once' getest en 'we'll remove the quick forward button next to media messages.' Dat 'will help keep WhatsApp the way it was designed to be: a private messaging app.' Natuurlijk in de gehele blog geen woord over het nepnieuws en geweld dat aanleiding was voor deze maatregelen. Sowieso gaat het hierbij om de zuiverste symboolpolitiek natuurlijk. Alsof deze beperkingen iets uithalen. Wat WhatsApp beter had kunnen doen, is alle filmpjes met de gruwelijke moorden vier dagen lang vijftien keer naar alle verspreiders van het nepnieuws sturen met daaronder iets in vetgedrukte tekst over domheid, achterlijkheid en civilisatie. Maar het civiliseren van bevolkingsgroepen is geen taak van een sociaal medium. Dat is de taak van een overheid en - doe es gek - het volk zelf. Stel dat deze Indiase bevolkingsgroep massaal besluit te civiliseren, weet u wat dan handig is? Juist, een uitgebreide forward-functie op WhatsApp.

Reaguursels

Inloggen

‘de achterlijke jodenhaat die in Duitsland en Europa gemeengoed was’ en weer is, dankzij ongebreidelde import gaan we achteruit ipv vooruit...

ZwarteDag | 22-07-18 | 22:11 | + 4 -

Dat eigen gericht heeft wellicht ook wat te maken in India met een lakse politie die niks tegen meisjes verkrachtingen doet. En de politie aldaar kent nog wel meer gebreken / misstanden.
Kortom, een eigen gericht werkt. Alleen niet altijd tegen de juiste persoon (de dader).
Een AI van whatapp die massaal verspreide berichten van een foto in combinatie met bepaalde woorden zoals dader of zo blokkeert, zit er niet in kennelijk.
Maar ja, dat is ook geen AI maar DI: Dump Intelligence. Te simpel en kost te veel niet gestuurde berichten.

Raider Twix | 22-07-18 | 17:32 | 1 | + -3 -

Dat noemen we gewoon censuur... Als AI moet gaan bepalen welke info we wel en niet mogen delen zijn we wel erg fout bezig. Nu probeert men het functioneel op te lossen.

Bytemaster | 23-07-18 | 06:30 | + 1 -

Maar ja, “dat volk” is nog niet in voldoende mate daartoe geneigd of bereid.

borgmonster | 22-07-18 | 17:14 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken