Trumps gevecht met China om tech-superioriteit is zinloos

The Stars and Stripes are made in China
The Stars and Stripes are made in China

Is in algemene zin de scheve handelsbalans tussen China en de VS reden voor Trumps protectionistische maatregelen, ten aanzien van tech gaat het ook om wie de mondiale leider wordt, dan wel blijft. Of Trump de Chinese tech-sector terecht aanpakt vanwege (o.a.) China's grootschalige 'Intellectual Property theft'? Tien jaar geleden misschien, maar nu lijkt het mosterd na de maaltijd en is vooral de consument de pisang. Niemand, ook de Chinezen zelf niet, ontkent dat China zijn economie - zonder zich teveel van de intellectuele eigendomsrechten van buitenlandse bedrijven aan te trekken - lang in de copycat-fase heeft laten ontwikkelen, maar alles wijst erop dat China momenteel grotendeels meekan met de meest innoverende Amerikaanse techbedrijven en dus niet meer hoeft vals te spelen. Diefstal is simpelweg niet meer nodig. Sterker nog: China ziet om deze reden het belang van bescherming van intellectuele eigendomsrechten juist heel goed in, intern maar juist ook in aansluiting op de internationale regels.

'Made in China 2025'

China's strategische project 'Made in China 2025' (meer info hierr) dat in 2015 is gestart, weerspiegelt deze overgang naar een andere fase. Het is grotendeels afgekeken van het Duitse 'Industry 4.0-plan' en heeft naast het 'verslimmen' of 'automationiseren' van de productie-processen in het algemeen, tot doel om juist de kwaliteit van de Chinese technologie-sector te waarborgen 'so that it can occupy the highest parts of global production chains'. M.a.w.: China wil - en heeft dat inmiddels al gedaan - eigen Apple's en Google's voortbrengen aangevuld met kleinere bedrijven/startups die kwalitatief hoogstaande innovatieve producten ontwikkelen. Het plan stelt handhaving van intellectuele eigendomsrechten als voorwaardelijk voor deze ontwikkelingen oftewel 'calls for relying on market institutions, strengthening intellectual property rights protection for small and medium-sized enterprises (SMEs) and the more effective use of intellectual property (IP) in business strategy, and allowing firms to self-declare their own technology standards and help them better participate in international standards setting.' Kortom China kopieert niet meer zozeer de tech zelf, maar de infrastructuur waarin innovaties het beste kunnen ontkiemen en tot wasdom kunnen geraken. Natuurlijk wel allemaal onder auspicien van de Chinese staat.

Zelfs Peter Thiel volgt Trump niet (meer)

Het  plan creëert in China een klimaat dat volgens Bloomberg zelfs een conservatieve miljardair en Trump-aanhanger als Peter Thiel (medeoprichter PayPal, vroege investeerder Facebook) overstag heeft doen gaan als het gaat om investeren in de tech-sector van China. In zijn boek 'Zero to One' (2014) was Thiel nog uiterst kritisch over China's innovatiekracht: 'The easiest way for China to grow is to relentlessly copy what has already worked in the West. And that’s exactly what it’s doing', schreef hij. Teken aan de wand dat hij er nu wel brood in ziet.

Consument de pisang

We schreven al eerder dat de burger uiteindelijk de lul is van deze handelsoorlog. In verband met tech is dat niet anders. Men moet er niet aan denken hoeveel Apple voor een smartphone zou vragen als het Zuid-Koreaanse Samsung niet allerlei snufjes van de Iphone had gekopieerd en in haar eigen goedkope waar had aangeboden, even los van wie er in de juridische verwikkelingen die volgden gelijk heeft gekregen. Dat billijkt het copycat-ondernemen natuurlijk niet (helemaal). Maar de consument, u dus, wil niet teveel betalen en heeft er simpelweg baat bij dat de beste en nieuwste tech zo goedkoop mogelijk wordt aangeboden. China op dit moment met protectionistische maatregelen bekogelen, zal de prijzen opschroeven en uiteindelijk ook een rem vormen op de innovatieve slagkracht van beide landen, die het beste floreert in een eerlijk competitief klimaat met competente en vermogende innovators. Trump had als het gaat om tech, beter op dit laatste kunnen aansturen. Zeker gezien zijn afkeer van bijvoorbeeld Amazon, die zonder enige concurrentie van bijvoorbeeld Alibaba, in eigen land lekker door kan gaan met het bashen van alle Amerikaanse retailers en straks de gehele nationale economie overneemt. Trump ziet ondertussen de VS nog steeds als een bedrijf en ziet regeren niet als het creëren van een infrastructuur door conditionele regels. Wat dat betreft kan Trump nog wat leren van de 'geleerde lessen' van de Chinezen.

Reaguursels

Inloggen

Dat fraaie verhaal van "het zijn fantasieloze landen die niks zelf kunnen verzinnen" bleek bij Japan (jaren 80) of de "Aziatische tijgers"(ZO-Azië, jaren 90) ook al nergens op te slaan. Uiteindelijk telt gewoon de kwaliteit van de infrastructuur en de beschikbare middelen. Dat is best geregeld in Chinezen, en dus zal het wel de grootste economie worden.
Dat hele "copycat" verhaal is puur protectionisme. "Intellectueel eigendom" is nu typisch iets wat de gevestigde orde met grote juridische afdelingen bevoordeelt. Reken maar dat China dat beschermt om te zorgen dat de volgende Apple vs Huawei iets meer de Chinese richting op gaat omdat vroeg of laat ook Chinese rechters mee gaan doen.

frank87 | 22-07-18 | 17:25 | + 1 -

Snappen mensen wel dat Amerika al jaren de " wereldpolitie" speelt en daarmee een zekere vrede bewaard. Maar dat China Amerika gaat overstijgen hierin en dat 400 miljard elk jaar storten naar China dit alleen maar faciliteert en bespoedigd?
Denk eens na bij jezelf. Wie heb je liever die zijn macht uitdraagt over de wereld.
China of Amerika? Dan heb ik toch liever iemand die meer gedeelde belangen met ons heeft.

kruz | 22-07-18 | 12:50 | 4 | + 0 -

Het klopt kruz, dat Amerka al jaren de wereldpolitie speelt en vaak pakt het helemaal verkeerd uit en kost het de VS kapitalen, alsmede hun bondgenoten zoals Nederland. Alleen de machtige wapenindustrie is er mee gebaat. Denk maar eens aan Irak en Afghanistan. En dan heb ik het niet eens over de zinloze oorlog in Vietnam. en de vele mensenlevens die het gekost heeft.

mona | 22-07-18 | 15:16 | + 0 -

Volgens mij zei Trump tijdens de verkiezingsbijeenkomsten dat ze af wouden van de gedachte dat ze alles maar voor anderen moeten oplossen in de wereld,natuurlijk willen ze WEL verdienen aan wat er gebeurd wereldwijd.
Dus onder Trump wel de lusten en MAGA minder de lasten.

steekmug | 22-07-18 | 16:14 | + 0 -
▼ 1 antwoord verborgen

China zal economisch zegevieren, want Chinezen willen en kunnen werken en, bijkomstigheid, ze hebben geen last van indringende primitieve volksstammen. Dan maar wat minder vrijheid zou ik zeggen.

SlimmeBelg | 22-07-18 | 05:00 | 4 | + 4 -

Ik kan u verzekeren dat China ontzettend veel last heeft van allerlei primitieve volksstammen die zich graag in hun eigen gebiedje af zouden splitsen. Moslims, Tibetanen en verschillende groepen die in het achterland leven, hebben ook in China nog wel eens de neiging om een aanslag te plegen, maar meestal slaat de regering ze al preventief neer. Zie: en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_Ch...

Waar dacht u dat al die spionage-technieken met gezichtsherkenning en zo voorts anders allemaal voor nodig waren?

Tel Aziaat | 22-07-18 | 10:03 | + 3 -

Iets zegt me dat de harde 'sla ze plat' Chinese aanpak van moslims veel effectiever is dan de Deugers hun thee 'aanpak'.

Poekieman | 22-07-18 | 10:16 | + 3 -

@SlimmeBelg Ze zullen om andere redenen zegevieren dan de punten die u aangeeft. Amerikanen zijn ook een keihard werkend volk, ondanks dat ze moddervet zijn. Die lui vinden 3 baantjes tegelijk normaal. Ook hebben ze daarnaast een bonus- en fooicultuur in alle lagen van de samenleving. Daarnaast moet er hard gewerkt worden om de torenhoge schulden en ziekenhuiskosten die ze hebben afbetaald moeten worden. De Amerikanen hebben net zoveel last van primitieve volksstammen als de Chinezen zelf, alleen is dit bij de Chinezen minder bekend, omdat zij net zoals hun marionet Noord-Korea al het nieuws kunnen censureren indien nodig. Amerikanen hebben radicale reaguurders met AR-15s en drugsgeweld, Chinezen hebben Oeigoerse hakbarren die, geïnspireerd door hun buurland Afghanistan en wat Turkse propaganda, op de mensen in hun omgeving in gaan hakken. Drugsgeweld is er niet, maar een overheid die dissidenten in mootjes hakt om die te verkopen aan ons is er wel.

Chinezen gaan het winnen, omdat zij een monopolie hebben gekregen op de productie van consumentengoederen door middel van illegaal kopiëren, massaproductie en vervolgens dumping op de wereldmarkt.

Het is natuurlijk wel zo makkelijk bij één partij te blijven die lekker goedkoop is en z'n werk doet, maar dan zit je binnen 30 jaar onder hun nogal deprimerende regime. Het is daarom goed alternatieven voor China op te zetten. Hier in Europa kunnen we dat doen in Oost-Europa. Trump laat in ieder geval zien hoe het niet moet.

Jostifiel | 22-07-18 | 10:38 | + 0 -
▼ 1 antwoord verborgen

Wat China doet met zijn handen - hard werken
dat doet Trump met zijn mond - hard roepen.
Het merkwaardige is... dat beide dingen succes opleveren.

sociaal_econoom | 22-07-18 | 02:41 | 2 | + 0 -

Als ik kijk naar de persconferentie van die Helsinki top, dan lijkt het mij alsof Trump ook zijn mondje hard heeft laten werken bij Putin.

* Il Principe * | 22-07-18 | 10:33 | + 0 -

Ja, en daar zijn zijn eigen veiligheidsdiensten niet blij mee.

mona | 22-07-18 | 11:09 | + 0 -

Trump is vooral gekozen uit Hillary-haat en ontevredenheid, niet om zijn skills. Aanvankelijk gaf ik hem het voordeel van de twijfel, en het was verfrissend om eens een president te zien die zijn campagnebeloftes probeert te realiseren. Maar ik krijg steeds meer de indruk dat zijn ego, ijdelheid en zelf-overschatting het hem onmogeljik maken om verstandige beslissingen te nemen. Of, als ik mijn aluhoedje even opzet: misschien chanteren de Russen hem inderdaad ergens mee, dat zou een andere verklaring kunnen zijn voor zijn bizarre gedrag.
China is de "fabriek van de wereld" en met Amerikaanse importheffingen zullen Amerikanen duurder uit zullen zijn. En onderschat de ambities van China niet. Daar gaan we nog veel van merken de komende decennia. Ben benieuwd hoe Trump tegen die tijd herinnerd zal worden.

Doctor Honoris Causa | 21-07-18 | 22:19 | 2 | + 0 -

Trump zal doen waarvoor hij gekozen is. Hij praat wel diplomatiek mee met buitenlandse politici, maar als die veilig op afstand zijn, dan gaat hij gewoon verder met zijn agenda; America First, de fouten van Obama ongedaan maken (te lage olieprijs door sancties tegen Iran op te heffen, Israel laten vallen, proberen Yeltsin-Rusland terug te laten keren en daarmee een kernoorlog riskeren, een zorgstelsel met imperial overstretch genaamd Obamacare), de links-liberale media kaltstellen, een muur bouwen bij Mexico die zij (indirect) zelf gaan betalen en voor de rest dat waarvoor Amerikanen op de Republikeinen zal stemmen; Kleinere overheid met meer guns.

Jostifiel | 22-07-18 | 10:49 | + -1 -

Trump doet mij aan Pim Fortuijn denken, maar dan met meer geld, meer haar en oranje. Maakt alles en iedereen uit voor rotte vis, maar als hij een klein beetje tegengas krijgt is het plots een misdaad tegen de menselijkheid.

Huisregelneef_III | 22-07-18 | 19:17 | + -1 -

Dus we kunnen nu straffeloos Chineze IP rechten jatten?
Overigens maak ik mij helemaal geen zorgen over de Chineze vooruitgang, de social credit score gaat iedereen killen in China die wat kan...

ZwarteDag | 21-07-18 | 22:02 | 3 | + 5 -

Zucht, Chinese uiteraard... :(

ZwarteDag | 21-07-18 | 22:55 | + 0 -

Dat kredietbeoordelingssysteem wat ze gaan implementeren zal net zo corrupt zijn zoals alles in China. Bedrijven zoals Alibaba gaan dit namelijk beheren. Alsof je je VOG-status laat beoordelen door bol.com en wehkamp... Oftewel als je arm bent, dan moet je je als een voorbeeldige burger gedragen, maar ben je rijk, dan hoef je niet zoveel zorgen te maken over je te lage sociale kredietscore zolang je maar voldoende dingen bestelt bij bedrijven zoals Alibaba.

Dit lijkt mij trouwens een goede basis voor een revolutie. Je creeert zo namelijk een eliteklasse die alles kan doen wat god verboden heeft, de geestelijken van de communistische partij zitten net eronder, maar het klootjesvolk is dus afhankelijk van de goodwill van de communistische elite, want denk maar niet dat dat puntensysteem naar behoren gaat werken voor het klootjesvolk. Ga maar bewijzen dat je vaak genoeg je oma bezoekt of dat je niet door rood bent gereden wanneer alle agenten in de omgeving corrupt zijn.

Jostifiel | 22-07-18 | 11:03 | + -1 -

@Jostifiel | 22-07-18 | 11:03 - China is misschien gek, maar dat is de rest van de wereld ook.

Taxivergunning koop je in Nederland natuurlijk bij het Keurinstinstituut Waterleidingartikelen (KIWA). KIWA heeft ook nog geprobeerd een register voor zonnepanelen op te zetten, maar daar trapte niemand in.

Nieuwe computer nodig? U betaalt een thuiskopieheffing over de SDD of HDD. Maar geen thuiskopiën maken, hè? De thuiskopieregeling is namelijk afgeschaft dus dat zou hartstikke illegaal zijn.

Het is nog niet zo lang geleden dat de verplichting werd afgeschaft om je PGB te besteden via schimmige tussenpersonen aan wie nauwelijks eisen worden gesteld, die wel allerlei wazige kosten rekenen en vervolgens niet of onvoldoende zorg inkopen omdat ze het geld al weggepist c.q. in eigen zak gestoken hebben.

Dus in Nederland kunnen we er ook wat van, wat betreft private vingers en graaiende handen in de publieke pap.

Wist u trouwens dat als je in Amerika Food Stamps ontvangt, deze worden verstrekt door Bank of America? Stel je voor dat ABN je bijstandsuitkering overmaakt en daar winst op mag maken.

Huisregelneef_III | 22-07-18 | 19:14 | + 0 -

Deels: Maar dit werkt niet veel anders dan de import heffing welke Trump dreigde op te leggen aan de auto industrie. Producten van Amerikaanse fabrikanten welke geimporteerd worden naar de VS zouden een 25% extra heffing krijgen. Vrijwel stoppen de grote 3 auto merken (Ford, GM en FCA) met de uitbouw van Mexicaanse fabrieken en deden ineens investeren in Amerikaanse fabrieken. Sinds 2017 zijn hier al ruim 50.000 banen terug gekomen..

Hier nog even iets over na te denken. Nadat de VS 10/25% heffing oplegde voor aluminium en staal, ging de EU volledig uit z'n plaats. Leg dan eens uit waarom de EU nu zelfs ook komt met een import heffing voor staal uit Azie en zuid Amerika? Het gaat Trump niet zozeer om het volume, maar de spelregels! Fair Trade? Prima, maar waarom moet Tesla dan een 10% heffing betalen, terwijl het 2,5% de andere kant op is voor Mercedes en BMW?

TuurlijkNiet | 21-07-18 | 21:38 | 2 | + -1 -

TuurlijkNiet | 21-07-18 | 21:38 | + 0 -
"Leg dan eens uit waarom de EU nu zelfs ook komt met een import heffing voor staal uit Azië en zuid Amerika?"
Omdat er door de importheffing die Amerika oplegt minder staal uit die landen naar de VS gaat, is de kans groot dat ze hun staal tegen lage prijzen naar Europa exporteren. Zij moeten hun staal tenslotte toch ergens kwijt. Die importheffing van de EU is natuurlijk bedoeld om concurrentie met Europese staalbedrijven tegen te gaan.

mona | 21-07-18 | 23:54 | + 4 -

ehm... je schrijfstijl brengt me in verwarring. beetje google translate vertaald?

JoyCee | 22-07-18 | 09:01 | + -1 -

China komt nog steeds niet in de buurt van de VS, laat staan Europa.

Janisstoppen | 21-07-18 | 21:36 | 2 | + -4 -

Lol, waar halen jullie rechtsgekkies toch jullie cijfers vandaan?
De EU is bijna net zo groot als de VS en China is #3 maar loopt snel in.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri...)

* Il Principe * | 21-07-18 | 23:42 | + 3 -

Qua importeren van jihadis en kanslozen? Dan lijkt het me wel te kloppen inderdaad.

Poekieman | 22-07-18 | 10:07 | + 1 -

Ik heb het vermoeden dat De Graaf niet verder is gekomen dan Economie op de Mavo. Het gaat allemaal veel verder dat IP diefstal! Heb je je enigszins afgevraagd hoe de Chinezen continue yuans kunnen bijdrukken zonder dat dat ten koste gaat van de waarde van de munt? Dat komt omdat er veel Amerikaanse dollars naar de chinezen toe gaan. De chinezen zetten deze dollars om in yuans. Omdat dit extra geld gedekt is door de Amerikaanse dollar is de munt zeer stabiel..

Er gaat voor zo'n 250 miljard dollar vanuit de VS naar China, maar er komt bijna 600 miljard vanuit China naar de VS. Als Trump voor 500 miljard extra aan heffing inzet, heeft de Chineze overheid in eerste instantie niets om tegenover te zetten. Daarnaast zullen er dan veel minder dollars naar China gaan, wat betekend dat de Chinese overheid minder subsidies aan de eigen industrie kan geven. Je weet wel subsidies waardoor onder andere de EU het nodig vond om een import heffing op E-bikes in te stellen.. Of op zonnepanelen. Na de eerste heffings ronde deed de Chinese overheid al het import tarief voor Amerikaanse auto's verlagen, buitenlandse bedrijven mogen nu fabrieken bouwen zonder dat Chinese ondernemers een flink aandeel in die fabriek moeten hebben. Dit is belangrijk want Byd kijkt inmiddels over de grens. BYD gaat 42 elektrische bussen aan Noorwegen leveren. BYD is ook al langer bezig om de Amerikaanse markt te betreden.

TuurlijkNiet | 21-07-18 | 21:28 | 1 | + 0 -

Tsja, hoe kunnen de Japanners, Amerikanen en Eypopeanen schier oneindig geld bijdrukken... Door het leningen te noemen, waarvan iedereen toch zal begrijpen dat die nooit terugbetaald gaan worden, anders dan via nog hogere leningen.

Gecontroleerde devualuatie dus.

Bijgedrukte Chinese Yuan die z'n waarde ontleent aan bijgedrukte USD... Tsja...

Poekieman | 22-07-18 | 10:05 | + 2 -

Toch denk ik dat China achter zal blijven omdat burgers daar niet echt vrij zijn. De overheid houdt daar controle over het doen en laten van de burger.
Microsoft, Apple, Tesla, Google zijn prive initiatieven geweest die konden groeien door de persoonlijke vrijheid van burgers en een overheid die zich daar ver buiten hield. Denk niet dat dergelijke startups daar mogelijk zijn omdat die een bedreiging zijn van de zittende overheid.

Mr.Crowley | 21-07-18 | 19:58 | 6 | + -1 -

@Poekieman | 22-07-18 | 09:53
Of de 8" mi pad 4 lte voor €220,-

steekmug | 22-07-18 | 16:27 | + 0 -

"Toch denk ik dat China achter zal blijven omdat burgers daar niet echt vrij zijn.¨
-
Geldt ook voor de EU. Hier is sinds de CD rond 1986 ook niks wezenlijks meer uitgevonden.

Raider Twix | 22-07-18 | 17:38 | + 0 -

@steekmug: helaas heeft die Mi Pad 4 o.a. geen lte band 20 (800 MHz). Ze zouden er een global version van moeten uitbrengen. Verder prima specs.

Poekieman | 22-07-18 | 18:17 | + 0 -
▼ 3 antwoorden verborgen

China zal voorlopig blijven winnen. Het is heel simpel de VS en haar regering kan, wil en durft niet verder te kijken dan de midterm verkiezingen dit jaar in november. China kijkt waar het wil zijn in 2025, en dan niet met idiote vijf jaren plannen maar met een strategische visie.

Wilhem3 | 21-07-18 | 18:25 | + 12 -

Trump zijn strategie is gebaseerd op het zetten van enorme druk om zo de tegenstander te dwingen concessies te doen.

Dit is een beproefde maatregel die vaak werkt. Echter indien de tegenstander niet toegeeft kom je in een moeras terecht. Het is ook een tactiek de gebruikt wordt in oorlogen. Bijvoorbeeld het bombarderen van Noord Vietnam, genaamd operation rolling thunder.

Ook hier was het idee.. als we naar genoeg bommen gooien dan *moet* noord-Vietnam wel onderhandelen. Toen ze dit niet reden verzandde de hele oorlog in 2 verliezers.

GekkeX | 21-07-18 | 18:15 | 1 | + 10 -

Als il me goed herinner hielp meer bommen gooien in het voormalige Joegoslavie wel goed. 'Europa' was, bij gebrek aan een leger wellicht, al weet ik hoelang aan het praten wat - uiteraard - niets opleverde.

Toen zijn de Amerikanen (onder de vlag vd de NATO) maar bommen gaan gooien. En nog meer bommen. Dat hielp wel.

Poekieman | 22-07-18 | 09:48 | + -4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken